Σελίδες

«Κόσμοι εν τω γεννάσθαι»

Αναδρομική έκθεση του Απόστολου Κιλεσσόπουλου

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εγκαινιάζει την αναδρομική έκθεση του εικαστικού Απόστολου Κιλεσσόπουλου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8.30 μ.μ. στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».
Ζωγράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ο Α. Κιλεσσόπουλος θεωρείται από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής τέχνης. Η έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη με εμπλουτισμένο υλικό και περισσότερες εκδοχές της τέχνης του, μετά τη μεγάλη, τιμητική, αναδρομική έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Με τον τίτλο «Κόσμοι εν τω γεννάσθαι», η παρουσίαση διαρθρώνεται σε 7 ενότητες: Επιτοίχια και επιδαπέδια έργα, έργα ζωγραφικής, αιωρούμενες κατασκευές, σχέδια, σκηνογραφίες και μακέτες, γραφιστικές εργασίες, Dark Room, προβολή antivideo-art. Περιλαμβάνονται έργα από τη μακρόχρονη πορεία του καλλιτέχνη (1960 – 2013), επιλογές από τις ενότητες: «Κοσμικά Τοπία», «Νεφελώματα», «Κύκλος των Διδύμων», «Πλουτώνεια Σειρά», «Θραυστά», «Πανσπερμία», «Πολλαπλά Σύμπαντα», «Λάλον Φως» και «Ορφικά».
 Όπως επισημάνει η μελετήτρια του έργου του, επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Ιστορικός της τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου: «Στο μεταίχμιο μικρόκοσμου-μακρόκοσμου το πολύπλευρο έργο του Α. Κιλεσσόπουλου αναδεικνύει μια πνευματική όσο και δραματική διάσταση της δημιουργίας του Κόσμου και θέσης της ανθρώπινης ύπαρξης σ’ αυτόν, θεματική επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε κατά την οδυνηρή περίοδο που διανύουμε. Μέσα από θελκτικές χρωματικές, κατασκευαστικές και ποικίλλων διαστάσεων (από μικρογραφικές έως πολύ μεγάλες) κλίμακες, αναδύονται Κόσμοι τη στιγμή της δημιουργίας τους, μεταφέροντάς μας από το πραγματικό στο συμβολικό και από το καθολικό στο ατομικό».
Ειδικά διαμορφωμένη μουσική εντείνει τη θέαση των έργων, ενώ το σκοτεινό δωμάτιο (Dark Room) προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, αφού η ιδιαίτερη τεχνική που έχει αναπτύξει ο ζωγράφος, δημιουργεί ένα περιβάλλον πέραν του γνωστού μας  χωρόχρονου. Πρόκειται για την 39η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, στην οποία πραγματοποιούνται  ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Τρίτη & Πέμπτη στις 11 π.μ. και κάθε Σάββατο στις 12 μ.μ κατόπιν συνεννόησης με την κ. Μιχαλοπούλου Όλγα στο τηλέφωνο 2313 306400 & 2313 306403 καθημερινά 12 μ.μ. – 2 μ.μ.

 Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2013.