Σελίδες

Έτοιμη να στηρίξει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η «συγκυβέρνηση» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας - αν χρειαστεί – αλλά και άλλες «διευκολύνσεις», φαίνεται πως «έκλεισαν» στις πρόσφατες επισκέψεις Σαμαρά - Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ.
Έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα στην επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, κυρίως με την παραχώρηση της βάσης της Σούδας, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνάντηση που είχε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Κάρ.Παπούλιας, με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, κυριάρχησαν το θέμα των προετοιμασιών της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και η συμμετοχή της Ελλάδας.
Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στελέχη των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών απέφευγαν χτες να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ, με επίσημο αίτημα, ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας με την παραχώρηση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας.
Ο πρωθυπουργός, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση με τον Κάρ. Παπούλια για το αν υπήρξε επίσημο αίτημα από το Λευκό Οίκο για την παραχώρηση της Σούδας.
Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε στις δηλώσεις του να αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας, ζητώντας μάλιστα ομοφωνία του λαού και των άλλων πολιτικών δυνάμεων στα σχέδια της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της. «Μίλησα με τον Πρόεδρο για τις ανησυχητικές - κυρίως - εξελίξεις στην περιοχή μας. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας προς τα έξω, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γι' αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική μας σταθερότητα, ώστε να μην πάνε χαμένες και οι τεράστιες θυσίες και αγώνες του ελληνικού λαού»,δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν αργότερα χτες ότι οι αναφορές περί «ανάδειξης της Ελλάδας σε παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας» και η τοποθέτησή του, στο διάλογο με τον Κάρ. Παπούλια, ότι η χώρα αποτελεί «προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σε μία περιοχή η οποία κυριολεκτικά φλέγεται» αποτυπώνουν και τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης για το ρόλο της «χώρας στην ευρύτερη περιοχή» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Η πολιτική στήριξη των συμμάχων μας είναι δεδομένη», τόνιζαν χτες κυβερνητικά στελέχη.
Είχαν στρώσει το έδαφος
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για παραχώρηση της βάσης της Σούδας, στελέχη της κυβέρνησης παρέπεμπαν στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στις δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα, εκτός από τον «σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», είχε τονίσει ότι «υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας».
Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός πριν τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον - εκτός προγράμματος - με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε τόσο ο ρόλος της βάσης της Σούδας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή, όσο και ο ρόλος της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.
Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπενθύμιζαν με νόημα ότι το «θέμα της παραχώρησης της Σούδας» είχε συζητηθεί και στις αρχές Αυγούστου, κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ του υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ.
Στην επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της βάσης της Σούδας. Στην ανακοίνωση αναφερόταν: «Ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα που αποτελεί σημείο - κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη».
Το «ευχαριστώ» των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση για τις «διευκολύνσεις» στην επέμβαση στη Λιβύη, με ορμητήριο τη Σούδα, ήταν το «χαλί» για την ένταξη της Σούδας στα σχέδια της επικείμενης επέμβασης στη Συρία.
πηγη:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ