Σελίδες

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Αλεξάνδρειας για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών


 Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας, και συγκεκριμένα στην τακτική συνεδρίασή του που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στις 19:00, συζητήθηκε ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης λόγω της κατεπείγουσας φύσης του η «Συνέχιση του προγράμματος “ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ’’ της δράσης “ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ’’ στο Δήμο Αλεξάνδρειας».  Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε ως έχει το κείμενο ψηφίσματος από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Αλεξάνδρειας και Κορυφής κι εξέδωσε ομοφώνως το ακόλουθο Ψήφισμα με το ίδιο περιεχόμενο:
“Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) είναι οι μόνες σύγχρονες κοινωνικές δομές οι οποίες λειτουργούν από το 2000 και έκτοτε προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην εξωσχολική απασχόληση παιδιών μας από 5 έως 12 ετών και στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους κατά τις απογευματινές ώρες, για 12 μήνες το χρόνο εντελώς δωρεάν. Κατά την παραμονή τους στα Κ.Δ.Α.Π. ΤΑ παιδιά μας, ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, παρακολουθούν και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, καλλιεργούν την την δημιουργικότητα τους, κοινωνικοποιούνται και εν ολίγοις βιώνουν μια εμπειρία πολύ πιο σπουδαία από το να είναι σπίτι τους και να παρακολουθούν τηλεόραση ή από το να είναι στους δρόμους με ότι κινδύνους εμπεριέχει αυτό. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά αλλά και για εμάς τους γονείς, κυρίως όμως για τις εργαζόμενες μητέρες (δικαιούχοι προγράμματος), ειδικά στις μέρες μας που η κρίση έχει αποδεκατίσει το εισόδημα μας και η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό.
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών του Δήμου μας λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στο Δήμο μας. Ύστερα από αρκετή προετοιμασία ο χώρος όπου στεγάζεται διαμορφώθηκε και διακοσμήθηκε κατάλληλα ώστε να παρέχει στα παιδιά ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον στα παιδιά μας γεγονός που επαληθεύτηκε επανειλημμένος από τους ελεγκτές της  περιφέρειας μας.
Με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση έχουμε γίνει μάρτυρες της προσπάθειας που συντελείται τον τελευταίο χρόνο για την υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας που έχει η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην ελληνική κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστική η απαξιωτική και άνιση μείωση κατά 50% (από 2800 ευρώ σε 1400 ευρώ) του ποσού της επιδότησης ανά παιδί (voucher) εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και η μεγάλη μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό των εξυπηρετούμενων παιδιών (από τις 17.405 αιτήσεις επωφελούμενων μητέρων ικανοποιήθηκαν μόνο οι 9..330 (42% μείωση), μολονότι οι ανάγκες  των οικογενειών είναι αυξημένες όσο ποτέ άλλοτε) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Επίσης, άδικη και άνιση ήταν εκ μέρους της Υπηρεσίας σας, η επιλογή να μην συμπεριληφθούν τα Κ.Δ.Α.Π. στην β’ κατανομή εγκρίσεων θέσεων, η οποία ανήλθε στο ποσό 40.000.000 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν μονό για τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών, τη στιγμή μάλιστα που μέρος του ποσού αυτού (τα 20.000.000) προήλθε από τη μείωση της επιδότησης, αλλά και των παιδιών, των Κ.Δ.Α.Π.
Εμείς οι γονείς που ευεργετούμαστε από τα προγράμματα αυτά μαζί με τους εργαζόμενους στα Κ.Δ.Α.Π. σας μεταφέρουμε την αγωνία μας και καταβάλουμε ήδη μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία τους και η παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών στις οικογένειες μας. Η δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών στα Κ.Δ.Α..Π., Ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, όπως πολλοί αρέσκονται να ισχυρίζονται τον τελευταίο καιρό. Τα Κ.Δ.Α.Π. είναι στο στόχαστρο και δέχονται αδικαιολόγητο πόλεμο σα ένα σκηνικό «τεχνίτης» σύγκρισης με άλλες κοινωνικές δομές. Η ύπαρξη των Κ.Δ.Α.Π. βοηθά χιλιάδες οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και ακόμα περισσότερα παιδιά που βρίσκουν δημιουργική διέξοδο των ικανοτήτων τους μετά την σχολική δραστηριότητα.
Πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να παίζουμε με τις λέξεις και ακόμα περισσότερο με τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας αλλά και των ίδιων των παιδιών μας.
Διεκδικούμε:
- Αύξηση του αριθμού των παιδιών που εξυπηρετούνται για το έτος 2012 – 2013 (αλλά και για τα επόμενα χρόνια), ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονται από τις άδειες λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π.
- Αύξηση του ποσού της επιδότησης για κάθε εγγεγραμμένο παιδί για την τρέχουσα περίοδο 2012 – 2013 (αλλά και για τα επόμενα χρόνια), στα 2.800 ευρώ, όπως ήταν μέχρι πρότινος.
- Να  συμπεριληφθούν   τα Κ.Δ.Α.Π. στη συνέχιση του προγράμματος  «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωης», Κ.Δ.Α.Π. – ΜΕΑ, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί), μέσω της υπαγωγής  του στην παράταση του «ΕΣΠΑ 2007 – 2013» για τα επόμενα δύο έτη (2013 – 2015). Καθώς επίσης, πολιτικός και στρατηγικός σχεδιασμός για την υπαγωγή του προγράμματος στον Αναπτυξιακό προγραμματισμό της περιόδου 2014 – 2020.