Σελίδες

ΟΑΕΕ : Γιατί τόσοι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν τις εισφορές τους;

 Τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα για τα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Εμφανής για άλλη μια φορά η προετοιμασία της κοινής γνώμης για να δεχτεί την πολιτική λύση ανάγκης «...εδώ που έφτασαν τα πράγματα».
 Ομως, είναι έτσι «τα πράγματα» όπως τα παρουσιάζουν κάποια έντυπα: ( «Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το ασφαλιστικό σύστημα» («Ελευθεροτυπία»), «ΟΑΕΕ - Αυξάνεται το έλλειμμα, οι μισοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές» (Greek Money). «Ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις του ΟΑΕΕ» («Επίκαιρα»), «Μειώσεις συντάξεων αν δεν ληφθούν μέτρα» («Ελευθεροτυπία») ή μήπως εσκεμμένα είναι περιγραφές της πραγματικότητας αποκομμένες από τις αιτίες που δημιούργησαν το οξύ πρόβλημα.

Ο ΟΑΕΕ είναι πλέον γεγονός ότι κάθε μήνα το τελευταίο διάστημα, εισπράττει περί τα 130 - 150 εκ. ευρώ από εισφορές και καταβάλλει για συντάξεις τα διπλάσια, δηλαδή 300 εκ. Αν υπολογίσουμε και την κρατική χρηματοδότηση 800 εκ. (προϋπολογισμός 2013), είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι το Ταμείο είναι «μείον».
 Είναι, επίσης, γεγονός ότι, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, δεν πλήρωσαν εισφορές. Οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 το ποσό των 5,9 δισ., από 3 δισ. το 2011.
 Να λοιπόν ο ένοχος, λέει η κυβέρνηση, κάτω από τις επευφημίες των αστικών μέσων ενημέρωσης, οι «μπαταξήδες» ασφαλισμένοι. Αν πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Οπότε τι κάνουμε, κυνηγάμε με κάθε τρόπο τους κακοπληρωτές, για να σώσουμε τις συντάξεις. Και αν δεν εισπράξουμε τις καθυστερημένες οφειλές τότε, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να «ξανακουρέψουμε» τις συντάξεις. Το πρώτο «κούρεμα» έγινε πέρσι με την εξαΰλωση των δώρων και τις απανωτές μειώσεις στις σχετικά μεγαλύτερες συντάξεις.
Βέβαια, στα «ψιλά» γράμματα αναφέρεται ότι, η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκ. ευρώ το 2012 προβλέπεται να υποχωρήσει στα 800 εκ. το 2013 (-39,2%). Αλλά και εδώ, βρίσκει δικαιολογία η κυβέρνηση. Κρίση έχουμε, ζόρια τραβάμε, το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει τις «παθογένειες» του ασφαλιστικού συστήματος, ισχυρίζεται. Βέβαια, τις υποχρεώσεις της στο μεγάλο κεφάλαιο, τρέχει πρόθυμα να τις ξεπληρώσει, αλλά αυτό το βαφτίζει ......αναπτυξιακή πολιτική.
Επίσης, δεν απαντιέται, γιατί τόσοι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Αν το ποσοστό ήταν μικρό, θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για εισφοροδιαφυγή. Όμως, σήμερα βρίσκεται στο 50% και συνεχώς αυξάνεται. Για να φτάσουν 380 χιλ. αυτοαπασχολούμενοι, να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην έχουν ασφαλιστική ενημερότητα που δημιουργεί προβλήματα με την εφορία, να υπονομεύουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα επιβίωσης. Και αυτά τα προβλήματα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Τα δημιούργησε η μονοπώληση της αγοράς και η οικονομική κρίση.
Επομένως, για το ταμειακό έλλειμμα του ΟΑΕΕ ευθύνεται η αντιασφαλιστικά πολιτική της κυβέρνησης, που μειώνει την κρατική χρηματοδότηση κάθε χρόνο, και οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές που έφεραν τους αυτοαπασχολούμενους στην απόγνωση.
Πέρα από τα παραπάνω, ας θέσουμε δύο ερωτήματα ακόμα:
1) Από πού κι ως πού, οι σημερινοί ασφαλισμένοι είναι υπεύθυνοι για την πληρωμή των συντάξεων; Η εισφορά του καθενός κατατίθεται στο Ταμείο, για να δημιουργηθεί το απόθεμα εκείνο, που θα του επιτρέψει να πάρει κάποτε σύνταξη. Όποιος δεν πληρώνει την εισφορά του, ναρκοθετεί, κυρίως, τη μελλοντική του σύνταξη και όχι τις συντάξεις των άλλων.
2) Τι έγιναν τα χρήματα που οι σημερινοί συνταξιούχοι πλήρωσαν στο Ταμείο για να μπορούν να πάρουν σύνταξη; Δεν υπάρχει ούτε ένας συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που να μην έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Ταμείο. Αλλιώς δεν θα έπαιρνε σύνταξη.

Τα στοιχεία προέρχονται από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ