Σελίδες

Η μεγαλύτερη..... νύχτα: O αντιδήμαρχος Σ. Χαλκίδης με επιστολή του δηλώνει γιατί παραιτείται από την ιδιότητα του αντιδημάρχου

«Ήξερα ότι στη χώρα μου, η μεγαλύτερη νύχτα διαρκεί δώδεκα ώρες… Στο Δήμο Αλεξάνδρειας όμως, δεν γνωρίζω. (Σκωπτική η εισήγησή μου, αλλά και με αλληγορική σημασία)».
Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες
Οι δημοτικές εκλογές, αποτελούσαν και αποτελούν για μένα μια πρόκληση-πρόσκληση για τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αναδείξουν, αλλά και επιλύσουν τα δικά τους πρόβλημα, δίνοντας πάντοτε μια άλλη πνοή στο τόπο τους. Προσωπικά δεν έμαθα να απολογούμαι, έμαθα όμως να καταθέτω απόψεις και αρχές πάνω στις οποίες στηρίζομαι και λειτουργώ καθημερινά. Γιατί το πρόβλημα που τίθεται δεν είναι προσωπικό, είναι θέμα αξιών και αρχών. Είναι για τα πιστεύω μου στο χώρο γενικότερα της διοίκησης και πολύ δε περισσότερο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρετώ από τη θέση του δημοτικού συμβούλου εδώ και χρόνια.
Σεβαστή η επιλογή σας κ. Δήμαρχε για τον τρόπο διοίκησης, οφείλετε, όμως, να σεβαστείτε και τις δικές μου θέσεις και απόψεις, εκτός και αν πιστεύατε ότι αποτελώ πολιτικό διατροφικό συμπλήρωμα στο συνδυασμό σας;
Ιδιοτελείς και μόνο σκοπιμότητες, θα μπορούσαν να προικοδοτήσουν αυτή την προσπάθειά σας, προκειμένου να μην αποδεχτώ άλλες σκέψεις μου, που ενδεχόμενα υπάρχουν. Κάνατε, όμως, λάθος κ. Δήμαρχε, δεν πουλάω τα πιστευτώ μου και τις αρχές μου για την τοπική αυτοδιοίκηση, με μία θέση Αντιδημάρχου, όπως κάνατε λάθος να πιστεύετε ότι μπορεί να πορευτούμε με αυτόν τον τρόπο διοίκησης. Όταν μάλιστα, ο χρόνος κυλάει συνεχώς αρνητικά, δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά, από το να εκθέσω δημόσια αυτήν την αντίδρασή μου, που αναμφισβήτητα πιστεύω ότι είναι περισσότερο χρήσιμη από την σιωπή.
Με τη παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να καταθέσω σε όλους τους συνδημότες και συνδημότισσες τους λόγους που με οδήγησαν στη παραίτησή μου, από την θέση του Αντιδημάρχου. Η αίτηση παραίτησής μου, λαμβάνει χώρο σε χρόνο που άπτεται της αδυναμίας επίλυσης, από μέρους της διοίκησης των προβλημάτων και όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Πίστευα και πιστεύω ότι σ΄ αυτή τη διαχρονική πορεία στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η θέληση και η προσφορά για το καλό του τόπου, επισκιάζουν τα αξιώματα.
Έχοντας αυτό ως αρχή, μου ήταν αδύνατο να συμβιβαστώ με το τίποτα ή το λίγο. Με την αδιαφορία ,την αναστολή και την αναποτελεσματικότητα. Εκτός και αν όλα αυτά για κάποιους, αποτελούν στοιχεία χρηστής διοίκησης. Μου ήταν αδιανόητο να συμβιβαστώ με καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν, όχι το προσωπικό, αλλά το γενικό συμφέρον.
Πορεύτηκα στις εκλογές με γνώμονα την προσφορά στον τόπο, έχοντας στο πλευρό μου πρώτα τους συνδημότες και όλους εκείνους που πίστευαν σε μένα. Όχι αναγκαία από θεσμική θέση, αλλά από τη θέση του συμβούλου. Δεν είχα όμως, το δικαίωμα να συμπορεύομαι με μια διοίκηση, όπου η συνοχή και η αποφασιστικότητα είναι άπιαστο όνειρο, μιας διοίκησης που στηρίζεται στο φιλότιμο και τις άοκνες προσπάθειες των συμβούλων της, μιας διοίκησης που έπαθε «πολιτική κώφωση» στα κελεύσματα των δικών της ανθρώπων.
Μιας διοίκησης, που ακόμη δεν μπορεί να αντιληφθεί τόσο την ευθύνη, όσο και την υποχρέωσή της απέναντι σ αυτό τον τόπο και τους πολίτες της, για να μπορέσει να ορθοποδήσει.
Μόνο, βέβαια, που δεν γνωρίζω αν αυτά είναι εγγενείς πολιτικές αδυναμίες ή επίκτητες. Ένα, όμως, είναι το βέβαιο, ότι προσβάλουν, εκθέτουν και δημιουργούν πολιτικές τριβές και αντιπαραθέσεις, αφήνοντας εκτεθειμένους όλους μας και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των πολιτών.
Μου ήταν αδιανόητο, να διεκδικώ για τον τόπο μου και να νιώθω συνεχώς ανασφαλής και εκτεθειμένος στις προσδοκίες και στις αιτιάσεις των πολιτών, γιατί ακριβώς υπήρχε μια αναποτελεσματική διοίκηση, που είχε αρκεστεί μόνο στο να αφουγκράζεται και να μην αποφασίζει.
Μου ήταν αδιανόητο, να ανεχθώ τους συνεχείς εμπαιγμούς και τα δεν μπορώ της διοίκησης
Λυπάμαι μόνο, γιατί έχουν διαψευστεί οι προσδοκίες των πολιτών από μια διοίκηση που εκλέχθηκε με άλλο όραμα και προοπτική, από μια διοίκηση που μέχρι τώρα γνώρισα την σκληρή πραγματικότητα, του δεν μπορώ, δεν έχω.
Τα προβλήματα των πολιτών τρέχουν και εμείς τρέχουμε πίσω τους. Οι αγρότες ,οι επαγγελματίες οι απλοί πολίτες προβληματίζονται και μεις γινόμαστε θεατές στη αρένα των προβλημάτων τους. Η δημόσια υγεία, μας αφήνει εκτεθειμένους και εμείς ακόμη αποφασίζουμε.
Η έλλειψη συνοχής και αποφασιστικότητας, οδήγησαν σε συνεχή «αδειάσματα» (ας μου επιτραπεί αυτός ο όρος ) από μέρους του κ. Δημάρχου. Και αυτήν ακόμη την ενδεχόμενη σκοπιμότητα ή αδυναμία, δεν είμαι διατεθειμένος να την υπηρετήσω, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τέλος , δεν θα ήθελα με τίποτε να αναφερθώ σε ότι και αν έχει γίνει από μέρους μου. Θετικό ή αρνητικό το έχω ήδη παραδώσει στην κρίση όλων. Πίστεψα και πιστεύω ότι ο καθένας μας αντλεί την δύναμή του από ένα σύνολο συνεργατών και ότι κανείς μόνος δεν μπορεί να φτάσει σε στόχους επιθυμητούς, ατομικούς ή συλλογικούς. Μέσα από ένα τέτοιο κλίμα συνεργασίας, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από εκείνους τους συναδέλφους, τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και τους συνδημότες , που ενδεχόμενα στενοχώρησα και συγχρόνως να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου.
Εύχομαι και ελπίζω κ. Δήμαρχε τα πολιτικά «σκουντήματα» να σας αφυπνίσουν, για το καλό όλων μας.
Με εκτίμηση ο Δημοτικός Σύμβουλος
Σάκης Χαλκίδης

Έκθεση στην Μελίκη με θέμα: Το Καρναβάλι της Μελίκης - ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ - Πρόσωπα- Μάσκες-Δράσεις.


Το Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Ελληνικής Μάσκας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξάνδρειας, την Δημοτική Κοινότητα Μελίκης και τον Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων, οργανώνει έκθεση με θέμα:
Το Καρναβάλι της Μελίκης - ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ - Πρόσωπα- Μάσκες-Δράσεις.
Πρόκειται για μια έκθεση - αναφορά στο ιστορικό καρναβάλι της Μελίκης και στους πρωτοπόρους δημιουργούς του.
Τα εγκαίνια της έκθεσης σηματοδοτούν και την έναρξη του περίφημου Μελικιώτικου Καρναβαλιού και θα γίνουν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 6:30 μ.μ στους χώρους του Μουσείου.

Οι απαρχές του μελικιώτικου καρναβαλιού, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, αρχίζουν να εκδηλώνονται την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση.
Η πρώτη φωτογραφική μαρτυρία που έχουμε είναι του 1930. Μια δεύτερη φωτογραφία, επίσης του 1930 απαθανατίζει την παρέα του αλησμόνητου και κορυφαίου γλεντζέ Πρώτσιου Παντόπουλου μπροστά στο ιστορικό του καφενείο. Το καφενείο του «Μπέμπη» υπήρξε για 30 χρόνια η «Κιβωτός» του μελικιώτικου καρναβαλιού.
Παλιότερα υπήρχε το καφενείο του Σβίγγου, αργότερα Στάντζου, του Στάκταρη (Μπλατσ’), του σαμιώτη Τάσου Κροκιδά και αργότερα του κορυφαίου καρναβαλιστή μας «καλλιτέχνη» Γιώργου Κροκιδά, του Αντώνη Παραπούρα κ.ά. μικρότερα.
Στη διάρκεια του εμφυλίου τα πράγματα είναι άγρια για την ελληνική επαρχία και κάθε είδους δράση σβήνει ή αποσιωπάται.
Στην δεκαετία του ’50 τα πράγματα βρίσκουν και πάλι το δρόμο τους.
Τον Ιανουάριο του 1967, και ειδικότερα στις 29 Ιανουαρίου 1967, η άτυπη αυτή επιτροπή αποκτά νομικό πλαίσιο και γίνεται «Σύλλογος προς διατήρησιν και διάδοσιν τοπικών εθίμων Μελίκης».
Στην περίοδο αυτή συσπειρώνονται όλοι οι δημιουργοί της περιοχής από όλα τα χωριά, ακόμη και από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών μέχρι το Αιγίνιο, και φέρνουν άρματα στην παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας με φαντασία και σάτιρα.
Αυτή η μεγάλη συμμετοχή και διεύρυνση του καρναβαλιού οδήγησε στη δημιουργία του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων αφού πλέον τα γύρω χωριά, εκτός από τις καθημερινές σχέσεις που είχαν με την Μελίκη, ως κεφαλοχώρι, αποτελούσαν και τη μεγάλη καλλιτεχνική δεξαμενή του καρναβαλιού: Παλιός Πρόδρομος, Νέος Πρόδρομος, Αγκαθιά, Νεόκαστρο, Λιβάδι, Παλατίτσια, Βεργίνα έδωσαν μοναδικά άρματα σε έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. Οι όποιες ενστάσεις για το «Περιχώρων» γρήγορα κάμφθηκαν μπροστά στην μεγάλη και ωραία πραγματικότητα.
Στα 1975 με πρόεδρο τον αλησμόνητο Βαγγέλη Κοτζαμπασόπουλο δημιουργήθηκε ο σημερινός «Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων». Ένας Όμιλος όπου τα μέλη του από πολύ νωρίς είχαν αντιληφθεί την ανάγκη συνύπαρξης, σύμπραξης και δημιουργίας όλων.
Στις διοικήσεις του Ομίλου συμμετείχαν πάντα οι καλύτεροι, πλέον φιλότιμοι και δημιουργικοί κάτοικοι. Αφοσιωμένοι στην ιδέα και το όραμα για έναν τόπο καλύτερο!
Ο «Φίλιππος» Μελίκης και ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων είναι οι πρώτοι σύλλογοι που βγήκαν από την τοπική εσωστρέφεια γι’ αυτό και παραμένουν μέχρι σήμερα κορυφαίοι. Αλλά και οι άλλοι, νεώτεροι σύλλογοι, δραστηριοποιούνται με σημαντικές διακρίσεις .
Από το 1975 και μέχρι σήμερα ο Λαογραφικός Όμιλος διαγράφει μια σημαντική πορεία και διαδρομή και δικαίως κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων σε όλη την Ελλάδα.

Το πρωί της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου, μέρα των εγκαινίων, από τις 10 έως και το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φίλοι του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης από την Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθούν το Μουσείο της Μελίκης, όπου τα μέλη του θα κόψουν την πίτα τους και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων και να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για την παράδοση.
Το βράδυ και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης στα οποία θα συμμετέχουν παραδοσιακές ορχήστρες, όλοι οι φίλοι θα κατευθυνθούν στο Δημαρχείο της Μελίκης, όπου στο αμφιθέατρο θα παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία λαϊκό γλέντι στα πλαίσια της έναρξης του μελικιώτικου καρναβαλιού το οποίο φέτος προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Συλλογή φωτογραφιών: Αντώνης Νατσιούρας (Υπεύθυνος Αρχειοθέτησης Οπτικοακουστικού και λοιπού έντυπου υλικού, Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων).


Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας την Δευτέρα

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, Εθνικής Αντίστασης 42), θα γίνει στις 02-02-2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (άρθρο 77 ν.3852/2010)

2. Έγκριση ή μη του προυπολογισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλεξάνδρειας οικονομικού έτους 2015 (σχετική η υπ' αριθμ. 1/2015 απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλεξάνδρειας)

3. 1η Αναμόρφωση Προυπολογισμού οικονομικού έτους 2015

4. Ληψη απόφασης για την 2η Αναμόρφωση του Προυπολογισμού οικονομικού έτους 2015 και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος 2015

5. 3η Τροποποίηση Προυπολογισμού οικ. έτους 2015 – τροποποίηση Τεχνικού προγράμματος έτους 2014 – Τρόπος εκτέλεσης έργων

6. 4η Tροποποίηση Προυπολογισμού οικονομικού έτους 2015-Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2015

7. Υποβολή έκθεσης εσόδων-εξόδων δ' τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προυπολογισμού έτους 2014 (σχετική η αριθμ. 08/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής)

8. Αποδοχή και απόδοση ποσού σε σχολικές επιτροπές του Δήμου για αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών (Α' κατανομή 2015)

9. Απόδοση ποσού στις σχολικές επιτροπές του Δήμου για την κάλυψη εκτάκτων δαπανών

10. Ανατροπή υπολοίπων πιστώσεων αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων οικ. έτους 2014

11. Λήψη απόφασης για την έγκριση των δαπανών της έκτακτης μετακίνησης του Δημάρχου στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους

12. Λήψη απόφασης για την έγκριση των δαπανών των έκτακτων μετακινήσεων του Αντιδημάρχου στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους

13. Λήψη απόφασης για την έγκριση των δαπανών των έκτακτων μετακινήσεων του Αντιδημάρχου στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους

14. Λήψη απόφασης για την έγκριση των μετακινήσεων του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους

15. Λήψη απόφασης για την διοργάνωση της κοπής της πίτας για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου καθώς και διάθεση της πίστωσης από τον προυπολογισμό οικονομικού έτους 2015

16. Εγγραφή του Δήμου, ως συνδρομητή σε εφημερίδες και περιοδικά, για το έτος 2015

17. Λήψη απόφασης για την αναμόρφωση του τιμολογίου με την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% επι της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος (άρθρο 11 του Ν.1069/80)

(Σχετική η αριθ. 135/2014 απόφαση της ΔΕΥΑ Δήμου Αλεξάνδρειας)

18. Λήψη απόφασης για την αγορά ή μη ενός επιβατικού αυτοκινήτου απο το ελεύθερο εμπόριο και προώθηση της απόφασης στον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση

19. Λήψη απόφασης για την αναπροσαρμογή του μισθώματος του αριθ. 21 & 22 (ενιαίο κατάστημα) καταστήματος που βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά Αλεξάνδρειας

20. Λήψη απόφασης για τον καθορισμό τρόπου εκτέλεσης των έργων που προβλέπονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα οικ. έτους 2015

21. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ (VACUUM) ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Δ. ΠΛΑΤΕΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ”

22. Λήψη απόφασης για έγκριση ή μη του 1ου Α.Π.Ε. του έργου “ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” Α.Μ. 81/2014

23. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του Πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: “ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ “ (ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ) (Α.Μ. 200/2010 ΤΥΔΚ)

24. Λήψη απόφασης για την παράταση προθεσμίας για το έργο “ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. Π. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ” (Α.Μ. 95/2014)

25. Λήψη ή μη απόφασης για την παράταση προθεσμίας για το έργο “Χαλικόστρωση Αγροτικού Δρόμου Δήμου Αλεξάνδρειας” Α.Μ. 28/2013

26. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ ΑΣΦΑΛΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΓΗΠΕΔΟ ΚΥΔΩΝΕΑΣ Τ.Κ. ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ” του Δήμου Αλεξάνδρειας (Α.Μ. 25/14)

27. Επέκταση δικτύου ΦΟΠ στον Οικισμό Καβασίλων

28. Επέκταση δικτύου ΦΟΠ στον Οικισμό Καβασίλων

29. Επέκταση δικτύου ΦΟΠ στον Οικισμό Π.Σκυλιτσίου

30. Επέκταση δικτύου ΦΟΠ στον Οικισμό Π.Σκυλιτσίου

31. Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου: “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΒΡΥΣΑΚΙΟΥ”

32. Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου με τίτλο “Κατασκευή πεζοδρομίων και πλακοστρώσεις στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου” (ΑΜ 44/2014)

33. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους για το έργο “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ (Χ1) ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ”

34. Ανακοίνωση ορισμού επιτροπής για την παραλαβή και τον έλεγχο της ποιότητας των υλικών του έργου “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ (Χ1) ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ”

35. Λήψη απόφασης για την συγκρότηση Επιτροπής Βεβαίωσης Καλής Εκτέλεσης Εργασιών μέχρι ποσού 2.934,70 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για το έτος 2015 (παρ.14 – άρθρου 64 Π.Δ. 28/80)

36. Λήψη απόφασης για τον ορισμό μέλους – δημοτικού συμβούλου και του αναπληρωτή του, της Επιτροπής Βεβαίωσης Καλής Εκτέλεσης Εργασιών & Υπηρεσιών, άνω των 2.934,70 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για το έτος 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28/80

37. Λήψη απόφασης για την συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής Προμηθειών τροφίμων, για το έτος 2015 (άρθρο 28 ΕΚΠΟΤΑ)

38. Λήψη απόφασης για την συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής Προμηθειών, για το έτος 2015 (άρθρο 28 ΕΚΠΟΤΑ)(Πρακτικό κλήρωσης αριθμ. 48500/2014)

39. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Επιτροπών Παραλαβής Προμηθειών, για το έτος 2015 (άρθρο 28 ΕΚΠΟΤΑ)(Πρακτικό κλήρωσης αριθμ. 48505/2014)

40. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Επιτροπών Παραλαβής Προμηθειών, για το έτος 2015 (άρθρο 28 ΕΚΠΟΤΑ)(Πρακτικό κλήρωσης αριθμ. 48511/2014)

41. Λήψη απόφασης για την συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής Προμηθειών, για το έτος 2015 (άρθρο 28 ΕΚΠΟΤΑ) (Πρακτικό κλήρωσης αριθμ. 48515/2014)

42. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής για τη μίσθωση μηχανημάτων για το έτος 2015 (άρθρο 28 ΕΚΠΟΤΑ)

43. Λήψη απόφασης για την συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής για την προμήθεια παροχών σε είδος (είδη ατομικής προστασίας για υπαλλήλους) για το έτος 2015 (άρθρο 46 ΕΚΠΟΤΑ)

44. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Επιτροπής εκτίμησης ακινήτων που μισθώνονται από το Δήμο και ανήκουν σε τρίτους (270/81) για το έτος 2015

45. Λήψη απόφασης για τον ορισμό μελών της Επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για τη μίσθωση από το Δήμο ή τις κοινότητες, πραγμάτων ανήκοντα εις τρίτους για το έτος 2015

46. Λήψη απόφασης για την διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων “Μελικιώτικο Καρναβάλι 2015 στην Δημοτική Κοινότητα Μελίκης

47. Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση αγροτεμαχίων που βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Λιανοβεργίου

48. Λήψη απόφασης για παραχώρηση ή μη προς χρήση έκτασης 4,00 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Τ.Κ. Λιανοβεργίου στο Αθλητικό Σωματείο “ΑΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ”

49. Χορήγηση ή μη άδειας παραγωγού πωλητή λαικών αγορών στον Γκέκα Παντελή του Νικολάου

50. Χορήγηση ή μη άδειας παραγωγού πωλητή λαικών αγορών στην Πενοπούλου Ελένη του Γεωργίου

51. Λήψη απόφασης για τη χορήγηση ή μη άδειας διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα εντός του κατ/τος (ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ) του Γκακούδη Γεωργίου του Ιωάννη, επί της οδού Εθν. Αντίστασης 38 στην Αλεξάνδρεια

52. Περι συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Δήμου Αλεξάνδρειας

53. Έγκριση διάθεσης δύο λυόμενων κατοικιών που ανήκουν στο Δήμο Αλεξάνδρειας και βρίσκονται στο Κεφαλοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Αντιγονιδών σε άστεγους δημότες για στεγαστική αποκατάσταση

54. Λήψη απόφασης για έγκριση ή μη τοποθέτησης πέντε (5) πληροφοριακών πινακίδων της εταιρίας «ΣΠΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΚΤΕΟ HELLAS EE». (σχετική η αριθ. 75/2014 απόφαση της Ε.Π.Ζ. Δήμου Αλεξάνδρειας)


Η σύνθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Υπουργός: Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θόδωρος Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης
Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπουργός: Γιάννης Βαρουφάκης
Αναπληρωτής υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρωτής υπουργός: Δημήτρης Μάρδας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς
Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
Αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξάνθος
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής
Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπουργός: Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Ησυχος
Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος
------
Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Εργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ
Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης


KKE: Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ... ψήφος υπό αίρεση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 25ης ΓΕΝΑΡΗ 2015

1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν και συνέβαλλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά (+1%), ψήφους (+61.000) και βουλευτές (+3) σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό, τις ψήφους και τους βουλευτές του Ιούνη του 2012, εκλέγοντας 15 βουλευτές. Επιβεβαιώνεται η θετική τάση συσπείρωσης στο ΚΚΕ, ανάκτησης απωλειών ψήφων, εισροής νέων.
Ιδιαίτερα, θέλουμε να χαιρετίσουμε τους ψηφοφόρους που για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ, εκτιμώντας τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ανιδιοτέλειά του, τη μαχητικότητά του στην πάλη για τα συμφέροντα του εργαζομένου λαού, ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι με όλες τις θέσεις του ΚΚΕ.
Καλούμε όσους έκαναν το θετικό βήμα και ψήφισαν για πρώτη φορά το ΚΚΕ, να συνεχίσουν και να συναντηθούν μαζί μας στους καθημερινούς αγώνες, στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, στο κίνημα, για τις επείγουσες διεκδικήσεις, για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και γενικότερα στην πάλη για να αλλάξει συνολικά χέρια η εξουσία. Αποτελεί ευθύνη και καθήκον άμεσης προτεραιότητας η σύσφιξη των σχέσεων του Κόμματος, από την Κεντρική Επιτροπή έως την κάθε Κομματική Οργάνωση, με όλους αυτούς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και νέους ανθρώπους που έκαναν το βήμα, βρέθηκαν στο πλάι του ΚΚΕ, το ενίσχυσαν στις εκλογές, διευρύνοντας τους δεσμούς με νέες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις.
Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο του τελευταίου μήνα, της καθαρής προεκλογικής περιόδου. Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα είχε η έντονη ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική δουλειά όλου του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ιδεολογική θωράκιση των γραμμών μας, του περίγυρου ευρύτερα, που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η σταθερότητα που έδειξε το ΚΚΕ, ιδιαίτερα από το 2012 και παρά τις σημαντικές απώλειές του, για την προώθηση και προβολή της στρατηγικής του, το σταθερό μέτωπο αντιπαράθεσης με την συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας τις συνεχείς μεταλλάξεις του, συνέβαλλαν σημαντικά στο σημερινό αποτέλεσμα. Η πολύτιμη πείρα από την δράση αυτή πρέπει και μπορεί να αποτελέσει συστατικό, μόνιμο στοιχείο της δουλειάς όλων των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης, όπως και των οργανώσεων της ΚΝΕ.
2. Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει και μέσω της κάλπης τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή του λαού για τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους, που τον βύθισαν στη φτώχεια και την ανεργία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε κάτω από την πίεση ενός ισχυρού ρεύματος άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής. Επικράτησε η λογική «ποια κυβέρνηση – ποιος διαπραγματευτής», πάντα μέσα στα αντιλαϊκά τείχη της ΕΕ, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού.
Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως ψήφος απόρριψης της προηγούμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι ψήφος που περιέχει προσδοκία μειωμένων απαιτήσεων και αυταπατών για το χαρακτήρα της ΕΕ. Δεν είναι ψήφος συνολικής αποδοχής και απαίτησης για ικανοποίηση των πραγματικών σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών. Ως ένα βαθμό είναι ψήφος υπό αίρεση, υπό εξέταση της πορείας της νέας κυβέρνησης, η οποία, ανάμεσα στα αντίθετα συμφέροντα κεφαλαίου - μισθωτών και άλλων λαϊκών δυνάμεων, θα τάσσεται με τα πρώτα.
Εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και την απατηλή ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική. Το ΚΚΕ εκτιμούσε και εκτιμά ότι η διαμόρφωση σήμερα κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα κινηθεί στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου, των υποχωρήσεων και συμβιβασμών, των δεσμεύσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για το λαό και τη χώρα μας. Η νέα συγκυβέρνηση παίρνει την σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής για να εξασφαλίσει και μέσα από το πακέτο Ντράγκι ρευστότητα στο κεφάλαιο, χωρίς αποκατάσταση των απωλειών της κρίσης.
3. Η κυβερνητική εναλλαγή και η ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ δε συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ και τους δανειστές και φυσικά αυτό θα είναι ανάσα στο αστικό πολιτικό σύστημα, που επιδιώκει την πιο βαθιά ενσωμάτωση του λαού μέσα από την ανασύνθεση του αστικού κομματικού συστήματος, σε μια κρίσιμη στιγμή για το λαό και το κίνημά του. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει πρόγραμμα σε συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό το πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν ονομαστεί μνημόνιο ή δεν έχει την τυπική μορφή του σημερινού μνημονίου, θα περιέχει αντιλαϊκούς όρους.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φιλεργατικό, φιλολαϊκό. Είναι ένα πρόγραμμα που, και στις στρατηγικές του κατευθύνσεις και στις συγκεκριμένες προτάσεις της τετραετίας, κινείται στις ράγες της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, της στρατηγικής της ΕΕ, που λέει στο λαό να ξεχάσει ότι μπορεί να πάρει πίσω όλα όσα έχασε και υπόσχεται μόνο ορισμένα ψίχουλα «πτωχοκομείου» προς την πιο ακραία φτώχεια, τα οποία θα εξανεμιστούν από τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας σε περισσότερους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επίσης ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξελίσσονται ακόμη περισσότερο σε παράγοντες υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τις αγορές και τις πρώτες ύλες και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Ανατ. Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.
4. Η κυβερνητική εναλλαγή στην Ελλάδα αξιοποιείται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις εντός της χώρας, της ευρωζώνης, αλλά και διεθνώς, που θέλουν μια πιο χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ως εργαλείο εξόδου από την παραγωγική στασιμότητα. Το ΚΚΕ στο 19ο Συνέδριό του είχε επισημάνει την προοπτική διαφοροποίησης του μείγματος της αστικής διαχείρισης. Πρόκειται για την ανάγκη που προκύπτει να αντιμετωπισθεί ο δισταγμός και η επιφύλαξη των ομίλων να θέσουν σε κίνηση λιμνάζοντα κεφάλαια, συγκεντρωμένα την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με όρο την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, τελικά την άνοδο του μέσου ποσοστού κέρδους. Αυτό άλλωστε είναι η περίφημη «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα, καλλιέργησε συστηματικά την παραπλανητική και εντελώς ψεύτικη θέση, ότι η ΕΕ αλλάζει σε θετική κατεύθυνση υπέρ των λαών, επειδή μετακινείται προς μια λιγότερη περιοριστική πολιτική, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση. Γι’ αυτό πανηγύρισε για τα μέτρα Ντράγκι και την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Μια τέτοια αλλαγή όμως δεν είναι φιλολαϊκή. Είναι προς το συμφέρον μονοπωλιακών ομίλων, τραπεζών, βιομηχάνων, προς τους οποίους θα κατευθυνθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα και τα οποία θα φορτωθούν και πάλι οι εργαζόμενοι.
Η κυβερνητική εναλλαγή επίσης συμβολίζει και υπηρετεί την πίεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και Ιταλίας προς την γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει ο επιμερισμός βαρών και κερδών, σχετικά με την διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε προεκλογικά και ο ΣΕΒ.
5. Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, που ξεκίνησε στις διπλές εκλογές του 2012, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή η αναμόρφωση ήταν αναγκαία για την πολιτική εξουσία των καπιταλιστών, σε συνθήκες όπου, λόγω του νέου μεγάλου κύματος ανεργίας και φτώχειας, αδυνάτισε η πολύ μεγάλη πολιτική ικανότητα χειραγώγησης εργατικών λαϊκών μαζών εκ μέρους της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και της φιλελεύθερης αστικής παράταξης και είχε ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί η απρόσκοπτη αυτοδύναμη δικομματική εναλλαγή στη διακυβέρνηση. Η αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας προχώρησε ταχύτερα, ουσιαστικά αντικαθιστώντας το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να πετύχει το βαθμό επιρροής του ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικού κόμματος. Η αναμόρφωση της φιλελεύθερης παράταξης είναι ακόμα σε εξέλιξη, παρά την σημαντική διάσπαση εθνικιστικών, φασιστικών δυνάμεων που έχει ήδη υποστεί.
6. Ως προς το ΚΚΕ, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε συνθήκες πλαγιοκόπησης των δυνάμεών του, εκβιαστικών διλημμάτων ότι υπάρχει «καλός» και «κακός» δρόμος μέσα στην ευρωζώνη, προοπτική «αριστερής» αλλαγής μέσα στην ΕΕ, ή αυταπατών ότι δήθεν μια «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την πορεία σε όφελος των λαϊκών δυνάμεων.
Κρίσιμος αρνητικός παράγοντας για το συσχετισμό δυνάμεων, επομένως για την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, ήταν και είναι η κατάσταση μαζικότητας και προσανατολισμού του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Όσο το κίνημα, η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό, παραμένουν σε υποχώρηση, παρά τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων, των ταξικά συνειδητοποιημένων δυνάμεων, τόσο θα κυριαρχούν οι λογικές της αναμονής, της ανάθεσης, της αναζήτησης «σωτήριων» και ανύπαρκτων λύσεων από τα πάνω. Στην πορεία, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, από τα ίδια τα πράγματα, θα ξανασκεφτούν προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ, θα συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ενδυνάμωση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας.
7. Παρά τη θετική τάση συσπείρωσης υπέρ του ΚΚΕ, ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων παραμένει αρνητικός, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από την ΕΕ, το δρόμο του κεφαλαίου και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Έκφραση αυτού του αρνητικού συσχετισμού αποτελεί η ανάδειξη σε τρίτη δύναμη της ναζιστικής εγκληματικής ΧΑ, ενός κόμματος με δολοφονική δράση, φτιαγμένο μέσα από τους μηχανισμούς του συστήματος, που διατηρεί υψηλά ποσοστά, παρά τις απώλειες που είχε σε ψήφους. Ιδιαίτερη ευθύνη για τη διαμόρφωση του εκλογικού ποσοστού της ΧΑ έχει τόσο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που καλλιέργησαν τον αντικομμουνισμό, τη θεωρία των δύο άκρων, την ενοχοποίηση των μεταναστών, όσο και η θολή «αντιμνημονιακή» γραμμή που πρόβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αθωώνει τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, τους καπιταλιστές. Σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό έδαφος αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη φασιστική εγκληματική οργάνωση. Το ΚΚΕ παραμένει ο σταθερός πολέμιος του φασισμού, ακριβώς γιατί αντιπαρατίθεται συνολικά με τον καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά το φασισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.
Το σύστημα, τα μονοπώλια και η εξουσία τους, διαθέτουν ακόμη αρκετές εφεδρείες για τον εγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων, σε μια περίοδο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.
Χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, τη νεολαία και το κίνημα, η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή. Σήμερα είναι παρόντα και απέναντι από το λαό τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και της νέας ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία του λαού και δε μπορούν να λύσουν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα υπηρετούν αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο και προσπαθούν να τον εξωραΐσουν στα μάτια του λαού.
8. Το ΚΚΕ, συνεπές σε όσα έλεγε και πριν τις εκλογές, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσει τη συσπείρωση δυνάμεων, που σε αυτή τη φάση πραγματοποίησε, για να κάνει αυτό που υποσχέθηκε στο λαό, να υπάρξει δυνατή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση υπέρ του λαού και στη βουλή, με τις προτάσεις του, αλλά πάνω από όλα στο κίνημα για να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία για το σήμερα και για την προοπτική. Για να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στην ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που είναι εδώ, παρόντα. Για να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες των εργαζομένων την περίοδο της κρίσης, για να μην πληρώσουν ξανά οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι τα όποια ψίχουλα δοθούν στην ακραία φτώχεια, αλλά να πληρώσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κεφάλαιο.
Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών. Θα δυναμώσει τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει και να παλεύει μέσα στο λαό για τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο: Με το λαό στην εξουσία, πραγματικά κυρίαρχο, ικανό να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, τη διακυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, καταργώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Μόνο η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και των υποδομών, μπορεί να στηρίξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, με κεντρικό σχεδιασμό, με τελείως διαφορετικά κίνητρα στην κατανομή των πόρων. Τον δρόμο, που η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, μπορούν να αποκτήσουν λαϊκό περιεχόμενο. Να οικοδομήσει και ν’ αναπτύξει σχέσεις με λαούς και χώρες, με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον.

Οι σταυροί προτίμησης των υποψηφίων βουλευτών

Τρεις έδρες δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εσωτερικών και μια στην ΝΔ, την 1,10 πρωινή της Δευτέρας 26/1/2015. . Μέχρι τώρα, τις έδρες καταλαμβάνουν οι Λαπαβίτσας , Ουρσουζίδης, Καρασαρλίδου,απο το ΣΥΡΙΖΑ και ο Βεσυρόπουλος Απ. απο την ΝΔ.
Η κατανομή των εδρών πάντως θα εξαρτηθεί ακόμη και απο την τελευταία ψήφο που θα καταμετρηθεί.......
Οι σταυροί προτίμησης των υποψηφίων βουλευτών 
ΣΥΡΙΖΑ (με καταμετρημένα τα 218 από τα 252 της Ημαθίας)
ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αντωνίου 11.568
ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (ΦΡΟΣΩ) του Γεωργίου 5.703
ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου 5.606
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αθανασίου 5.108
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΗ) του Θεοδώρου 4.866
ΧΑΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Παναγιώτη 4.564
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (218 από 252)
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Φωτίου 9.418
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ του Γεωργίου 9.073
ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Στεργίου 5.863
ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του Νικολάου 4.070
ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου 3.192
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Παντελή 2.159
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (213 από 252)ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Νικολάου 2.830
ΤΣΙΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Δημητρίου 1.286
ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βαΐου 1.053
ΤΣΙΟΡΛΙΝΗ ΜΑΡΙΑ του Χαρίση 1.007
ΧΟΥΖΑΝΑ ΑΝΝΑ του Αριστείδη 633
ΧΛΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Γεωργίου 416
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (213 από 252)
ΚΟΥΠΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Αβραάμ 1.205
ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ-ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑΪΛΑ (ΙΛΙΑ) του Ευαγγέλου 895
ΣΠΑΝΙΔΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Σταύρου 722
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου 619
ΛΙΟΛΙΟΣ ΘΩΜΑΣ του Ιωάννη 449
ΤΟΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Δημητρίου 429
ΚΚΕ (213 από 252)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΙΡΗ) του Ηλία 1.106
ΤΑΜΠΑΚΗ - ΣΟΦΡΟΝΩΦ ΙΩΑΝΝΑ του Ελευθερίου 1.083
ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου 1.024
ΤΣΙΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Αντωνίου 933
ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΛΓΑ του Αθανασίου 619
ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ του Κωνσταντίνου 488
ΠΑ.ΣΟ.Κ (214 από 252)
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ (ΦΩΤΗΣ) του Αντωνίου 1.477
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Βασιλείου 1.207
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ του Νικολάου 1.066
ΖΗΣΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ του Ευριπίδη 876
ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Μιχαήλ 350

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (220 από 252)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ-ΕΛΕΝΗ (ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ) του Κωνσταντίνου 1.464
ΓΑΛΛΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου 1.116
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ευσταθίου 845
ΓΟΥΛΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Νικολάου 781
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Παρασκευά 458
ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΗΛΙΑΣ του Κωνσταντίνου 142

Για τα γεγονότα και τις συνέπειες από το χτύπημα των Τζιχαντιστών στο Παρίσι…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Παρακολουθούμε μέρες τώρα τα γεγονότα και τις συνέπειες από το χτύπημα των Τζιχαντιστών στο Παρίσι… Και βέβαια καταδικάζουμε κάθε «τυφλό» χτύπημα ή κάθε εγκληματικό χτύπημα εκδίκησης. Καταδικάζουμε κάθε θρησκευτικό φονταμενταλισμό, μουσουλμάνων ή χριστιανών ή οποιωνδήποτε..
Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της Τέχνης, την ελευθερία της έκφρασης. Καταδικάζουμε κάθε πράξη ή θεσμό φίμωσης της Τέχνης. Όμως η ελευθερία της έκφρασης μπορεί να μη σέβεται λαούς ολόκληρους και να προκαλεί το θρησκευτικό τους αίσθημα;
Καταδικάζουμε την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ με την οποία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και του ΝΑΤΟ «θρήνησαν» για την ελευθερία του λόγου και για τα γεγονότα στο Παρίσι, αυτοί που έχουν καταδικάσει τις νέες γενιές στο σκοταδισμό μέσα από το εκπαιδευτικό τους σύστημα, αυτοί που μετατρέπουν την τέχνη από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, αυτοί που φιμώνουν τέχνη και καλλιτέχνες με την προώθηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της τέχνης…
Δεν μπορούμε να «κλάψουμε» μαζί με αυτούς που ανέχονται, δημιουργούν, εξοπλίζουν ή εκπαιδεύουν χρόνια τώρα εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία και αλλού.. Δεν μπορούμε να «κλάψουμε» μαζί τους όταν αυτοί κλαίνε κατά περίπτωση(!). Τους είδατε να κλαίνε για το θάνατο χιλιάδων παιδιών στη Γάζα; Για τη συμφορά στο Κομπάνι; Για τους δολοφονημένους δημοσιογράφους στο Ισραήλ και αλλού, μέσα στο 2014; Για την καταστροφή ανθρώπων σε κάθε χώρα, θυμάτων της πιο παράλογης και βάρβαρης προσπάθειας που κάνουν αυτοί οι ηγέτες «που είναι όλοι (!) Charlie» προκειμένου να σώσουν ένα σύστημα που επιβιώνει καταστρέφοντας πλέον τα γρανάζια της μηχανής του; Πέραν της τραγικότητας του δολοφονικού χτυπήματος στο Παρίσι, το κυριότερο ερώτημα που μπαίνει (για κάθε «τρομοκρατική» πράξη ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ εισαγωγικά) είναι το «ποιοι και πως την εκμεταλλεύονται». Ιδιαίτερα στις μέρες μας οι «θρησκευτικές αντιπαραθέσεις» είναι ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ. Τις εκμεταλλεύονται ή τις δημιουργούν ώστε –ακριβώς- να μεταθέτουν τη λύση του προβλήματος προκαλώντας έξαρση σε κάθε αντιδραστική και ρατσιστική φωνή. Και πάνω σε αυτό το «χαλί της αναμπουμπούλας» παρεμβαίνουν και κάνουν ό,τι χρειάζονται: Αλλαγές νόμων, κυβερνήσεων, καθεστώτων, μετακινήσεις πληθυσμών και ό,τι θεωρούν αναγκαίο «για να μην αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος του λαού». Εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή για «τη δική σου» ασφάλεια! Για «να μην κλάψουμε κι άλλα θύματα»! Για να κυριαρχεί ο φόβος παντού. Ο φόβος του άλλου, του ξένου. Ο φόβος του (λαθρο)μετανάστη, παρόλο που οι “επικίνδυνοι” προέρχονται με ειδικές συμφωνίες από τις (πρώην;) αποικίες και είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς ευρωπαίοι υπήκοοι.
Ας δούμε το Παρίσι τις μέρες αυτές: Πάνω από 10.000 ένοπλοι, ένοπλοι «για τη δική μας ασφάλεια»! (Περίπου τόσους χρειάσθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Χίτλερ για να υποτάξει τη Γαλλία). Τα τελευταία χρόνια η στρατιωτικοποίηση των δυνάμεων καταστολής γίνεται παντού. Να μην ξεχνάμε τον εξαγγελθέντα «Πόλεμο Πολιτισμών» του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα! Αλλά είπαμε: ο φόβος πρέπει να κυριαρχήσει. Για να μην διαμαρτυρηθεί κανείς όταν τον μετατρέπουν σε «άχρηστο γρανάζι» χωρίς δουλειά, χωρίς το δικαίωμα στο όνειρο και τη δημιουργία, χωρίς τη δυνατότητα αξιοπρεπούς ζωής. Προσπαθούν με το φόβο να αφοπλίσουν συνειδήσεις, να δημιουργήσουν πρότυπα ανθρώπων υποταγμένων.. Η «τρομοκρατία» πάντα, εκτός από το έδαφος νέων κατασταλτικών μέτρων που φέρνει, ενισχύει και την ιδεολογία του «Σωτήρα» του «ικανού», του ΕΝΟΣ που «έχει τσαγανό» ενώ εσύ… «κάτσε στον καναπέ μέχρι να τον βρεις. Κάποιοι άλλοι θα σε σώσουν…
Εμείς δεν είμαστε «Charlie».. Εμείς καλούμε να δυναμώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε όλους αυτούς που στηρίζουν τις στρατιωτικοπολιτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ . Να διεκδικήσουμε την αποδέσμευση της χώρας μας από αυτούς τους μηχανισμούς που μόνο κινδύνους και όλεθρο φέρνουν στους λαούς. Γιατί ο Πολιτισμός και οι Τέχνες είναι επικοινωνία και ανταλλαγή. Δεν πρέπει να αφήσουμε να είναι τρόμος.
 Το ΔΣ του ΕΕΤΕ

ΑΛΛΑΓΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Μέλημα της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Αλεξάνδρειας είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες. Μια σειρά από παράγοντες όμως, όπως η διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, όπως κι η διακοπή λοιπών προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα λόγω των Εθνικών Εκλογών της 25ης Ιανουαρίου κατέστησαν αδύνατη την πρόσληψη εποχικού προσωπικού από το Δήμο Αλεξάνδρειας.
Λόγω της αναπόφευκτης έλλειψης προσωπικού, είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή των δρομολογίων των απορριμματοφόρων και της συχνότητας με την οποία εξυπηρετούνται οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Ακολουθεί ο πίνακας δρομολογίων ανά Τοπική Κοινότητα:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δευτέρα
Τετάρτη Παρασκευή
Κέντρο
Δρόμος Βεροίας ( Ελευθερίου Βενιζέλου) & 28η Οκτωβρίου
από ( εκκοκκιστήρια Καραγιώργου
έως Βενζινάδικο Χύτα)
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Δευτέρα
Αλεξάνδρεια
Τρίτη
Πλατύ
Τετάρτη
Αντιγονιδών
Πέμπτη
Μελίκη
Παρασκευή
Αλεξάνδρεια



ΧΩΡΙΑ & ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ (ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Δευτέρα
Συνοικισμός (Αγίου Γεωργίου)
Τρίτη
Σχοινά – Νεοχώρι - Καψοχώρι
Τετάρτη
Νησί - Βρυσάκι
Πέμπτη
Αμπελοτόπια – Κολινδρινά – Μπαλτζανά - Λουτρό
Παρασκευή
Συνοικισμός (Αγίου Γεωργίου)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ

Δευτέρα
Αμπελοτόπια – Κολυνδρινά - Νησέλι
Τρίτη
Καμποχώρι – Επισκοπή – Κεφαλοχώρι – Ραψωμανίκι
Τετάρτη
Σταυρός – Ξεχασμένη
Πέμπτη
Καβάσιλα – Παλαιό Σκυλίτσι
Παρασκευή
Καμποχώρι (Κέντρο) - Σταυρός (Κέντρο) – Ξεχασμένη – Ραψωμανίκι – Κεφαλοχώρι (Κέντρο) - Επισκοπή (κέντρο) – Καμποχώρι (κέντρο)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ

Δευτέρα
Πλατύ - Κλειδί
Τρίτη
Πλάτανος – PLAZA – Παλαιοχώρι - Λιανοβέργι
Τετάρτη
Άραχος – Εργοστάσια – Κορυφή – Στρατόπεδα - Τρίκαλα
Πέμπτη
Κορυφή – Νεοχωρόπουλο – Πλατύ (Κέντρο)
Παρασκευή
Παλαιοχώρι – Νησελούδι – Πρασινάδα – Κυδωνέα – PLAZA – Πλατύ (Κέντρο) – Παλαιοχώρι - Λιανοβέργι




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΚΗΣ

Δευτέρα
Μελίκη
Τρίτη
Μελίκη
Τετάρτη
Αγκαθιά – Αγία Τριάδα – Νέος Πρόδρομος – Πλατεία Μελίκης
Πέμπτη
Νεόκαστρο – Κυψέλη – Τριλοφιά – Σφήνιτσα – Παζάρι Μελίκης
Παρασκευή
Παλαιός Πρόδρομος – Μελίκη (κέντρο) – Αγία Τριάδα


Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Αλεξάνδρειας στα τηλέφωνα: 23333-50147 & 8

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους.

Μόλις τέσσερις μέρες έμειναν μέχρι τη μέρα των εκλογών και οι ψηφοφόροι -ειδικά οι ετεροδημότες- καλό είναι να ενημερωθούν άμεσα για το πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm) και της σχετικής τηλεφωνικής γραμμής του υπουργείου Εσωτερικών (213.136.15.00), που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και την Κυριακή (ώρες λειτουργίας: 09.00-17.00).
Υπενθυμίζεται πως όσοι ετεροδημότες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2014 (και δεν ζήτησαν να ξεγραφτούν στο μεταξύ), ψηφίζουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους. Οι ψηφοφόροι που είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014, αλλά δεν έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν στους δήμους όπου ήταν γραμμένοι παλαιότερα -ή την έκαναν μετά την 31η Οκτώβρη-, ψηφίζουν στο δήμο στον οποίο μεταδημότευσαν για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.
Σχετικά με τις μέρες της εκλογικής άδειας
Ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, για τις εκλογές της Κυριακής, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα:
-- Για τους μισθωτούς (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης μέρας. Σε απόσταση 201 - 400 χιλιομέτρων, δύο εργάσιμων ημερών. Σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.
-- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: Η ειδική άδεια είναι μία εργάσιμη μέρα σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων και δύο εργάσιμων ημερών σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω. Για τα νησιά ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Η χορηγούμενη άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δε συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.


Στις 26 του Γενάρη .....

Ολα δείχνουν ότι μετά τις εκλογές της Κυριακής η σημερινή κυβέρνηση θα αποτελέσει παρελθόν και θα έρθει μια νέα κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ (είτε αυτοδυναμίας είτε συνεργασίας). Εκπλήξεις δεν προβλέπονται, παρά την προπαγάνδα περί ντέρμπι που έχει ως στόχο να ενισχύσει την πόλωση. Μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης φεύγει, μια άλλη θα τη διαδεχτεί. Αλλη μία, λοιπόν, κυβερνητική εναλλαγή. Πώς θα επιδράσει στη ζωή των εργαζομένων αυτή η κυβερνητική εναλλαγή; Θα φέρει πράγματι την «ελπίδα» στο λαό; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να δούμε με τι θα βρεθούν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, ο λαός την επόμενη μέρα. Πρώτα απ' όλα, θα συνεχίσουν να είναι αντιμέτωποι με όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο το οποίο διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, που ενισχύει την ασυδοσία της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Με μια σειρά από αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά ενεργοποιούνται μέσα στο 2015. Αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, που ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα καταργήσει καθώς έχει δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, παρέχοντας νέα προνόμια στην εργοδοσία, στα μονοπώλια, νέες φοροαπαλλαγές, για στήριξη της κερδοφορίας τους, που πάντα πλήρωνε και θα πληρώνει ο λαός.
Ο λαός θα είναι επίσης αντιμέτωπος με τη συνέχιση της φορολογικής αφαίμαξης των εργαζομένων μέσω των έμμεσων φόρων σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και τις νέες φορολογικές ασυλίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως έχει διαβεβαιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα είναι αντιμέτωπος με την αντικατάσταση του σημερινού μνημονίου από ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο με οδηγό τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, την εποπτεία, τη δημοσιονομική πειθαρχία, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Θα είναι αντιμέτωπος με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τη δημοσιονομική πειθαρχία, που σημαίνει συνέχιση της λιτότητας όσον αφορά τις δαπάνες για Κοινωνική Πρόνοια, Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση. Με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απελευθερώσεις αγορών που μπορεί απλώς να μετονομαστούν σε «αναπτυξιακή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και «συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα», όπως τις ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα είναι αντιμέτωπος με τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ που δεν αμφισβητείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι αυτό σημαίνει για συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες.
Βεβαίως, όλα αυτά δεν είναι ελπίδα για το λαό, δεν είναι αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ελπίδα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια που ποντάρουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ως ικανότερο διαχειριστή απ' ό,τι η ΝΔ. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που δεν πρόκειται να διαταραχθεί, όπως άλλωστε καθησυχάζει ο ΣΥΡΙΖΑ...
Απέναντι, λοιπόν, σε όλα αυτά που θα είναι εδώ και με την αλλαγή της κυβέρνησης, ο λαός θα πρέπει να έχει αποκούμπι, γερό δυνατό στήριγμα για να οργανώσει τη δικήτου εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται. Αλλη δύναμη εκτός από το ΚΚΕ δεν υπάρχει που να μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο, τόσο στη Βουλή όσο και μέσα στο κίνημα. Γι' αυτό, το κρίσιμο ζήτημα για το λαό, τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα όσους συμμετέχουν στο κίνημα, όσους νιώθουν ριζοσπάστες και αριστεροί, είναι η δύναμη που θα έχει το ΚΚΕ στις 26 του μήνα.
αναδημοσίευση απο τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ


ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ
(Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.) καλεί τα κόμματα και τους αρχηγούς ή εκπροσώπους τους να πάρουν άμεσα θέση για όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις .
Σήμερα σε μια χρονική περίοδο που διεξάγονται οι πιο κρίσιμες ίσως εκλογές των τελευταίων πενήντα χρόνων η ΟΕΣΒΔΕΝ ζητά να δοθούν απαντήσεις και να δεσμευθούν τα κόμματα ότι θα δοθούν ΑΜΕΣΑ λύσεις στα πιο κάτω προβλήματα, ανεξάρτητα και πέρα από τα πάγια αιτήματα των συνδικαλιστικών οργάνων των εμπόρων, που την τελευταία πενταετία αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει τις μικρές ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
1)Στο Φορολογικό θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και να φορολογούνται οι επιχειρήσεις με βάση τα καθαρά τους έσοδα, μείωση του Φ.Π.Α. στο 18%, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12000 ευρώ.
2)Στο Ασφαλιστικό, γνωρίζουν όλοι και κυρίως οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια ότι 1 στους 2 ασφαλισμένους δεν μπορεί να εκπληρώσει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις. Ζητάμε άμεσα να παγώσουν οι παλιές οφειλές του ΟΑΕΕ, να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας που επιθυμεί ο κάθε ασφαλισμένος και να σταματήσει εδώ και τώρα η ποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%.
3)Στον Κώδικα Δεοντολογίας που αφορά τις εκπτώσεις και τις προσφορές, πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κανόνων με την καθιέρωση δύο περιόδων το χρόνο για δεκαήμερες προσφορές και όχι όλο το χρόνο όπως είναι σήμερα και με αυστηρό περιορισμό να μην διεξάγονται ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά τις τακτικές εκπτώσεις. Κατάργηση των δυο δεκαημέρων εκπτώσεων Μαΐου και Νοεμβρίου, που τίποτε δεν προσέφεραν με βάση την εμπειρία που έχουμε από την εφαρμογή τους στην αγορά. Τακτικές εκπτώσεις δυο φορές το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι. Έτσι πιστεύουμε ότι θα αποκτήσει ο θεσμός των εκπτώσεων τη χαμένη του αξιοπιστία.
4)Κατάργηση άμεσα του Νόμου που επιτρέπει το άνοιγμα των Κυριακών 8 φορές το χρόνο με νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
Γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς τα πιο πάνω θα πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα και η ελληνική αγορά θα κατακλεισθεί από πολυκαταστήματα και πολυεθνικές. Όταν κλείνει μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση δεν βγαίνει στην ανεργία ένας αλλά τουλάχιστον τέσσερις άνεργοι.
Ζητάμε σαφείς θέσεις και δεσμεύσεις.
Αυτό θα είναι το κριτήριο της ψήφου μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ               ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Εκδοση ψηφίσματος ,για την ΕΒΖ, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας,

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015, ομόφωνα εκδόθηκε το εξής ψήφισμα:
Ψήφισμα 
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας καταδικαζει το σχέδιο εξόντωσης μιας μεγάλης ωφέλιμης παραγωγικής μονάδας, χρήσιμης για τον τόπο, όπως είναι το εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας .
Η μεθόδευση της σφράγισης του σιλό ζάχαρης και της δέσμευσης ως ενέχυρο χιλιάδων τόνων έτοιμης ζάχαρης, από την Τράπεζα Πειραιώς, στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, σηματοδοτεί το κλείσιμο και του τελευταίου εναπομείναντος εργοστάσιου της επιχείρησης.
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζουμε την συγκεκριμένη ενέργεια που αποτελεί την χαριστική βολή, το τελειωτικό χτύπημα, στην πρώην ακμάζουσα ΕΒΖ.
Ενώ είχαμε 5 σύγχρονα εργοστάσια ζάχαρης που κάλυπταν τις ανάγκες μας και πραγματοποιούσαμε και εξαγωγές, φθάνουμε πλέον στο κλείσιμο και του τελευταίου εργοστάσιου, με αποτέλεσμα την απώλεια κάθε εισοδήματος για τους τευτλοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους στα εργοστάσια που είχαν μόνιμη και σταθερή δουλειά αλλά και για ένα σημαντικό αριθμό άλλων επαγγελμάτων γύρω από την παραγωγή ζάχαρης που συνέβαλε στην παραγωγική αυτή διαδικασία.
Οι τευλοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ζάχαρης οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια πλέον στην ανεργία, καθώς και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα από μεταφορείς, οδηγούς, πωλητές καυσίμου κ.λ.π.
Η περιοχή μας θα ερημώσει με επιπτώσεις και στα μαγαζιά, τους μικροεπαγγελματίες, αλλά και τους καταναλωτές όλης της χώρας που θα πληρώσουν πιο ακριβή την ζάχαρη και ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο μεγαλοεισαγωγέας και ο επιχειρηματικός όμιλος που θα αγοράσει παίρνοντας προίκα την ποσόστωση και την αγορά της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Το πιθανότερο φυσικά είναι να κλείσει τα εργοστάσια για να παράγει σε δικά του εργοστάσια.
Κατηγορηματικά καταδικάζουμε το αξιοπερίεργο φαινόμενο, παραγωγικά εργοστάσια να οδηγούνται στο κλείσιμο όταν εναγωνίως αναζητούνται ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα για ανάπτυξη σε παραγωγικούς τομείς.!
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζομένων και των αγροτών για να ματαιωθεί η παράδοση του εργοστασίου Ζάχαρης Πλατέως σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους που θα οδηγήσει με αυτό τον τρόπο στο οριστικό κλείσιμo του εργοστασίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Aλεξάνδρειας επίσης εκφράζει:
1) την αμέριστη υποστήριξη του, στους εργαζόμενους της ΕΒΖ, υπερασπιζόμενο τη σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, ζητά να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου,
2) καλεί τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης
3) θεωρεί αναγκαία και επιβεβλημένη στις παρούσες συνθήκες την επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες.
4) Το συμφέρον του τόπου μας και των ανθρώπων του απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας των αγροτικών μεταποιητικών μονάδων.
Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας καλεί τους αγρότες του δήμου μας να αντιδράσουν οργανωμένα στο κλείσιμο της ΕΒΖ, μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΒΖ , που παίζει καθοριστικό ρόλο και έχει άμεση σύνδεση με την παραγωγή των ζαχαρότευτλων συμβάλλοντας στην αυτάρκεια της χώρας σε ζάχαρη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ