Σελίδες

Κινητοποίηση των φρουτοπαραγωγών στη Νάουσα

Καταγγέλθηκαν τα μέτρα και οι αποζημιώσεις - κοροϊδία μετά το ρωσικό εμπάργκο
Βήμα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους αποτέλεσε για τους φρουτοπαραγωγούς της Πέλλας, της Ημαθίας και της Λάρισας η συγκέντρωση που διοργάνωσαν χτες βράδυ στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων Ημαθίας και Πέλλας.
Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκαν τα μέτρα και οι αποζημιώσεις - κοροϊδία που αποφάσισαν κυβέρνηση και ΕΕ μετά το ρωσικό εμπάργκο στα φρούτα και τα άλλα τρόφιμα από χώρες - μέλη της Ευρωένωσης. Το εμπάργκο εντάσσεται στα ρώσικα αντίμετρα, στο πλαίσιο της διαμάχης με ΗΠΑ και ΕΕ για την Ουκρανία.
Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Αλέκος Ουγγρίνος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Τι απαιτούμε από την κυβέρνηση; Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές.
Να πάρει μέτρα απορρόφησης της παραγωγής, που απομένει αδιάθετη, σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.)
Τι επιβάλλεται να κάνουμε εμείς, οι μικρομεσαίοι φρουτοπαραγωγοί; Να ενεργοποιήσουμε Αγροτικούς Συλλόγους, Συντονιστικές Επιτροπές, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών στην κατεύθυνση δυναμικής διεκδίκησης της ουσιαστικής στήριξης του χαμένου εισοδήματός μας από ΕΕ και κυβέρνηση.
Μας περιμένουν νέα δεινά με την Νέα ΚΑΠ 2014 - 2020. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: Από τη μια, η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων και, από την άλλη, ο αφανισμός χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών».
Το συμφέρον των αγροτών
Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Δικός μας στόχος επόμενα πρέπει να είναι η ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η δρομολόγηση μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης έξω από τις περιοριστικές ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μιας αγροτικής πολιτικής κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των εμποροβιομηχάνων και των εξαγωγέων.
Μιας πολιτικής σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του ελληνικού λαού, κόντρα στο σημερινό καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Μιας αγροτικής οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, που με μοχλό τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα έχει σαν προτεραιότητα την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας.
Για να φέρουμε πιο κοντά αυτήν την προοπτική, χρειάζεται ο δικός μας αγώνας να συνδέεται με τον αγώνα καταρχήν των εργαζομένων στον κλάδο της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, στον κλάδο των εφοδίων για την αγροτική παραγωγή και να συντονίζεται με την πάλη των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».
Στη συγκέντρωση, χαιρέτισαν επίσης ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, ο Δημήτρης Τσολάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Γιάννης Σουμελίδης,εκ μέρους της Επιτροπής των Μπλόκων στο νομό Πέλλας.
Παραβρέθηκαν εργάτες και αγρότες της περιοχής, καθώς και αντιπροσωπείες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου και Αγιάς Λάρισας. Συμμετείχαν επίσης γυναίκες με πικέτες της ΟΓΕ.
Μαζί και οι εργάτες
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Διάκογλου, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων διαλογής και ψύξης. Αναφέρθηκε συνοπτικά στις συνέπειες που έχει για τους εργάτες του κλάδου το χτύπημα στην αγροτική παραγωγή και κάλεσε σε κοινό αγώνα εργαζομένων - αγροτών ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Στο πλευρό των αγροτών και των εργαζομένων στη διαλογή και ψύξη βρίσκεται σταθερά το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.
Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η βουλευτής του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ