Σελίδες

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας σχετικά με απόφαση του ΕΛΓΑ

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας ενάντια στην απόφαση του ΕΛΓΑ σχετικά με τις δηλώσεις ζημίας καρπόδεσης και καρπόπτωσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας, στην τακτική συνεδρίασή του που έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Mαιου 2015 στις 20:00 εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο Ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας διαμαρτύρεται κατά της πρόσφατης απόφασης του ΕΛΓΑ να μην συμπεριλάβει στις δηλώσεις ζημίας καρπόδεσης και καρπόπτωσης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, τα βιομηχανικά και επιτραπέζια ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα κορόμηλα και τα βερίκοκα , οι ποικιλίες των οποίων παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.
Η ζημία που προκλήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις, τόσο κατά την διάρκεια της ανθοφορίας όσο και αμέσως μετά, είναι σημαντική, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν έντονα φαινόμενα καρπόπτωσης με ζημιές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 80% της αναμενόμενης παραγωγής.
Οι καταστροφές αυτές θα προκαλέσουν τεράστια οικονομική ζημία τόσο στους τοπικούς παραγωγούς, όσο και στις εξαγωγές της χώρας.
Με δεδομένη την δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας, θεωρούμε άκρως απαραίτητη την στήριξη του παραγωγού, προκειμένου αφενός να λειτουργεί απρόσκοπτα στην αγροτική του εκμετάλλευση και αφετέρου να καλύπτει τις στοιχειώδεις βιοποριστικές του ανάγκες ώστε να αποτραπεί η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού του πλέον υγιούς τμήματος του ελληνικού πληθυσμού.
Το Δημοτικό συμβούλιο με την ομόφωνη απόφαση του ζητεί:
- άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στις ανάγκες των αγροτών του Δήμου μας,
- την άμεση αποστολή γεωπόνων – εκτιμητών και την τάχιστη έκδοση των πορισμάτων ζημίας
- την ταχύτερη δυνατή πληρωμή των αποζημιώσεων
Γνωρίζοντας την ευαισθησία του Οργανισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο ευχαριστεί εκ των προτέρων για τις άμεσες ενέργειες αρμοδιότητάς του που αυτός θα επιληφθεί.

Προώθηση της εναλλακτικής μορφής μετακίνησης στο Δήμου Αλεξάνδρειας

Προμήθεια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Η συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής και η εξάντληση των ενεργειακών πόρων οδηγούν ολοένα και περισσότερο στην ανεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, κυρίως σε ανανεώσιμη μορφή. Στο πνεύμα των νέων δεδομένων, με περιβαλλοντική ευαισθησία και εκμεταλλευόμενος αποκλειστικά Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, ο Δήμος Αλεξάνδρειας προβαίνει στην προμήθεια δύο επιβατικών οχημάτων κινούμενων με ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργεί τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την κίνησή τους.
Συγκεκριμένα, εκτός από την προμήθεια δύο τετραθέσιων επιβατικών αυτοκινήτων, θα γίνει εγκατάσταση στο αμαξοστάσιο του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας ενός σταθμού φόρτισης με δύο αυτόνομες πρίζες 20A, ενώ στην στέγη του αμαξοστασίου, θα τοποθετηθεί φωτοβολταϊκός σταθμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα προμηθευτεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα καλύπτουν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας, διαθέτοντας πλούσιο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και για την ενεργητική, αλλά και για την παθητική ασφάλεια των επιβαινόντων.
Με σκοπό το μηδενισμό του ενεργειακού αποτυπώματος τουλάχιστο κατά την κίνηση των οχημάτων, η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτιση των μπαταριών τους, θα παρέχεται κυρίως από το φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 4kWp, με μετατροπή της ηλιακής ενέργειας. Η μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας θα επιτευχθεί με τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού σταθμού (που θα προμηθεύσει, εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία ο ανάδοχος) με το υπάρχον δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, υπό καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).
Τα δύο νέα αυτοκίνητα, θα αντικαταστήσουν ρυπογόνα επιβατικά οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας, ενώ θα αναβαθμίσουν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, θα συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα προωθήσουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αναπτύσσοντας την οικολογική συνείδηση των πολιτών.
Για την προμήθειά τους, ο Δήμος Αλεξάνδρειας, έχει ήδη προκηρύξει δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής ανάθεσης για την «Προώθηση της εναλλακτικής μορφής μετακίνησης στο Δήμου Αλεξάνδρειας με την προμήθεια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και συστημάτων φόρτισής τους», με προϋπολογισμό 99.630,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%. Το έργο χρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου.
Για την τεχνική μελέτη αλλά και τη διενέργεια του διαγωνισμού, υπεύθυνο είναι το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Καργάκος και «Ελληνότοπος»

Γράφει ο Νίκος Λιολιόπουλος
Έπεσε σήμερα στα χέρια μου μια αφίσα κάποιου συλλόγου με τον ευφάνταστο τίτλο «Ελληνότοπος» σχετική με μια εκδήλωση που κάνει για τον Μέγα Αλέξανδρο στην πόλη μας, με ομιλητή τον γνωστό καθηγητή Σαράντο Καργάκο.
Πριν γράψω ορισμένα πράγματα για το ποιόν του ομιλητή και αφού αντισταθώ στον πειρασμό να σχολιάσω την αισθητική της αφίσας, θα ήθελα να σταθώ στον σύλλογο την ύπαρξη του όποιου ομολογώ ότι αγνοούσα ως σήμερα.
Δεν ξέρω αν είναι φρόνιμο να κρίνεις ένας σύλλογο από το όνομα του, αλλά λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την γνωστή παροιμία «εξ όνυχος τον λέοντα» μάλλον έχω καταλάβει αρκετά. Σε μια περιοχή που υποφέρει χρόνια από τον συντηρητισμό και την καταπίεση κάθε διαφορετικότητας από την κυρίαρχη ιδεολογία του ψευτοπατριωτισμού , σε μια περιοχή όπου ανθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι- εργαστήρια ανάδειξης τοπικών παραγοντίσκων, σε μια περιοχή που παλεύουμε για χρόνια με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει με τον φασισμό της μιας άποψης, την επιβολή των μετρίων σε κάθε πτυχή της, δεν χρειάζεται να εκπλήσσεται κάποιος από την δημιουργία ή έστω την επαναδραστηριοποίηση ενός ακόμη συλλόγου που αυτοαποκαλείται Ελληνότοπος.
Ποιος είναι όμως ο Σαράντος Καργάκος που φέρνουν υπό τις τυμπανοκρουσίες και την αιγίδα του δήμου οι υπεύθυνοι του Ελληνότοπου;
Ο Σ. Καργάκος είναι θεωρητικός της συντήρησης στη χώρα μας, εκφραστής συχνά εθνικιστικών απόψεων, ψευτοεπιστημονικών εικασιών και μισαλλοδοξίας( μια μορφή της οποίας είναι ο αντισημιτισμός). Μέσα από τα δεκάδες βιβλία του αλλά και την αρθρογραφία του στον Ελεύθερο Τύπο και σε αλλά έντυπα της δεξιάς, για πολλά χρόνια καλλιέργησε σε μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων- και όχι μόνο- τον σπόρο του εθνικισμού της μισαλλοδοξίας και της συντήρησης που δεν άργησε να δώσει τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα με την ανάδειξη της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού στη χώρα μας.
Επίσης, σημαντική για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας υπήρξε η συμβολή του, ως ιδρυτικό στέλεχος μάλιστα, στην δημιουργία της ακραίας εθνικιστικής και σκοταδιστικής οργάνωσης «Δίκτυο 21» η οποία προώθησε τον Αντώνη Σαμαρά σε θέσεις εύθηνης με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στο θέμα της έξαρσης του μακεδονικού πριν 20 χρόνια περίπου, οσο και με την ανέλιξη του στην αρχηγεία της Νέας Δημοκρατίας και της αργότερα στην πρωθυπουργία.
Ο Σαράντος Καργάκος κινούμενος στα όρια του περιθωρίου, από κομματικές εφημερίδες και περιοδικά ως τις πρωινές ζώνες καναλιών καλλιέργησε όσο λίγοι τον κυρίαρχο στον δημόσιο λόγο σκοταδισμό.
Η τελευταία του συνεισφορά ήταν η εντελώς αυθαίρετη και στερούμενης κάθε επιστημονικής απόδειξης εικασία περί της ύπαρξης του τάφου του Μεγαλεξάνδρου στην Αμφιπόλη, βοηθώντας για άλλη μια φορά τον φίλο του Αντώνη Σαμαρά να κρατηθεί στην εξουσία καλλιεργώντας ένα ακόμη παραμύθι, χωρίς ευτυχώς επιτυχία αυτή τη φορά http://www.zougla.gr/greece/article/diakekrimeni-arxeologi-diapsevdoun-ton-s-kargako-gia-ton-tafo-tou-m-aleksandrou
Δεν χρειάζεται να προσθέσω περισσότερα όσα έχει γράψει η σπουδαία ομάδα του Ιου στην Ελευθεροτυπία. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κάνεις εδώ http://www.iospress.gr/mikro1997/mikro19971220.htm, και εδώ http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000109b.htm
Το όνομα της πόλης μας, που όπως καλά γνωρίζουμε δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο παρά μονό στην φαντασία των αρχόντων της πριν μερικές δεκαετίες, όταν επέλεξαν να τη βαφτίσουν Αλεξάνδρεια αντί του Γίδά που είναι η παλιά ονομασία της, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως περίβλημα για τον γηραιό καθηγητή(κυρίως φροντιστηρίων) στον νέο του μύθο περί του τάφου του Αλέξανδρου. Και βεβαία οι πρόθυμοι δεν άργησαν να βρεθούν.
Δεν νομίζω λοιπόν ότι έχει κάτι καινούριο να προσφέρει στον τόπο η παρουσία του εν λογω ομιλητή στην πόλη, πλην ίσως το να καλύψει κάποιες ακόμη προσωπικές ανάγκες αυτοπροβολής ή-ποιος ξέρει- πολιτικές σκοπιμότητες.

Ας το κόψουμε το ρημάδι που μας σκοτώνει!


Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος που εορτάζεται κάθε χρόνο την 31η Μαΐου, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι φορείς που συνεργάζονται μαζί του καθιέρωσαν την 31η Μαΐου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Η χρήση του καπνού είναι η πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και σήμερα είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ενός στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο, δηλαδή για ένα θάνατο κάθε έξι δευτερόλεπτα.

Τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος:
Το κάπνισμα σκοτώνει έως και το ήμισυ των χρηστών του.

Ο καπνός σκοτώνει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Περισσότερα από 5 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους είναι το αποτέλεσμα της άμεσης χρήσης του καπνού, ενώ πάνω από 600.000 θάνατοι αφορούν μη καπνιστές που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. 

Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, ο ετήσιος αριθμός θανάτων θα αυξηθεί σε πάνω από 8 εκατομμύρια έως το 2030 όσο δηλαδή ο πληθυσμός μιας μικρής χώρας. 

 Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα η χρήση του καπνού παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Ο καπνός προκάλεσε 100 εκατομμύρια θανάτους στον 20ο αιώνα. Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μπορεί να προκαλέσει ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο αιώνα.

Η επιδημία του καπνίσματος είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δημόσια Υγεία που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος ποτέ. Αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος στον πνεύμονα και σε άλλα όργανα, τα καρδιακά νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η περιφερική αγγειακή νόσος, η εγκεφαλική αγγειακή νόσος και συμμετέχει στο 63% των θανάτων παγκόσμια που οφείλονται σε μη μεταδοτικά νοσήματα (NCDs). Το παθητικό κάπνισμα στα βρέφη, μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο και χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση όταν η έγκυος εκτίθεται στον καπνό. Δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες στον καπνό, εκ των οποίων τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς και πάνω από 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Το σύνθημα που έχει επιλεγεί από τον ΠΟΥ για φέτος είναι: «Σταματήστε το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού». 

Οι στόχοι της εκστρατείας για το 2015 είναι:

Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που προκαλούνται από το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού, λόγω εύκολης της προσβασιμότητας στα προϊόντα, αυτά εξ αιτίας του χαμηλού κόστους.

Να καταδείξει ότι τα οφέλη της υγειονομικής περίθαλψης, των προγραμμάτων και των πολιτικών καταπολέμησης του καπνίσματος, όπως για παράδειγμα η αύξηση των φόρων και των τιμών, και άλλα μέτρα υπονομεύονται από το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού.

Επιπλέον το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού είναι ένα μέσο για τη συσσώρευση μεγάλου πλούτου σε εγκληματικές ομάδες οι οποίες χρηματοδοτούν άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Η προώθηση της «Σύμβασης του Πλαισίου Εργασίας για τον Έλεγχο του Καπνού» Framework Convention on Tobacco Control.

Η Σύμβαση αυτή αποτελεί το εργαλείο του ΠΟΥ για την καταπολέμηση του καπνίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει υπογραφεί το 2003 από 172 χώρες και τέθηκε σε ισχύ το 2005. Στην Ελλάδα ισχύει από 27/1/2006. Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Ελληνικής Νομοθεσίας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και ειδικότερα σε συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 16 της Σύμβασης, συμπεριέλαβε σχετικές διατάξεις στους αντικαπνιστικούς νόμους.

Τα άρθρα 15-17 της Σύμβασης αναφέρονται:

Στο παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού.
Στις πωλήσεις προς και από ανηλίκους.
Στην παροχή υποστήριξης για οικονομικά βιώσιμες εναλλακτικές δραστηριότητες.

Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι επιφορτισμένες με το έργο της απαγόρευσης του καπνού σε όλους τους χώρους και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εισπράττονται ως δημόσια έσοδα από τις ΔΟΥ και κατανέμονται στο Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη προγραμμάτων δημόσια υγείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ανατροφοδότηση του Ελεγκτικού Μηχανισμού. Παρ όλα αυτά στην Ελλάδα έχουμε σταθερά σταδιακή αύξηση της χρήσης των προϊόντων καπνού.

Ενώ το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας με τους γιατρούς του εφαρμόζει, από το 2013, ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για το κάπνισμα στον μαθητικό πληθυσμό όλης της ΠΚΜ με θέμα «Ενεργητικός Αντικαπνιστής» με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και το οποίο θα συνεχιστεί. Για το διδακτικό έτος 2014- 2015 ενημερώθηκαν και συμμετείχαν 1.701 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο απώτερος στόχος είναι η προστασία των σημερινών και μελλοντικών γενεών, όχι μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού στην υγεία αλλά και την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που έμμεσα προκαλεί η εκτεταμένη χρήση. Η πρόληψη συνίσταται στην ανάπτυξη υγιεινολογικών συμπεριφορών, ιδιαίτερα  από τους εφήβους που αλλάζουν και υιοθετούν ένα  τρόπο ζωής (life style) που τους καθιστά ικανούς να έχουν τον έλεγχο της υγείας τους.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων κοστίζει στην ΕΕ και των κρατών μελών τους πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε απώλεια φορολογικών και τελωνειακών εσόδων. Σε απάντηση στην απειλή που τίθεται από το παράνομο εμπόριο καπνού, η διεθνής κοινότητα διαπραγματεύθηκε και ενέκρινε το Νοέμβριο του 2012, το πρωτοκόλλου εξάλειψης του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, το πρώτο της ΠΟΥ- FCTC».

Διαμαρτυρία Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πέλλας για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.)

fasttrack διαδικασία, με πρόφαση την ένταξη της δημοτικής αστυνομίας

Ο Σύλλογος εργαζομένων δήμου Πέλλας διαμαρτύρεται έντονα για την αιφνιδιαστική εισαγωγή θέματος τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Πέλλας ως θέμα στη συνεδρίαση του αυριανού (29/5/15) δημοτικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα την προηγούμενη Δευτέρα πληροφορηθήκαμε ότι περιέχεται θέμα τροποποίησης Ο.Ε.Υ. στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου και ότι πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη Διευθυντών υπό τον Δήμαρχο, χωρίς σαφή εισήγηση, όπου ζητήθηκε σε 2! ημέρες να σταλούν προτάσεις για τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για fast- track διαδικασία, με πρόφαση την ένταξη της δημοτικής αστυνομίας ώστε να εισαχθούν χωρίς διαβούλευση και διαφάνεια τροποποιήσεις του οργανισμού. Ο Ο.Ε.Υ. αποτελεί βασικότατο κανονιστικό κείμενο όπου καθορίζονται το γενικό οργανόγραμμα του δήμου, οι αρμοδιότητες των διευθύνσεων και τμημάτων, τα προσόντα των προϊσταμένων και οι οργανικές θέσεις του δήμου. Αντιληπτό γίνεται ότι ο Ο.Ε.Υ. πρέπει να αποτελεί εργαλείο που θα προάγει την λειτουργικότητα του δήμου. Διευκρινίζουμε ότι δεν πιστεύουμε βέβαια ότι τροποποιούνται δομές για να υπηρετήσουν πρόσωπα αλλά μας προβληματίζει ο τρόπος εισαγωγής του θέματος.
Το ότι θα εισαχθούν τροποποιήσεις του Ο.Ε.Υ. χωρίς προηγούμενη διαβούλευση επί συγκεκριμένης πρότασης δεν υποτιμά απλά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, το σύλλογο και τους κοινωνικούς φορείς αλλά και τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους, αφού οι τελευταίοι θα κληθούν να εγκρίνουν έναν κανονισμό που θα τον αντικρίσουν για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο (φαινόμενο Χρυσοχοίδη)
Διαμαρτυρόμαστε για την διαδικασία και ζητούμε αναβολή του θέματος (εκτός της απαραίτητης επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας) ώστε να δοθεί χρόνος για την ουσιαστική και χρήσιμη διαβούλευση του θέματος.


Το ΔΣ του Συλλόγου

Η «ενεργός γήρανση», και η διά βίου …..βαρβαρότητα

Του Κώστα ΠΑΠΑΔΑΚΗ,*
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανιζόταν όλο τον προηγούμενο καιρό ως άτεγκτη στο να μην ανοίξει το Ασφαλιστικό. Ο αρμόδιος υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυθαιρετούσε μιλώντας για κόκκινες γραμμές. Σήμερα, όμως, το Ασφαλιστικό είναι στο τραπέζι, κόβεται και ράβεται ως κύριο πιάτο στην αντιλαϊκή διαπραγμάτευση. Αποδεικνύεται στην πράξη η προειδοποίηση, που έκανε με ευθύνη το ΚΚΕ, ότι η ΕΕ, οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι δουλεύουν με στρατηγική, με ολοκληρωμένο σχέδιο. Η κυβέρνηση συστηματικά αποκρύπτει αυτήν τη στρατηγική, εξωραΐζοντας τόσο την ΕΕ, το χαρακτήρα και τους αντεργατικούς της στόχους.
Η ΕΕ και τα μονοπώλια που υπηρετεί δουλεύουν εδώ και δεκαετίες με την προώθηση της λεγόμενης ενεργού γήρανσης. Η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση των επικουρικών, το ψαλίδισμα των βασικών συντάξεων στα προνοιακά επίπεδα των 360 ευρώ, η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν από τις βασικές προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Συνιστούν, άλλωστε, την πεμπτουσία των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν μπει στην αντιλαϊκή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την τράπεζά της, όπως και το ΔΝΤ. Βασική επιδίωξή τους είναι η οριστική απαλλαγή της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές, η επ' ώμου ανάληψή τους από τους εργαζόμενους, ενώ σταθερή επιδίωξη του κεφαλαίου είναι να δοθεί ώθηση σε μονοπώλια της ιδιωτικής ασφάλισης να καλύψουν το κενό, κερδοφορώντας στα συντρίμμια του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Πού όμως βασίζεται αυτή η επιμονή;
Δουλειά έως το θάνατο
Από το 1982 η ΕΕ (τότε ΕΟΚ) επεξεργάζεται την ιδιαίτερα επικίνδυνη έννοια της «ενεργού γήρανσης». Τον ορισμό της «ενεργού γήρανσης» έδωσε με αποκαλυπτικό τρόπο ο παλιότερος επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της ΕΕ Laszlo Andor: «Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός ολοένα αυξανόμενου ποσοστού ηλικιωμένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας η απάντηση είναι μία: ενεργός γήρανση. Να ενθαρρύνονται, δηλαδή, τα μεγάλα σε ηλικία άτομα να παραμένουν δραστήρια με το να καθυστερούν περισσότερο να συνταξιοδοτηθούν, με το να εμπλέκονται σε εθελοντική εργασία μετά τη συνταξιοδότηση και με το να είναι σε θέση να ζουν με υγεία και αυτονομία».
Στις αρχές του 2000 δόθηκε μεγαλύτερη ώθηση στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Το 2012 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού γήρανσης. Φέτος το Μάρτη, αναδεικνύοντας την επιμονή της ΕΕ στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, πραγματοποιήθηκε η «Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής Kαινοτομίας για την Eνεργό και Yγιή Γήρανση» στις Βρυξέλλες.
Τα προπαγανδιστικά συνθήματα για «ελιξίριο της ζωής» και οι διαφημιστικές καταχωρίσεις με ροζιασμένα χέρια που ...στύβουν την πέτρα, με τα οποία η ΕΕ κι όσοι την υπηρετούν επιχειρούν να συνοδεύσουν την όλη καμπάνιά τους δεν πείθουν. Ασφαλώς και δεν πασχίζουν για την καλή υγεία των ηλικιωμένων. Άλλωστε η ίδια η άθλια κατάσταση των νοσοκομείων και των άλλων υποδομών και παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις τους εναντίον των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων. Η ΕΕ επιχειρεί να τεκμηριώσει τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της, επικαλούμενη, εκτός από τις κατά παραγγελία αναλογιστικές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα για λήψη βάρβαρων αντιασφαλιστικών νόμων, και το δημογραφικό πρόβλημα. Παρουσιάζεται να χύνει κροκοδείλια δάκρυα γιατί: «Τα τελευταία πενήντα χρόνια, το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ έχει αυξηθεί οκτώ χρόνια, ενώ οι δημογραφικές προβλέψεις κάνουν λόγο για μια περαιτέρω αύξηση πέντε ετών μέχρι το 2050. Σε συνδυασμό με τα μειωμένα ποσοστά γεννητικότητας, που επικρατούν από το 1970, αναμένεται ότι το φαινόμενο της δημογραφικής γήρανσης θα παγιώνεται ακόμη περισσότερο στις επόμενες δεκαετίες». Ποια είναι η αλήθεια; Η υπογεννητικότητα είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα της ίδιας της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που, με διάφορους τρόπους χτυπούν το δικαίωμα στη μητρότητα. Είναι, επίσης, απότοκο της εργοδοτικής τρομοκρατίας που, κάτω από την απειλή της απόλυσης, αναγκάζει τις γυναίκες να μην κάνουν παιδιά όσο δουλεύουν, ενώ η άθλια οικονομική κατάσταση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών μετατρέπει σε πανάκριβη υπόθεση, σχεδόν άπιαστο όνειρο την απόκτηση ενός και μόνο παιδιού.
Βαρβαρότητα χωρίς ...όρια ηλικίας
Με την υποκριτική, λοιπόν, επίκληση του δημογραφικού προβλήματος, που είναι δικό της δημιούργημα, η ΕΕ ισχυρίζεται ότι «στους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους (...) οι θέσεις εργασίας πρέπει να προσαρμόζονται στην κατάσταση της υγείας τους και τις ανάγκες τους,πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα να επικαιροποιούν τις δεξιότητές τους και να τους δίδονται ουσιαστικά κίνητρα, ώστε να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα με την επανεξέταση των συστημάτων φορολογίας και παροχών».
Και συνεχίζει με στόχο «τη δημιουργία μιας κουλτούρας ενεργού γήρανσης ως μιας διά βίου διαδικασίας και, κατά συνέπεια, στη διασφάλιση ότι ο ταχέως αυξανόμενος πληθυσμός που αποτελείται από άτομα ηλικίας πλησίον ή άνω των 60 ετών, ο οποίος είναι εν γένει υγιέστερος και διαθέτει καλύτερη μόρφωση από οποιαδήποτε προηγούμενη ηλικιακή ομάδα, έχει κατάλληλες ευκαιρίες για απασχόληση και ενεργό συμμετοχή (...) μεταξύ άλλων μέσω του εθελοντισμού, της διά βίου μάθησης».
Δηλαδή, η ΕΕ δίνει σαφείς κατευθύνσεις, για να δουλεύει το έμπειρο εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη το κεφάλαιο διά βίου και μάλιστα σε εργασία προσαρμοσμένη στις παθήσεις και την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων. Όσο για την αμοιβή, πότε ένα ξεροκόμματο, πότε μερικές φοροαπαλλαγές ή και τίποτε στο όνομα του εθελοντισμού... Αυτή είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και την ανεργία στα ύψη ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που σαπίζει και η μπόχα του αναδεικνύεται σε όλο της το ...μεγαλείο.
Η «ασημένια οικονομία» ...χρυσάφι για το κεφάλαιο
Όμως, οι βλέψεις των επιχειρηματικών ομίλων και των οργανισμών τους πάνε μακριά. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» έδωσε νέα ώθηση στη λεγόμενη Ασημένια Οικονομία (silver economy - το όνομα δόθηκε από τα ...γκρίζα μαλλιά των ηλικιωμένων), ενώ ανάλογες επεξεργασίες έχει κάνει και ο στρατηγικός συνεργάτης της κυβέρνησης, ο ΟΟΣΑ.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ανάλογη εκδήλωση, είχε δηλώσει, προσδιορίζοντας τι σημαίνει «ασημένια οικονομία»: «Η ζωή αρχίζει στα 70. Σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω αυξάνεται, κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με μια έτοιμη, αναδυόμενη αγορά για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, για την ανάπτυξη φθηνότερης, πιο αποτελεσματικής, εξατομικευμένης προσέγγισης για την υγειονομική περίθαλψη και μια αυξανόμενη βάση πελατών για προσαρμοσμένα αγαθά και υπηρεσίες».
Σε τι προσβλέπει ως νέο πεδίο κερδοφορίας το κεφάλαιο; Ανακαινίσεις παλιών σπιτιών σε «έξυπνα» για την ...ανεξάρτητη διαβίωση ηλικιωμένων, ενίσχυση του τουρισμού χαμηλής σεζόν, βιώσιμα συστήματα μακροχρόνιας φροντίδας, αυτόνομα οχήματα, ρομποτική, εξειδικευμένες ιατρικές συσκευές και θεραπείες κ.ά.
Στη Συνδιάσκεψη των Βρυξελλών, μάλιστα, περισσότερες από 20 νεοσύστατες επιχειρήσεις (start ups) παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της «ασημένιας οικονομίας».
Η ΕΕ με υπολογισμούς που κάνει αναφέρει: «Ο πληθυσμός των 65 ετών ως ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών αναμένεται να αυξηθεί από 26% το 2010 σε 53% το 2060. Με άλλα λόγια, θα υπάρχουν μόνο δύο άτομα σε "ηλικία εργασίας" 15-64 για κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών το 2060, σε σύγκριση με τέσσερα το 2010. Η αγορά εργασίας συρρικνώνεται και αυτό γίνεται γρήγορα ένα πρόβλημα για τη μελλοντική απασχόληση και την ανάπτυξη. Μια έρευνα της Accenture έχει υπολογίσει ότι με την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό και με επενδύσεις που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα στο ανθρώπινο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με μια μελέτη, στη Γερμανία μόνο αυτά τα μέτρα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ κατά 61 δισεκατομμύρια ευρώ και τα επίπεδα απασχόλησης να αυξηθούν με 1.500.000 έως το 2020». Η ίδια η «Merrill Lynch» εκτιμά ότι η «Ασημένια Οικονομία» αξίζει 7 τρισ. δολάρια ανά έτος, γεγονός που την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Μέχρι το 2020, η ιδιωτική αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων θα φτάσει τα 15 τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Οσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες: Στην ΕΕ αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ ή περίπου 50% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2060», καταλήγουν τα επιτελεία των βιομηχάνων.
Στο όνομα, λοιπόν, της «μεγάλης εμπειρίας των ηλικιωμένων» και της «αλληλεγγύης των γενεών», η ΕΕ με την «ενεργό γήρανση» επικαλείται μια «ανεξάρτητη ζωή των ηλικιωμένων, που δεν θα βασίζονται στα παιδιά τους και τις νεότερες ηλικίες», ενώ προκαλώντας ανοικτά ισχυρίζεται ότι «με την εργασία και μετά τη συνταξιοδότηση, ο οργανισμός παραμένει υγιής και σφριγηλός, συμβάλλοντας σε λιγότερες παθήσεις άρα και σε λιγότερες επιβαρύνσεις του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος». Γύρω, λοιπόν, από την «ενεργό γήρανση», πέραν όλων των άλλων έχει στηθεί ένας ακόμη χορός εκατομμυρίων ευρώ από τα μονοπώλια νέων τεχνολογιών, πρόσθετων μηχανημάτων και ρομποτικής που προσφέρονται να «βοηθήσουν» τους ηλικιωμένους να γίνουν ...ξανά νέοι, δουλεύοντας κυριολεκτικά έως το θάνατο.
Όλα όσα κρύβει και ωραιοποιεί η κυβέρνηση
Όλα τα παραπάνω φανερώνουν ότι η ΕΕ, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους όχι απλά στοχεύουν να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως το ....φυσικό θάνατο, αλλά έχουν επεξεργαστεί με λεπτομέρειες και ολόκληρη βιομηχανία στο πώς θα εξασφαλίζουν μεγάλη κερδοφορία τόσο από την ένταση της εκμετάλλευσης σε αυτές τις ηλικίες και με την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών όσο και με το στήσιμο επικερδών επιχειρήσεων ακόμα και για τον αέρα που θα ανασαίνουν... οι διά βίου εργαζόμενοι.
Όλα αυτά τα ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα κρύβει συνειδητά, ωραιοποιώντας την ΕΕ και τον αντεργατικό χαρακτήρα της, υπηρετώντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα που οδηγεί σε αυτήν τη βαρβαρότητα που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους.
Ο αντίπαλος, η αστική τάξη με τα επιτελεία της, σχεδιάζει σκάβοντας βαθιά το λάκκο των εργαζομένων. Ένα αβίαστο συμπέρασμα προκύπτει: Χωρίς καθυστέρηση, ο λαός να ριχτεί στην πάλη σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της ΕΕ, των κυβερνήσεων που την υπηρετούν. Για να ανακτήσει τις απώλειες της κρίσης, για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, που απαιτούν αγώνα με συγκροτημένη λαϊκή συμμαχία για τη μόνη πραγματική διέξοδο: Με τη δική του εξουσία, ο λαός να καταργήσει τη χωρίς όρια μισθωτή σκλαβιά και το σύστημά της, να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.
* μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ
Πηγές:
-- Growing the European Silver Economy - Background paper -European Commission - 23 February 2015.
-- http://ec.europa.eu/research/innovation-union/pdf/active-healthy-ageing/silvereco.pdf#view=fit&pagemode=none.
-- http://www.active-ageing.gr/portal/
-- http://ec.europa.eu/research/innovation-union/pdf/active-healthy-ageing/markkula.pdf#view=fit&pagemode=none.


Με αφετηρία την προϊστορική Θήρα, ενδιάμεσο σταθμό την αρχαία Μακεδονία και κατάληξη στο σήμερα....

Την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 και ώρα 20.00 το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο», 
Η έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο  Ίδρυμα Τεχνών από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, επιχειρεί να προβάλει την Ελλαδική φύση και βιοποικιλότητα ως διαχρονική πηγή πόρων και έμπνευσης για την ευζωία του ανθρώπου και την ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού και των επιστημών. Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια συναρπαστική διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο με αφετηρία την προϊστορική Θήρα, ενδιάμεσο σταθμό την αρχαία Μακεδονία και κατάληξη στο σήμερα. Αρχαιολογικά ευρήματα και πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό τεκμηριώνουν τη διαχρονική αξία των δώρων της Ελλαδικής γης και παρουσιάζουν  σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη και διάσωση της βιοποικιλότητας του τόπου μας.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ,  το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Συνεργάζονται τα Μουσεία: Αρχαιολογικό Πέλλας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης,  Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Μουσείο Εκμαγείων ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και το Μουσείο Λούλη. Επίσης, συνεργάζεται το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ.
Η έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (23.06-30.09.2015), που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 10.00 -14:00, Τετ. 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.
Ειδικά για γκρουπ και ομάδες μπορεί να ζητηθεί επίσκεψη εκτός ωραρίου λειτουργίας, μετά από έγκαιρη συνεννόηση.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου 2015 – 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, Εθνικής Αντίστασης 42),  θα γίνει στις 15-05-2015 ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:00 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: 

1.Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) Δήμου Αλεξάνδρειας ]

2.Λήψη απόφασης για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης Ανοιχτού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αλεξάνδρειας (σχετική η αριθμ. 53/2015 απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλεξάνδρειας)

3.Ρύθμιση οφειλών της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλεξάνδρειας, βάση του Ν. 4321/2015 (σχετική η αριθμ. 51/2015 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλεξάνδρειας)

4.Υποβολή έκθεσης εσόδων-εξόδων α' τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προυπολογισμού έτους 2015 (σχετική η αριθμ. 172/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλεξάνδρειας) 

5.9η Αναμόρφωση Προυπολογισμού οικονομικού έτους 2015- Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2015


6.Αποδοχή και απόδοση ποσού σε σχολικές επιτροπές του Δήμου για αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών (Β' κατανομή) 2015


7.Λήψη απόφασης για την έγκριση των δαπανών των έκτακτων μετακινήσεων του Δημάρχου στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους


8.Λήψη απόφασης περί έγκρισης ή μη του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξάνδρειας για το οικονομικό έτος 2014


9.Λήψη απόφασης για απαγόρευση διέλευσης οχημάτων από το δρόμο που οδηγεί στο ΣΜΑ Αλεξάνδρειας (σχετική αριθμ. 39/2015 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αλεξάνδρειας)


10.Έγκριση ή μη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων έτους 2014 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αλεξάνδρειας (σχετική η αριθμ.37/2015 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αλεξάνδρειας)


11.Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΣΤΙΣ Τ.Κ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΥΨΕΛΗΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΠΛΑΤΕΟΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΥΔΩΝΕΑΣ” Α.Μ. 87/2013


12.Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ”


13.Λήψη απόφασης για έγκριση ή μη του 2ου Α.Π.Ε του έργου “ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Τ.Κ. ΚΛΕΙΔΙΟΥ” Α.Μ. 42/2014


14.Προέγκριση ή μη παράτασης συνολικής προθεσμίας με αναθεώρηση του έργου “ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ”. Α.Μ 75/2014


15.Έγκριση ή μη παράτασης συνολικής προθεσμίας με αναθεώρηση του έργου “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ”


16.Παράταση ισχύος Προγραμματικής Σύμβασης και ορισμός νέων εκπροσώπων στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για τις πράξεις: «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ>> και <<ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ , ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ»


17.Λήψη απόφασης για την απόρριψη ή μη της από 15/4/2015 ενστάσεως στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: “Κατασκευή του έργου αποκατάσταης των Χ.Α.Δ.Α του Δήμου Αλεξάνδρειας


18.Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ (ΠΡΩΗΝ) ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ»


19.Συγκρότηση Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής των έργων με τίτλο:“ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ” (ΑΜ 74/13)


20.Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου με τίτλο:“ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ” (ΑΜ 65/14)


21.Σύνδεση της εγκατάστασης στην πλατεία Αγίου Αρσενίου στο Πλατύ με το δίκτυο Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ


22.Επέκταση δικτύου ΦΟΠ στην Αλεξάνδρεια


23.Επέκταση δικτύου ΦΟΠ στον οικισμό Λουτρού


24.Επέκταση δικτύου ΦΟΠ στον οικισμό Βρυσακίου


25.Τροποποίηση της υπ' αρ. 164/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξάνδρειας, ως προς την αγορά από το ελεύθερο εμπόριο μοτοσυκλετών (μηχανάκια)


26.Έκδοση ή μη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής


27.Λήψη απόφασης για την έγκριση και τον τρόπο διενέργειας προμήθειας υλικών φαρμακείου για το Δήμο Αλεξάνδρειας και τα Νομικά πρόσωπα αυτού για το έτος 2015


28.Έγκριση ή μη της αριθμ. 30/2015 απόφασης του ΝΠΔΔ «Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας» με τίτλο: “Λήψη απόφασης για αποδοχή ποσού 24.964,00 ευρώ απο τον Δήμο Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την αριθ.23/2015 απόφασή του, για καταβολή αποζημίωσης σε υπάλληλο του ΝΠΔΔ “Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας”-1η αναμόρφωση προυπολογισμού οικονομικού έτους 2015”


29.Έγκριση ή μη της αριθμ. 31/2015 απόφασης του ΝΠΔΔ «Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας» με τίτλο: “Λήψη απόφασης για 2η αναμόρφωση προυπολογισμού οικονομικού έτους 2015 του ΝΠΔΔ “Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας”


30.Τροποποίηση συστατικής πράξης συνδέσμου ύδρευσης


31.Λήψη απόφασης για την εκ νέου εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος που βρίσκεται στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξάνδρειας


32.Λήψη απόφασης για την εκ νέου εκμίσθωση του αναψυκτηρίου που βρίσκεται στο χώρο του Κολυμβητηρίου Αλεξάνδρειας


33.Λήψη απόφασης για την απευθείας εκμίσθωση οικοπέδου της Τ.Κ Κορυφής


34.Λήψη απόφασης για την απευθείας εκμίσθωση αγροτεμαχίων της Τ.Κ. Κυψέλης


35.Aντικατάσταση εκπροσώπου (από την πλειοψηφία) του Δήμου Αλεξάνδρειας στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας


36.Αντικατάσταση κ. Αλεξόπουλου Νικόλαου του Σωτηρίου από τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλεξάνδρειας


37.Αντικατάσταση κ. Αλεξόπουλου Νικόλαου του Σωτηρίου από τακτικό μέλος στην Επιτροπή Γνωμοδοτικού χαρακτήρα σε θέματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Υγιεινής


38.Αντικατάσταση του κ. Αλεξόπουλου Νικόλαου του Σωτηρίου , ως αιρετού εκπροσώπου του Δήμου, υπεύθυνου για την οργάνωση και λειτουργία της “Ομάδας Εθελοντών Δήμου Αλεξάνδρειας” για την προώθηση του εθελοντισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας


39.Τροποποίηση της αριθμ. 18/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ορισμό μελών της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών με συμβιβασμό κ.λ.π μεταξύ Δήμου & φορολογουμένων έτους 2015


40.Τροποποίηση της αριθμ. 64/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση Επιτροπής εκτίμησης ακινήτων που μισθώνονται από το Δήμο και ανήκουν σε τρίτους (270/81) για το έτος 2015


41.Συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) και ορισμός των μελών του


42.Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αλεξάνδρειας για τη συγκρότηση νέου ΔΣ της ΠΟΑΥ ΑΕ

43.Λήψη απόφασης για τον ορισμό ενός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του για τη συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας και επιλογής κτιρίου κατάλληλου προς μίσθωση για τη στέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Δήμου Αλεξάνδρειας


44.Κατ’ αρχην λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας ως ιδρυτικό μέλος στο Διαδημοτικό Δίκτυο Πόλεων


45.Διαγραφή επαγγελματία πωλητή λαικών αγορών


46.Έγκριση ή μη μεταβίβασης άδειας επαγγελματία πωλητή λαικών αγορών


47.Έγκριση δαπάνης για την κάλυψη εξόδων κηδείας απόρου ανασφάλιστου κατοίκου του δήμου μας και διάθεση πίστωσης


Δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις σε Δημότες του Δήμου Αλεξάνδρειας

Δήμος Αλεξάνδρειας: Δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις σε Δημότες με το
Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της
Vodafone

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ο Δήμος μας συμμετέχει στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στον τόπο μας.
Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και όλους όσους επιθυμούν να ελέγξουν άμεσα και εύκολα την κατάσταση της υγείας τους.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούν δωρεάν οι νοσηλεύτριες του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» στα Αγροτικά ιατρεία του Δήμου Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τηλεϊατρικής, περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογραφήματα, έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος, μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης, μέτρηση πίεσης, καθώς και μέτρηση του κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο.


Για τις εξετάσεις που η Γενική Ιατρός αποφασίσει ότι θα ήθελε μία συμβουλευτική γνωμάτευση, τις στέλνει – μέσω του δικτύου της Vodafone- στους πνευμονολόγους και στους καρδιολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι ελέγχουν τις εξετάσεις του ασθενή και αποστέλλουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση με τον ίδιο τρόπο.

Το συντονισμό για την υλοποίηση του Προγράμματος Τηλεϊατρικής από πλευράς Δήμου έχει ο αρμόδιος σε θέματα υγείας κος Μπρουσκέλης Νικόλαος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Την ιατρική παρακολούθηση του προγράμματος έχει η κα Τζιάρα Ελένη Γενική Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και συμμετέχουν επιπλέον σε αυτό το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2333053045 και 2333053072.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΕΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΡΑΧΟΥ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΡΑΧΟΥ


ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙΟΥ


ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΙΑΝΟΒΕΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΗΣΕΛΟΥΔΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ

Οι εξετάσεις θα γίνονται από 09.00πμ έως 14.00μμ
Υπεύθυνη νοσηλεύτρια η κα Πουλουτσά Γιώτα Κιν.6972455434


Α έπαινος ποιητικού διαγωνισμού για δύο μαθήτριες του 2ου Γυμνάσιου Αλεξάνδρειας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Απριλίου η εκδήλωση της Απονομής των Βραβείων και Επαίνων του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων που ήρθαν οι ίδιοι από κάθε μέρος της Ελλάδας όπως από την Αιδηψό και την Ερέτρια της Εύβοιας, την Νίκαια, τον Πειραιά, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, την Κοζάνη, την Καρδίτσα, την Αλεξάνδρεια, τη Χαλκιδική , την Κρήτη κ.ά.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του KΕ΄ Πνευματικού Μαΐου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά το σχολικό έτος 2014-2015.
«Είναι πολύ σημαντικό σήμερα οι μαθητές και γενικά οι νέοι μας να καταθέτουν μέσα από την γραφή της ποίησης τα συναισθήματα της ψυχής τους και να έχουν τη δύναμη να εξωτερικεύουν τα ποιήματα τους, συμμετέχοντας σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Η συγκίνηση μας είναι πολύ μεγάλη, διαπιστώνοντας ότι στην εκδήλωση ήρθαν και παρευρέθηκαν μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να παραλάβουν την επιβράβευση τους με τους γονείς και με εκπαιδευτικούς παρά την κρίση που και σήμερα εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα μας. Η μεγάλη συμμετοχή των χιλίων και πλέον μαθητών στο διαγωνισμό, μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια», δήλωσε κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β.Ε. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.
Οι μαθητές που απέσπασαν βραβεία και επαίνους είναι: 
Α. ΓΥΜΝΑΣΙΑ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Δασκαλά Αθηνά, 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου
Βαενάς Παύλος, 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς
Ντελή Μαρία Δέσποινα, 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θες/νίκης,
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Κούτσικος Αριστοτέλης, Γυμνάσιο Φαρκαδόνας
Δαμασκηνίδου Μαρία Ιωάννα, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης
Λάζαρος Κωνσταντίνος, 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Λαζαράκης Δημήτρης, 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων 
Τσολακίδης Ιωάννης, Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο –Λύκειο Νεαπόλεως 
Μουφτόγλου Γεώργιος, 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας 
1ος ΕΠΑΙΝΟΣ: Κιαμίλης Νικόλαος, 4ο Γυμνάσιο Συκεών, Θεσσαλονίκης
Μπογιατζή Σοφία, 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας
Λαγογιάννη Βάια, 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας

Παπουτσή Δέσποινα, Γυμνάσιο/Λ/Τ Καστελλόριζου
Συμεωνίδου Άννα, 1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων
Κλειδίκης Δημήτρης, 2ο Γυμνάσιο Α. Τούμπας
2ος ΕΠΑΙΝΟΣ: Μήλη Δημητριάννα, 2o Γυμνάσιο Ευκαρπίας
Παντελή Δέσποινα, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης
Βολταίρου Βιβή, 24ο Γυμνάσιο Αθηνών
Βαρβάρη Άννα, 1ο Γυμνάσιο Ν. Μουδανιών,
Κανάκη Σοφία, Γυμνάσιο Ερέτριας
Χατζημιχαήλ Γιώτα, 2o Γυμνάσιο Ευκαρπίας
3ος ΕΠΑΙΝΟΣ: Μιχαηλίδου Ευαγγελία, Γυμνάσιο Επανομής
Ζωγράφος Ανδρέας, 2ο Γυμνάσιο Α. Τούμπας
Λω Σμαραγδένια –Μαρία, Ελληνογαλλική Σχολή, Jeanne D’ Arc
Ξανθάκης Βασίλειος, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης 
Φουντούκος Ιωάννης,Γεν. Εκκλησ. Γυμνάσιο –Λύκειο Νεαπόλεως 
Αγγελική Κοσμά, 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών
Β. ΛΥΚΕΙΑ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Τανάνη Παναγιώτα, 2ο ΓΕΛ Κιλκίς
Κούρταλη Πολυτίμη, ΓΕΛ Μολάων
Τσαγκάρης Χρήστος Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πειραιά
Κορκοντζέλου Χριστίνα, 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Παγώνη Κωνσταντίνα- Βαρβάρα, 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου
Βαμβακερού Άννα, 2ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης
Ζαχαριά Ζωή, ΓΕΛ Λουτρών Αιδηψού
Τιγκίρη Ευαγγελία, Ελληνογαλλική Σχολή, Jeanne D’ Arc
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Παπαθανασίου Δήμητρα- Αθανασία,1ο Πρότ. Πειρ. ΓΕΛ Μαν. Ανδρόνικος
Παπαχρυσάφης Θεοδωρής, 1ο Πρότ. Πειρ. ΓΕΛ Μαν. Ανδρόνικος
Ανδρουτσοπούλου Φωτεινή-Ταξιαρχούλα, ΓΕΛ Διακοπτού
Ρούμπου Ευαγγελία, 1ο ΓΕΛ Αλιβερίου
1ος ΕΠΑΙΝΟΣ : Μπούρα Αλεξάνδρα, 2ο ΓΕΛ Καλυβίων-Θορικού Αν. Αττικής
Παστέλης Ευστάθιος, Γυμνάσιο Λ/Τ Καρυάς Λευκάδας
Τζέρντι Ντανγκάι, ΓΕΛ Μαραθοκάμπου Σάμου
Γιαννούδη Ειρήνη, 1ο Πρότ. Πειρ. ΓΕΛ Μαν. Ανδρόνικος
Τζάμου Βαρβάρα, 1ο Πρότ. Πειρ. ΓΕΛ Μαν. Ανδρόνικος
Κιστογλίδου Ειρήνη, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης
2ος ΕΠΑΙΝΟΣ: Κατσιβελάκης Νικόλαος, 4ο ΓΕΛ Νίκαιας
Γανοχωρίτη Αναστασία, 9ο ΓΕΛ Αθηνών
Τσόρμπα Βιβή, 1ο Πρότ. Πειρ. ΓΕΛ Μαν. Ανδρόνικος
Σιώκος Γεράσιμος, Εκπαιδευτήρια Δούκα
Καραγιαννίδη Παναγιώτα, 63ο ΓΕΛ Αθηνών
Κασσερόπουλος Γρηγόρης, 1ο Πρότ. Πειρ. ΓΕΛ Μαν. Ανδρόνικος
3ος ΕΠΑΙΝΟΣ: Κουφοπούλου Βασιλική, Γεν. Εκκλησ. Γυμνάσιο –Λύκειο Νεαπόλεως 
Καψάλης Σπύρος, ΓΕΛ Κολλεγίου Ψυχικού
Μπαρμπούνη Άννα, Ζάνειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά
Φλάμπουρα Μαρία, 3ο ΓΕΛ Πειραιά
Τρυψιάνη Ιωάννα, 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης
Παπαδάτου Αναστασία, 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης,

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του Σύλλογου Εργαζομένων Δήμου Πέλλας
Θέμα: Απολογισμός συμμετοχής στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το τετραήμερο 27-30 Απριλίου διεξάχθηκε το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Δυστυχώς μεγάλο κομμάτι του συνεδρίου απασχόλησαν διαπαραταξιακές αντεγκλήσεις και εντάσεις τα οποία υπερπροβλήθηκαν από τα μέσα. Υπήρξαν όμως και ομιλίες χρήσιμες και ενδιαφέρουσες όπως του συναδέλφου Γιώργου Αβραμίδη από την Έδεσσα, φυσικά αυτές δεν προβλήθηκαν.
Το συνέδριο κατέληξε σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ. Τεράστια επιτυχία για το σύλλογό μας αποτελεί η εκλογή και των τριών αντιπροσώπων μας (Κώστα Παπαστεργίου, Λευτέρη Αβραμίδη, Στέλιου Βελιγράδη) στην ΑΔΕΔΥ. Επισημαίνουμε ότι αντιστοιχεί 1 αντιπρόσωπος ανά 500 περίπου εργαζόμενους.
Τα αποτελέσματα των παραπάνω εκλογών άλλαξαν εν μέρει το σκηνικό στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και οδηγούν σε διοικήσεις συμμαχιών. Παραθέτουμε συνοπτικά τα αποτελέσματα συγκριτικά με τα προηγούμενα της τελευταίας στήλης:
ΕΚΛΟΓΕΣ αντιπρ. ΑΔΕΔΥ
2015
2012
1.       ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ (πρ.ΠΑΣΚΕ)
39,6%
51,1%
2.       Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α.:
21,2%
-
3.       ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α.:
20,1%
16,4%
4.       Δ.Α.Κ.Ε.-ΑΝΕΞΑΡΤ.-ΣΥΝΕΡΓ.:
14,3%
21,0%
5.       ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ:
4,7%
8,1%

ΕΚΛΟΓΕΣ Γ.Σ. ΠΟΕ-ΟΤΑ
2015
2012
1.       ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ (πρ.ΠΑΣΚΕ)
40,7%
51,2%
2.       Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α.:
21,7%
-
3.       ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α.:
19,7%
17,1%
4.       Δ.Α.Κ.Ε.-ΑΝΕΞΑΡΤ.-ΣΥΝΕΡΓ.:
13,4%
20,6%
5.       ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ:
4,27%
7,2%


Ευχόμαστε οι εκλεγμένοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, υπηρετώντας με δυναμισμό τα συμφέροντα των εργαζομένων με το νέο τους αξίωμα.

Μιά ανακοίνωση, έτσι για ....τα μάτια του κόσμου,για την καταπολέμηση κουνουπιών

Όπως κάθε χρόνο, τέτοια περίπου εποχή, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας εκδίδει μιά ...κάποια ανακοίνωση, έτσι για ....τα μάτια του κόσμου, με πολλές συμβουλές προς τους δημότες, και καμμιά οδηγία προς ....δημάρχους και λοιπούς ανευθυνο-υπεύθυνους, λες και ο δήμος είναι απόλυτα αμέτοχος, στο ζήτημα της προστασίας των δημοτών .
  Για το τρέχον έτος 2015, η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχει στη διάθεσή της το ποσό των 1.400.000 ευρώ για εναέρια καταπολέμηση κουνουπιών και το ποσό των των 1.300.000 ευρώ για την επίγεια καταπολέμηση.
   Άρα ....ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  !
  Με δεδομένο ότι το μυστικό της επιτυχίας στην καταπολέμηση των κουνουπιών είναι η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης από τις αρχές Μαρτίου, όπως απαιτεί ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών,και όπως συνιστά εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Υπουργείου Υγείας από 29-9-2014 που  συνιστά την έγκαιρη (στάδιο προνύμφης) και ταυτόχρονη σε όλες τις περιφέρειες έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης για το έτος 2015,είναι απορίας άξιο γιατί ο δήμος αδρανεί εντυπωσιακά!.
  Απο το Φεβρουάριο έχουμε επισημάνει στο δημοτικό συμβούλιο, την ανάγκη πραγματοποίησης επίγειων ψεκασμών έγκαιρα, σε στοχευμένα σημεία στο Δήμο μας, με την συμμετοχή δήμου και εθελοντών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ριζικά το τοπικό μας πρόβλημα που φέτος εξαιτίας και των αυξημένων βροχοπτώσεων αναμένεται ιδιαίτερα οξύ.
 Νόσοι που μεταδίδονται με τα κουνούπια όπως η ελονοσία, η εγκεφαλίτιδα ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων τείνουν πλέον δυστυχώς με την απραξία και της δημοτικής μας αρχής, να αποκτήσουν επιδημικό χαρακτήρα για την τόπο μας.
  Για την ιστορία παραθέτουμε και την ....φετεινή ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με στόχο την έγκαιρη και ολοκληρωμένη καταπολέμηση των κουνουπιών ενόψει της νέας θερινής περιόδου, υπενθυμίζουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει από όλους τους δημότες να εφαρμοστούν:
-Όπου υπάρχουν κανάλια συλλογής ομβρίων υδάτων, θα πρέπει να μην αποχετεύονται σε αυτά οικιακά λύματα. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παράνομες αυτές συνδέσεις έχουν άμεση επίπτωση στη ατομική τους αλλά και στη δημόσια υγεία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εντόμων.
-Πρέπει να απομακρύνεται το στάσιμο νερό από γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων και άλλα μέρη, γιατί αποτελεί εστία αναπαραγωγής των κουνουπιών.
-Κρίνεται απαραίτητο το τακτικό κούρεμα του γρασιδιού και θάμνων όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια, καθώς και η τοποθέτηση σήτας Νο 16 στα ανοίγματα βόθρων.
-Να γίνεται χρήση κίτρινων λαμπτήρων για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, αφού προσελκύουν αποδεδειγμένα λιγότερα κουνούπια.
-Όπου υπάρχουν οικόπεδα ακατοίκητα με κοιλότητες εδάφους, θα πρέπει να γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους τακτικός καθαρισμός της βλάστησης και πιθανή επιχωμάτωσή τους.
-Στα εγκαταλελειμμένα και νεοανεγειρόμενα σπίτια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, την απομάκρυνση σκουπιδιών, καθώς και να αντλήσουν τυχόν λιμνάζοντα νερά.
-Στις περιπτώσεις των οικόσιτων ζώων εντός των κατοικημένων περιοχών θα πρέπει οι δημότες να λάβουν μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της ανάπτυξης εντόμων. Στο θέμα αυτό ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην εντομοκτονία της κοπροσωρού αλλά και στην τακτική απομάκρυνση της κόπρου απευθείας στους αγρούς.
Η ύπαρξη κουνουπιών αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με ενδεχομένως πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γι αυτό πρέπει και μπορούμε όλοι από κοινού να βοηθήσουμε στην άμεση αντιμετώπισή του, καθότι αφορά πρωτίστως τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ