Σελίδες

Ο Ναζισμός και ο Φασισμός δεν χωράνε στην Αλεξάνδρεια


Γράφει ο Νίκος Β. Σουρλόπουλος 
στο ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ online

 Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την χθεσινή  μέρα και ιστορική, μιας και όλες οι πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις της Αλεξάνδρειας ενώθηκαν για πρώτη φορά, δυναμικά κάτω από έναν κοινό σκοπό: τη δημιουργία της «Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Αλεξάνδρειας». 
Η συνάντηση έγινε σε γνωστό καφέ της πόλης και ήταν όλοι εκεί… εντάξει όχι όλοι. Έλειπαν ηχηρά ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά και πολίτες, που ενώ καθημερινά ποστάρουν διάφορα θέματα κατά της Χρυσής Αυγής και κατά του ρατσισμού στο fb, όπως ορίζει άλλωστε και το «νεοελληνικό επαναστατικό πρωτόκολλο του καναπέ», σήμερα δεν παρευρέθηκαν στην εκδήλωση… 
Παρ’ όλα αυτά, η κουβέντα κύλησε ομαλά, χωρίς κομματικές κορώνες και ακούστηκαν σοβαρές προτάσεις για το πώς μπορεί να κατασταλεί το νέο κύμα του ναζισμού στην περιοχή,που εκφράζεται κυρίως από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Το επιστέγασμα της συνάντησης αυτής, ήταν η από κοινού συμφωνία να γίνει, μια αντιρατσιστική μουσική συναυλία στο άμεσο μέλλον, ένα φόρουμ στο διαδίκτυο αλλά και άλλες κοινές δράσεις, που θα κάνουν σαφές το μήνυμα ότι «ο ναζισμός δεν χωράει στην Αλεξάνδρεια».
Είναι πολύ σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες αυτή την εποχή, ανεξάρτητα σε ποιόν κομματικό χώρο ανήκει ο καθένας. Άλλωστε ο εχθρός ξεπερνάει κατά πολύ τις όποιες πολιτικές ιδεολογικές διαφορές. Η οικονομική κρίση έφερε πολλές αλλαγές στον τρόπο που αντιδρούν οι πολίτες απέναντι στην πολιτική, δημιουργώντας μια διάθεση γενικευμένης αγανάκτησης και άρνησης ακόμα και απέναντι σε ό,τι απειλεί τον κοινωνικό ιστό. Τα «σαφή» για πολλούς, ιδεολογικά όρια που υπήρχαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχουν γίνει δυσδιάκριτα, δίνοντας έτσι χώρο σε κάθε είδους λαϊκιστή-σωσία, που προσπαθεί να καρπωθεί την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.
Μάλιστα ένας υγιείς τρόπος αντίδρασης - αφού το πολιτικό σύστημα δεν δίνει μεγάλη σημασία στην καταστολή τέτοιων φαινομένων, που ιστορικά τουλάχιστον, ακμάζουν σε τέτοιες εποχές που ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες - είναι η δημιουργία αντιφασιστικών πυρήνων σε κάθε πόλη και κάθε χωριό. Μετά τη σημερινή εκδήλωση πάντως,έγινε ξεκάθαρο ότι στην Αλεξάνδρεια, υπάρχουν ακόμα «αντισώματα» ενεργά που μπορούν να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε «χρυσή»* κι αν εμφανιστεί...

*«χρυσή» ή «κιτρινάδα» (ίκτερος) του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας

Νίκος Β. Σουρλόπουλος