Σελίδες

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ Αλεξάνδρειας κυριάρχησε το προσφυγικό ζήτημα.

 

 
Το ζήτημα της πιθανής εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή της Αλεξάνδρειας ήταν το κύριο ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτη 9/3. Ξεκινώντας ο δήμαρχος σημείωσε ότι η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα των πολέμων της φτώχεια και της εξαθλίωσης, ενώ έκανε λόγο και για γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή. (σ.σ Κατά την άποψη μας θα έπρεπε να κατονομαστεί ο ιμπεριαλισμός π.χ ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ΗΠΑ κ.α για τα όσα δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή και της χώρας μας). Σημείωσε , κάνοντας αναφορά στο 1922 ότι «ο δρόμος της προσφυγιάς ξαναχτυπά την Ελλάδα»,ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με αφορμή και το κλείσιμο συνόρων από διάφορες χώρες. Χαρακτήρισε την κατάσταση ότι βρίσκεται «στα όρια κοινωνικού συναγερμού» και αναφέρθηκε στους κινδύνους για την Υγεία. Υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε ως δήμος συνδιαμορφωτής των εξελίξεων ώστε εάν έρθουν να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», ενώ διέψευσε και φημολογία για την δήθεν παρουσία του υπουργού Άμυνας στην περιοχή. «Τα επιτελεία του στρατού έκαναν έρευνα, δεν γνωρίζουμε όμως τα αποτελέσματα τους». Τόνισε ότι οι κάτοικοι παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ενώ τόνισε με σαφήνεια ότι ως δήμος είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Στη δευτερολογία του τόνισε. Κανένας τόπος , κανένα δήμαρχος δεν είχε έτοιμο χώρο υποδοχής ώστε να έρθουν οι πρόσφυγες.. Όλες φτιάχτηκαν με παρέμβαση του κράτους. Επιθυμία μας είναι να είμαστε συνδιαμορφωτές των εξελίξεων. Θα περιμένω πρώτα την κεντρική εξουσία να δραστηριοποιείται προς αυτή τη κατεύθυνση . Αν θέλει να έρθει στην Ημαθία ή στο δήμο Αλεξάνδρειας ας είναι έτοιμη όσον αφορά το χώρο.
Ο κ. Βενιόπουλος τόνισε ότι «η ευαισθησίας μας είναι δεδομένη» ενώ σημείωσε σχετικά με το «παζάρι που γίνεται με αφορμή το προσφυγικό και με θύμα και την Ελλάδα», ενώ άσκησε κριτική και στη στάση της κυβέρνησης γιατί «η αριστερή της ευαισθησίας έφερε και άλλους στη χώρας εκτός από Σύρους και άλλους που εκμεταλλεύτηκαν τη ροή αυτή».
Ο Γ. Σπυρίδης χαιρέτισε τη στάση της δημοτικής αρχής αλλά ζήτησε να γίνει πιο συγκεκριμένος ο τρόπος αντιμετώπισης. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να το λύσει ο δήμος μια και πρώτιστα είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εκτίμησε ότι θα κατανεμηθούν σε όμορους νομούς οι «εγκλωβισμένοι πρόσφυγες», ενώ σημείωσε ότι «θα φυτρώσει ένα χωριό προσφύγων στο δήμο» γι’αυτό και ζήτησε ετοιμότητα σχετικά με ζητήματα χωροθέτησης του καθώς και εύρυθμης λειτουργίας του. Ζήτησε μάλιστα τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής (έγινε αποδεκτή) που σε συνεργασία με τους φορείς θα αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα.
Ο Χ. Αλευράς σημείωσε ότι «έχουμε το λύκο ψάχνουμε τον ντορό». Θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Ζήτησε να υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και όχι υποβάθμιση του θέματος. Τόνισε ότι «είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας τα όσα συμβαίνουν από κράτος της «αριστεράς». Αναφέρθηκε αναλυτικά στις γενικότερες θέσεις του ΛΑΣ για τις αιτίες του προβλήματος (ιμπεριαλισμός) αλλά και ενάντια στη Σενγκεν και ζήτησε: Όχι στα hot spots, γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
Να δημιουργηθούν κατάλληλοι, ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

από Η Άλλη Άποψη