Σελίδες

Αντιμετωπίστε με γνώση τα τσιμπήματα του καλοκαιριού.

Κάτι που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι κάποιοι απρόσκλητοι και ανεπιθύμητοι επισκέπτες , όπως κουνούπια, μέλισσες, τσούχτρες, αλλά και φίδια. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος ανησυχίας. Μην τους αφήσετε να σας χαλάσουν το κέφι, παραμείνετε ψύχραιμοι και ακολουθήστε τις παρακάτω απλές οδηγίες!
Κουνούπι
Εκτός από κοκκινίλες που μας προκαλούν έντονη φαγούρα, τα κουνούπια μπορεί να είναι υπεύθυνα και για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως της ελονοσίας, του κίτρινου πυρετού, του Δάγκειου πυρετού, κ.ά. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να παίρνουμε ορισμένες προφυλάξεις:
Τι να κάνετε
Αν πρόκειται να επισκεφθείτε περιοχή που έχει πολλά κουνούπια να φοράτε ελαφριά ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα σας και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Αποφύγετε να ξύσετε την ερεθισμένη περιοχή, γιατί μπορεί να προκληθεί ακόμη και μόλυνση.
Για να ανακουφιστείτε από την ενοχλητική φαγούρα τρίψτε λίγο φρέσκο μαϊντανό ή ρίξτε λίγη πούδρα πάνω στην πρησμένη περιοχή. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μασάζ με ξίδι ή χυμό λεμονιού.
Αν η φαγούρα δεν υποχωρεί, αλείψτε την περιοχή με μια κορτιζονούχα κρέμα ή με το Fenistil, που είναι ειδικό γι’ αυτή την περίπτωση.
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, ρίξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μέντας σ’ ένα βρεγμένο πανί και ακουμπήστε το πάνω στο εξάνθημα.
Μέλισσα ή σφήκα
Τα τσιμπήματα από έντομα όπως η μέλισσα ή η σφήκα προκαλούν τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνο ή φαγούρα, ως αντίδραση του δέρματος στο δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας από το κεντρί του εντόμου. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι μερικές ημέρες. Το καλό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα τσιμπήματα αυτά δεν ενέχουν κάποιον κίνδυνο για το άτομο, με εξαίρεση τα τσιμπήματα στο στόμα ή το λαιμό που προκαλούν πρήξιμο που δυσχεραίνει την αναπνοή, γι’ αυτό και είναι επικίνδυνα.
Τι να κάνετε:
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τέτοιο έντομο είναι να αφαιρέσετε το κεντρί του με μια αποστειρωμένη βελόνα, ένα μαχαίρι, ή ξύνοντας με το νύχι σας ή μ’ ένα τσιμπιδάκι. Μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε με ζούληγμα της περιοχής, γιατί ίσως έτσι το σπρώξετε ακόμα βαθύτερα. Καθαρίστε την περιοχή με ένα σαπούνι με ουδέτερο pH και για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα βάλτε στο σημείο πάγο, κρύες κομπρέσες, ή τρίψτε το με γάλα ή αμμωνία. Επίσης, δραστική είναι η αλοιφή κορτιζόνης καθώς και τα αντισταμινικά χάπια που θα πρέπει να υπάρχουν στο φαρμακείο σας.

Στην περίπτωση που το άτομο είναι αλλεργικό και υπερευαίσθητο στα τσιμπήματα τέτοιου είδους, είναι δυνατόν να παρουσιάσει αναφυλακτική αντίδραση με σοβαρή υπόταση, έντονη εφίδρωση, δύσπνοια ακόμη και μελάνιασμα. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μια ένεση αδρεναλίνης και να έχουν εκπαιδευτεί να την κάνουν μόνα τους σε τέτοιες περιπτώσεις, διαφορετικά θα πρέπει να τους παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Επίσης, τα άτομα αυτά θα πρέπει να φέρουν κάποια σήμανση γι’ αυτή τους την ευαισθησία, ώστε να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση που χάσουν τις αισθήσεις τους.
Τσούχτρες
Το τσίμπημα από τσούχτρα δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός από την περίπτωση κάποιου αλλεργικού ατόμου με ειδική ευαισθησία. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα συνήθη συμπτώματα από το τσίμπημα είναι: έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς πρήξιμο, που συνδυάζεται με έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Η αιτία των ενοχλήσεων είναι η τοξική ουσία που απελευθερώνεται στο δέρμα μας από τα πλοκάμια της τσούχτρας κατά το τσίμπημα.
Τι να κάνετε:
Κατ’ αρχήν, εάν έχουν παραμείνει κάποια πλοκάμια της τσούχτρας κολλημένα στο σώμα σας, απομακρύνετέ τα, όχι όμως με γυμνά χέρια γιατί θα προκληθεί και εκεί ερεθισμός. Ένας τρόπος είναι να γεμίσετε τις χούφτες σας με άμμο και να τρίψετε την περιοχή. Στη συνέχεια, πλύνετε το ερεθισμένο σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό για να απομακρύνετε τις τοξίνες και βάλτε του πάνω πάγο ή κρύες κομπρέσες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των τοπικών φαινομένων στο δέρμα. Έπειτα, αλείψτε την περιοχή με μια κουταλιά σόδα διαλυμένη σε νερό ή αραιωμένη αμμωνία. Χρήσιμη σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι και μία κορτιζονούχα αλοιφή, η οποία δρα κατά της τοπικής φλεγμονώδης αντίδρασης και ανακουφίζει άμεσα από τη φαγούρα και το τσούξιμο. Αν δε διαθέτετε τέτοια κρέμα φτιάξτε ένα διάλυμα μ’ ένα μέρος ξιδιού και τρία νερό και βάλτε στην πάσχουσα περιοχή κομπρέσες με ξιδόνερο. Αν η έκταση του ερεθισμού είναι μεγάλη, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο αντισταμινικό χάπι, το οποίο δρα πιο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν με τα προηγούμενα μέτρα, ίσως υπάρχει ανάγκη για μία ένεση κορτιζόνης.
Σκορπιοί – φίδια
Ευτυχώς τέτοιου είδους τσιμπήματα είναι αρκετά πιο σπάνια και λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πανίδα, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά του τσιμπήματος από μέλισσα ή σφήκα, μόνο που ο πόνος είναι πιο έντονος.
Τι να κάνετε
Αφού τα συμπτώματα είναι ίδια και τα τοπικά μέτρα που θα πρέπει να παρθούν είναι επίσης ίδια, αν και ίσως χρειαστεί επιπλέον η χορήγηση κάποιου παυσίπονου για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου. Ακόμη, η ένεση κορτιζόνης χρησιμοποιείται συχνότερα σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Πρακτικές του παρελθόντος όπως το χάραγμα με ξυραφάκι ή μαχαίρι του σημείου του τσιμπήματος για την πρόκληση αιμορραγίας που θα απομακρύνει το δηλητήριο δεν συνιστώνται πλέον, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση προκαλώντας την είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου στην κυκλοφορία. Το ρούφηγμα του δηλητηρίου με το στόμα θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή και μόνο εφόσον το άτομο δεν έχει πληγές στο στόμα.
Όπως και να ’χει, για τέτοιου είδους τσιμπήματα καλό θα είναι κάποιος να επισκεφθεί ένα οργανωμένο ιατρείο ή νοσοκομείο, όπου θα διαγνωστεί αν πρέπει να του χορηγηθεί και κάποιος αντιοφικός ορός.
Πηγή:pankarta.gr