Σελίδες

Ο απροκάλυπτος εκβιασμός για μείωση μισθών κατά 13%!, από την ΕΣΕΕ και το «σιγοντάρισμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ),  Β.Κορκίδης,  με δηλώσεις του πρότεινε νέες δραστικές περικοπές στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Με απροκάλυπτο εκβιασμό - ισχυρισμό πως αν οι εργαζόμενοι δε δεχτούν από μόνοι τους αυτή τη μείωση μισθών κατά 13%!, τότε μετά τη λήξη της μετενέργειας, τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα ακολουθήσουν ατομικές συμβάσεις, οπότε οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, την περασμένη Τετάρτη προκλητικά υποστήριξε πως «τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών».
Ο ίδιος πρότεινε να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός που ισχύει στην κλαδική σύμβαση από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ, με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Μάλιστα, η ηγεσία της ΕΣΕΕ για το σκοπό αυτό προβάλλει αποτελέσματα ειδικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία ο μέσος κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 45% (στα 232.000 ευρώ από 425.000 ευρώ το 2009), τα καθαρά κέρδη κατά 86% (στα 7.000 ευρώ από 49.000 ευρώ το 2009), 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου», ενώ το 50%, ελλείψει ρευστότητας, καθυστερεί να καταβάλλει ακόμη και τα δεδουλευμένα.
Δηλαδή, η ΕΣΕΕ ωμά απαιτεί την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, θυσιάζοντας και πάλι τους μισθούς τους στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών. Στην πραγματικότητα, ξετυλίγεται για άλλη μια φορά η εκβιαστική λογική των εργοδοτών, που, πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν για τις συλλογικές συμβάσεις, αξιώνουν την υπογραφή «νέας» κλαδικής σύμβασης με μείωση μισθών τουλάχιστον κατά 13% και απειλούν ότι σε διαφορετική περίπτωση - αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έως τις 31 Οκτώβρη - μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο.

Αρωγός στις μεθοδεύσεις της μεγαλοεργοδοσίας έσπευσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Βασιλόπουλος, ο οποίος αυτό που βρήκε επιλήψιμο σε αυτή την προκλητική επίθεση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων είναι πως η πρόταση δεν έγινε ύστερα από διάλογο! «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εταίρους», δήλωσε ο Θ. Βασιλόπουλος, για να προσθέσει πως «...αυτές οι πρακτικές στερούνται σοβαρότητας»! Μόνο που το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΑΚΕ) δεν μπορεί να το ξεπερνά με αστείες υπεκφυγές. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η συνδικαλιστική ηγεσία έχει αναδείξει την ΕΣΕΕ σε «κοινωνικό εταίρο» και έχει συνυπογράψει μαζί της μείωση μισθών στον κλάδο με το πανομοιότυπο επιχείρημα, ότι διαφορετικά οι μειώσεις θα ήταν μεγαλύτερες. Τώρα ο ίδιος εκβιασμός αναπαράγεται από την ΕΣΕΕ για να ρίξουν τους μισθούς ακόμα χαμηλότερα, προς δόξαν του «κοινωνικού εταιρισμού» και για λογαριασμό των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου.