Σελίδες

Οι καλλιτέχνες απεργούν την Πεμπτη 12 Νοέμβρη και συμμετέχουν στην Πανεργατική Κινητοποίση

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας καλεί να πάρουμε όλοι μέρος στην απεργία αύριο 12 Νοέμβρη, ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης (της όποιας έχει απομείνει) και για να μην περάσουν τα νέα μέτρα που φέρνουν η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση..

  • Εμείς οι καλλιτέχνες παραμένουμε ανασφάλιστοι για το καλλιτεχνικό μας έργο, οι συντάξεις του ΥΠΠΟ έχουν ξεπέσει σε ελάχιστα βοηθήματα απορίας, ενώ καθημερινά συναντάμε εμπόδια στη χορήγηση και αυτού ακόμα του βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που με τόσους αγώνες έχουμε κατακτήσει στο παρελθόν... ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ, για να μπορούμε να υπάρχουμε και να δημιουργούμε..
Μετά και από τον οδοστρωτήρα των μέτρων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, είναι αναγκαίο να εντείνουμε την πάλη μας.
Να δημιουργήσουμε εμπόδια ώστε να μην εφαρμοστούν νόμοι που ψηφίστηκαν, να
αποτρέψουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στις ιδιωτικοποιήσεις.
Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
Λέμε ΟΧΙ στις ομαδικές απολύσεις
Λέμε ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς.
Λέμε ΟΧΙ στη φτώχεια και την ανεργία.
Διεκδικούμε καθολική και αναλογική λύση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού των εικαστικών καλλιτεχνών, λύση που έχουμε κατ επανάληψη προτείνει, αναμόρφωση του νόμου των συντάξεων που απονέμει το ΥΠΠΟ, χορήγηση χωρίς εμπόδια του βιβιλιαρίου δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης στα ανασφάλιστα μέλη του ΕΕΤΕ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ηλικίας και εθνικότητας.

  • Η γενίκευση της απάνθρωπης φορολογίας για τους μισθωτούς και για τους αυτοαπασχολούμενους –ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ- στο 26% από το πρώτο ευρώ, στην γενική φορολογία, σε συνδιασμό με την αύξηση και γενίκευση του ΦΠΑ στο 23%, έχουν κάνει τον καλλιτέχνη να πληρώνει σε φόρους το 39% της τιμής των καλλιτεχνικών υπηρεσιών του από το πρώτο ευρώ... ΄Αν συνυπολογίσουμε δε ότι τη μερίδα του λέοντος στη διακίνηση της τέχνης έχουν οι έμποροι και οι κάθε είδους μεσάζοντες, με ποσοστά που φθάνουν και το 70%, είναι φανερό ότι ο καλλιτέχνης δεν μπορεί πλέον ούτε στοιχειωδώς να βγάλει τα έξοδα του εργαστηρίου του και την επιβίωσή του.. Ακόμα χειρότερα βέβαια αν προσθέσουμε και τα «χαράτσια» που αυξάνονται και τις αυξήσεις στο ρεύμα, τις πρώτες ύλες κλπ.. (Να θυμίσουμε: οι εικαστικοί καλλιτέχνες όταν αγοράζουν τα υλικά τους πληρώνουν φόρο πολυτελείας – όπως για τα καλλυντικά- συν ΦΠΑ 23%) ... Το έργο Τέχνης γίνεται ακριβότερο και περισσότερο απρόσιτο για το ευρύ κοινό, και ταυτόχρονα το εισόδημα του καλλιτέχνη σημαντικά πενιχρότερο. Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν πλέον να επιβιώνουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η μεγάλη μάζα των καλλιτεχνών αναγκάζεται τώρα να «κλείσει» τα βιβλία στην Εφορία, πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείεται από την διακίνηση των έργων και των καλλιτεχνικών υπηρεσιών, αποκλείεται από την παρουσίαση και κυκλοφορία της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, διεκδικούμε:
  1. Να καταργηθεί ο Φ.Π.Α. στα έργα Τέχνης, τις καλλιτεχνικές υπηρεσίες και τις καλλιτεχνικές εφαρμογές.
  2. Να πάψουν τα χρώματα και τα υλικά ζωγραφικής και οι πρώτες ύλες της τέχνης να υπάγονται στο φόρο πολυτελείας μαζί με τα καλλυντικά.
  3. Να μπορούν οι συνταξιούχοι καλλιτέχνες να ασκούν καλλιτεχνική δραστηριότητα χωρίς αυτό να περικόπτει τη σύνταξή τους ανεξάρτητα από το σε ποιό ταμείο υπάγονται.
  4. Να επανέλθει το δικαίωμα οι καλλιτέχνες να «μοιράζουν» τα δηλωτέα εισοδήματά τους σε τέσσερα φορολογήσιμα χρόνια..
  5. Να καταργηθούν τα «αντικειμενικά κριτήρια» που μαστίζουν το χώρο
  6. Να πάψει το έργο τέχνης να αποτελεί τεκμήριο πλουτισμού. Αυτή η ρύθμιση έχει νεκρώσει τη διακίνηση της τέχνης.
  7. Να μπορεί να πληρώνεται ο φόρος μεταβίβασης σε είδος, σε έργα τέχνης. Να απαλειφθεί ο φόρος στους κληρονόμους των εικαστικών που είναι 38%, να ισοσκελισθεί με τον φόρο των ακινήτων και το ποσό να αποδίδεται σε έργα τέχνης προς το δημόσιο. Το έργο μας πριν πουληθεί δεν συμμετέχει στο καταγραφέν ΑΕΠ, άρα δεν μπορεί μετά θάνατον να θεωρείται προϊόν που προέκυψε από παραγωγική διαδικασία και εντολή.
  8. Να μπορεί να πληρώνεται ο Φόρος από έσοδα προς το Δημόσιο σε έργα τέχνης.
  9. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για να βοηθηθεί η διακίνηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  10. Να επανέλθει το αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ και να μειωθεί η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στα 20%..
  11. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
  12. Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος για τους καλλιτέχνες, τους ελεύθερους επαγκελματίες .
  13. Να καταργηθούν συνολικά οι έμμεσοι φόροι και ο Φ.Π.Α. στα βασικά είδη κατανάλωσης, στο πετρέλειο, την εκπαίδευση, την υγεία και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
14. Να καταργηθούν τα «χαράτσια», οι έμμεσοι φόροι για τα λαϊκά στρώματα και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45% .


Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ