Σελίδες

Τιμή στο Μπλόκο της Κοκκινιάς,....μετά από 70 χρόνια.

Τη μνήμη των αγωνιστών που σκοτώθηκαν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς από Γερμανούς ναζί και ντόπιους συνεργάτες τους αλλά και τους αγώνες του λαού της πόλης τίμησε το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με την εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή, στην 70ή επέτειο του Μπλόκου της 17ης Αυγούστου 1944, ενώ την Κυριακή 24 Αυγούστου στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.
Με αφετηρία την πλατεία Αγίου Νικολάου έγιναν καταθέσεις στεφάνων σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ η εκδήλωση κατέληξε, όπως κάθε χρόνο, στο χώρο της Μάνδρας. Πριν από κάθε κατάθεση, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος συνόψιζαν την ιστορία που έγραψε στις πλατείες, στα στενά και τις γειτονιές της πόλης ο λαός της Κοκκινιάς. Η πλατεία Αγίου Νικολάου, κεντρική πλατεία της πόλης, χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές ως χώρος εκτελέσεων, όμως σε αυτή οργανώθηκαν και οι πιο σημαντικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις από το ΕΑΜ. Επόμενος σταθμός, το παλιό νεκροταφείο της Νεάπολης, όπου το μνημείο των Ομήρων της Κατοχής έχει ανεγερθεί στη μνήμη των χιλιάδων Κοκκινιωτών που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στηνπλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, μπροστά στην προτομή της, τίμησαν την καπετάνισσα του ΕΛΑΣ που πιάστηκε και εκτελέστηκε στο Μπλόκο, μνημονεύοντας τα λόγια με τα οποία έδινε κουράγιο στους συναγωνιστές της: «Σύντροφε, μια ζωή τη χρωστάμε που τη χρωστάμε. Τι πιο ωραίο να την δώσουμε για τον αγώνα». Ακολούθησε στάση στη συνοικία Αρμένικα, την οποία οι Γερμανοί πυρπόλησαν κατά τη διάρκεια του Μπλόκου, καίγοντας τους κατοίκους της στα σπίτια τους και προχωρώντας σε εκτελέσεις. Στεφάνια κατατέθηκαν στην πλατεία Ηρώων και στη διασταύρωση Μενεμένης και Γέμελου, όπου έγιναν επίσης εκτελέσεις. Τελευταίος σταθμός πριν από τη Μάνδρα, η γωνίαΚασταμονής και Ιωνίας, καθώς στο δέντρο που υπάρχει εκεί οι Γερμανοί κρέμασαν ανάποδα τον ταγματάρχη του ΕΛΑΣ Γιώργο Βογιατζή κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κοκκινιάς (6 - 8 Μάρτη 1944).
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κατήγγειλαν τους βανδαλισμούς που έγιναν την παραμονή της επετείου του Μπλόκου από χρυσαυγίτες στο σχολικό κτίριο που στεγάζει το σχολείο μεταναστών και κάλεσαν το λαό της πόλης να καταδικάσει τους ιδεολογικούς απογόνους των ναζί και την εγκληματική τους δράση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μεταξύ των οποίων ο Στ. Μπενετάτος και ο Κ. Τζατζάνης, η γγ της ΕΕΔΥΕ, Β. Νικολαΐδου και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Μπλόκο συνεχίζονται την Κυριακή 24 Αυγούστου, στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη).
Μάχη για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας
Στο χώρο της Μάνδρας μίλησε ο Γιώργος Παράσχος, πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: «70 χρόνια έκλεισαν σήμερα από την αποφράδα εκείνη μέρα, που ο λαός της Κοκκινιάς κλήθηκε να πληρώσει και αυτή βαρύτατο φόρο αίματος, στο βωμό της λευτεριάς. Σ' αυτά τα 70 χρόνια, οι ήρωες της Μάχης και του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όπως και τα χιλιάδες άλλα παραδείγματα του έπους της Εθνικής Αντίστασης, συνέχισαν και συνεχίζουν να εμπνέουν κάθε κομμουνιστή, κάθε τίμιο αγωνιστή και πατριώτη. Ολους αυτούς που για τιμή τους δεν έχουν την τιμή των Ράλληδων, των Πλυτζανοπουλαίων, των Μποδοσάκηδων ή των σημερινών τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων, αλλά που για τιμή τους έχουν την τιμή του λαού, όπως έλεγε και ένας άλλος ήρωας του λαϊκού κινήματος, ο Νίκος Μπελογιάννης».

Υπογράμμισε ακόμα πως το λαϊκό κίνημα, δίπλα στους καθημερινούς αγώνες που δίνει, είναι υποχρεωμένο να δίνει και τη μάχη για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας: «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς καθώς και ολόκληρη η ιστορία του εθνικοαπελευθερωτικού έπους αποτέλεσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης της αστικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα (...) Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης αποτελεί και η περίοδος της στρατιωτικής χούντας: Τότε, ο απόστρατος ταγματάρχης και δοτός δήμαρχος της πόλης, Νίκος Πλυτζανόπουλος, ανιψιός του περιβόητου σφαγέα της πόλης Ιωάννη Πλυτζανόπουλου, αντικατέστησε ετούτη εδώ την επιγραφή με μια άλλη που έγραφε: "Προδόται και μασκοφόροι κομμουνισταί εαμίται, ελασίται παρέδωσαν εις τους βαρβάρους κατακτητάς την 17ην Αυγούστου 1944 Ελληνας πατριώτας αγωνιστάς της εθνικής αντιστάσεως, τέκνα ηρωικά της Νικαίας, οι οποίοι και εξετελέσθησαν εις τον χώρον τούτο". Ο ίδιος μάλιστα διοργάνωνε και μνημόσυνα σε αυτό το πνεύμα, μπροστά σε φιλοχουντικό ακροατήριο».
Οπως τόνισε, η μάχη ενάντια στη διαστρέβλωση συνεχίζεται και σήμερα: «Ακόμα και σήμερα διαδίδονται από το αστικό στρατόπεδο διάφορες εκδοχές της μαύρης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, όπως π.χ. ότι οι κομμουνιστές (όπως π.χ. οι εκτελεσμένοι Χατζηβασιλείου, Ασμάνης, Περβόλας και τόσοι άλλοι) είτε ήταν συνεργάτες των κατακτητών, είτε "υποχρέωσαν" με τη δράση τους τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, να απαντήσουν με αποτρόπαια - "ακραία" τα ονοματίζουν τώρα - ολοκαυτώματα. Ως πολιτικοί απόγονοι των Πλυτζανοπουλαίων, ταγμένοι στη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τόσο η ενισχυμένη από το σύστημα Χρυσή Αυγή όσο και διάφοροι "ειδήμονες" με επιστημονικοφανείς περγαμηνές προσπαθούν να αναδείξουν αυτές τις φαιδρότητες σε υπέρτατη αλήθεια! Ως ένα από τα βασικά καθήκοντα των αγωνιστών της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, όπως και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, παραμένει η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης των νεκρών μας ηρώων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν συκοφάντη να ατιμάσει την ιστορία των λαϊκών αγώνων!».