Σελίδες

Τα βασικά σημεία της εκλογικής διαδικασίας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ
Έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες που:
α. Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή, όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1996). Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι γεννηθέντες το έτος 1997 οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (διαδικασία που γίνεται από 1η έως και το τέλος Φλεβάρη κάθε χρόνο) δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές.
β. Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Εξαιρούνται αυτής της υποχρέωσης όσοι είναι πάνω από εβδομήντα (70) ετών και όσοι κατά τη μέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό. Επίσης, εξαιρούνται οι ετεροδημότες που έχουν γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η εκτέλεση του καθήκοντος μέλους της εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική και απαλλαγή δίνεται για λόγους υγείας και σε συνεννόηση με το δικαστικό αντιπρόσωπο.
Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται είτε με την αστυνομική τους ταυτότητα (ακόμα και η «κομμένη») ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (έστω κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Οι ένστολοι ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Επισημαίνεται ότι ανοιχτά θα είναι για το κοινό, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Γενάρη, τα γραφεία Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών της Αστυνομίας για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, το Σάββατο 24 Γενάρη τα γραφεία θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή των εκλογών από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Τα γραφεία θα εκδίδουν και θα αντικαθιστούν ταυτότητες αυθημερόν.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ
ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ: Οι ψηφοφόροι που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2014 (και δεν ζήτησαν να ξεγραφτούν στο μεταξύ), ώστε να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους και όχι στο δήμο στους βασικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους που είναι γραμμένοι, υπάρχει η ένδειξη «Ε» δίπλα στο όνομά τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα στους καταλόγους του οποίου υπάρχει η ένδειξη «Ε». Οι ετεροδημότες ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, αμιγή ή μεικτά.
Οι ψηφοφόροι που είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014 αλλά δεν έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν στους δήμους όπου ήταν γραμμένοι παλαιότερα - ή την έκαναν μετά την 31η Οκτώβρη - ψηφίζουν στο δήμο στον οποίο μεταδημότευσαν για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα. Για τους τελευταίους γίνεται μνεία του γεγονότος στο βιβλίο πρακτικών και αναγράφονται τα στοιχεία τους στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.
Το στρατιωτικό προσωπικό (όπως αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες) που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία σε δήμο διαφορετικό από το δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένο, ψηφίζει με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στρατιωτικών σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία.
Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και το πλοίο τους βρίσκεται σε λιμάνι άλλου δήμου από αυτόν στον οποίο είναι γραμμένοι, ψηφίζουν στο δήμο του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με το ναυτικό τους φυλλάδιο και με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ναυτικών που έχουν συνταχθεί.
Οι κρατούμενοι, που δεν έχουν στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ψηφίζουν με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μέσα στο κατάστημα κράτησής τους.
Οι υποψήφιοι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι βουλευτές. Αν ψηφίσουν στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, οφείλουν να ψηφίσουν αποκλειστικά στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι.
Αν κάποιος ψηφοφόρος (και ειδικά οι ετεροδημότες) δεν έχει μάθει ακόμα πού ψηφίζει πρέπει να σπεύσει να αναζητήσει άμεσα το εκλογικό τμήμα που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στην ιστοσελίδα «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm).
Μέχρι και την Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών (213.136.1500) όπου μπορούμε να μάθουμε πού ψηφίζουμε.