Σελίδες

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας: Κηρύξτε ανεπιθύμητη τη Χρυσή Αυγή στις πόλεις σας

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ


Να απομονώσουν και να κηρύξουν ανεπιθύμητη τη Χρυσή Αυγή στις πόλεις τους με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, καλεί όλους τους δήμους της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Με ψήφισμά του, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία «Δημοκρατικού Μετώπου» προκειμένου «η δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής να ξεριζωθεί όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα αλλά και από την κοινωνία».
Η απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου κύριο θέμα ήταν η αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και φασισμού και η διεύρυνση της δημοκρατίας στη χώρα. Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, μετά «την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων εκφράζοντας έμπρακτα την καταδίκη τέτοιων φασιστικών φαινομένων».
Επισημαίνεται ότι «πλέον τα φασιστικά κηρύγματα έχουν μετατραπεί σε εγκληματικές ενέργειες» και υπογραμμίζεται ότι «δεν έχει υπάρξει άμεση και καθοριστική παρέμβαση της Πολιτείας στα ναζιστικά και φασιστικά φαινόμενα».
Για τον λόγο αυτόν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά στη διοργάνωση μιας σειράς κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και «ιδίως της νεολαίας και των μαθητών». Καθώς όμως «μια από τις αιτίες για τα φαινόμενα εκφασισμού είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα», γι' αυτό «απαιτείται η οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορεί μέσα από τις δομές της να στηρίξει τους φτωχούς, τους αδύναμους οικονομικά και τους ανέργους».
Στον άμεσο σχεδιασμό της ΚΕΔΕ περιλαμβάνεται η διοργάνωση μαζί με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) μεγάλης συγκέντρωσης κατά του ναζισμού και του φασισμού στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα διοργανωθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Επίσης, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην έκδοση έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού με αναφορά στις θηριωδίες την περίοδο της κατοχής στην πατρίδα μας και το Ολοκαύτωμα. Στόχος είναι το υλικό να διανεμηθεί σε όλη τη χώρα και κυρίως στα σχολεία σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, τους καθηγητές και τους μαθητές.

Επίσης, καλεί τους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις και συζητήσεις με τοπικούς φορείς, συλλόγους, την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα προκειμένου να δημιουργηθεί κίνημα κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα. Τέλος, καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια με αποφάσεις τους να απομονώσουν και να κηρύξουν ανεπιθύμητη στις πόλεις τους τη Χρυσή Αυγή.

Διπλή συνεδρίαση το Δημοτικού Συμβούλιου Αλεξάνδρειας την Δευτέρα.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 κι ώρα 6.00 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με το εξής θέμα:
Έγκριση ή μη ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2012 καθώς και έγκριση ή μη του απολογισμού οικονομικού έτους 2012 του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Δεύτερη τακτική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το ίδιο βράδυ στις   8,00, με τα εξής 32 θέματα ημερησίας διάταξης :
1. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013 –Τροποποίηση Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2013
2. Αποδοχή και απόδοση ποσού σε σχολικές επιτροπές του Δήμου για αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών και κάλυψη δαπανών υλοποίησης θεσμού σχολικού τροχονόμου-Αναμόρφωση του προυπολογισμού οικονομικού έτους 2013
3. Αποδοχή ποσού για ενίσχυση Αθλητικού Συλλόγου –Τροποποίηση προυπολογισμού οικονομικού έτους 2013
4. Λήψη απόφασης για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου έτους 2013 καθώς και διάθεση της πίστωσης από τον προυπολογισμό οικονομικού έτους 2013
5. Λήψη απόφασης επί αιτήσεως του κ. Πραγκαλάκη Ευάγγελου για την επιστοφή ή μη Δ.Τ, Δ.Φ. και Τ.Α.Π.
6. Λήψη απόφασης για διαγραφή ή μη συνολικού ποσού 9.625,82 ευρώ από τους Χρηματικούς Καταλόγους με α/α Α2002/016/2013 & Α2003/009/2013 του υπόχρεου «ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΣ»
7. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη της χορήγησης παράτασης της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης του υποέργου 2 της Πράξης « Αναβάθμιση Δικτύου Ύδρευσης (Πρώην) Δήμου Πλατέος Νομού Ημαθίας» με κωδικό MIS 296204
8. Λήψη απόφασης για την παράταση προθεσμίας για το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεχειρισμού, Τηλελέγχου και Παρακολούθησης Διαρροών του πόσιμου νερού της ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας».
9. Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» (A.M. 35/2011)
10. Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του τελικού τακτοποιητικού πίνακα εργασιών του έργου : «ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΤΣΙΜΕΝΤΑΥΛΑΚΩΝ ΣΤΙΣ Τ.Κ. ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Π. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ Δ.Κ. ΚΟΡΥΦΗΣ». (Α.Μ. 19/2013)
11. Έγκριση χορήγησης προκαταβολής στο έργο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ»
12. Γνωστοποίηση έγκρισης υπεργολαβίας  κατά την κατασκευή του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ (VACUUM) ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Δ.ΠΛΑΤΕΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ»
13. Λήψη απόφασης για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ε.Σ.Δ.Α. Ο.Τ.Α. Ημαθίας για την πρόταση « Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης οργανικών αποβλήτων Δήμου Αλεξάνδρειας»
14. Έκφραση γνώμης επί του ανώτατου αριθμού αδειών υπαίθριου εμπορίου (πλανοδίου τύπου Α΄- Β΄ και στάσιμου) για το έτος 2014
15. Λήψη απόφασης για την εκ νέου εκμίσθωση της δημοτικής οικίας του τεως Δημοτικού Σχολείου Νεοχωροπούλου της Δ.Κ. Κορυφής
16. Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση του υπ’αριθ. 27 καταστήμστος που βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά Αλεξάνδρειας
17. Λήψη απόφασης για την εκ νέου εκμίσθωση του υπ’αριθ. 29 καταστήμστος που βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά Αλεξάνδρειας
18. Λήψη απόφασης για την εκ νέου εκμίσθωση αγροτεμαχίων που βρίσκονται στη Δημοτική Κοινότητα Αλεξάνδρειας
19. Λήψη απόφασης για την εκ νέου εκμίσθωση αγροτεμαχίου που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Καμποχωρίου
20. Λήψη απόφασης για την εκ νέου εκμίσθωση αγροτεμαχίων που βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Νησίου
21. Λήψη απόφασης για την εκ νέου εκμίσθωση του υπ’ αριθ. 100 αγροτεμαχίου που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Βρυσακίου
22. Λήψη απόφασης σχετικά με την εκμίσθωση των υπ’ αριθ. 116 & 144 αγροτεμαχίων αγροκτήματος Σχοινά Δήμου Αλεξάνδρειας
23. Λήψη απόφασης για χρηματική επιχορήγηση ή μη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου «Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ» προς ενίσχυση  πολιτιστικής δραστηριότητας
24. Λήψη απόφασης για χρηματική επιχορήγηση ή μη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Νεοκάστρου» προς ενίσχυση  πολιτιστικών δραστηριοτήτων
25. Λήψη απόφασης για χρηματική επιχορήγηση ή μη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Παλαιού Προδρόμου» προς ενίσχυση  πολιτιστικής δραστηριότητας
26. Λήψη απόφασης για χρηματική επιχορήγηση ή μη του «Συλλόγου Καπαδοκών Πλατέος ¨Ο ΒΑΡΑΣΟΣ¨» προς ενίσχυση  πολιτιστικής δραστηριότητας
27. Λήψη απόφασης για χρηματική επιχορήγηση ή μη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Καμποχωρίου Ημαθίας Μέγας Αλέξανδρος» προς ενίσχυση  πολιτιστικής δραστηριότητας
28. Λήψη απόφασης για παραχώρηση ή μη προς χρήση, του γηπέδου της Τ.Κ.Ξεχασμένης  στον ¨Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Κουλούρας ¨ για προπονήσεις και αγώνες  των τμημάτων του.
29. Λήψη απόφασης για παραχώρηση ή μη προς χρήση, του γηπέδου της Τ.Κ. Κεφαλοχωρίου   στον ¨Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Κουλούρας ¨ για προπονήσεις και αγώνες  των τμημάτων του.
30. Έγκριση ή μη της αριθ. 75/2013 απόφασης του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας» με θέμα: « Λήψη απόφασης για τροποποίηση προπολογισμού οικονομικού έτους 2013 του Νομικού Προσωπου»
31. Λήψη απόφασης για την ανασυγκρότηση Α΄/θμιου και Β΄/θμιου Συμβουλίου Επιθεώρησης Κινηματογράφων-Θεάτρων κ.λ.π.
32. Λήψη απόφασης για την υποβολή προς χρηματοδότηση πρότασης με τίτλο « Βελτίωση υφιστάμενου δικτύου άρδευσης Δ.Κ. Μελίκης Δήμου Αλεξάνδρειας» στο πλαίσιο του μέτρου 321 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013


Το .... «χάπι της χαράς».

Στη Γερμανία το λένε το «Βιάγκρα της εργασίας» και μέσα στην τελευταία δεκαετία (2002-2012) αύξησε τις πωλήσεις του έως 400%! Στις ΗΠΑ το αποκαλούν «Πρόζακ» ή «χάπι της χαράς». Στην Ιαπωνία πάλι χρησιμοποιούν κατ' ευφημισμόν διάφορες, άλλες, ονομασίες για να καταπολεμήσουν το λεγόμενο «καρόσι», δηλαδή την πλήρη εξάντληση από την εντατική εργασία ή το έντονο εργασιακό άγχος. Ωστόσο, πέρα από τις παραλλαγές στις ονομασίες, το μικρό, ένοχο, «μυστικό» για εκατομμύρια καταπιεσμένους και εξαντλημένους εργαζόμενους σε κάθε μία βιομηχανοποιημένη, καπιταλιστική χώρα συμπυκνώνεται σε ένα μικρό χάπι με τη σφραγίδα γνησιότητας κάποιου από τους μεγάλους φαρμακευτικούς κολοσσούς που θησαυρίζουν πουλώντας σε άνδρες και (συχνότερα σε) γυναίκες αμφεταμίνες, διεγερτικά χάπια, άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, ακόμη και αγωγές αντιμετώπισης της παιδικής, εφηβικής ελλειμματικής προσοχής κ.ά. ή καταπολέμησης της υπέρτασης με ένα βασικό σκοπό: την αύξηση της παραγωγικότητας, τη «χαλάρωση», την αντιμετώπιση του άγχους πριν από μία σημαντική παρουσίαση και ενίοτε της κατάθλιψης που προκαλεί η αποσάθρωση εργασιακών κεκτημένων μέσω της τωρινής «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων και της πλήρους αβεβαιότητας σε μία αγορά εργασίας με έντονα τα στοιχεία ενός κανιβαλικού οξυμένου ανταγωνισμού.
Τα χαπάκια της «ευτυχίας» και «αύξησης της παραγωγικότητας» υποτίθεται πως είναι ένας τρόπος «διεξόδου» καταπιεσμένων εργαζομένων από μία γενικευμένη κρίση αξιών, ανατροπών, ανασφάλειας. Στην ουσία, όμως, δεν είναι παρά μία ακόμη ευκαιρία πλουτισμού για τους φαρμακοβιομήχανους και τους κεφαλαιοκράτες αλλά και μία μεγάλη παγίδα ψευδαίσθησης για εργαζόμενους και άνεργους που αφήνονται να πιστέψουν σε δήθεν φαρμακευτικές εύκολες «λύσεις» ΣΟΒΑΡΩΝ προβλημάτων που μπορούν να λυθούν μόνον με αγώνα, πάλη μέσα από τα σωματεία, κλιμάκωση της διεκδίκησης σε όλα τα επίπεδα και ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη συνταρακτική παραδοχή του επικεφαλής του μεγαλύτερου γερμανικού οργανισμού Υγείας και Ασφάλισης ΑΟΚ, Ούε Ντεχ, στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» πως αυξήθηκαν έως και 400% οι πωλήσεις αντικαταθλιπτικών, διεγερτικών και άλλων σκευασμάτων γνωστών σαν «Βιάγκρα της εργασίας», επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα γνωστό σε ψυχιάτρους και εργασιολόγους που αναδύεται κάθε τόσο στην επιφάνεια με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία 20ετία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη έντασης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης το 2008: Τη χρήση φαρμάκων με στόχο την αύξηση της απόδοσης στην εργασία ή την αντιμετώπιση του άγχους, τα οποία, βεβαίως, δεν είναι εντελώς «αθώα», ούτε ακίνδυνα. Περιέχουν αμφεταμίνες, σπιντ, μεθυλφενιδάτη (ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του φαρμάκου «Ritalin» που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας σε παιδιά ή της ελλειμματικής προσοχής σε εφήβους) και πολύ συχνά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, συνταγογραφούνται είτε μετά από επίμονη απαίτηση του «ασθενούς» - πελάτη, είτε με σχετική ευκολία από μη ειδικευμένους γιατρούς (ένα μέρος των οποίων εξαγοράζεται με διάφορους τρόπους από τα λόμπι των φαρμακοβιομηχάνων).
«Εύκολες λύσεις» με επικίνδυνες παρενέργειες
Ο Αμερικανός Δρ. Ρίτσαρντ Λίπιν που θεωρείται ένας από τους εμπειρότερους ειδικούς της Φαρμακευτικής και της Ιατρικής στους χώρους Εργασίας και Περιβάλλοντος, από τη σχολή Δημόσιας Υγείας πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, χαρακτηρίζει «τεράστιο και εντεινόμενο πρόβλημα» αυτό της συνταγογράφησης των ψυχοφαρμάκων σε εργαζόμενους με στόχο την αύξηση της απόδοσης, της «καταπολέμησης» της «κατάθλιψης» ή υπερβολικού άγχους εξαιτίας αυξημένου φόρτου δουλειάς ή λόγω φόβου απόλυσης. Ο Λίπιν σημείωνε πρόσφατα, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «medicationsense.com» τα ακόλουθα ενδιαφέροντα δεδομένα:
Το 70% των 47.000.000 Αμερικανών (δηλαδή κάπου 33.000.000) που πάσχουν από κατάθλιψη είναι εργαζόμενοι.
Η κατάθλιψη εργαζομένων «κοστίζει» στους εργοδότες πάνω από 44 δισ. δολάρια ετησίως σε χαμένο παραγωγικό χρόνο και άλλα 17 δισ. δολάρια από χαμένες μέρες εργασίας λόγω ασθενείας.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας εκτιμά ότι οι ψυχικές, νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές αυξάνονται τόσο ραγδαία ώστε προβλέπεται πως θα ξεπεράσουν ως το 2020 μάστιγες όπως το AIDS, τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα, τις καρδιαγγειακές και άλλες ασθένειες που είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου εργαζομένων.
Η αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ιδίως του «Prozac», από εργαζόμενους είναι εκρηκτική την τελευταία 15ετία, του φαρμάκου «Ιnderal» που κανονικά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ταχυκαρδίας αλλά συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τη μείωση του άγχους από εργαζόμενους που δουλεύουν σε περιβάλλοντα με έντονο ανταγωνισμό ή των χαπιών «Adderall» που είθισται να αντιμετωπίζουν το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής σε παιδιά και εφήβους αλλά χρησιμοποιούνται από το (τουλάχιστον...) 20% των φοιτητών σε ΗΠΑ, Γερμανία, άλλες ευρωπαϊκές αλλά και ασιατικές χώρες για την αύξηση της συγκέντρωσης και της απόδοσης σε απαιτητικές εξετάσεις...
Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ πριν τρία χρόνια δαπάνησαν πάνω από 2,6 δισ. δολάρια μόνον για την άμεση διαφήμιση και κατανάλωση αντικαταθλιπτικών...
Δημοσίευμα των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης (26/8/13) κατέγραφε αύξηση των αντικαταθλιπτικών την τελευταία 20ετία και πως τα καταναλώνει ένας στους 10 Αμερικανούς (και δη οι εργαζόμενες άνω των 40 ετών).
Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλη στην επιθεώρηση «Ψυχοθεραπείας και Ψυχοσωματικής» διαπιστώνει ότι τα 2/3 ενός δείγματος 5.000 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη μέσα στο τελευταίο 12μηνο δεν έφεραν ούτε καν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου...
Στο πεδίο προώθησης των αντικαταθλιπτικών και άλλων «Βιάγκρα της εργασίας» είναι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι που πρόθυμα καλύπτουν το φθηνότερο κόστος των επίμαχων χαπιών αντί της ακριβότερης και πιο χρονοβόρας ψυχοθεραπείας, ψυχολογικής συμβουλευτικής...
Ο Δρ. Λίπιν παρατηρώντας τις ραγδαίες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μέσα στις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, σημειώνει επιπλέον πως ο μέσος εργασιακός χρόνος εργαζόμενων ζευγαριών αυξήθηκε ετησίως κατά περίπου 700 ώρες, δηλαδή κατά 17,5 βδομάδες πλέον ενός πλήρους ωραρίου.
Εντούτοις, η πλάστιγγα από την εντατικοποίηση της εργασίας και αύξησης της παραγωγικότητας (μεταξύ άλλων και λόγω της τεχνολογικής προόδου) δε γέρνει υπέρ των Αμερικανών εργαζόμενων.
Εκτιμάται ότι μέσα στην τελευταία 10ετία πάνω από το 26% των Αμερικανών δεν πήγε ούτε μία μέρα διακοπές, ενώ έχει καταγραφεί πως ο μέσος όρος συνομιλίας και «ελεύθερου χρόνου» ανάμεσα σε ένα ζευγάρι εργαζομένων τη μέρα δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά τη μέρα(!).
Επιπροσθέτως, οι «πιο χαρούμενοι», πιο «παραγωγικοί» ή «πιο χαλαροί» εργαζόμενοι είναι μία υπόθεση προσωρινή με μακροπρόθεσμα επίπονες επιπτώσεις. Τα «θετικά» αποτελέσματα θεωρούνται προσωρινά καθώς ανάλογα με τα αντικαταθλιπτικά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τους αγχωμένους εργαζόμενους κάποια εξ αυτών προκαλούν εθισμό και άλλες αρνητικές παρενέργειες, όπως εξάντληση, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, ζάλη, διαταραχές στη συμπεριφορά...

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 48ωρη απεργία στο Δημόσιο την Τρίτη και την Τετάρτη

ΠΑΜΕ: Αναγκαία η κλιμάκωση των ταξικών αγώνων, με μαζική οργάνωση από τα κάτω

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας για την Τρίτη 24/9 και Τετάρτη 25/9 αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.
Ήδη έχουν προχωρήσει στην κήρυξη 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων για τη Δευτέρα και την Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ (εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση) και η ΟΛΜΕ.
Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα θα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής μετά από σχετικές αποφάσεις της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την ανάγκη της ενιαίας λαϊκής αντεπίθεσης, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα για να βάλουν εμπόδια στη ενιαία επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, να διεκδικήσουν μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, να παλέψουν για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη 48ωρη απεργία στο Δημόσιο, πρόβαλλαν ως επιτακτική ανάγκη την κλιμάκωση του αγώνα με γενική προειδοποιητική απεργία στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα στα μέσα Οκτώβρη, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί η μάχη ώστε η επιτυχία της απεργίας να μην έχει προηγούμενο, να νεκρώσουν τα πάντα, να βουλιάξουν οι δρόμοι και οι πλατείες. 
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης απο την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έγινε η ενημέρωση ότι η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την Τρίτη (η συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ έχει προσδιοριστεί για την Δευτέρα). Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άσκησαν κριτική σε αυτό το σχεδιασμό σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας καθώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για να προετοιμαστεί η απεργία, για να υπάρχει καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση για την επιτυχία της. Θα είναι μια απεργία που θα αιφνιδιάσει τους ίδιους τους εργάτες, δεν θα προλάβουν καν να ενημερωθούν για αυτή. 
Οι άλλες δυνάμεις για άλλη μια φορά ασχολήθηκαν κυρίως με τη μορφή αγώνα κρύβοντας επιμελώς ποια είναι αυτή πολιτική που μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην πραγματική διέξοδο. Οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά) αγνόησαν επιδεικτικά το ζήτημα αν έγιναν οι συνελεύσεις και ποια είναι τα αποτελέσματά τους,  διατυπώνοντας με εμμονή την πρόταση να κηρύξει η ΑΔΕΔΥ πενθήμερη απεργία, δηλαδή ο αγώνας να οργανωθεί από τα πάνω και όχι από τους εργαζόμενους. Παράλληλα, επιδόθηκαν σε μια βρώμικη αντιΠΑΜΕ επίθεση φθάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι το ΠΑΜΕ δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, ότι τη στηρίζει μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ευθαρσώς ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να έχει ως αποστολή την ανατροπή του καπιταλισμού αλλά μπορεί να συμβάλλει στην ανατροπή της κυβέρνησης... προφανώς για να αναλάβει τα ηνία του αστικού κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ, για την εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών σε βάρος του λαού. Επίσης, «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΠΑΣΚ πρότειναν να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή για τη συνέχιση του αγώνα, και όχι αυτό να αποτελεί υπόθεση των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων.
Προτάσεις για κλιμάκωση από το ΠΑΜΕ
Σε σύσκεψη με τις ομοσπονδίες που έγινε στην ΑΔΕΔΥ τις προηγούμενες μέρες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν προτάσεις για κλιμάκωση της πάλης, επιμένοντας να παρθούν μέτρα αποτελεσματικότερης οργάνωσης των εργαζομένων, περαιτέρω μαζικοποίησης του αγώνα, συντονισμού των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κλιμάκωση -τονίζουν- είναι οι μαζικές διαδικασίες, η συμμετοχή των εργαζομένων, η οργάνωση του αγώνα από τα κάτω και όχι η εξαγγελία του από τα πάνω. Επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση κρίνεται και από το περιεχόμενο. Σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι είναι σημαντικό να διεκδικείται μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, διεκδίκηση που ανοίγει τη συζήτηση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης καθώς ο καπιταλισμός έχει δείξει ήδη τα όριά του και δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.
Οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις στο Δημόσιο αποκαλύπτουν ότι η τακτική των δυνάμεων του σημερινού και αυριανού κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι πορεία αφοπλισμού του εργατικού κινήματος. Τακτική που βάζει στο περιθώριο τους εργαζόμενους, θέλει ένα κίνημα υποχείριό τους για να καλλιεργήσουν την αντίληψη ενός άλλου τρόπου διαχείρισης του καπιταλισμού, αποδεχόμενες τη μήτρα που γεννά τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαών, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους πολέμους.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σημειώνουν ότι η ανάληψη της δράσης από τους ίδιους τους εργαζόμενους και «από τα κάτω» είναι η βάση για την ανασύνταξη του κινήματος και τη χειραφέτησή του από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και σε Ομοσπονδίες.
«Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα», σημειώνει το ΠΑΜΕ Δημοσίου, προβάλλοντας στο πλαίσιο πάλης τα εξής αιτήματα:
Καμία απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειές μας.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια για όλους.
Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων.
Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. ΟΧΙ στο βούλιαγμα των ασφαλιστικών ταμείων, στη νέα προκλητική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στην κατάργηση των επικουρικών ταμείων, στη νέα μείωση των συντάξεων και του ΕΦΑΠΑΞ. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και επιστροφή των λεηλατημένων από τα αποθεματικά των Ταμείων.
Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία. Όλοι μαζί για να μην πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια μας.

ΟΧΙ στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.     Πηγή: 902.gr

Με αφορμή κάποιες .....ψηφοφορίες.

Ο Τάσος Τασιόπουλος για τις ψηφοφορίες του Αλεξάνδρεια-Γιδάς
Είναι γνωστό πως το Αλεξάνδρεια-Γιδάς στα πλαίσια των αναζητήσεών της Δικτυακής του Πύλης, διοργάνωσε μεταξύ των φίλων της, διάφορες ψηφοφορίες -που δεν είναι γκάλοπ- και αφορούσαν:
1) το θέμα της διαγράμμισης
2) αν είναι ευχαριστημένοι οι φίλοι της από την διοίκηση Δημητριάδη
3) αν είναι ευχαριστημένοι από το σχέδιο της ανάπλασης
4) ποιόν θα ψήφιζαν για δήμαρχο στις ερχόμενες εκλογές ανάμεσα σε πέντε εκδηλωμένες υποψηφιότητες για να είναι υποψήφιοι για υποψήφιοι και στον «άγνωστο άλλο» και
5) αν είναι ευχαριστημένοι οι φίλοι της στήλης από την αντιπολίτευση.
- Σε ότι αφορά το θέμα της διαγράμμισης, ίσως δεν έγινε αντιληπτό, ότι στο ερώτημα αυτό καθ” αυτό, ΔΕΝ υπήρχαν περιθώρια διαφορετικής απάντησης απο το 100% στο ΝΑΙ.
- Προφανώς όμως, το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνεί κανένας με τις διαγραμμίσεις, αλλά με τα συμπαραμορτούμενα που έχουν κοινωνική, κανονιστική και οικονομική διάσταση.
- Η παράμετρος της ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ διάστασης, ασφαλώς συμπαρασύρει και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, αφού η «ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ» που διάλεξε ο Δήμαρχος και η παρέα του εκ των πραγμάτων θα αποδεικνύονταν ανεφάρμοστη, γιατί ήταν βέβαιο, για μας στην αντιπολίτευση, ότι θα σκόνταφτε τόσο στον ΚΟΚ όσο και στον ΓΟΚ και τελικά ο Δήμος ΔΕΝ θα εισέπραττε ούτε ένα ευρώ π.χ. από τις δυο πλευρές της «ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ» λόγω πρασιάς και οικοδομικής γραμμής, εκτός και αν όλα αυτά έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους.  Μήπως ΔΕΝ έγιναν;
-Άρα το μόνο που πέτυχαν ήταν -με την προσπάθεια εμπλοκής της αστυνομίας- να ξαναθυμίσουν παλιές εποχές όπου ο κοινοτάρχης με τον χωροφύλακα γύριζαν τα μαντριά και φόβιζαν τους τσομπαναραίους.
- Το ερώτημα είναι τί έκανε η αντιπολίτευση γι” αυτό;
- Σε όλους τους τόνους, σύσσωμη η αντιπολίτευση πρότεινε διευθέτηση «ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ» που θα έλυνε κάθε πρόβλημα.
- Ποιος το έμαθε αυτό ;
- Μάλλον κανείς! Αφού έμεινε στα τέσσερα ντουβάρια της αίθουσας συνελεύσεων, καθώς η αντιπολίτευση ΔΕΝ διαχειρίζεται ξένο χρήμα για να κοινωνήσει απόψεις.
- Στο αν είναι ευχαριστημένοι οι φίλοι της στήλης, από την διοίκηση ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ δεν χρειάζεται σχολιασμό, αφού το 87% (ΟΧΙ- ΛΙΓΟ – ΚΑΘΟΛΟΥ) μιλάει μόνο του.
- Στο τρίτο ερώτημα «αν είναι ευχαριστημένοι από το σχέδιο της ανάπλασης» -το οποίο συνεκτελούν εργολάβοι, δημοτικοί σύμβουλοι- η έκπληξη είναι ότι υπάρχουν κάποιοι λίγοι, που με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το έργο, είναι ευχαριστημένοι. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!!
- Στο τέταρτο ερώτημα το θέμα είναι ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος που ήρθε καβαλάρης για να σώσει τον μεγάλο ασθενή, που έλεγε ότι είναι η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, επιλέγεται μόνο από το 15% -ασφαλώς για την σημερινή κατάντια και αυτό είναι μεγάλο- τα λέει όλα μα όλα, καθώς οι ανθυποψήφιοί του συμπληρώνουν το 48% και ο νικητής είναι ο » ΑΛΛΟΣ» με 37%.
- Αυτό αποδεικνύει – στο βαθμό που τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα, -που ΔΕΝ είναι επειδή δεν είναι δημοσκόπηση (gallop)- ότι ο Δήμαρχος χαιρετάει με βεβαιότητα πλησίστιος την Δανιμαρκία.
- H τελευταία ερώτηση αφορά, αν οι φίλοι της στήλης, είναι ευχαριστημένοι από την αντιπολίτευση.
- Το ΝΑΙ στο 7% είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και αποδεικνύει ότι λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι- προσωπικά μετράω τρία, τέσσερα άτομα κάνουν σωστή και πολύ δουλειά.
- Επιδοκιμάζουν τα σωστά, ενισχύουν τα επιχειρήματα, προβάλλουν θετικές προτάσεις, συμπληρώνουν κατάλογο θεμάτων και διεκδικήσεων με επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες θέσεις.
- Είναι προφανές ότι η φιλοδοξία των λίγων της αντιπολίτευσης- ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε χωρίς βέβαια δική τους ευθύνη. Φιλοδοξία ήταν η δημιουργική συμμετοχή στην επίλυση τοπικών προβλημάτων, χωρίς να ταυτίζονται με την διοίκηση.
- Όσοι λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν αυτήν την φιλοδοξία- γιατί αρκετοί ταυτίστηκαν με την διοίκηση για δικούς τους λόγους ο καθένας- στοχοποιήθηκαν, συκοφαντήθηκαν και έγινε προσπάθεια απαξίωσης, μα το χατίρι ΔΕΝ τους έγινε και δεν τσουβαλιάστηκαν.
- Ο δήμαρχος και η παρέα του, παρά τον νόμο, ΔΕΝ έδωσε γραμματειακή υποστήριξη και γραφείο που δικαιούται η αντιπολίτευση, στεγάζοντας όμως κάθε απίθανο συνεργάτη του.
- Τον πρώτο κυρίως χρόνο η διαδικασία του «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ» είχε γίνει κανόνας για φίμωση της αντιπολίτευσης.
-Σήμερα τα προ Ημερήσιας Διάταξης θέματα με απόλυτη ευθύνη της προέδρου σχεδόν κυριαρχούν για να καταδείξουν την ανοργανωσιά, την προχειρότητα και την προσπάθεια να περάσουν πολλά στο ντού-κου.
- Ακόμα και σήμερα η εφαρμογή του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ είναι γράμμα κενό, με την χρήση του χρονομέτρου μόνο για δυο ανεπιθύμητους και ενοχλητικούς συμβούλους.
- Σήμερα αποτελεί πανελλαδικό φαινόμενο ο δήμαρχος να σφετερίζεται τη θέση του αντιπροέδρου ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΣ την σύνθεση του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριος οίδε γιατί.
- Σήμερα με ενέργειες μέρους της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις κατά νόμον αρμόδιες αρχές αρκετές υποθέσεις και διερευνώνται -τουλάχιστον 4- με προκαταρκτικές εξετάσεις.
-Πέρυσι ο Δήμαρχος καταδικάστηκε σε 20 μέρες αργία για παράβαση καθήκοντος και τα τοπικά Μέσα το έθαψαν ανάμεσα στο «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» και «ΠΩΛΕΙΤΑΙ», εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, επίσης κύριος οίδε γιατί.
- Πώς είναι δυνατόν η αντιπολίτευση π.χ. του ΑΛΕΥΡΑ – δεν μιλάμε για τον ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟ γιατί μπορεί ο ίδιος να νομίζει ότι είναι τελειομανής, αλλά να κατατάσσεται στην ομοταξία των εμπαθών, να παίρνει 7% ;
- Προφανώς και είναι δυνατόν, και μπορεί.
- Καθώς του κάθε ΑΛΕΥΡΑ, του κάθε ΑΝΕΣΙΔΗ, ΑΠΑΤΣΙΔΗ, ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ – είναι να αναδεικνύει τα ζητήματα στα τέσσερα ντουβάρια των συνεδριάσεων και δουλειά των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας είναι να επικοινωνούν.
- Τι επικοινώνησαν τα Μέσα για τα όσα π.χ. δυο δημοτικοί σύμβουλοι – που παρίσταναν και τον ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟ- ανάδειξαν το αίσχος της μεταφόρτωσης και μεταφοράς σκουπιδιών;
-Συμπέρασμα: Το 7% ήταν πολύ, όμως το 93% γνώριζε;
-Και αν δεν γνώριζε φταίει ο ΑΛΕΥΡΑΣ -ο κάθε Αλευράς- που δεν έχει να πληρώσει για να γραφτούν δυο αράδες σε κάποιο ντουβάρι οι περί της αντιπολίτευσης ενέργειές του;
Τασος Τασιόπουλος
Υ.Γ.
Ο Γιώργος είναι μαθητής της τετάρτης δημοτικού και είχε σχετικά με τις παιδικές χαρές την εξής απορία:
«Τα κάγκελα μπήκαν, τις πορτοκαλί φορεσιές πότε θα τις μοιράσουν;»
-Μπορεί να λύσει κάποιος αυτήν την απορία;;

- ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ !!!!! Γκουαντάναμο η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ για να κονομίσουν δημοτικοί εργολάβοι.

Iκανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ: Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο εμπόριο, πολύ σύντομα θα συμπαρασύρει και δεκάδες άλλους κλάδους που συνδέονται με την εμπορική δραστηριότητα.

Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ συνεδρίασε με θέμα την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, μετά και την ψήφιση του νόμου 4177/2013 μια και αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή του.
Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ εκτιμά ότι με την ψήφιση του νόμου  ικανοποιήθηκε  το πάγιο αίτημα των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.
Είναι προφανές ότι προωθείται με αυτόν τον τρόπο η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που  θα οδηγήσει:
Στο ταχύτερο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών μαγαζιών, που δεν πρόκειται να αντέξουν τον άνισο ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του εμπορίου.
Στην  αύξηση των κερδών και την πλήρη κυριαρχία στην αγορά για μερικές δεκάδες μεγάλες, μονοπωλιακές επιχειρήσεις στο  λιανικό εμπόριο.
Στην παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο
Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο εμπόριο, πολύ σύντομα θα συμπαρασύρει και δεκάδες άλλους κλάδους που συνδέονται με την εμπορική δραστηριότητα.
Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα από το γεγονός ότι κανένας αυτοαπασχολούμενος μικρός έμπορος, ιδιαίτερα οι γυναίκες, δεν αντέχει να δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ.
 Οι όποιοι περιορισμοί τέθηκαν είναι για τα μάτια του κόσμου και για να λιγοστέψουν οι αντιδράσεις εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.
Από την πρώτη μέρα άρχισαν να ξηλώνονται όπως έγινε με τα καταστήματα franchise. Ήδη υπάρχουν στο συρτάρι οι προσφυγές των ενώσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών για «άνιση μεταχείριση» και νόθευση του « ελεύθερου ανταγωνισμού».  
 Αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υποκρισία το επιχείρημα ότι με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των Κυριακών που θα λειτουργούν τα μαγαζιά, στους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα παρθούν υπόψη οι τοπικές ανάγκες και οι τοπικές ιδιομορφίες.    
Η επίκληση των τοπικών ιδιομορφιών και ιδιαίτερα αυτών σχετικά με τις τουριστικές περιοχές γίνεται μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους και για να δημιουργηθούν αντιθέσεις κυρίως ανάμεσα στους έμπορους διάφορων περιοχών. Εξάλλου στα τουριστικά επαγγέλματα και στις τουριστικές περιοχές  εδώ και πολλά χρόνια οι αγορές λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.   
Η ΕΣΕΕ με την τακτική που ακολούθησε διευκόλυνε την κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους, βοήθησε να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Η θέση της για τις 7 Κυριακές έδωσε το άλλοθι στην κυβέρνηση ότι δήθεν το μέτρο είναι αποδεκτό από τους εμπόρους. Αποτελεί δε την «κερκόπορτα» για 52 Κυριακές τον χρόνο.
Συνεχίζει την επιζήμια τακτική της, σπέρνοντας αυταπάτες ότι μπορεί να βγει θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις με Δήμαρχους και Περιφερειάρχες.

Πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί ο εκβιασμός, ότι αν δεν αποφασίσει ο Δήμος ή η Περιφέρεια για τον αριθμό των Κυριακών που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τότε θα πάμε αυτόματα στην πλήρη κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.
Η κυβέρνηση έδωσε αυτήν την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες ακριβώς γιατί είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και όπως έχει αποδειχτεί ότι εφαρμόζουν με συνέπεια σε όλους τους τομείς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων και της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το ίδιο θα κάνουν και στο θέμα της Κυριακής.
Η πρόσκληση σε δήθεν διαβούλευση των Εμπορικών Συλλόγων από ορισμένους  Αντιπεριφερειάρχες είναι προσχηματική.
Η εμπειρία από τις πρώτες συζητήσεις έδειξαν ότι οι αποφάσεις είναι προειλημμένες.
Ψάχνουν να βρουν συνένοχους.
Η ΟΕΣΒΔΕΝ απορρίπτει στο σύνολο τους τα κυβερνητικά μέτρα και συνεχίζει να υπερασπίζεται την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ.
Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους της περιοχής μας, όλους τους συναδέλφους, να απορρίψουν το εκβιαστικό δίλημμα ότι ο νόμος προβλέπει 7 Κυριακές το λιγότερο.
Η πείρα από την εφαρμογή του ωραρίου καταστημάτων του 2005 έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών εμπόρων ακολούθησε το πρόγραμμα των Εμπορικών Συλλόγων και όχι αυτό του νόμου. Αυτό ακολούθησε συνολικά και η αγορά εκτός των malls .
Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα.
Να αποφασίσουν οι Σύλλογοι για «ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ» όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Αυτό να εφαρμόσουν, αυτό και να προτείνουν χωρίς «παζάρια» και «διαβουλεύσεις» στους αντίστοιχους Αντιπεριφεριαρχες.
Υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, καταδικάζοντας και απορρίπτοντας συνολικά τις ρυθμίσεις και τα μέτρα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπούμε σε συζήτηση προτάσεων που αφορούν το ρυθμό εξόντωσης μας.
Η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να παραμένει σταθερή.
ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ  4177/2013
Με αυτό τον σκοπό προτείνουμε στους Εμπορικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν άμεσα ,να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συλλογή υπογραφών. Να συνεργαστούν με τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζομένων ,να αξιοποιήσουν κάθε μορφή ενημέρωσης και κινητοποίησης ώστε να ανατρέψουμε  αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί τα μαγαζιά μας στα λουκέτα και εμάς στην φτώχεια και την εξαθλίωση. 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΔΗΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ         ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


«Κόσμοι εν τω γεννάσθαι»

Αναδρομική έκθεση του Απόστολου Κιλεσσόπουλου

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εγκαινιάζει την αναδρομική έκθεση του εικαστικού Απόστολου Κιλεσσόπουλου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8.30 μ.μ. στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».
Ζωγράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ο Α. Κιλεσσόπουλος θεωρείται από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής τέχνης. Η έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη με εμπλουτισμένο υλικό και περισσότερες εκδοχές της τέχνης του, μετά τη μεγάλη, τιμητική, αναδρομική έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Με τον τίτλο «Κόσμοι εν τω γεννάσθαι», η παρουσίαση διαρθρώνεται σε 7 ενότητες: Επιτοίχια και επιδαπέδια έργα, έργα ζωγραφικής, αιωρούμενες κατασκευές, σχέδια, σκηνογραφίες και μακέτες, γραφιστικές εργασίες, Dark Room, προβολή antivideo-art. Περιλαμβάνονται έργα από τη μακρόχρονη πορεία του καλλιτέχνη (1960 – 2013), επιλογές από τις ενότητες: «Κοσμικά Τοπία», «Νεφελώματα», «Κύκλος των Διδύμων», «Πλουτώνεια Σειρά», «Θραυστά», «Πανσπερμία», «Πολλαπλά Σύμπαντα», «Λάλον Φως» και «Ορφικά».
 Όπως επισημάνει η μελετήτρια του έργου του, επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Ιστορικός της τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου: «Στο μεταίχμιο μικρόκοσμου-μακρόκοσμου το πολύπλευρο έργο του Α. Κιλεσσόπουλου αναδεικνύει μια πνευματική όσο και δραματική διάσταση της δημιουργίας του Κόσμου και θέσης της ανθρώπινης ύπαρξης σ’ αυτόν, θεματική επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε κατά την οδυνηρή περίοδο που διανύουμε. Μέσα από θελκτικές χρωματικές, κατασκευαστικές και ποικίλλων διαστάσεων (από μικρογραφικές έως πολύ μεγάλες) κλίμακες, αναδύονται Κόσμοι τη στιγμή της δημιουργίας τους, μεταφέροντάς μας από το πραγματικό στο συμβολικό και από το καθολικό στο ατομικό».
Ειδικά διαμορφωμένη μουσική εντείνει τη θέαση των έργων, ενώ το σκοτεινό δωμάτιο (Dark Room) προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, αφού η ιδιαίτερη τεχνική που έχει αναπτύξει ο ζωγράφος, δημιουργεί ένα περιβάλλον πέραν του γνωστού μας  χωρόχρονου. Πρόκειται για την 39η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, στην οποία πραγματοποιούνται  ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Τρίτη & Πέμπτη στις 11 π.μ. και κάθε Σάββατο στις 12 μ.μ κατόπιν συνεννόησης με την κ. Μιχαλοπούλου Όλγα στο τηλέφωνο 2313 306400 & 2313 306403 καθημερινά 12 μ.μ. – 2 μ.μ.

 Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2013.

Πορεία στην Ακρόπολη από τους καλλιτέχνες, που αντιστέκονται στην «έξωση της Τέχνης»

  Στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, το  πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου  σηματοδοτεί  ένα ακόμα χτύπημα στις τέχνες και τον Πολιτισμό: Δεν υπάρχει τίποτε ούτε ως αναφορά. Μετά την κατάργηση των εικαστικών από την Α΄Λυκείου, έχει φύγει το μάθημα του σχεδίου (ελεύθερου και γραμμικού) από επιλογής. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ, αφού ακόμα και αυτό το «επιλογής» με τίτλο  «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» θα είναι θεωρητικό.
 Το Υπουργείο θα πρέπει να απαντήσει στο γεγονός ότι με την κατάργηση του μαθήματος του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου από τα Λύκεια ως μαθήματος επιλογής, μένουν μετέωροι  χιλάδες μαθητές που προορίζονται για σπουδές σε σχετικά με την τέχνη ΑΕΙ και ΤΕΙ.  Τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις Πανελλαδικές και είναι βασική προϋπόθεση πολλές  Ανώτατες Σχολές της χώρας.. Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για μια σειρά σχολές που σχετίζονται με την Τέχνη  στέλνονται υποχρεωτικά στην ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ.
Η αναφορά του Υπουργείου Παιδείας στο Νομοσχέδιο για το  Λύκειο -μετά τη γενική  κατακραυγή- για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» (όπως το Ελεύθερο μαι Γραμμικό Σχέδιο) ότι «δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» και ότι «Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, γιατί είναι πολύ γενική και τα παραπέμπει όλα σε Υπουργικές αποφάσεις που ενδέχεται να ορίζουν κάθε είδους περιστασιακό εμπόριο γνώσεων..
  Χρόνο με το χρόνο στην Εκπαίδευση –πολύ πριν την Κρίση- συντελούνται αλλαγές ώστε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να είναι ένας εξετασιοκεντρικός προθάλαμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση . Προθάλαμος με βαθιά ταξικό χαρακτήρα αφού χρόνια τώρα η Τεχνική Εκπαίδευση στο Λύκειο, με την μια ή την άλλη μορφή απορροφά τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε μια εξειδίκευση πρόωρη για την ηλικία τους με στόχο με αυτή την ημικατάρτιση να βγαίνει στην «αγορά» ένα ευάλωτο, φθηνό και πνευματικά ακαλλιέργητο εργατικό δυναμικό. Η  Εκπαίδευση γίνεται μια ακριβοπληρωμένη Υπηρεσία, ορθώνονται ταξικοί φραγμοί για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Για το μεγάλο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του, μέσα από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και τις «κατευθύνσεις τους» η τέχνη, η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία, η σκέψη, η δημιουργικότητα, οι αναζητήσεις της νέας γενιάς, επιδιώκεται να υποταχθούν σε αντιλήψεις όπως:
η ανταγωνιστικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα
η ωφελιμιστική αντίληψη για τη γνώση σε βάρος της γενικής μόρφωσης
ο μεταφυσικός και υποκειμενικός τρόπος γέννησης και ύπαρξης της τέχνης όπου -με βάση αυτές τις αντιλήψεις- η αισθητική και η τέχνη δεν συνιστούν επιστημονικό αντικείμενο και δεν μπορούν να διδαχθούν.
Στην πολύ τρυφερή ηλικία  όπου είναι ανολοκλήρωτη η προσωπικότητα των παιδιών, τα προγράμματα του Υπ. Παιδείας. οδηγούν στην κατάργηση της όποιας σχέσης των μαθητών  με την τέχνη ως δημιουργική μαθησιακή διαδικασία. Θεωρίες ή χειροτεχνίες  αντί για την ίδια την καλλιτεχνική πράξη.
΄Εχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι οι Τέχνες, τα Εικαστικά, η Μουσική,  είναι απαραίτητες για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το τι θα ακολουθήσουν στη ζωή τους επαγγελματικά. Και βέβαια για τα παιδιά που προσανατολίζονται σε σχετικές με τις τέχνες σχολές θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης εξειδιευμένης διδασκαλίας..
Η διδασκαλία των Εικαστικών έχει να κάνει συνολικά με την ολοκλήρωση της προσωπικότητας, με την καλλιέργεια βασικών στοιχείων απαραίτητων σε κάθε άνθρωπο:  την καλλιέργεια της αντιληπτικής ικανότητας, της σχέσης με το χώρο, της ικανότητας για παρατήρηση, αξιολόγηση και επιλογή, την καλλιέργεια της έκφρασης, τη διαμόρφωση κριτηρίων.
Είναι φανερό ότι θα πρέπει να ακολουθεί όλη τη Μέση Εκπαίδευση ως μάθημα κορμού, γιατί είναι καθοριστική  ηλικία ως τα 18 για αυτή τη διαμόρφωση των νέων ανθρώπων. .
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί μαζί με άλλους φορείς εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών:
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κοινή εκδήλωση - πορεία στη Βουλή
Εικαστικοί - Εφαρμοσμένων Τεχνών - Μουσικοί - Θεατρολόγοι
Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, στις 6.00μ.μ.
Προσυγκέντρωση στο Ωδείο Αθηνών

(Ρηγίλλης & Β. Γεωργίου Β’17-19 Στάση μετρό «Ευαγγελισμός»)

Άλλος ένας πόλεμος βασισμένος πάνω σε ψεύδη και κατασκευασμένα στοιχεία

ΨΗΦΙΣΜΑ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Εμείς οι εικαστικοί καλλιτέχνες  νιώθουμε το χρέος να καταδικάσουμε την ετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην δοκιμαζόμενη Συρία. Ο Ιμπεριαλιστικός άξονας με μπροστάρη της ΗΠΑ και τους συνεργάτες τους, είναι έτοιμος να εξαπολύσει άλλον ένα πόλεμο σαν αυτούς που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη). Θα είναι  άλλος ένας  πόλεμος βασισμένος πάνω σε ψεύδη και κατασκευασμένα στοιχεία. Άλλη μια σφαγή στο όνομα της "Δημοκρατίας", της "Ειρήνης", των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".  Άλλη μια  σφαγή που αυτή τη φορά, προφασίζεται  την χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ. Κάτι το όποιο όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα και αντικειμενικά στοιχεία,  αλλά μάλιστα αμφισβητείται και ως μια προβοκάτσια στημένη από τη  λεγόμενη «αντιπολίτευση» του Άσαντ, προκειμένου να δοθεί το πάτημα για μια ξένη επέμβαση. Μια ξένη επέμβαση που προσδοκά, πέρα από τις ψευτοαγνές  προφάσεις της, τον έλεγχο του δρόμου του πετρελαίου των αγωγών φυσικού αερίου , το φυσικό πλούτο της περιοχής.
Είναι προφανές ότι και αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να ειδωθεί διαφορετικά παρά ως μια συνέχεια των προηγούμενων πολέμων και αναταραχών στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο και οπωσδήποτε όλα αυτά δεν μπορούν να μην συνδεθούν και με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Μια κρίση που την βιώνουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα σε μια άλλη έκφρασή της. Μια κρίση που αναγκάζει ακόμα και τις ποιο ισχυρές και σταθερές κατά τα άλλα οικονομίες, να ψάχνουν να βρουν διέξοδο από αυτήν διεκδικώντας νέες αγορές, νέα περιθώρια για κέρδη, ακόμα και με τα όπλα. Ακόμα και πατώντας πάνω σε πτώματα άμαχων. Πάνω σε πτώματα παιδιών... Η επέμβαση  στη Συρία θα φέρει κι άλλη ανθρώπινη καταστροφή  δημιουργώντας παράλληλα  μεγάλα κύματα προσφύγων που αναγκαστικά μεταναστεύουν για να σωθούν.
Νιώθουμε επίσης την υποχρέωση να καταγγείλουμε την Ελληνική κυβέρνηση η οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να προσφέρει τις διευκολύνσεις  της  στους ιμπεριαλιστές εμπλέκοντας την χώρα μας στον πόλεμο.  Όπως και σε όλους τους προηγούμενους πολέμους έτσι και τώρα, η βάση της Σούδας και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με την άδεια της Ελληνικής κυβέρνησης, είναι στην διάθεση των γερακιών. και αυτόματα γίνεται πιθανός στόχος αντεπίθεσης. Κάτι που θέτει όλη την γύρο περιοχή σε θανάσιμο κίνδυνο.

Εμείς οι εικαστικοί Καλλιτέχνες, μέλη του ΕΕΤΕ νιώθουμε την υποχρέωση να ενώσουμε την φωνή μας μαζί με τον υπόλοιπο λαό, να φωνάξουμε να μην υπάρξει καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία. Να μην εμπλακεί η χώρα μας με οποιονδήποτε τρόπο στον πόλεμο. Να κλείσουν οι ξένες βάσεις που υπάρχουν στην χώρα μας! Έξω το ΝΑΤΟ! Έξω η ΕΕ!