Σελίδες

Θύελλα διαμαρτυριών ξεσήκωσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους.

Την αντίθεσή τους στην απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους εκφράζουν με κοινή επιστολή τους οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε παράνομη την ανανέωση των σχετικών συμβάσεων, όπως και την πληρωμή αυτών των εργαζομένων για δουλειά που έχουν ήδη προσφέρει. Οι δήμαρχοι που υπογράφουν την επιστολή ζητούν από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση ώστε οι εργαζόμενοι να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στους δήμους.
Στο κείμενο της επιστολής που κοινοποιείται στην ΚΕΔΕ, στους δημάρχους της χώρας και στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Οι δήμαρχοι που υπογράφουμε αυτή την επιστολή δηλώνουμε τη αντίθεσή μας στην απόλυση των εργαζομένων στους δήμους, που υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς με 8μηνες συμβάσεις, οι οποίες έχουν ανανεωθεί. Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ακύρωση της ανανέωσης των συμβάσεών τους, ουσιαστικά τους απολύει. Πρόκειται για προσλήψεις που έγιναν με τις διαδικασίες που ορίζει το ΑΣΕΠ, για να καλύψουν κενά σε υπηρεσίες που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής, όπως η καθαριότητα, τα κοιμητήρια, ο ηλεκτροφωτισμός. Ζητούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των παρατασιούχων και να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στους δήμους».
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής
Τη μονιμοποίηση των εργαζομένων ζητά και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καισαριανής, το οποίο με ψήφισμά του καταγγέλλει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι και πρόδηλες και ακέραιες. Από το 2016 αναπαράγεται το αδιέξοδο, παράλληλα με την πολιτική που γεννά και οξύνει τα ίδια προβλήματα.
Από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε και συνεχίζουμε και σήμερα να απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Ηρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, προδιαγράφεται ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους δήμους και τις περιφέρειες θα παραμείνουν μηδενικές για το 2018 και το 2019! Αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, νεκροταφείων να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.
Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να μη διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους. Καλούμε την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν! Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα βάλουν τέρμα στην πολιτική που ακυρώνει τη ζωή τους και τη λειτουργία των δήμων».
Την αντίθεσή του στην απόλυση των εργαζομένων στους δήμους, που υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς με 8μηνες συμβάσεις, οι οποίες έχουν ανανεωθεί, εκφράζει επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης.