Σελίδες

Επέτειος της απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας η 18η Οκτωβρίου .

Τον Οκτώβριο του 1912, η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ελληνικός Στρατός, κατά τη νικηφόρα πορεία του προς τη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά, μπήκε στον τότε Γιδά την 18η Οκτωβρίου. Μετά από τόσους αιώνες δουλείας και σκλαβιάς, τμήμα Ιππικού του Ελληνικού Στρατού μπήκε στην πόλη της Αλεξάνδρειας, όπου κι έγινε δεκτό από τους κατοίκους με ενθουσιασμό.
Στις 28 Μαΐου 2013, με το φύλλο 118 (τεύχος Α΄) της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως καθιερώθηκε η 18η Οκτωβρίου, ως Εορτή τοπικής σημασίας για την πόλη της Αλεξάνδρειας. Επιπρόσθετα, με το φύλλο 59 (τεύχος Α', έκδοση 11 Μαρτίου 2014) ανακηρύχθηκε η 18η Οκτωβρίου ως αργία για την Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας.
Κατόπιν αυτών, ο Δήμος Αλεξάνδρειας λόγω της 102ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης μας από τον Τουρκικό ζυγό, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων εορτασμού της και καλεί τους δημότες, όπως και εκπροσώπους τοπικών φορέων, τμήματα σχολείων (σημαιοφόρους και παραστάτες), καθώς και των Αθλητικών & Πολιτιστικών Συλλόγων όπως συμμετάσχουν στον Εορτασμό (Πορεία Ελευθερίας , Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο).
Το Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού κι Αθλητισμού του Δήμου ανακοινώνει το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας από τον Τουρκικό ζυγό στις 18 Οκτωβρίου 1912, το οποίο έχει ως εξής:
1. Δευτέρα 13 Οκτωβρίου έως Κυριακή 19 Οκτωβρίου.
Ο Λ.Ο.Ν.Α.Π. σε συνεργασία με την ΚΕΔΑ και με το Ιστορικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι Αλεξάνδρειας «Ο Ελληνότοπος», θα παρουσιάσουν Έκθεση υφαντικής τέχνης, φωτογραφικού υλικού, λιθογραφίας και άλλων ντοκουμέντων των ημερών της Απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό.
Διάρκεια Έκθεσης: από 13 Οκτωβρίου έως 19 Οκτωβρίου.
Ώρες λειτουργίας από 09.30-13.30 καθημερινά.
2. Παρασκευή 17-10-2014:
Γενικός σημαιοστολισμός όλων των Δημόσιων και Δημοτικών Καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών, με μέριμνα των αρμοδίων, καθώς και των οικιών της πόλης της Αλεξάνδρειας από την ανατολή του ηλίου της 17ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση της 18ης Οκτωβρίου.
3. Σάββατο 18-10-2014:
Ώρα 07:30: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών.
Ώρα 08:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης της Αλεξάνδρειας από την Φιλαρμονική του Δήμου, παρουσία Διμοιρίας του 3ου ΤΕΑΣ. Απόδοση τιμών στο στο Ηρώο και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας από την Φιλαρμονική και τη Διμοιρία του 3ου ΤΕΑΣ.
Ώρα 09:00: “Πορεία Ελευθερίας” του Δημοτικού Συμβουλίου επί της οδού Μακεδονομάχων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας, εις ανάμνησιν της εισόδου του Απελευθερωτών την 18η Οκτωβρίου 1912.
Η αφετηρία της πορείας θα είναι στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων, 28ης Οκτωβρίου και Μεγ. Αλεξάνδρου (2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρειας) ενώ ο τερματισμός της θα είναι στην είσοδο του προαυλίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας. Η πορεία θα ακολουθήσει τη διαδρομή: οδός Μακεδονομάχων – οδός Εθνικής Αντίστασης – οδός Πλαστήρα (έως την κεντρική είσοδο του προαυλίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου), συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου, παρουσία σε αυτή εκπροσώπων φορέων, συλλόγων, σχολείων και των κατοίκων της πόλης.
Ώρα 10:25: Πέρας προσέλευσης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας επισήμων.
Ώρα 10:30:
- Επίσημη δοξολογία.
- Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στον Ιερό Ναό από τον Δικηγόρο –συγγραφέα κ. Μοσχόπουλο Ιωάννη
Ώρα 11:30:
  • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Αλεξάνδρειας (δηλώσεις κατάθεσης στεφάνων θα γίνονται δεκτές έως τις 17-10-2014 και ώρα 14:00 στον τελετάρχη του Δήμου Αλεξάνδρειας, κο Στάμο Δημήτριο, Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, τηλ. 2333350127)
  • Σιγή ενός λεπτού – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Ώρα 12:30:
Ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Απελευθέρωσης (συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Εθνικής Αντίστασης) υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, παρουσία των αρχών, των συλλόγων και δημοτών / διανομή ψωμιού -τσίπουρου
Ώρα 19:00:

Παραδοσιακή γιορτή, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΑ), στις εγκαταστάσεις του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων “Το Ρουμλούκι” (οδός 25ης Μαρτίου αρ. 8 - Αλεξάνδρεια)