Σελίδες

Opportunism (1)ή απλά je m΄en fous,(2) ή και τα δύο μαζί ταυτόχρονα, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας.

Χύμα στο κύμα ή τα κάναμε θάλασσα;
Στην πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας πρώτο προβλήθηκε ένα έργο μαθητών του 4ου δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας με πρωταγωνιστές μικρούς μαθητές.
Δίκαια απέσπασαν το χειροκρότημα των θεατών -στην πλειοψηφία τους μικρών μαθητών- όλοι οι συντελεστές του έργου.
Οι διοργανωτές όμως αντί να λάβουν υπ'όψη τους το κοινό που θα συγκέντρωνε η συγκεκριμένη ταινία και να προβάλουν την πρώτη ημέρα ταινίες κατάλληλες για το μαθητικό κοινό που είχε κατακλύσει το δημοτικό αμφιθέατρο, πρόβαλαν στη συνέχεια ταινίες ακατάλληλες για το συγκεκριμένο κοινό με την απλή προφορική διευκρίνηση ότι ακολουθούν ταινίες με σκληρό περιεχόμενο!
(1)Ο οπορτουνισμός , προέρχεται απ' το αγγλικό “opportunity” που σημαίνει “ευκαιρία, περίσταση”.
Opportunism σημαίνει καιροσκοπία, καιροσκοπισμός.
Ο Λένιν δίνει σε αδρές γραμμές τα χαρακτηριστικά του πολιτικού καιροσκοπισμού, του “οπορτουνισμού” στην μπροσούρα του “Ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω “
[..δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλου του σύγχρονου οπορτουνισμού σ' όλους τους τομείς: την αοριστία του, την ασάφειά του, το ασύλληπτό του. Ο οπορτουνιστής απ' την ίδια του τη φύση, αποφεύγει πάντα να θέτει ένα ζήτημα συγκεκριμένα και σταράτα, αναζητά τη συνισταμένη, στριφογυρίζει σαν φίδι ανάμεσα σε δυο απόψεις που αλληλοαποκλείονται προσπαθώντας να είναι σύμφωνος και με τις δυο, τις διαφωνίες του τις συνοψίζει σε μικροτροποποιήσεις, αμφιβολίες, αθώους κι ευσεβείς πόθους κλπ” (σελ. 255-256).

(2) ζαμάν φου και ζεμάν φου  δε με νοιάζει