Σελίδες

Παραγωγοί μήλων: Το εμπάργκο της Ε.Ε στην Ρωσία αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην διάθεση και στην τιμή πώλησης της παραγωγής μας

Σε αγωνιστική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι μηλοπαραγωγοί της χώρας μας, την Πέμπτη 5/3 στην Αγιά της Λάρισας , κατέληξαν στο ψήφισμα που ακολουθεί:
ΨΗΦΙΣΜΑ
"Σήμερα Πέμπτη 5 Μαρτίου συγκεντρωθήκαμε στην Αγιά με τα αγροτικά μας μηχανήματα μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ.), των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Αγιάς, του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Ν. Πέλλας και των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς.
Την συμπαράσταση τους εκφράζουν με συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων τους ο Εμπορικός Σύλλογος Αγιάς και η Επαγγελματική Ένωση Αγιάς και συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο, καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών Αγιάς.
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες, παραγωγοί μήλων, εκτιμάμε ότι το εμπάργκο της Ε.Ε στην Ρωσία αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην διάθεση και στην τιμή πώλησης της παραγωγής μας, στο εισόδημα μας. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης καθώς η παραγωγή μας, είτε παραμένει αδιάθετη στα ψυγεία, είτε έχει διατεθεί σε χαμηλές τιμές και υπάρχουν πολλοί παραγωγοί απλήρωτοι.
Η ρωσική αγορά, που αποτελούσε τον προορισμό του 51% των προϊόντων που εξάγει η χώρα μας, ανάμεσα στα οποία το 80% της συνολικής παραγωγής πράσινου μήλου. Εξαιτίας του εμπάργκο, όχι μόνο χάθηκε η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα μας, αλλά υπάρχει και αθρόα εισαγωγή μήλων από άλλες χώρες, με συνέπεια τα ελληνικά μήλα παρά την εγνωσμένη ποιότητά τους να παραμένουν απούλητα.
Την ίδια στιγμή τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών μας «τρέχουν» αυξημένα, δεν έχουμε χρήματα να καλύψουμε τις καλλιεργητικές ανάγκες των χωραφιών μας, καλούμαστε να πληρώσουμε κάθε είδους χαράτσια, υπέρογκες αυξήσεις και τιμές στο ρεύμα, το πετρέλαιο, τα μέσα και τα εφόδια.
Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της συγκυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον κ. Σγουρίδη για να υπάρξει άρση του εμπάργκο από την πλευρά της Ρωσίας μόνο για 3 ελληνικά προϊόντα. Αναρωτιόμαστε με ποιο κριτήριο διαχωρίζονται τα προϊόντα και οι Έλληνες αγρότες και τι συμφέροντα εξυπηρετεί η συγκεκριμένη πρόταση.
Οι συγκεντρωμένοι μηλοπαραγωγοί διεκδικούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στο εμπάργκο και για το οποίο δεν ευθύνονται  οι αγρότες.
Να γίνει αναπλήρωση του εισοδήματος μας, όπως έγινε και με τα ροδάκινα.
Η ελληνική συγκυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση και να διαχωρίσει την θέση της στην Ε.Ε για το εμπάργκο στην Ρωσία
Να υπάρχει άρση του εμπάργκο για όλα τα προϊόντα, που εξάγονται στην ρωσική αγορά
Το μεγάλο σημερινό συλλαλητήριο, η μαζική αγωνιστική συμμετοχή των μηλοπαραγωγών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος επιβίωσης, αλλά και την αποφασιστικότητα μας να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας για άμεση αναπλήρωση εισοδήματος.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ως την τελική νίκη
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ Η ΕΛΠΙΔΑ"