Σελίδες

Με συνοπτικές διαδικασίες καταργούν δημόσιους οργανισμούς και ....«εξαφανίζουν» χιλιάδες εργατοϋπάλληλους

Εκδόθηκε χτες η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και εφαρμόστηκε άμεσα στην περίπτωση της ΕΡΤ



Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση άναψε χτες το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ταχύτερα η κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων φορέων και Οργανισμών, εξέλιξη που θα έχει σοβαρές συνέπειες για το λαό συνολικά και τους εργαζόμενους στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση Οργανισμούς ειδικότερα. Η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης που διευθύνει σε βάρος του λαού, με στόχο να προσαρμόσει το Δημόσιο στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και να ανοίξει κερδοφόρα πεδία δράσης για λογαριασμό του.
Με την ΠΝΠ τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του προϋπάρχοντος νόμου περί ΔΕΚΟ (Ν.3429/2005). Δίνει έτσι τη δυνατότητα και την ευελιξία στους αρμόδιους υπουργούς να αποφασίζουν κατά το δοκούν και στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» για το μέλλον των δημόσιων Οργανισμών και φορέων που εποπτεύουν, άρα και των εργαζομένων σ' αυτούς.
Στην ΠΝΠ, η κυβέρνηση επικαλείται «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 4Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν.4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016». Επικαλείται δηλαδή τις συμφωνίες με την τρόικα, για κλείσιμο δημοσίων Οργανισμών και συρρίκνωση του προσωπικού τους, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης φορέα και τυχόν θυγατρικών του, με «κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα», καθορίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν «στην τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, των αποσπάσεων προσωπικού και κάθε άλλο σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης» κ.λπ.

Δηλαδή, με τις υπογραφές τριών υπουργών, ένας δημόσιος Οργανισμός θα μπορεί στο εξής να κλείνει, οι εργαζόμενοι να απολύονται και με συνοπτικές διαδικασίες ο αρμόδιος υπουργός να διευθετεί ό,τι έχει σχέση ακόμα και με την περιουσία του Οργανισμού.