Σελίδες

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους.

Μόλις τέσσερις μέρες έμειναν μέχρι τη μέρα των εκλογών και οι ψηφοφόροι -ειδικά οι ετεροδημότες- καλό είναι να ενημερωθούν άμεσα για το πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm) και της σχετικής τηλεφωνικής γραμμής του υπουργείου Εσωτερικών (213.136.15.00), που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και την Κυριακή (ώρες λειτουργίας: 09.00-17.00).
Υπενθυμίζεται πως όσοι ετεροδημότες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2014 (και δεν ζήτησαν να ξεγραφτούν στο μεταξύ), ψηφίζουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους. Οι ψηφοφόροι που είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014, αλλά δεν έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν στους δήμους όπου ήταν γραμμένοι παλαιότερα -ή την έκαναν μετά την 31η Οκτώβρη-, ψηφίζουν στο δήμο στον οποίο μεταδημότευσαν για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.
Σχετικά με τις μέρες της εκλογικής άδειας
Ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, για τις εκλογές της Κυριακής, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα:
-- Για τους μισθωτούς (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης μέρας. Σε απόσταση 201 - 400 χιλιομέτρων, δύο εργάσιμων ημερών. Σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.
-- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: Η ειδική άδεια είναι μία εργάσιμη μέρα σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων και δύο εργάσιμων ημερών σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω. Για τα νησιά ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Η χορηγούμενη άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δε συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.