Σελίδες

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 48ωρη απεργία στο Δημόσιο την Τρίτη και την Τετάρτη

ΠΑΜΕ: Αναγκαία η κλιμάκωση των ταξικών αγώνων, με μαζική οργάνωση από τα κάτω

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας για την Τρίτη 24/9 και Τετάρτη 25/9 αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.
Ήδη έχουν προχωρήσει στην κήρυξη 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων για τη Δευτέρα και την Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ (εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση) και η ΟΛΜΕ.
Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα θα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής μετά από σχετικές αποφάσεις της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την ανάγκη της ενιαίας λαϊκής αντεπίθεσης, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα για να βάλουν εμπόδια στη ενιαία επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, να διεκδικήσουν μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, να παλέψουν για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη 48ωρη απεργία στο Δημόσιο, πρόβαλλαν ως επιτακτική ανάγκη την κλιμάκωση του αγώνα με γενική προειδοποιητική απεργία στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα στα μέσα Οκτώβρη, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί η μάχη ώστε η επιτυχία της απεργίας να μην έχει προηγούμενο, να νεκρώσουν τα πάντα, να βουλιάξουν οι δρόμοι και οι πλατείες. 
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης απο την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έγινε η ενημέρωση ότι η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την Τρίτη (η συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ έχει προσδιοριστεί για την Δευτέρα). Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άσκησαν κριτική σε αυτό το σχεδιασμό σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας καθώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για να προετοιμαστεί η απεργία, για να υπάρχει καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση για την επιτυχία της. Θα είναι μια απεργία που θα αιφνιδιάσει τους ίδιους τους εργάτες, δεν θα προλάβουν καν να ενημερωθούν για αυτή. 
Οι άλλες δυνάμεις για άλλη μια φορά ασχολήθηκαν κυρίως με τη μορφή αγώνα κρύβοντας επιμελώς ποια είναι αυτή πολιτική που μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην πραγματική διέξοδο. Οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά) αγνόησαν επιδεικτικά το ζήτημα αν έγιναν οι συνελεύσεις και ποια είναι τα αποτελέσματά τους,  διατυπώνοντας με εμμονή την πρόταση να κηρύξει η ΑΔΕΔΥ πενθήμερη απεργία, δηλαδή ο αγώνας να οργανωθεί από τα πάνω και όχι από τους εργαζόμενους. Παράλληλα, επιδόθηκαν σε μια βρώμικη αντιΠΑΜΕ επίθεση φθάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι το ΠΑΜΕ δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, ότι τη στηρίζει μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ευθαρσώς ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να έχει ως αποστολή την ανατροπή του καπιταλισμού αλλά μπορεί να συμβάλλει στην ανατροπή της κυβέρνησης... προφανώς για να αναλάβει τα ηνία του αστικού κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ, για την εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών σε βάρος του λαού. Επίσης, «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΠΑΣΚ πρότειναν να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή για τη συνέχιση του αγώνα, και όχι αυτό να αποτελεί υπόθεση των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων.
Προτάσεις για κλιμάκωση από το ΠΑΜΕ
Σε σύσκεψη με τις ομοσπονδίες που έγινε στην ΑΔΕΔΥ τις προηγούμενες μέρες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν προτάσεις για κλιμάκωση της πάλης, επιμένοντας να παρθούν μέτρα αποτελεσματικότερης οργάνωσης των εργαζομένων, περαιτέρω μαζικοποίησης του αγώνα, συντονισμού των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κλιμάκωση -τονίζουν- είναι οι μαζικές διαδικασίες, η συμμετοχή των εργαζομένων, η οργάνωση του αγώνα από τα κάτω και όχι η εξαγγελία του από τα πάνω. Επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση κρίνεται και από το περιεχόμενο. Σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι είναι σημαντικό να διεκδικείται μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, διεκδίκηση που ανοίγει τη συζήτηση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης καθώς ο καπιταλισμός έχει δείξει ήδη τα όριά του και δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.
Οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις στο Δημόσιο αποκαλύπτουν ότι η τακτική των δυνάμεων του σημερινού και αυριανού κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι πορεία αφοπλισμού του εργατικού κινήματος. Τακτική που βάζει στο περιθώριο τους εργαζόμενους, θέλει ένα κίνημα υποχείριό τους για να καλλιεργήσουν την αντίληψη ενός άλλου τρόπου διαχείρισης του καπιταλισμού, αποδεχόμενες τη μήτρα που γεννά τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαών, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους πολέμους.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σημειώνουν ότι η ανάληψη της δράσης από τους ίδιους τους εργαζόμενους και «από τα κάτω» είναι η βάση για την ανασύνταξη του κινήματος και τη χειραφέτησή του από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και σε Ομοσπονδίες.
«Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα», σημειώνει το ΠΑΜΕ Δημοσίου, προβάλλοντας στο πλαίσιο πάλης τα εξής αιτήματα:
Καμία απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειές μας.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια για όλους.
Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων.
Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. ΟΧΙ στο βούλιαγμα των ασφαλιστικών ταμείων, στη νέα προκλητική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στην κατάργηση των επικουρικών ταμείων, στη νέα μείωση των συντάξεων και του ΕΦΑΠΑΞ. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και επιστροφή των λεηλατημένων από τα αποθεματικά των Ταμείων.
Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία. Όλοι μαζί για να μην πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια μας.

ΟΧΙ στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.     Πηγή: 902.gr