Σελίδες

Κοροϊδία η ρύθμιση για το σφράγισμα των βιβλιαρίων Υγείας των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ

 Τον εμπαιγμό των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ από την κυβέρνηση και την ΕΣΕΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας ότι στο εξής, υπό προϋποθέσεις, θα σφραγίζονται τα βιβλιάρια Υγείας όσων ΕΒΕ έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, θα σφραγιστούν έως τις 28/2/2015 (δηλαδή, μόλις και μετά βίας για 6 - 7 μήνες) τα βιβλιάρια ασθενείας των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτές έχουν προκληθεί κατά την περίοδο της κρίσης (2011 - 2014) και ότι το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο, για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Πρόκειται για ρύθμιση - πυροτέχνημα, που δε λύνει το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων ΕΒΕ, οι οποίοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ και βρίσκονται χωρίς περίθαλψη αυτοί και οι οικογένειές τους.
Να σημειώσουμε πως στα τέλη Μάη, το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιό του, υπενθύμιζε ότι στην περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές του ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης.
 Αποτέλεσμα αυτής της νομοθεσίας, που με τον πιο βάρβαρο τρόπο συνδέει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις εισφορές των εργαζομένων στα Ταμεία, είναι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να μη δικαιούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες για την υγεία των ίδιων και της οικογένειάς τους.
 Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 2012, από τους 774.000 ασφαλισμένους, οι 380.000 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε ό,τι αφορά τις ισχύουσες ρυθμίσεις αποπληρωμής των χρεών («Νέα αρχή»), έχουν ενταχθεί μόλις 15.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ.
 Είναι φανερό ότι η υπουργική απόφαση δεν πρόκειται να αντιστρέψει την παραπάνω οξυμένη κατάσταση, παρά τις διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ προς την κυβέρνηση ότι θα συμφωνήσει με τη ρύθμιση, «αν αυξηθεί το όριο του οικογενειακού εισοδήματος» και αν υπάρξουν «πιο ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
 Η ΠΑΣΕΒΕ «καταγγέλλει σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών και καλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων να μην "τσιμπήσουν". Η απόφαση αυτή είναι προκλητική, θα αφορά ελάχιστους, για ελάχιστο χρόνο και για την ελάχιστη των παροχών από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».
  Απαιτεί να σφραγιστούν εδώ και τώρα όλα τα βιβλιάρια Υγείας, άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους κ.ά.