Σελίδες

«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ».

Χούντα είναι θα περάσει.......

Μετά τη κάρτα που υποχρεώθηκαν να αναρτήσουν στα καταστήματά τους παλαιότερα οι καταστηματάρχες σχετικά με την έκδοση απόδειξης (αν δεν σου κόψουν απόδειξη ,μην πληρώνεις !), έρχεται μισό αιώνα μετά την γελοία πινακίδα της χούντας των συνταγματαρχών “ Το κατάστημα υπόκειται εις αγορανομικόν έλεγχο ως προς τας τιμάς”,  νέο φιρμάνι ο νόμος 4446/2016 που στο άρθρο 65 του νόμου καθιερώνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, αρχικά με τον καθορισμό ορισμένων κλάδων - δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια όπως ενημερώνει τα μέλη του ο Ε.Σ.Αλεξάνδρειας.
Απώτερος στόχος είναι η τροφοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με πλήρη και ολοκληρωμένα στοιχεία που αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, μέσω στοιχείων που θα μεταβιβάζονται από τους παρόχους πληρωμών, δηλαδή -ως επί το πλείστον- τις Τράπεζες.
Σε συνέχεια της ανωτέρω ρύθμισης, με την παρ. 3 του άρθρου 65 του ως άνω νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι θα καθοριστούν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, οι επιχειρηματίες που υποχρεωτικά θα δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής βάσει των κύριων ΚΑΔ, η προθεσμία συμμόρφωσής τους με την προμήθεια των μέσων, οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στις Τράπεζες, καθώς και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η προβλεπόμενη ΚΥΑ που, δυνητικά και βάσει της εξουσιοδοτικής διάταξης, μπορεί να ορίσει ως υπόχρεες επιχειρήσεις αποδοχής καρτών όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα εκδοθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 66 του αυτού ως άνω νόμου 4446/2016, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται
να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
Δεδομένων αυτών, από την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2017, υπάρχει υποχρέωση από τις επιχειρήσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες. Για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρείαστων προστίμων σε αυτήν την δύσκολη εποχή, συστήνουμε σε όλους τους συναδέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι.
Θυμίζουμε τέλος ότι, με το άρθρο 62 παρ. ιη΄ του παραπάνω νόμου, θεσπίστηκε ο «Επαγγελματικός Λογαριασμός» των επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κατόχου.
Ο Λογαριασμός αυτός συνδέεται μεν με τις πιστωτικές κάρτες των πελατών της επιχείρησης, όπως είχαμε προτείνει, αλλά δυστυχώς απέχει παρασάγγας από τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που πρώτη ζήτησε η ΕΣΕΕ και είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τουλάχιστον η επίσημη θεσμοθέτησή του είναι ένα πρώτο βήμα.
Η ΕΣΕΕ επιμένει ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα πρέπει –πριν να είναι πλέον αργά για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας- να θωρακιστεί θεσμικά, να προστατευθεί από τις κατασχέσεις και να αποτελέσει τροφοδότη των υποχρεώσεων της επιχείρησης, από όπου θα καταβάλλονται οι οφειλές προς το δημόσιο, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι μισθοί των εργαζομένων, τα ενοίκια και όλες οι λοιπές υποχρεώσεις, η κάλυψη των οποίων κρατάει την επιχείρηση στην ζωή.
Η Συνομοσπονδία παρακολουθεί τα σχετικά θέματα και θα σας ενημερώσουμε τόσο για την έκδοση της σχετικής ως άνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίσει τους τελικούς υπόχρεους ηλεκτρονικών πληρωμών ΚΑΔ, όσο και για τις εξελίξεις σχετικά με τον επαγγελματικό λογαριασμό.

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει στις 16 Ιανουαριου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: 

1. Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΥΠΟΒΑΣΗ ΔΑΠΕΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ» (A.M. 68/2012) 

2. Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗ Δ.Ε. ΠΛΑΤΕΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΚΗΣ» (A.M. 94/2013)

3. Λήψη απόφασης για :Έγκριση δαπάνης αποκατάστασης μετρητή στην Αγκαθιά

4. Λήψη απόφασης για :Έγκριση δαπάνης αποκατάστασης μετρητή στον Π.Πρόδρομο

5. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου: «ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Τ.Κ. ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ»

6. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ (Χ1) ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ»

7. Συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής Υπηρεσιών (άρθρο 221 παρ.3 του Ν. 4412/2016)

8. Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης & Παραλαβής Προμηθειών (άρθρο 221 παρ.3 του Ν. 4412/2016)

9. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αλεξάνδρειας για συμμετοχή στην Επιτροπή εκτίμησης της εν ζωή αξίας των ζώων

10. Λήψη απόφασης για τη λύση μίσθωσης ή μη καταστήματος που βρίσκεται στην Τ.Κ. Νησίου Δήμου Αλεξάνδρειας

11. Λήψη απόφασης περί τροποποίησης της 416/2016 Απόφασης ΔΣ αναφορικά με τις ειδικότητες στελέχωσης προσωπικού της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών «Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αλεξάνδρειας»

12. Έγκριση υλοποίησης προσλήψεων προσωπικού στο πλαίσο της Πράξης «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών:Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αλεξάνδρειας» με κωδικό ΟΠΣ 5001643 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020»

13. Λήψη απόφασης για:
Α.Την αποδοχή μεταβίβασης της αρμοδιότητας για την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο:
«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» από τη ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας
Β.Τη συναψη ή μη Προγραμματικής Σύμβασης του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010 για την ως άνω πράξη και την έγκριση του συνημένου Σχεδίου
Γ.Την υποβολή πρότασης (αίτησης χρηματοδότησης) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας ΑΞ014 
Δ.Την υποβολή Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης στο ΟΠΣ
Ε.Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή τόσο της προγραμματικής σύμβασης όσο και της αίτησης χρηματοδότησης καθώς και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου και
ΣΤ.Τον ορισμό δύο εκπροσώπων του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης


14. Λήψη απόφασης για την έγκριση του Σχεδίου Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδυσεων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Μεθοδευμένη και σχεδιασμένη ήταν η προσπάθεια σπίλωσης και διαπόμπευσής μου, καταγγέλλει η Θ. – Χρ. Σιδηροπούλου

Συμμέτοχοι, διακινητές και επικροτητές και κάποιοι δήθεν “συντρόφοι και συντρόφισσες” που προέρχονται ή ανήκαν ή και συνεχίζουν να ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας.

ΔΗΛΩΣΗ
Θούλη – Χρυσάνθη Σιδηροπούλου: Τελεσίδικη καταδίκη του Χάρη Μόχλα

Με την απόφαση της 6ης Δεκεμβρίου 2016 του Εφετείου Βέροιας, οι Δικαστές της Βέροιας με την σύμφωνη πρόταση του κ. Εισαγγελέα της έδρας , έβαλαν τέλος στην 6χρονη άδικη ταλαιπωρία που υπέστη τόσο η οικογένειά μου, όσο κι εγώ με δυσβάσταχτο προσωπικό, πολιτικό, κοινωνικό και εργασιακό κόστος.
Ο κ. Θεοχάρης (Χάρης) Μόχλας καταδικάστηκε αμετάκλητα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 2 έτη.
Σε βάρος του κυρίου Χάρη Μόχλα αναγκάστηκα να υποβάλλω συνολικά πέντε μηνύσεις και δύο αγωγές.
Καταδικάστηκε ανεξαιρέτως σε όλες τις μηνύσεις και κατά περίπτωση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της εξύβρισης ενώ για το αδίκημα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, που διέπραξε μαζί με την σύζυγό του κα Αναστασία(Τασούλα) Μουσκεφτάρα, επίσης υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Βέροιας. Στο στάδιο της αναμονής έκδοσης των αποφάσεων, βρίσκονται οι αγωγές που ασκήθηκαν για τα αδικήματα της προσβολής προσωπικότητας και συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου.
Ο κ. Χάρης Μόχλας για λόγους εκδίκησης υπέβαλε το 2011 εναντίον μου μια μήνυση για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, η οποία με ρητή Εισαγγελική Διάταξη τέθηκε αμέσως στο αρχείο και χωρίς μάλιστα ο κ. Χάρης Μόχλας να προσφύγει με κανένα ένδικο μέσο για την ακύρωσή της!
Η δικαστική διένεξή μου με το «δημοσιογράφο» κ. Μόχλα δεν είχε κανένα πολιτικό υπόβαθρο, όπως ο ίδιος ήθελε να το παρουσιάσει, αλλά αποτέλεσε την ύστατη προσπάθειά μου να διαφυλάξω και να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψή μου.
Ως άνθρωπος και ως γυναίκα δεν είχα άλλη επιλογή από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όταν η «δημοσιογραφική γραφίδα» μετατράπηκε από μέσο ενημέρωσης των πολιτών σε εργαλείο προσωπικών, ρατσιστικών και σεξιστικών επιθέσεων, ψυχολογικής και εργασιακής βίας.
Η κατάφωρη προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς μου, ως γυναίκας, πολιτικού στελέχους και εργαζόμενης καθώς και η παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου βρήκαν, δυστυχώς, συμμέτοχους, διακινητές και επικροτητές και κάποιους δήθεν “συντρόφους και συντρόφισσες” που προέρχονται ή ανήκαν ή και συνεχίζουν να ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας.
Η προφανώς μεθοδευμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια σπίλωσης και διαπόμπευσής μου, όμως βρήκε αμετάκλητη, τελεσίδικη και αποστομωτική απάντηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με ευπρέπεια, σεβασμό και εμπιστοσύνη στάθηκαν ανυποχώρητα δίπλα μου στην επιχειρούμενη ανεπίδεκτη αμφισβητήσεως προσπάθεια της ηθικής, πολιτικής, κοινωνικής και επαγγελματικής εξόντωσής μου. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ από καρδιάς τον αγαπημένο φίλο από τα φοιτητικά μας χρόνια, σύντροφο και εξαίρετο δικηγόρο (Αθηνών) Άγη Τάτση καθώς και τους επίσης εξαίρετους δικηγόρους μου (Βέροιας) Γιάννη Ακριβόπουλο και Σοφία Ζεϊμπέκη. Ομοίως, από καρδιάς, ευχαριστώ τον δικηγόρο (Βέροιας) Στάθη Σαρηγιαννίδη._



Βέροια 10 Ιανουαρίου 2017

Εγκληματική ενέργεια η καύση ξύλων που περιέχουν χρωστικές ουσίες ή βερνίκια.

Tον κώδωνα του κινδύνου, κρούει η Επιστημονική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ).
 
Η Εταιρεία εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την αλόγιστη χρήση τζακιών, με καύση ακατάλληλων υλικών. Η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται από τους αλλεργιολόγους στην αυξημένη συσσώρευση ατμοσφαιρικών ρύπων, λόγω της αύξησης της καύσης ξύλων που περιέχουν χρωστικές ουσίες ή βερνίκια.
Η ΕΕΑΚΑ επισημαίνει ότι από τα ανωτέρω προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της υγείας των Ελλήνων. Ο καπνός των καμένων ξύλων περιέχει ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών όπως όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου, καθώς και οργανικές Πτητικές Ουσίες (VOCs ή Volatile Organic Compounds) και κυκλοφορούντα μικροσωματίδια (PM ή Particulate Matter).
Ιδιαίτερη κλινική σημασία έχουν το όζον, το οποίο επιτείνει τη φλεγμονή, τον ερεθισμό δηλαδή, στα τοιχώματα των βρόγχων και τα κυκλοφορούντα σωματίδια, τα οποία λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους καταλήγουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, όπου μπορούν να παραμείνουν επί μήνες, προκαλώντας δομικές βλάβες και χημικές αλλοιώσεις. Όλα τα παραπάνω δρουν ερεθιστικά στα μάτια, στη μύτη και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την πρόκληση ερεθιστικής επιπεφυκίτιδας, ρινίτιδας, παροξυσμών βρογχικού άσθματος και, γενικότερα, την επιδείνωση της κατάστασης υγείας των ατόμων που πάσχουν από αλλεργικές παθήσεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, με συνέπειες έως και πολύ σοβαρές για την υγεία των πασχόντων και μη.
Για τους παραπάνω λόγους, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η πολιτεία  οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά, τόσο ενημερώνοντας για τις συνέπειες που έχει η αλόγιστη καύση και η καύση ακατάλληλης ξυλείας, όσο και με τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου.


Πεσμένη η κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων

Περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων που πραγματοποίησε από 12/12/16 έως 9/1/17 το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, δημοσιοποίσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας. Για ακόμα μια χρονιά,σύμφωνα με την έρευνα, η εμπορική κίνηση της εορταστικής αγοράς βαίνει μειούμενη.
Κύρια ερμηνεία για την πορεία της αγοράς, είναι ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών αλλά και οι αυξανόμενοι φόροι, δε δίνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, καθώς δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το 2016, τόσο η νεοφερμένη πρακτική της «Black Friday», η οποία προηγήθηκε της εορταστικής περιόδου και στην ουσία απορρόφησε σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος- όσο και οι επικείμενες χειμερινές εκπτώσεις του 2017 που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις γιορτές. Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι η εικόνα των επιχειρήσεων που μετέχουν στα ΑΚΕ (open malls) ήταν ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις στις τέσσερις (76%) επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα τζίρου από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς, περίπου μία στις πέντε (17%) κατέγραψε αμετάβλητο κύκλο εργασιών και το 7% των επιχειρήσεων σημειώνει το 2016 τζίρο μεγαλύτερο από τον περσινό.
Στον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης, το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσε μειωμένες πωλήσεις ανέρχεται στο 88%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης του κύκλου εργασιών εμφανίζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%), καθιστώντας το συγκεκριμένο κλάδο ως τον ανθεκτικότερο του εμπορίου.
Οι έμποροι σε ποσοστό 62% θεωρούν ότι η καλύτερη περίοδος, όσον αφορά στην αγοραστική κίνηση, ήταν οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η παραμονή και η προπαραμονή των Χριστουγέννων αναφέρονται από το 42%, ως οι ημέρες με την καλύτερη επίδοση, ωστόσο το 40% δήλωσε ότι όλες οι ημέρες κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Ορίσθηκαν επιτέλους τα σχολεία στα οποία πρόκειται να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα των Κέντρων Φιλοξενίας Αγίας Βαρβάρας και Αλεξάνδρειας.

Ορίζονται επιτέλους-μεσούσης της σχολικής περιόδου- τα σχολεία που πρόκειται να φοιτήσουν οι προσφυγόπαιδες από τα Κέντρα Φιλοξενίας Αγίας Βαρβάρας και Αλεξάνδρειας σύμφωνα με τη αριθμ. 1400/ΓΔ4/9-1-2017 (ΦΕΚ 6, τ.β΄) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύτηκε .
 Συγκεκριμένα, οι προσφυγόπαιδες της Αγίας Βαρβάρας θα φοιτήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, ενώ αυτοί της Αλεξάνδρειας θα φοιτήσουν στο 4ο και στο 5ο Δημοτικά Σχολεία της πόλης.
στην οποία όπως
Σε συνάντηση του Διευθυντή Α'θμιας Εκπαίδευσης Διονύσιου Διαμαντόπουλου, με τους δύο Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων κ.κ. Ολυμπία Μπέτσα (για το Κέντρο Φιλοξενίας Αγ. Βαρβάρας) και Παύλο Σαββίδη (για το Κέντρο Φιλοξενίας Αλεξάνδρειας) και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης κα Ισαΐα Λαζαρίδου, συζητήθηκαν και καθορίστηκαν ο αριθμός των Τάξεων που πρόκειται να συσταθούν σε κάθε σχολείο υποδοχής, καθώς και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα απαιτηθούν για την πλήρη ανάπτυξη του Προγράμματος εκπαίδευσης.
Παράλληλα, εκδώθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς του ΠΥΣΠΕ Ημαθίας προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για τη στελέχωση των Τάξεων στα ανωτέρω καθορισμένα Δημοτικά Σχολεία. Ακόμα, με σημερινή Απόφασή μας ορίσαμε τις προβλεπόμενες Τριμελείς Ομάδες κάθε Σχολείου υποδοχής για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή έναρξη του Προγράμματος.
Ταυτόχρονα με τη διαδικασία καθορισμού των Τάξεων και της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Διεύθυνσή μας, ιατρική εξέταση όλων των προσφυγόπαιδων που θα ενταχθούν στις σχολικές μονάδες.
Για το συγκεκριμένο θέμα, στην Ημαθία, ως γνωστόν, προηγήθηκε μια συστηματική και ουσιαστική προσπάθεια από την Αντιπεριφέρεια, το Νοσοκομείο Βέροιας και τις ΜΚΟ, με αποτέλεσμα όλα τα προσφυγόπουλα να έχουν εξεταστεί ιατρικά και να έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα των προβλεπόμενων εμβολίων. Κατά συνέπεια, στο θέμα αυτό απομένει η επικαιροποίηση όλων των στοιχείων της ιατρικής εξέτασης.
Αφού ολοκληρωθούν όλες οι ανωτέρω ενέργειες, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπαιδων. Προσωπικά, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, δήλωσε βέβαιος πως τόσο η εκπαιδευτική μας κοινότητα όσο και οι τοπικές κοινωνίες, ανταποκρινόμενες στο υπηρεσιακό και ανθρωπιστικό τους καθήκον, θα αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα και θα τα υποδεχθούν στα σχολεία με αισθήματα φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης.''.


Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Την ακόλουθη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, υπέβαλε ο βουλευτής του ΚΚΕ,  Γιάννης Δελής.

Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στους χιλιάδες ξεριζωμένους, από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται περίπου 22.000 παιδιά, με βάση στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητήματα, βασικό αναδεικνύεται το ζήτημα της εκπαίδευσης και της συνολικότερης στήριξης των παιδιών αυτών.
H κυβέρνηση, με λογική φιέστας, στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2016, πανηγυρίζοντας, ανακοίνωσε την Ίδρυση των Δόμων Υποδοχής και Εκπαίδευσης προσφύγων με ΚΥΑ στις 19.9.2016. (Υπουργεία Παιδείας, Ανάπτυξης, Μετ, Πολιτικής, Υγείας). Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 800 τμήματα σε 46 περιοχές.
Στην ουσία οι ΔΥΕΠ απευθύνονται σε ένα ελάχιστο αριθμό παιδιών. Τα παιδιά που μετέχουν στις δομές είναι λιγότερα από 1000. Καμία ΔΥΕΠ για παιδιά ηλικίας 4-6 δεν λειτουργεί πουθενά στην Ελλάδα. Ενώ για τις ηλικίες 13-15 δεν λειτουργούν πάνω από 3-5 δομές.
Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με τα ζητήματα των υποδομών, κυρίως ως αναφορά τη επάρκεια και τη λειτουργικότητα των σχολικών κτηρίων. Δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα τα κονδύλια προς του Δήμους για την καθαριότητα των σχολείων και για την, έστω και στοιχειώδη, σίτιση των παιδιών.

Με βάση την πραγματικότητα που διαμορφώνεται ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:
  • Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει λειτουργία παντού: α) καταρχήν των ΔΕΥΠ, αλλά και ένταξη των παιδιών στο Γενικό Σχολείο, αφού πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει το Γενικό Σχολείο να εντάξει τα προσφυγοπούλα, β) μόνιμων δομών στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στο σχολείο ή τις ΔΥΕΠ.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης.
  • Άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.”


Εκτεθειμένοι σε πολικό ψύχος οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Μαλακάσα

Τραγική είναι η κατάσταση στη Μόρια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα Κέντρα Φιλοξενίας που παραμένουν κατά μεγάλα διαστήματα χωρίς ρεύμα .
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα, ο Στ. Τάσσος εξέθεσε για άλλη μία φορά τις θέσεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ έλαβε την υπόσχεση πως περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους όπως ξενοδοχεία και οικήματα, ένας ελάχιστος δηλαδή αριθμός σε σχέση με όσους βρίσκονται σε σκηνές μόνο στη Λέσβο.
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο FM» ανέφερε πως ήδη «μεταφέρονται πρόσφυγες από τη Μόρια σε κάποιο ξενοδοχείο», πως «υπήρξαν και κάποιες αντιρρήσεις ξενοδόχων στο να δεχθούν πρόσφυγες» και σημείωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν τι άλλο μπορεί να γίνει «για να μπορούν να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες γι' αυτούς τους ανθρώπους, όπως υπάρχουν στον ηπειρωτικό χώρο, όπου έχει καλυφθεί το θέμα από την πλευρά ξεχειμωνιάσματος και καλύτερων συνθηκών».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφυγες και μετανάστες είχαν ξεκινήσει από το πρωί να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό προκειμένου να βρουν -από μόνοι τους- μέρη ώστε να ζεσταθούν, καθώς μέσα στο χώρο το χιόνι ξεπερνούσε τους 10 πόντους ενώ φέρεται να έχουν ανοίξει δύο κλειστά γυμναστήρια της πόλης στα οποία μεταφέρονται μερικοί από τους διαμένοντες του Κέντρου.
Τραγική είναι και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες και στη Μαλακάσα, με όλο το δίκτυο ύδρευσης στο χώρο φιλοξενίας να έχει παγώσει και όσους διαμένουν στο Κέντρο -από το απόγευμα του Σαββάτου- να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Στη Χίο, στη ΒΙΑΛ, μεγάλος αριθμός «φιλοξενούμενων» προσπαθούσε να μπει σε καφενεία και άλλους χώρους για να ζεσταθούν ενώ στον καταυλισμό της Σούδας που βρίσκεται ανάμεσα στα τείχη του κάστρου, ο δυνατός αέρας έκανε πρόσφυγες και μετανάστες να τουρτουρίζουν από το κρύο.
Στη Σάμο περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παρέμειναν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία και το κρύο απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου.Τέλος, η Κομισιόν, νίπτοντας τας χείρας της για τους χιλιάδες παγωμένους και εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, χαρακτήρισε σήμερα ανεπαρκή την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά.

ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ «ΤΕΧΝΗΣ» ΚΙΛΚΙΣ

Α) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΤΕΧΝΗ» ΚΙΛΚΙΣ προκηρύσσει τον Εικοστό Δεύτερο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Κούρος Ευρωπού».
Οι ποιητικές συλλογές που θα σταλούν για το διαγωνισμό πρέπει:
   1) Να μην έχουν εκδοθεί.
   2) Να είναι δακτυλογραφημένες σε τρία αντίτυπα.
   3) Να είναι 20 έως 30 σελίδες η κάθε μία.
   4) Οι συλλογές να στέλνονται με ψευδώνυμο. Σε δεύτερο κλειστό φάκελο αλληλογραφίας ο υποψήφιος εξωτερικά θα αναγράφει πάλι το ψευδώνυμό του και μέσα τα πραγματικά του στοιχεία (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail, αν έχει). Ο δεύτερος αυτός φάκελος θα ανοιχθεί από την επιτροπή του διαγωνισμού μόνο σε περίπτωση βράβευσης της συλλογής.
Τα ποιητικά έργα δεν θα επιστραφούν.
Ποιήτριες και ποιητές που έλαβαν το Α΄ Βραβείο σε προηγούμενους διαγωνισμούς της Μ.Κ.Ε. «ΤΕΧΝΗ» ΚΙΛΚΙΣ δεν ξαναβραβεύονται.
Οι υποψήφιοι μπορούν να αποστείλουν τα έργα τους έως την 31η Μαρτίου 2017 στη διεύθυνση: ΤΕΧΝΗ Μ.Κ.Ε. ΚΙΛΚΙΣ, 25ης Μαρτίου 20, Κιλκίς, Τ.Κ. 611 00, τηλ. 23410 24217, κινητό 6944 244761.
Η μη τήρηση έστω και ενός από τους παραπάνω όρους του διαγωνισμού συνεπάγεται τον αποκλεισμό του υποψηφίου.
Η κρίση των έργων θα γίνει από 7μελή Κριτική Επιτροπή, την οποία αποτελούν οι:
1.     Αφροδίτη Σιβετίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Πρόεδρος
2.     Δημήτρης Γουνελάς, Νεοελληνιστής
3.     Κική Δόγια-Πλόχουρα, Φιλόλογος
4.     Έλσα Κορνέτη, Ποιήτρια
5.     Σόνια Λευκίδου, Φιλόλογος
6.     Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Ποιήτρια
7.     Έλλη Φρεγγίδου, Ψυχολόγος- Ποιήτρια
    
Τα χρηματικά βραβεία που θα απονεμηθούν (Α΄ 500 €, Β΄ 300 € και Γ΄ 200 €) θα συνοδεύονται από ένα αγαλματίδιο, ομοίωμα του «Κούρου του Ευρωπού».
Η απονομή θα γίνει σε επίσημη τελετή κατά τη διάρκεια των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της πόλης του Κιλκίς (Μάιος 2017).

Β) ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η Μ. Κ. Ε. «ΤΕΧΝΗ» Κιλκίς, στο πλαίσιο του 22ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού», θα διοργανώσει τιμητικό αφιέρωμα στη Ζωή Σαμαρά για την πολύ σημαντική προσφορά της στα ελληνικά γράμματα, αλλά και στο θεσμό του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού». 

ΧΟΡΗΓΟΙ:
1. Π.Ε. Κιλκίς Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
2. Δήμος Κιλκίς

3. ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από αύριο .

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ 
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 04 Ιανουαρίου 2017 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές), τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους. Πιο αναλυτικά:
α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17):
1. μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου.
2. μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι όποιες θα είναι κατά τόπους πυκνές:
1. από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.
2. από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιώτικη χώρα και την Κρήτη.
γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια η όποια θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο όποιος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.
δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι οποίοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ιδία ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών, συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
· Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
· Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.