Σελίδες

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ασφαλής κερδοφορία για τα μονοπώλια, χαράτσια και κίνδυνοι για το λαό

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Τροποποίηση ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην Οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, επιδιώκει «την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της ανακύκλωσης, με απώτερο στόχο την ακόμη μεγαλύτερη και ασφαλέστερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της λεηλασίας των δημοτών, της επιβολής νέων εξοντωτικών χαρατσιών, της εξασφάλισης φθηνής εργατικής δύναμης».
Το νομοσχέδιο, με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, παραδίδει μέσω των ΣΔΙΤ και άλλων ...«μοντέλων» στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, στρώνει το δρόμο για την καύση, ενώ προβλέπει χαράτσια ακόμα και 500 ευρώ για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης ΑΕ, υποτίθεται μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία όμως δημιουργήθηκε με κεφάλαια δήμων και αλυσίδων πολυεθνικών καταστημάτων, όπως η «Coca-Cola» κ.ά., μέσα από το νομοσχέδιο αναδεικνύεται ο μοναδικός φορέας συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ), των συσκευασιών γενικά, στη διαχείριση των δημοτικών σύμμεικτων αποβλήτων. Δηλαδή, οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, δίνοντας και το στίγμα του νομοσχεδίου, «χρειαζόμαστε όφελος για την οικονομία».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα ακόμη πεδίο γενικευμένης εισπρακτικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων με παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, στο όνομα τού "πληρώνω όσο πετάω", της πιο ακραίας εκδοχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", χειρότερη και από τη λογική του κεφαλικού φόρου. Αποτελεί παράλληλα πεδίο επενδυτικής διεξόδου για λιμνάζοντα κεφάλαια και εγγυημένης κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις τράπεζες». «Συνέπεια όλων αυτών, αφού όλα υποτάσσονται στο κέρδος, είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής».
Οπως εξήγησε, «μέσω του νομοσχεδίου, των δεσμευτικών διατάξεων της ΕΕ και με πρόσχημα τη μεγαλύτερη ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, μετατρέπουν το απόρριμμα σε εμπόρευμα. Είναι ένας επικερδής τομέας για τους επιχειρηματικούς ομίλους». Αυτό ακριβώς «που επιδιώκει το αστικό κράτος ως συλλογικός καπιταλιστής είναι να διευκολύνει το ιδιωτικό κεφάλαιο, μεταβιβάζοντάς του εύκολα και με προνομιακούς όρους τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα». «Η ανάκτηση χρήσιμων υλικών, η ανακύκλωση αλουμινίου, χαρτιού, γυαλιού, μπορεί να τους δώσουν άμεσα κέρδη, όπως έχει γίνει ήδη στην πράξη με τις ανώνυμες εταιρείες ανακύκλωσης».
«Το λαϊκό νοικοκυριό είναι εκείνο που θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα αυτής της ανάπτυξης, ενώ θα ενισχυθούν και οι ληστρικοί όροι εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης στην ανακύκλωση», αφού προβλέπεται ότι «θα πενταπλασιαστεί το ανά τόνο κόστος από την επεξεργασία σε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων των σύμμεικτων και των υπολειμματικών αποβλήτων, θα επιβληθούν υπέρογκα κεφαλικά πρόστιμα από 200 ευρώ έως 500 ευρώ, το εξοντωτικό ειδικό τέλος ταφής», πρόσθεσε.
«Οσο για το περιβαλλοντικό όφελος, η νεκρανάσταση, από τη μια μεριά, της καύσης, όπως προβλέπεται μέσα από το νομοσχέδιο και, από την άλλη, η καθολική εκχώρηση της επεξεργασίας των σύμμεικτων - και όχι μόνο - αποβλήτων στο κεφάλαιο αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο του σχετικού ισχυρισμού».
Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ΝΔ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ...«άκρατο κρατισμό». Πάντως, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή είχε ψηφίσει υπέρ χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο θετικό. Υπέρ ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι ψήφισαν «παρών» εκφράζοντας διαφωνίες σε κάποιες διαχειριστικές λεπτομέρειες. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση.