Σελίδες

Καμία περικοπή πόρων δε θα δεχθεί η ΚΕΔΕ για το 2017

Το κράτος χρωστά στην Τ.Α πάρα πολλά χρήματα 
Της Φανής Σοβιτσλή
Τις βασικές διεκδικήσεις της από την κυβέρνηση, σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων, προσδιόρισαν οι δήμαρχοι στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ). Οι αιρετοί διεκδικούν από την κεντρική διοίκηση να μην γίνει καμία περικοπή πόρων το 2017 και να αποδοθεί στους δήμους τουλάχιστον το ποσό που τους είχε αποδοθεί το 2016.
Επίσης, διεκδικούν να εγγραφεί επιπλέον ποσό ίσο με 214 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, να αποδοθεί η παρακρατηθείσα δόση τακτικής επιχορήγησης του Δεκεμβρίου του 2013 ύψους 110 εκατ. ευρώ και να κατανεμηθούν οι πόροι του λογαριασμού εξυγίανσης, οι οποίοι είναι τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης η επιτροπή Οικονομικών του οργάνου ασχολήθηκε και με το θέμα της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων της Τ.Α. από το 2009 μέχρι και σήμερα. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 12,9 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, όπως είπε, πρόκειται για ένα ΕΣΠΑ, το οποίο ανήκει στην αυτοδιοίκηση και δεν πρόκειται να το χαρίσει σε κανένα. “Γι’ αυτό απαιτούμε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων για την περίοδο 2010-2016” τόνισε ο ίδιος.
Οι αιρετοί ζητούν ακόμη να μην ισχύσει για το 2017 η παρακράτηση του 4% του λογαριασμού εξυγίανσης, να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Ν. 3852/2010 και να αποδοθούν στο σύνολό τους οι πόροι που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, να υπάρξει γενναία αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ειδικό κωδικό, για τα δημοτικά έργα και σταδιακά να φτάσει το ποσοστό της χρηματοδότησης στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στο 8% του ΑΕΠ.
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017
Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2017 που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης τόνισε πως όσον αφορά τους δήμους, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
*Περαιτέρω περικοπή 220 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που μας είχαν αποδοθεί το 2016.
*Το 2017 θα αποδοθεί στους δήμους το χαμηλότερο ποσό που τους είχε δοθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια.
*Οι συνολικές μειώσεις που προβλέπονται αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές τακτικής επιχορήγησης, για κάθε δήμο.
Ο ίδιος παρατήρησε πως υπάρχει πρόβλεψη, λανθασμένη, για αύξηση των εσόδων των δήμων από πηγές όπως ανταποδοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, κλπ, κατά 150 εκατ. ευρώ. Το 2016, είπε ο κ. Πατούλης η πρόβλεψη ήταν 969εκατ. ευρώ και το 2017 η πρόβλεψη είναι 1.122 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αύξηση εσόδων από αυτές τις πηγές για τους δήμους, όταν σε όλη την Ελλάδα είτε παγώνουν, είτε μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη για να στηριχθούν οι πολίτες. “Με τις αυθαίρετες αυτές προβλέψεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε το 2017, τα έσοδά μας από φόρους και τέλη. Μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη, για να επιτευχθεί το νούμερο που αναγράφηκε στον προϋπολογισμό, προβλέπεται αύξηση 14%” τόνισε ο ίδιος.
Δημοσιεύτηκε στην Μακεδονία του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου 2016