Σελίδες

Ε.Ε. : Τσακίζουν τους μισθούς και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - «ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Σειρά νέων προνομίων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με την προώθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων απεργάζονται στην ΕΕ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας
Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν στην προχτεσινή «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την απασχόληση» στο Μιλάνο.
Τόσο στην εισηγητική ομιλία του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στη Διάσκεψη, όσο και στις δηλώσεις του μετά από αυτήν, αποτυπώνεται η ανησυχία της ΕΕ για «τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:
-- «Παρ' όλες τις προσπάθειες και τα σημάδια βελτίωσης, η συνολική ανεργία παραμένει γύρω στο 12% στη ζώνη του ευρώ, και στο 11% στην ΕΕ στο σύνολό της, σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Τουλάχιστον ένας στους πέντε νέους Ευρωπαίους δεν μπορεί να βρει μια δουλειά».
Σχετικά με τις λύσεις που προκρίνονται προς όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι σημείωσε τα εξής χαρακτηριστικά για τη σύμπνοια των ηγετών και των οργάνων της λυκοσυμμαχίας σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής:
«Υπάρχει μια έντονη ανάγκη για ελάφρυνση της φορολογίας που επιβάλλεται στην εργασία. Δυνητικά, εδώ βρίσκεται η πιο σημαντική ώθηση στην απασχόληση τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή το έχουν επανειλημμένα ζητήσει. Η φορολογική επιβάρυνση στη ζώνη του ευρώ είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Αν θέλετε να εξηγήσετε γιατί αναπτυσσόμενες εταιρείες δεν προσλαμβάνουν περισσότερους ή νωρίτερα, δεν χρειάζεται να ψάξετε περαιτέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες μειώσεις στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Επισήμανε επίσης ότι «οι κανόνες που διέπουν τις αγορές εργασίας πρέπει να αλλάξουν. Οι οικονομίες με μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ήταν εκείνες που έχουν ξεπεράσει την κρίση καλύτερα από την άποψη της απασχόλησης. Και η ευελιξία δεν σημαίνει απλώς μείωση των μισθών και της απασχόλησης (σ.σ. τα οποία βέβαια δεν απέκλεισε, απλά είπε ότι δεν αρκούν...). Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να δώσουν στις επιχειρήσεις τα εργαλεία για την προσαρμογή του χρόνου εργασίας με τη ζήτηση σε λογικό κόστος (σ.σ: "tools to adapt working time to demand at reasonable costs" ήταν η ακριβής του φράση), σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπά μας». Είναι φανερό ότι η ΕΕ προλειαίνει το έδαφος για νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που θα τσακίζουν τους μισθούς και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με παραπέρα «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων.
Και κατέληξε: «Τις τελευταίες εβδομάδες, τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αδύναμη και ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Είμαστε κοντά σε μια πρωτοφανή στασιμότητα του ονομαστικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (...) Πρέπει να ενταθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απολύτως απαραίτητο ώστε να αυξηθεί η δυναμική της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης, για παράδειγμα με βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και άνοιγμα προστατευόμενων κλάδων». Με δυο λόγια, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με ακόμα πιο λυμένα τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν τις επενδύσεις, «χωρίς να υπονομεύσουν τα δημόσια οικονομικά τους», άρα με νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για το λαό.
Πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ