Σελίδες

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης περί έγκρισης ή μη συμμετοχής του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε. Ημαθίας για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/EEAD)"

Σύμφωνα με την υπ' αριθ. Δ23/οικ.25416/1618/05.06.2015 Πρόσκληση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καλούνται οι "Κοινωνικές Συμπράξεις" της υπ' αριθ. Δ23/οικ. 23761/1507/27-05-2015 Υπουργικής Απόφασης, όπως δημοσιεύσουν «Ανοιχτή Πρόσκληση» στους δυνητικά ωφελούμενους της οικείας Περιφερειακής Ενότητας στο πλαίσιο των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ Ι) για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει Εθνικά Συστήματα μέσω των οποίων διανέμονται στους απόρους τρόφιμα ή/και Βασική Υλική Συνδρομή, καθώς επίσης και δραστηριότητες σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή δωρεών τροφίμων.
Το ΤΕΒΑ στηρίζει επίσης Συνοδευτικά Μέτρα, συμπληρώνοντας την παροχή τροφίμων ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής καθώς και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων.
Το ΤΕΒΑ προάγει την κοινωνική συνοχή, ενισχύει την κοινωνική ενσωμάτωση και, ως εκ τούτου, συνεισφέρει στον στόχο της εξάλειψης της φτώχειας και συγκεκριμένα την μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I) το οποίο έχει εγκριθεί την 15η Δεκεμβρίου 2014 και θα υλοποιηθεί στο σύνολο της χώρας με περίοδο εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα περιλάμβάνει :

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
Ι. Τρόφιμα
α) Στους ωφελούμενους, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της υπ’ αρ. Δ23/οικ.19162/1277/27-05-2015 Υπουργικής Απόφασης θα παρέχονται πακέτα τροφίμων, ανάλογα σε ποσότητα με τον αριθμό των μελών της ωφελούμενης μονάδας, έτσι όπως θα εξειδικευτεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής αυτών.
β) Στους αστέγους, θα παρέχονται έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων.
γ) Στους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της επικράτειας, δύνανται να παρέχονται μαγειρευμένα σχολικά γεύματα.

ΙΙ. Βασική Υλική Συνδρομή
α) Στους ωφελούμενους, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της υπ’ αρ.Δ23/οικ.19162/1277/27-05-2015 Υπουργικής Απόφασης δύνανται να παρέχονται είδη οικιακού καθαρισμού ανά ωφελούμενη μονάδα, είδη προσωπικής υγιεινής και ανάλογα με τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας, ρουχισμός, βρεφικά και παιδικά είδη.
β) Στους αστέγους δύνανται να παρέχονται ρουχισμός και είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, θα παρέχονται Συνοδευτικά Μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο.
Τα επιλέξιμα Συνοδευτικά Μέτρα και για τις δύο κατηγορίες στερήσεων, ενδεικτικά είναι τα εξής:
  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα),
  • Διατροφικές συμβουλές (συμβουλές υγιεινής διατροφής),
  • Συμβουλές υγιεινής διαβίωσης,
  • Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού,
  • Νομική συνδρομή,
  • Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών (πχ πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες κλπ),
  • Κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν τόσο διδακτική υποστήριξη όσο και επαρκείς και κατάλληλους χώρους για μελέτη για τα παιδιά / ωφελούμενους,
  • Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους (π.χ. θεατρικές παραστάσεις αλλά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά),
  • Εκδρομές (εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές),
  • Παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.
Κοινωνική Σύμπραξη
Ως «Κοινωνική Σύμπραξη» ορίζεται η συνέργεια των Εταίρων, η οποία κατοχυρώνεται με την συνυπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για την υλοποίηση των Πράξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του Κανονισμού 223/2014, το οποίο πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά στην Διαχειριστική Αρχή, υπογεγραμμένο από όλους τους Εταίρους.

Δικαιούχος
Ως «Δικαιούχος» ορίζεται ο επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης. Επικεφαλής Εταίρος σε κάθε Κοινωνική Σύμπραξη δύναται να είναι:
  • Φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου Βαθμού (Δήμοι, Περιφέρειες, Δημοτικά / Περιφερειακά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Κοινωφελείς επιχειρήσεις, καθώς και αντίστοιχες Υπηρεσίες και Φορείς των Περιφερειών).
  • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Εταίροι
Ως Εταίροι της Κοινωνικής Σύμπραξης, επιπλέον των ανωτέρω, μπορούν να συμμετάσχουν και:
  • Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου πιστοποιημένα στο πλαίσιο του Ν.2646/98 και της ΚΥΑ Γ.Π:Π(2)γ/οικ. 34029/22-3- 2012
Οι Κοινωνικές Συμπράξεις μπορούν επίσης να συνεργαστούν άτυπα, χωρίς δηλαδή να συνυπογράψουν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, και με:
  • Καταναλωτικές Οργανώσεις που εντάσσονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Ν.2251/94) του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,
  • Άτυπα κοινωνικά δίκτυα με πρωτοβουλίες και δράσεις διανομής ειδών σε απόρους σε τοπικό επίπεδο,
  • Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία σε συνεργασία με πιστοποιημένες μονάδες (κοινωνικά μαγειρεία, βρεφοκομεία, παιδικούς σταθμούς κ.ά.) μπορούν να παρασκευάζουν σχολικά γεύματα τα οποία θα διανέμονται στους μαθητές.
ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ
O ρόλος των Κοινωνικών Συμπράξεων συνίσταται:
  • Στην ανάπτυξη μηχανισμού εντοπισμού των αναγκών και στη διαχείριση της διανομής των ειδών, τόσο για τις κεντρικές, όσο και για τις αποκεντρωμένες προμήθειες,
  • Στη διασφάλιση της συμπληρωματικότητας και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων, τόσο σε επίπεδο συνάφειας δράσεων εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, όσο και σε επίπεδο κάλυψης των ωφελούμενων,
  • Στη συστηματική παροχή επικυρωμένων στοιχείων, μέσω τήρησης συστήματος εξατομικευμένης παρακολούθησης των ωφελούμενων, προς τη Διαχειριστική Αρχή και την παροχή υλικής και λοιπής στήριξης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζεται η παρακολούθηση του Προγράμματος και η διενέργεια αντικειμενικών αξιολογήσεων.
Είκοσι ημέρες πριν από την έναρξη της υποβολής αιτήσεων από τους ωφελούμενους, η Κοινωνική Σύμπραξη πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ενημέρωσης και υποστήριξης για τις διαδικασίες υπαγωγής τους στο Πρόγραμμα, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τα σημεία πρόσβασης για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.
Οι Κοινωνικές Συμπράξεις οφείλουν να παρακολουθούν τους ωφελούμενους από τις δράσεις του ΤΕΒΑ στην περιοχή ευθύνης τους, μεριμνώντας για την εφαρμογή της Οδηγίας 95/46/EC και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων των ωφελουμένων.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Οι Εταίροι, ανάλογα με τις δράσεις, τις οποίες αναλαμβάνουν, έχουν την ευθύνη για:
  • Την ενημέρωση των ωφελούμενων για, τα είδη Υλικής Συνδρομής, τα διαθέσιμα Συνοδευτικά Μέτρα, και τον Εταίρο από τον οποίο θα εξυπηρετούνται
  • Τη διανομή των τροφίμων και της Βασικής Υλικής Συνδρομής, απευθείας στους ωφελούμενους ή σε χώρους που διαθέτουν
  • Την παροχή Συνοδευτικών Μέτρων
  • Τη συνεργασία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας
  • Την παροχή στον Δικαιούχο όλων των απαραίτητων στοιχείων για την οικονομική και φυσική πρόοδο και την αξιολόγηση και παρακολούθηση της Πράξης

Ο Δικαιούχος, διατηρεί όλες τις ανωτέρω αρμοδιότητες (εξαιρουμένης της τελευταίας) και επιπρόσθετα έχει την ευθύνη για:
  • Την παραλαβή και διανομή των προμηθειών στα σημεία διάθεσης
  • Τον συντονισμό των Εταίρων
  • Την πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου
  • Την οικονομική διαχείριση
  • Την ενημέρωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος
  • Την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Αρχή Διαχείρισης
  • Τις αποκεντρωμένες προμήθειες
  • Την διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σύνταξης σχετικής έκθεσης, σε περιπτώσεις αναγκαιότητας εμπεριστατωμένου ελέγχου των συνθηκών διαβίωσης των δυνητικών ωφελούμενων
  • Την υποβολή τυποποιημένου Τεχνικού Δελτίου Πράξης και των τυχόν τροποποιήσεων του
  • Την υπογραφή της Απόφασης Ένταξης Πράξης και του Συμφώνου Αποδοχής Όρων
  • Την τήρηση του φακέλου της Πράξης
  • Την παροχή στην Διαχειριστική Αρχή όλων των απαραίτητων στοιχείων για την οικονομική και φυσική πρόοδο και την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της Πράξης
  • Την κατάρτιση αναλυτικής έκθεσης, κατά την ολοκλήρωση της Πράξης
  • Τις διαδικασίες δημοσιότητας και ενημέρωσης των ωφελούμενων


ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ωφελούμενοι των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι του ΤΕΒΑ, είναι άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Με την υπ’ αρ. Δ23/οικ.19162/1277/27-05-2015 Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των ωφελούμενων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)».

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι Κοινωνικές Συμπράξεις θα δημοσιεύσουν «Ανοιχτή Πρόσκληση» στους δυνητικά ωφελούμενους της οικείας Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να υποβληθούν από την 1η Ιουλίου 2015 έως την 31η Ιουλίου 2015, οι Αιτήσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I). Ως έτος αναφοράς των κριτηρίων επιλογής των ωφελουμένων ορίζεται το οικονομικό έτος 2015, λαμβάνονται υπόψη δηλαδή, οι φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2015 (χρήση 2014).
Η Αίτηση των δυνητικά ωφελουμένων υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είτε ιδιωτικά με χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS), είτε μέσω των Εταίρων και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986.
Η Αίτηση θα είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή προσαρτημένη στην ιστοσελίδα https://www.idika.org.gr/teba/, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της οποίας θα έχει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. μετά την ηλεκτρονική Αίτηση του δυνητικά ωφελούμενου και κατόπιν διασταύρωσης των περιλαμβανόμενων στην Αίτηση στοιχείων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και άλλες σχετικές εθνικές βάσεις δεδομένων με τις οποίες διασυνδέεται, επεξεργάζεται τα στοιχεία του περιεχομένου των υποβληθεισών αιτήσεων και εκδίδει πίνακα ωφελουμένων, ανά Περιφερειακή Ενότητα ή ανά γεωγραφική ζώνη κάλυψης των Κοινωνικών Συμπράξεων.
Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε διαβιβάζει τον πίνακα ωφελουμένων στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας η οποία τον προωθεί στον Δικαιούχο κάθε Κοινωνικής Σύμπραξης. Ο Δικαιούχος είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσον των ωφελουμένων.
Ο δυνητικά ωφελούμενος ενημερώνεται για την αποδοχή ή απόρριψη της Αίτησής του, με γνωστοποίηση της αιτίας απόρριψης στην ηλεκτρονική του Αίτηση και με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλώσει.
Ο προϋπολογισμός του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» (ΕΠ-Ι) για την επιλέξιμη χρηματοδοτική περίοδο 2015-2016, ανέρχεται στο ύψος των 135.000.000,00 ευρώ. Συγκεκριμένα, για το έτος 2015 προβλέπεται η διάθεση ποσού ύψους 30.000.000,00 ευρώ ενώ για το έτος 2016 προβλέπεται η διάθεση ποσού ύψους 105.000.000,00 ευρώ.
Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των ωφελουμένων και την κατανομή του προϋπολογισμού ανά Κοινωνική Σύμπραξη ο Δικαιούχος καλείται να υποβάλει Τεχνικό Δελτίο για την υλοποίηση της Πράξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι.
Με την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης, εκδίδονται οι σχετικές Αποφάσεις Ένταξης Πράξης, οι οποίες υπογράφονται από τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, μετά από εισήγηση της Αρχής Διαχείρισης και εμπεριέχουν το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων.
Η Απόφαση Ένταξης Πράξης κοινοποιείται υποχρεωτικά στο Φορέα Χρηματοδότησης του Έργου και στην αρμόδια για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.), προκειμένου να εγγραφεί η Πράξη στη Συλλογική Απόφαση
Για την παραλαβή των τροφίμων και της Βασικής Υλικής Συνδρομής, οι Κοινωνικές Συμπράξεις συστήνουν Τριμελείς Επιτροπές Παραλαβής την απόφαση ορισμού των οποίων οφείλουν να αποστείλουν στη Διαχειριστική Αρχή μαζί με το υπογεγραμμένο Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ

Α) Την έγκριση ή μη της συμμετοχής του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/EEAD)"
Β) Την αποδοχή ή μη των όρων του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Κοινωνικής Σύμπραξης
Γ) Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη Παναγιώτη για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Κοινωνικής Σύμπραξης
Δ) Τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου ως Τακτικό Μέλος και ενός αναπληρωτή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωνικής Σύμπραξης
Ε) Τον ορισμό υπαλλήλου ως Υπεύθυνο Επικοινωνίας με τις υπόλοιπες οργανώσεις εταίρους
ΣΤ) Τον ορισμό Επιτροπής παραλαβής των τροφίμων και της Βασικής Υλικής Συνδρομής καθώς και Παρακολούθησης των δράσεων που θα υλοποιήσει ο Δήμος Αλεξάνδρειας





Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Αλεξάνδρειας