Σελίδες

Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος γιατί δεν εφαρμόζει το σχέδιο απολύσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και ζητά την κατάργηση του νόμου 4250/14

Με κινητοποίηση εισαγγελέων επιδιώκει η κυβέρνηση να επιβάλει τις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους που εργάζονται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Για να επιβληθούν αυτές οι απολύσεις ήδη χτες κλήθηκε να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα στις 30 Οκτώβρη ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. Προχτές κλήθηκε σε απολογία και η αρμόδια διευθύντρια του δήμου, καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο της απόλυσης τους πάνω από 350 εργαζόμενους με σύμβαση ΙΔΑΧ.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι δήμαρχοι που αρνούνται να συμβάλουν στην απόλυση εργαζομένων διαπράττουν το αδίκημα της «απείθειας» και ότι «παραβαίνουν το καθήκον τους», που κατά την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το να εφαρμόζουν τη βαθιά αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας έχει ήδη πάρει απόφαση με την οποία δηλώνει ότι δεν θα διευκολύνει με κανέναν τρόπο το στόχο της κυβέρνησης για απολύσεις και ότι «σε κάθε περίπτωση, είμαστε αντίθετοι και αντιπαλεύουμε το Ν. 4250/14 και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων για την κατάργησή του». Ανάλογη απόφαση πήρε προχτές και η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης ΥδρευσηςΑποχέτευσης Πάτρας.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει:
«Με τον έλεγχο των συμβάσεων αορίστου χρόνου των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) αποκαλύπτει τη σκοπιμότητά της για νέες χιλιάδες απολύσεων.
Θέλει να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με συγκροτημένα, πλήρη δικαιώματα και να ανοίξει το δρόμο ακόμα παραπέρα, σε επιχειρηματικούς ομίλους, σε τομείς- φιλέτα του Δημοσίου και των ΟΤΑ.
Ψεύδεται η κυβέρνηση όταν λέει ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να αντιμετωπίσει όσους κατέθεσαν πλαστά δικαιολογητικά.
Δε δικαιολογούμε πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και δε γινόμαστε τιμητές της "νομιμότητας της αξιοκρατίας και της διαφάνειας" της συγκυβέρνησης, που έχει κάνει κουρελόχαρτο το δικαίωμα στη δουλειά και τα εργασιακά δικαιώματα. Ο εντοπισμός των πλαστών πτυχίων είναι άλλη διαδικασία, που γίνεται και οφείλει να γίνεται από τις Διευθύνσεις Διοικητικών Υπηρεσιών. Διαδικασία που ξεκίνησε ήδη και στο Δήμο Πατρέων και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία σχέση. Η κυβέρνηση εμπλέκει τις δύο διαδικασίες με προφανείς σκοπούς.
Κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες κρύβουν σκόπιμα ότι είναι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν βάναυσα τους εργαζόμενους συμβασιούχους με ομηρικές σχέσεις εργασίας και τώρα μιλάνε για νόμιμες διαδικασίες και αξιοκρατία στις απολύσεις.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων αποφασίζει κανένα στοιχείο και φάκελος εργαζομένου να μη δοθεί με οποιονδήποτε τρόπο και να μην αποσταλεί, ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αντίθετοι και αντιπαλεύουμε το Ν. 4250/14 και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων για την κατάργησή του».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε απολογία έχουν κληθεί και οι δήμαρχοι Αγίου Ιωάννη Ρέντη - Νίκαιας, Ζωγράφου και Λαρισαίων.