Σελίδες

«ΑΧΕΠΑ»: πρωτοπόρο στην έρευνα στον τομέα της Καρδιολογίας στέφθηκε με πρωτιά σε πανευρωπαϊκό κουίζ καρδιολογίας

Της Νικολέττας Μπούκα
Χωρίς ιδιαίτερο άγχος, με πίστη στις δυνατότητές τους και με όπλα τη μετεκπαίδευσή τους στο εξωτερικό αλλά και την καθημερινή επαφή με τους ασθενείς τους στο νοσοκομείο απάντησαν σωστά στις ερωτήσεις καρδιολογικών γνώσεων και έφεραν τη νίκη στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για την ομάδα Καρδιολογίας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέκτησε την πρωτιά στο πανευρωπαϊκό κουίζ καρδιολογικών γνώσεων που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της, το ο οποίο φέτος διεξήχθη στη Βαρκελώνη.
Αντίπαλοι της ελληνικής ομάδας στο διαγωνισμό ήταν άλλες δύο κορυφαίες ομάδες από την Ευρώπη: η ομάδα του Bakulev Scientific Centre της Μόσχας, που είχε κερδίσει πέρυσι στο πανευρωπαϊκό κουίζ, και η ομάδα του Royal Brompton Hospital στο Λονδίνο. Και οι τρεις ομάδες επιλέχθηκαν για το κουίζ, επειδή θεωρούνται πρωτοπόρες στην έρευνα στον τομέα της Καρδιολογίας.
Την ελληνική ομάδα εκπροσώπησαν ο καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας Χαράλαμπος Καρβούνης, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ Γεώργιος Σιάνος, ο λέκτορας Καρδιολογίας ΑΠΘ Γεώργιος Γιαννακούλας, οι δύο επιστημονικοί συνεργάτες της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του «ΑΧΕΠΑ» Απόστολος Τζίκας και Βασίλης Καμπερίδης και ο ειδικευόμενος Θωμάς Γκόσιος.
«Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται για τρίτη ή τέταρτη φορά και ονομάζεται European Society of Cardiology quiz. Είναι ένας διαγωνισμός γνώσεων Καρδιολογίας, που σχετίζονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες που υπάρχουν. Δηλαδή για κάθε καρδιολογική πάθηση η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία εκδίδει ορισμένες οδηγίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία, οι οποίες ανανεώνονται ανά τρία-τέσσερα χρόνια ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης. Οπότε η Εταιρεία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην κατανόηση των οδηγιών και την εφαρμογή τους. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε και το κουίζ, που είναι διαγωνισμός γνώσεων κατανόησης και εφαρμογής των οδηγιών που υπάρχουν», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής της νικήτριας ομάδας Χαράλαμπος Καρβούνης.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΕΡΑ… ΣΟΟΥ
Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία απευθύνει σχετική πρόταση για συμμετοχή στο διαγωνισμό σε διάφορα κέντρα της Ευρώπης. Φέτος έκανε πρόταση στην ομάδα Καρδιολογίας του «ΑΧΕΠΑ», η οποία την αποδέχτηκε αμέσως.
«Συμμετείχαμε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό. Κάθε ομάδα αποτελείται από έξι άτομα. Είχαμε πέντε κύκλους ερωτήσεων. Κάθε ομάδα έπρεπε να απαντήσει. Εάν δεν απαντούσε, η ίδια ερώτηση γινόταν στην επόμενη ομάδα. Υπήρχαν αρκετές ερωτήσεις καθαρά καρδιολογικών γνώσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιαζόταν ένα περιστατικό, έδειχναν τις εξετάσεις που έκανε και ρωτούσαν τι πρέπει να γίνει. Ήταν αρκετά δύσκολες και ωραία φτιαγμένες ερωτήσεις, ώστε και όσοι παρακολουθούσαν το διαγωνισμό να μαθαίνουν. Ήταν επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό κουίζ ταυτόχρονα, το οποίο μεταδιδόταν ζωντανά μέσω διαδικτύου και μπορούσαν να το παρακολουθήσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Καρβούνης.
Παράλληλα αναφέρει ότι το κουίζ είχε και ένα κομμάτι με τίτλο «Life beyond cardiology» (Ζωή μετά την Καρδιολογία), το οποίο περιελάμβανε ερωτήσεις γενικής φύσεως, που δεν σχετίζονταν με την Καρδιολογία. Καθεμία από τις ομάδες που συμμετείχαν έθεσε τη δική της ερώτηση στους αντιπάλους της. Η ελληνική ομάδα έκανε μία ερώτηση για τη ζωή του Αριστοτέλη, η ρωσική για ένα κομμάτι του Τσαϊκόφκσι, το οποίο έγραψε για τις σφαγές στα Βαλκάνια που έκαναν οι Τούρκοι το 1872, και η ομάδα των Άγγλων για το κρίκετ. Ουσιαστικά πρόκειται για ερωτήσεις σχετικές με πολιτισμικά στοιχεία της πόλης από την οποία προέρχεται κάθε ομάδα, ώστε να τονιστεί και ο τοπικός χαρακτήρας.
«Έπρεπε να απαντήσουμε σε ένα-δύο λεπτά και υπήρχε κλεψύδρα για το σκοπό αυτό. Το κουίζ είχε και χαρακτήρα εκπαιδευτικού σόου. Μπορούσαμε να πάρουμε τη βοήθεια 50-50 ή να ζητήσουμε τη βοήθεια του κοινού. Κάποιοι έλεγαν την άποψή τους και, αν ήταν σωστή, τους επιβράβευαν με ένα βιβλίο. Αν ήταν λάθος, τοΥς έδιναν τις οδηγίες να τις διαβάσουν. Τελικώς κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά. Συγκεντρώσαμε 1.900 πόντους, ενώ οι Ρώσοι 1.100 και οι Άγγλοι 800. Από τις τελευταίες τρεις ερωτήσεις ήταν φανερή η διαφορά μας», τονίζει ο κ. Καρβούνης.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Όπως λέει ο ίδιος, «ήμασταν λίγο σφιγμένοι. Οι αντίπαλοί μας δεν ήταν τυχαίοι, οπότε κρατούσαμε μικρό καλάθι. Αλλά πήγαμε καλά. Δεν είχαμε άγχος εκεί. Το είδαμε κι ως εμπειρία και προβολή για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Η νίκη μάς έδωσε μεγάλη χαρά και περηφάνια. Ως πρώτοι θα συμμετέχουμε και του χρόνου στο διαγωνισμό, που θα γίνει στο Λονδίνο».
Ο λέκτορας Καρδιολογίας ΑΠΘ Γεώργιος Γιαννακούλας δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι «είμαστε γιατροί του ελληνικού συστήματος, αλλά όλοι έχουμε μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι άλλες ομάδες ήταν από πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Εμείς έχουμε τις εξειδικεύσεις μας, αλλά λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα ξέρουμε και γενική καρδιολογία. Έχουμε επαφή και με ασθενείς. Κι αυτό μας έδινε μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο κουίζ. Οι αντίπαλοί μας είναι οι καλύτεροι στον κόσμο στα υπέρ εξειδικευμένα θέματα Καρδιολογίας, αλλά στις γενικές γνώσεις και πώς αντιμετωπίζεις γενικά τις καρδιακές παθήσεις εμείς είχαμε πλεονέκτημα. Είχαμε και αγωνία αλλά και καλή στρατηγική και τους νικήσαμε άνετα, αν και οι άλλοι θεωρούνταν τα φαβορί».
Σύμφωνα με τον ίδιο «το μήνυμα είναι ότι εμείς ήμασταν έξι γιατροί που κάναμε μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και είμαστε άτομα που μπορούμε να αλλάξουμε την Καρδιολογία στην Ελλάδα. Ο καθένας από την πλευρά του μπορεί να φέρει την τεχνογνωσία του, το μικρό του λιθαράκι, ώστε η νέα γενιά να αλλάξει τη χώρα. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να μείνουμε εδώ».