Σελίδες

Ο «λιτός βίος» , σε «ήπια λιτότητα» και η λεξιπλασίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από δω τo 'φερνε, από κει το πήγαινε, για «λιτό βίο» μίλαγε, σε «ήπια λιτότητα» κατέληξε. Ο λόγος για την κυβέρνηση, που τα στελέχη της διαπρέπουν σε λεξιπλασίες, με έκδηλη πλέον τη μόνη επιδίωξη: Να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και με άλλο περιτύλιγμα και με άλλες δόσεις στην εφαρμογή της. Η «ήπια λιτότητα» για την οποία μιλάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργια εφεύρεση. Μ' αυτόν ακριβώς τον όρο μιλούσε το Δεκέμβρη του 2004 η τότε κυβέρνηση, αναγγέλλοντας τριετή μείωση μισθών με το τότε πρόγραμμα σταθερότητας. Εκατό μέρες έκλεινε το Μάρτη του 2012 και η τότε κυβέρνηση, που μιλούσε επίσης για «ήπια λιτότητα» με μέτρα σε βάρος του λαού ύψους 13 δισ. ευρώ (το σημερινό πρόγραμμα του «μέιλ Βαρουφάκη» φέρνει βάρη για το λαό ύψους 11 δισ. και βλέπουμε...).
Το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ότι η «ήπια λιτότητα είναι ο δρόμος για να φύγουμε απ' την πολιτική λιτότητας» είναι απάτη κολοσσιαίων διαστάσεων. Αυτό που κρύβει είναι ότι η λιτότητα (ήπια ή μη) αφορά τους εργαζόμενους και όχι το κεφάλαιο για το οποίο σκίζεται προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη των κερδών του. Αυτό που επίσης κρύβει και έκρυψε και προεκλογικά απ' το λαό, όταν του υποσχόταν ψίχουλα, είναι ότι η ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτει λιτότητα διαρκείας για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες.
Η «ήπια λιτότητα» περιέχει ήδη όλα όσα περιλαμβάνονται στους έως τώρα μνημονιακούς νόμους που παραμένουν άθιχτοι και στους οποίους προστέθηκε επίσης, με την προηγούμενη ΠΝΠ, το χάρισμα προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις για φορολογικές απάτες και λαθρεμπόριο. Κι όλα αυτά με τη βούλα των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Η κουβέντα για ήπια ή άγρια λιτότητα κρύβει το συνολικό πακέτο κι αυτό περιέχει ιδιωτικοποιήσεις, άγριο φοροκυνηγητό για το λαό, που μάλιστα βαφτίζεται «πατριωτικό» καθήκον.
«Ήπια λιτότητα» είναι η προχτεσινή απόφαση του ΟΑΕΔ που ανέβασε στα 215 εκατομμύρια τα ευρώ που έφυγαν από το ταμείο του για να πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδας, την ώρα που μόνο ένας στους εννιά ανέργους παίρνει το πετσοκομμένο επίδομα ανεργίας. Δείχνει για ποια τάξη δουλεύει, βάζοντας στην μπάντα τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
Η «ήπια λιτότητα» μεταφράζεται επίσης σε διαρκή επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, μεταφράζεται σε διατήρηση του καθεστώτος εργασιακού μεσαίωνα, μεταφράζεται σε μη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, Συλλογικών Συμβάσεων, όπως άλλωστε έγινε φανερό και από τον «κοινωνικό διάλογο», που έστησε η συγκυβέρνηση με την εργοδοσία για το περίφημο νομοσχέδιο που παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Οι απώλειες των εργαζομένων θεωρούνται «περασμένες - ξεχασμένες». Τον πλούτο, που στερήθηκαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια και κέρδισαν άκοπα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κυβέρνηση τον χαρίζει. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες ζητούν ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, κάθε είδους επιδότηση των κερδών τους.
Όλα αυτά είναι η «ήπια λιτότητα» απέναντι στην οποία πρέπει να ορθώσουν ανάστημα τα αγωνιζόμενα τμήματα της εργατικής τάξης, με αφορμή και την αυριανή απεργία της Πρωτομαγιάς.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 30 Απρίλη 2015

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβούλιου Αλεξάνδρειας,αναφορικά με την Π.Ν.Π

Έκδοση ψηφίσματος αναφορικά με την Π.Ν.Π.
“Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων
των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας”


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας αποφάσισε, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 23 Απριλίου 2015, να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα, στην προσπάθειά του να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά τη θέση του ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η Κυβέρνηση. Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας συντασσόμενο στον αγώνα των θεσμικών οργάνων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, εκφράζει την αντίθεσή του με την έκδοση της Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας”.
Η μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης, πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της. Οι επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης θα είναι δραματικές.
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας:
Σε συνεννόηση με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δε θα εφαρμόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του, όπως και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες του, έως και την σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση για τη μετέπειτα στάση των Δήμων της χώρας,
Δηλώνει αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της Π.Ν.Π., καλεί την Κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα και να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της έναν ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
Τέλος, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων ενάντια στην εφαρμογή της Π.Ν.Π., σήμερα Παρασκευή 24 Απριλίου, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας μαζί με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμάρχους από όλη τη χώρα θα επιδώσουν στο Προεδρείο της Βουλής και στους Πολιτικούς Αρχηγούς όλων των κομμάτων το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. καθώς και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της, ενόψει της σημερινής ψήφισης από τη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Παράλληλα, ως ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης στις κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης. σήμερα Παρασκευή 24 Απριλίου, οι υπηρεσίες του Δήμου Αλεξάνδρειας θα παραμείνουν συμβολικά κλειστές από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι, με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες.”

Η «θηλυκή» εκδοχή του βουλευτή: βουλευτής,βουλευτού, βουλευτίς, βούλευτις, βουλεύτρια, βουλεύτρα, βουλευτίνα)

της Αγγέλικας Ψαρρά
ΕΡΝΣΤ ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΚΙΡΧΝΕΡ, «Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΣ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ΜΑΡΚΕΛΑ», 1910

«Κύριοι βουλευταί! Πιστεύω ότι ερμηνεύω τα αισθήματα πάντων υμών, εκφράζων την βαθείαν χαράν του Σώματος, διότι υποδεχόμεθα […] την πρώτην βουλευτίδα των Ελλήνων». Ήταν Φεβρουάριος του 1953 και ο πρόεδρος της Βουλής Ι. Μακρόπουλος προσφωνούσε την Ελένη Σκούρα του Ελληνικού Συναγερμού, η οποία είχε αναδειχθεί νικήτρια στις επαναληπτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ι. Πασαλίδη της ΕΔΑ και τη Β. Ζάννα της ΕΠΕΚ στην τρίτη. Από την πλευρά της, η πρώτη μητέρα του έθνους υποσχόταν, καταχειροκροτούμενη, να δικαιώσει τις προσδοκίες των Ελληνίδων και του Στρατάρχη Παπάγου.
 Αυτομάτως, οι εξαιρετικά μακρόσυρτες όσο και επίπονες –για κάποιες, τουλάχιστον– διαδικασίες που οδήγησαν τις Ελληνίδες στις κάλπες και στα βουλευτικά έδρανα θα συρρικνώνονταν σε ένα άνευρο και ευθύγραμμο χρονικό, προσεκτικά αποκαθαρμένο από την ανυπακοή γένους θηλυκού που συνόδευσε κατά καιρούς τη διεκδίκηση της ψήφου. Αρχαϊκοί συμβολισμοί φρόντιζαν την τελευταία στιγμή να διασκεδάσουν τις όποιες ανδρικές ανησυχίες: οι γυναίκες γίνονταν δεκτές στο περίκλειστο ανδρικό άβατο στις 2 Φεβρουαρίου του 1953, ανήμερα της Υπαπαντής κατά την οποία οι «εθνικόφρονες» γυναικείες οργανώσεις γιόρταζαν την Ημέρα της Μητέρας. Πατρικό αντίδωρο κερδισμένο χάρη στη μητρική συνεισφορά τους στις πρόσφατες περιπέτειες του έθνους, η εκχώρηση της ψήφου μαρτυρούσε ότι τα δίκαια αιτήματά τους εισακούστηκαν, οι συνετοί αγώνες τους δικαιώθηκαν. Μοναδική προϋπόθεση της ισοπολιτείας η προσαρμογή τους σε κάποιες «θηλυκές» εκδοχές της ιδιότητας του πολίτη, η παραδοχή πως η «γυναικεία φύση» τους συνιστούσε την πρώτη ύλη από την οποία θα προέκυπτε η έννοια της πολίτισσας.
 Εξήντα χρόνια μετά, την επέτειο προτίθεται να γιορτάσει η Βουλή των Ελλήνων (η μνεία και των Ελληνίδων, ως γνωστόν, πλεονάζει). Στο μεταξύ, εκπρόσωποι κομμάτων και γυναικείων οργανώσεων ανέλαβαν να την τιμήσουν σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με τίτλο «Οι αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα της ψήφου» (21.12.2012). Και την τίμησαν, αναμασώντας, οι περισσότερες τουλάχιστον, κοινοτοπίες, υποπίπτοντας σε ανακρίβειες, επιμένοντας στις απαραίτητες μυθολογικές απαρχές των γυναικείων κινημάτων (από το «Ολοκαύτωμα του Ζαλόγγου» ως την απεργία των εργατριών της Νέας Υόρκης στα 1857). Και σαν να μην έφταναν αυτά, την καταδίκη της «φοιτητικής φασίζουσας βίας» πρόταξε η πρόεδρος της επιτροπής Κατερίνα Παπακώστα προεξοφλώντας, και δικαίως, την πρόθυμη σύμπραξη όσων από τις παριστάμενες ασπάζονται τις πολιτικές των τριών κυβερνητικών κομμάτων.
 Στο κλίμα αυτό, η παρέμβαση της Αφροδίτης Σταμπουλή, εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου. Όχι μόνο γιατί επιχείρησε να υπογραμμίσει την έμφυλη όσο και ταξική διάσταση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί έβαλε στη συζήτηση ένα καίριο κατά την κρίση της ζήτημα ορολογίας: η συνεχιζόμενη χρήση του γραμματικά λανθασμένου τύπου η βουλευτής, υποστήριξε, οδηγεί στην αορατότητα των γυναικών που βρίσκονται στα έδρανα της Βουλής. Εντοπίζοντας μια κάποια σκωπτική χροιά στοβουλευτίνα, η Α. Σταμπουλή αναρωτήθηκε γιατί ο ορθός γραμματικά τύπος η βουλεύτριασυνάντησε εξαρχής τόσες αντιδράσεις. Δεν μας αρέσει ο σωστός θηλυκός όρος που αντιστοιχεί στο αξίωμα, σημείωσε, επειδή δεν μας αρέσει η πραγματικότητα: ότι, δηλαδή, άτομα γένους θηλυκού βρίσκονται σ’ αυτό το αξίωμα.
 Παλιό το πρόβλημα, κουβαλά κι αυτό στην πλάτη του τα χρόνια της γυναικείας ψήφου. Κορεσμένη λίγο πολύ και η συζήτηση για τις εξωγλωσσικές αιτίες που δυσχεραίνουν, αν δεν απαγορεύουν, τη δημιουργία θηλυκών τύπων, όταν πρόκειται για τα περιβόητα επαγγελματικά ουσιαστικά «κύρους». Δεν έχει νόημα να επιμείνω: κοντά είκοσι πέντε χρόνια μετά, κι όσες απαντήσεις κι αν δόθηκαν κατά καιρούς στο καίριο ερώτημα της Άννας Φραγκουδάκη «γιατί δεν υπάρχουν βουλεύτριες παρά μόνο χορεύτριες;», πάμπολλες γυναικείες επαγγελματικές δραστηριότητες συνεχίζουν να βολεύονται με τον αρσενικό τύπο — να φοράνε «γλωσσικά μουστάκια», που θα έλεγε και ο Νίκος Σαραντάκος.
 Την ώρα, πάντως, που η Ελένη Σκούρα περνούσε το κατώφλι της Βουλής, για την ονομασία του αξιώματός της έριζαν εφτά διαφορετικές εκδοχές, «περισσότερες και από τις υποψήφιες της Θεσσαλονίκης», όπως σημείωνε τότε ο Μ. Τριανταφυλλίδης: βουλευτής,βουλευτούβουλευτίςβούλευτιςβουλεύτριαβουλεύτραβουλευτίνα. Το βουλευτίςπροτιμούσε ο πρόεδρος της Βουλής Μακρόπουλος, το βουλευτίνα ο διευθυντής του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Α. Παπαδόπουλος, το βουλεύτρια ο Η. Τσιριμώκος και ο Σπ. Μαρινάτος: ως «εύηχο» και σύμφωνο με την «αττική παράδοση» το πρώτο, ως «γνήσιο δημοτικό τύπο» το δεύτερο, ως «ορθό γραμματικά» και ικανοποιητικό τόσο για δημοτικιστές όσο και για καθαρευουσιάνους το τρίτο. Στη σχετική διαμάχη, βέβαιος ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επικρατήσει το η βουλευτής εμφανιζόταν ο Α. Παπαδόπουλος, ενώ σίγουρος για το βουλεύτρια δήλωνε ο Σπ. Μαρινάτος απορρίπτοντας ως ανδρωνυμικό το βουλευτίνα(=η γυναίκα του βουλευτή). Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Τριανταφυλλίδης υποστήριζε τη λύση η βουλευτίνα, θεωρώντας θεμιτή σε ορισμένες περιστάσεις και τη χρήση της λέξηςβουλευτής ως κατηγορούμενο (=γυναίκες βουλευτές).
 Στο μεταξύ, οι εφημερίδες έδειχναν ήδη την προτίμησή τους στους δύο τύπους που σύντομα θα επικρατούσαν: η βουλευτής και η βουλευτίνα. Από την πλευρά τους, οι γυναικείες οργανώσεις της εποχής δεν έμοιαζαν διατεθειμένες να ασχοληθούν συστηματικά με το θέμα: την πρώτη Ελληνίδα βουλευτή τίμησαν στο πρόσωπο της Ελένης Σκούρα, ενώ ως «εκπρόσωπο του γυναικείου κόσμου της Ελλάδος» επέλεξε να την προσφωνήσει η Λίνα Τσαλδάρη σε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων. Τρία μόλις χρόνια αργότερα, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας φρόντιζε να συγχαρεί θερμά τη Βάσω Θανασέκου για την ανάδειξή της «ως βουλευτού Αθηνών».
 Από τότε η συζήτηση γνώρισε κάμποσες κατά καιρούς αναζωπυρώσεις. Περιορίζομαι να θυμίσω πως τη βουλεύτρια υποστήριξε στο τέλος της δεκαετίας του ’70 ο Αγαπητός Τσοπανάκης, τη βουλευτίνα αντιπρότεινε λίγα χρόνια αργότερα ο Εμμανουήλ Κριαράς. Και πως ο Τσοπανάκης μίλησε για τη «διαφορά ήθους» που διακρίνει τους δύο τύπους — το κύρος της βουλεύτριας, την οικειότητα ή την έλλειψη σεβασμού που μαρτυρεί το βουλευτίνα. Δεν θα σταθώ στη νεότερη φουρνιά που πήρε στη συνέχεια τη σκυτάλη: οι πιο πρόσφατες προτάσεις είναι λίγο πολύ γνωστές, ενώ σημαντικό μέρος τους είναι προσιτό στο διαδίκτυο. Είναι βέβαιο ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, βασικό μέλημα της συνομιλίας παραμένει η εξομάλυνση των θηλυκών επαγγελματικών σύμφωνα με το γλωσσικό σύστημα της δημοτικής. Μολαταύτα, δεν λείπουν και προσεγγίσεις που, προκειμένου να κατανοήσουν τη γραμματική αυτή παραδοξότητα, παίρνουν υπόψη τους τα ευρήματα πρόσφατων αναλύσεων σχετικών με τον γλωσσικό σεξισμό ή, καλύτερα, με την τόσο δυσερμήνευτη διαπλοκή της γλώσσας με το φύλο.
 Όπως και να έχει, το ζήτημα μοιάζει να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς εδραιώνεται πια η αρσενική κατάληξη που δανείστηκαν –, υποτίθεται– πάμπολλα θηλυκά επαγγελματικά ουσιαστικά. Πρόκειται, κατά κοινή ομολογία, για τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Ασφαλώς και δεν προσβλέπω στη συγκρότηση ενός αντισεξιστικού γλωσσικού οδηγού. Διόλου δεν με γοητεύει το όραμα μιας άνωθεν επιβεβλημένης «καθαρής» γλώσσας. Μήπως, ωστόσο, έφτασε η ώρα να παραδεχτούμε ότι κάποια λύση πρέπει επιτέλους να δοθεί στις τόσες επαγγελματικές ιδιότητες γένους θηλυκού που παραμένουν δίχως όνομα;
 Εξήντα χρόνια μετά την είσοδο της Ε. Σκούρα στο Κοινοβούλιο, οι γυναίκες που τη διαδέχτηκαν –και είναι πια πολλές– αυτοαποκαλούνται συνήθως βουλευτές, ενώ οι άλλοι τις αποκαλούν συνήθως βουλευτίνες. Όχι, δεν έχει πρόβλημα το βουλευτίνες. Μόνο που διαιωνίζει, φοβάμαι, εκείνο το άθλιο η βουλευτής. Και το ενισχύει: γιατί, όσο κι αν δεν μας αρέσει, οι συνδηλώσεις του ενός (το κύρος της βουλευτού) τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις συνδηλώσεις του άλλου (την έλλειψη γοήτρου της βουλευτίνας).

 Δεν τρέφω αυταπάτες: αρκετές γυναίκες –και όχι μόνο στο Κοινοβούλιο– αισθάνονται μια χαρά με την αρσενική εκδοχή του επαγγέλματός τους. Δεν την υφίστανται, την επιλέγουν. Αντιλαμβάνομαι ακόμη πως το βουλεύτρια ξενίζει∙ ελάχιστες το αποτόλμησαν ίσαμε σήμερα. Ανάμεσά τους μετρημένες στα δάχτυλα πολιτικοί, η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και ο ιστότοπος fylosykis.gr, ενώ μια κάπως παλιότερη σχετική πρωτοβουλία του Περικλή Κοροβέση δεν πρέπει να είχε συνέχεια. Μολαταύτα, η πρόταση της Αφροδίτης Σταμπουλή συνιστά μιαν ενδιαφέρουσα πρόκληση: πόσες άραγε από τις άμεσα ενδιαφερόμενες θα δέχονταν σήμερα να διεκδικήσουν συλλογικά τη γλωσσική ορατότητα της επαγγελματικής τους ιδιότητας;

Συνεδριάζει την Μ.Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας την Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015 κι ώρα 20:00 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σε τακτική συνεδρίαση θα αποφασίσει για δεκαέξι (16) θέματα ημερησίας διάταξης.
Ακολουθεί η λίστα των θεμάτων που θα συζητηθούν:
1. 8η Τροποποίηση Προυπολογισμού οικονομικού έτους 2015-Τροποποίηση Τεχνικού προγράμματος έτους 2015
2.Έγκριση ή μη του απολογισμού-ισολογισμού του Κληροδοτήματος Κ.Τσαρούχη οικονομικού έτους 2014
3.Λήψη απόφασης για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δύο (2) μηνών για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών
4.Eκλογή υδρονομέων άρδευσης έτους 2015 και καθορισμός της αμοιβής τους
5.Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου “ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ” (Α.Μ. 2/2013)
6.Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ” (Α.Μ. 44/2014)
7.Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΒΡΥΣΑΚΙΟΥ” του Δήμου Αλεξάνδρειας (Α.Μ. 43/14)
8.Λήψη απόφασης για την έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΥΔΩΝΕΑΣ Τ.Κ. ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ” του Δήμου Αλεξάνδρειας (Α.Μ. 50/14)
9.Λήψη απόφασης για την παράταση προθεσμίας για το έργο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ–ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ. Κ. Π. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ» (Α.Μ. 95/2014)
10.Επέκταση δικτύου ΦΟΠ στον Οικισμό Τρικάλων
11.Μετατόπιση στύλου ΔΕΗ στην Αλεξάνδρεια
12.Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου με τίτλο ”Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ομβρίων υδάτων στο Τ.Δ. Λουτρού και αποπεράτωση πεζοδρομίου Βρυσακίου – Νησίου” (ΑΜ 268/2010 πρώην ΤΥΔΚ)
13.Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου με τίτλο “Αγωγοί ομβρίων υδάτων στα ΤΔ Βρυσακίου και Καμποχωρίου” (ΑΜ 265/2010 πρώην ΤΥΔΚ)
14.Συγκρότηση Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής του έργου με τίτλο “Κατασκευή πεζοδρομίων στις ΤΚ Λουτρού, Κεφαλοχωρίου, Π. Σκυλιτσίου και Αγκαθιάς” (ΑΜ 77/2012)
15.Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου με τίτλο “Πλακόστρωση πεζοδρομίου στην οδό Κ.Καραμανλή” (ΑΜ 8/2014)
16.Ανανέωση ή μη άδειας επαγγελματία πωλητή λαικών αγορών 

Τζάμπα ....μάγκες!

Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η ανακοίνωση του Δήμου Αλεξάνδρειας, σχετικά με το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.(Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε), σε πολλές πόλεις της χώρας μας.
Η (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε) είναι ως γνωστό η εταιρεία που διαχειρίζεται το χρυσωρυχείο που λέγεται “σκουπίδια” , με τις ευλογίες του κράτους και των δημάρχων που υλοποιούν συγκεκριμένες κρατικές επιλογές στην ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Ο ιδιαίτερα .....ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων
Δήμος  Αλεξάνδρειας, (σύμφωνα με τη ίδια ανακοίνωση), είναι ο ίδιος δήμος που ΕΠΊ ΧΡΌΝΙΑ έκανε το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)του,  ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων).
Απολαύστε την ανακοίνωση του Δήμου Αλεξάνδρειας, που ακολουθεί.
Αν θέλετε μπορείτε να δείτε και την αντίστοιχη ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας !
Η αν θέλετε του Δήμου .....Ιεράπετρας !
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΓΥΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων εδώ και χρόνια υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών, με την τοποθέτηση 516 μπλε κάδων ανακύκλωσης, από τους οποίους οι 212 στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Επιπλέον, υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με ειδικά κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί σε Αλεξάνδρεια και Πλατύ.
Τα παραπάνω προγράμματα ανακύκλωσης έχουν βρει θερμή ανταπόκριση από τους πολίτες, και τώρα ο Δήμος Αλεξάνδρειας, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αστικών αποβλήτων, τα ενισχύει με το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και κυρίως στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που απορρίπτουν μεγάλες ποσότητες γυάλινης συσκευασίας.
Στα πλαίσια του προγράμματος, έχουν τοποθετηθεί 24 ειδικοί κάδοι (κώδωνες) ανακύκλωσης γυαλιού, από τους οποίους οι 18 στην Αλεξάνδρεια.
Οι υπεύθυνοι για την οργάνωση του προγράμματος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σωτήριος Τόκας κι η ειδική συνεργάτιδα του Δήμου επί περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών θεμάτων, Σοφία Κωταΐδου, προσκαλούν όλους τους πολίτες και κυρίως τους επαγγελματίες, να αγκαλιάσουν αυτή την νέα προσπάθεια, κάνοντας χρήση των ειδικών κάδων ανακύκλωσης γυαλιού και να συνεχίσουν να δείχνουν την αγάπη και το σεβασμό τους προς το περιβάλλον της πόλης.
Έτσι, όλοι μαζί θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος.