Σελίδες

«Τίποτε το ιδιαίτερο».....στον δήμο Αλεξάνδρειας!


 Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας και στην χθεσινή Τακτική συνεδρίασή του , έντεχνα  απέφυγε να οδηγηθεί σε ψήφισμα, σχετικά με την πώληση της ΕΒΖ και την «απορρόφηση» της ΑΤΕ από ιδιωτική τράπεζα.
 Το ψήφισμα που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Αλευράς, παρότι στο σκέλος που αφορούσε την ΕΒΖ, ήταν εσκεμμένα ακριβώς το ίδιο με το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Ορεστιάδας, δεν έγινε αποδεκτό από την παράταξη τόσο του δήμαρχου κου Φ. Δημητριάδη, όσο και από τον κο Χ.Γκιόνογλου αλλά και τον ανεξαρτητοποιημένο  Ι. Αμπατζιδη.
 Το ενδιαφέρον τους για την πώληση της ΕΒΖ όπως και την  «απορρόφηση» της ΑΤΕ, γεγονότα  που αλλάζουν καθοριστικά το οικονομικό ,παραγωγικό και κοινωνικό τοπίο στον δήμο μας, εκφράστηκαν απόλυτα με τη εισαγωγική τοποθέτηση του δήμαρχου της πόλης, που άρχισε την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου με την δήλωση: «τίποτε το ιδιαίτερο...».
  

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΧΡ. ΑΛΕΥΡΑΣ ΣΤΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ !!!!!
Το Δημοτικό Συμβούλιο Aλεξάνδρειας, εκφράζει ομόφωνα την αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες τόσο στην πώληση της ΕΒΖ, όσο και στην ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ.
Η απόφαση της πώλησης της ΕΒΖ θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους αγρότες, την τευτλοκαλλιέργεια, την οικονομία ολόκληρης της χώρας.
Ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας όπου και λειτουργεί το ένα από τα τρία (3) εναπομείναντα Ζαχαρουργεία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζομένων και αγροτών για να ματαιωθεί η παράδοση του εργοστασίου Ζάχαρης Πλατέως σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και οδηγηθεί με αυτό τον τρόπο στο οριστικό κλείσιμo.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Aλεξάνδρειας επίσης εκφράζει ομόφωνα
1) την αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ,  δεδομένου ότι στην τράπεζα είναι υποθηκευμένη η πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών (χωράφια, εγκαταστάσεις κλπ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν αυτές οι υποθήκες "περάσουν" σε άλλη τράπεζα.
2) την αμέριστη υποστήριξη του , στους εργαζόμενους της ΑΤΕ και της ΕΒΖ υπερασπιζόμενο  τη   σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους,  ζητά να μην υπάρξει καμία  απόλυση εργαζομένου,
3)  καλεί τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης
4) θεωρεί αναγκαία και επιβεβλημένη στις παρούσες συνθήκες την επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες.
5) Το συμφέρον του τόπου μας  και των ανθρώπων του απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας των αγροτικών μεταποιητικών μονάδων.
   Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας καλεί τους αγρότες του δήμου μας να αντιδράσουν οργανωμένα στα  ξεπούλημα της ΑΤΕ και της ΕΒΖ, μαζί με τους εργαζόμενους στην τράπεζα και τους εργαζομένους στις θυγατρικές συνεταιριστικές βιομηχανίες και ιδιαίτερα στην ΕΒΖ που παίζει καθοριστικό ρόλο και έχει άμεση σύνδεση με την παραγωγή των ζαχαρότευτλων συμβάλλοντας στην αυτάρκεια της χώρας σε ζάχαρη.

                                                                        Για το ΔΣ
                                                                      Η Πρόεδρος

Στην ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο από τη συνεδρίαση ...

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ


 "Συνάδελφοι  απεργοί Χαλυβουργοί,
Πριν  από 272  μέρες  απέναντι στο εκβιαστικό  δίλλημα  του Μάνεση, πεντάωρο ή 180  απολύσεις, μέσα από την συνέλευση μας απαντήσαμε ομόφωνα απεργία… Ορισμένοι καλοπροαίρετα ή και άλλοι κακοπροαίρετα αναρωτιούνται : «τι βγήκε από αυτό τον αγώνα», «τι κέρδισαν οι χαλυβουργοί, αφού τα  αιτήματα  τους  δεν υλοποιήθηκαν»…. Το αποτέλεσμα ενός αγώνα δεν μετριέται μόνο με το πόσα παίρνεις ή δεν παίρνεις στο χέρι. Υπάρχουν αγώνες που προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα παίρνεις στο χέρι, γιατί προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα, τις επόμενες μάχες συνολικά της εργατικής τάξης. Βοηθάνε σημαντικά στην γενικότερη αφύπνιση, να σπάσει η τρομοκρατία, γίνονται ορόσημα…. Τους νικήσαμε όλους, αυτός είναι ο δικός μας απολογισμός. Τους νικήσαμε γιατί είχαμε το δίκιο με το μέρος μας, γιατί είμαστε ενωμένοι.  Γιατί δουλεύαμε με βάση το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Γιατί παλεύαμε και ταυτόχρονα περιφρουρούσαμε τον αγώνα μας….
Τους αναγκάσαμε να ξεβρακωθούνε
Τελικά ο αντίπαλος αφού δεν κατόρθωσε με όλα αυτά να μας νικήσει αναγκάστηκε να βγάλει την μάσκα “της δημοκρατίας και του διαλόγου, την προβιά του λύκου” και να παρουσιαστεί όπως πραγματικά είναι, τύραννος, εχθρός των εργατών...
Ήρθαν με την εντολή του πρωθυπουργού Σαμαρά, που δρα ως υπάλληλος του Μάνεση και της τάξης του. Που καυχιέται χωρίς ντροπή για την επιτυχία του. Που ηδονίζεται βλέποντας τις κλούβες έξω από τη Χαλυβουργία, όπως κάνουν οι θρασύδειλοι. Συνεργοί του είναι, ο Βενιζέλος, και ο Κουβέλης της Δημοκρατικής Αριστεράς, που απ’ ότι φαίνεται την έμαθε γρήγορα τη δουλειά. Το ρόλο του υπονομευτή, και της παραπλάνησης έχει αναλάβει ο υπουργός εργασίας Βρούτσης, νομίζοντας ότι μπορούσε να μας ξεγελάσει. Τους θυμίζουμε ότι και άλλοι προκάτοχοί τους είχαν προβλέψει το τέλος της πάλης των τάξεων και διαψεύστηκαν οικτρά. Το ίδιο θα γίνει και τώρα…
Ο αγώνας μας αποτελεί  ήδη μια μεγάλη παρακαταθήκη. Τα παιδιά μας θα περπατάνε με ψηλά το κεφάλι, θα είναι υπερήφανα γιατί οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους έκαναν το καθήκον τους. Γιατί στάθηκαν με ψηλά το κεφάλι, αψήφησαν την ταπείνωση και τον τρόμο της εργοδοσίας. Γιατί στάθηκαν αλύγιστοι, πάλεψαν για ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Ο αγώνας μας θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού στις επόμενες γενιές, θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού." 

Μια διαφορετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Αλεξάνδρειας. την Δευτέρα , 30 Ιουλίου.


 Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012 στις 8:30 μμ.
Η συνεδρίαση σίγουρα θα επισκιαστεί από τα πρόσφατα γεγονότα όπως η πώληση της ΕΒΖ και η «απορρόφηση» της ΑΤΕ, που αλλάζουν καθοριστικά το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο στον δήμο μας.
Ήδη από το σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρ. Αλευρά, έχουν προσκληθεί τόσο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο ζάχαρης Πλατέως , όσο και οι εργαζόμενοι στη Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αλεξάνδρειας.
Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του σωματείου της ΕΒΖ, Σ. Κανσίζογλου που δήλωσε ότι θα παρευρίσκεται μαζί με άλλους εργαζόμενους της ΕΒΖ ,ο διευθυντής της ΑΤΕ Αλεξάνδρειας  κος Καραγιάννης , δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει .
 Φυσικά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ που τη Δευτέρα θα ....απεργούν.
  Σύμφωνα πάντως με την πρόσκληση που εξέδωσε η πρόεδρος του συμβουλίου, κα. Όλγα Μοσχοπούλου, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχουν εγγραφεί για συζήτηση 15 θέματα, ως εξής:
Χορήγηση ή μη παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών στην ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
Λήψη απόφασης για παραχώρηση ή μη προς χρήση αίθουσας, που βρίσκεται στο Κοινοτικό κτίριο Ξεχασμένης, στον Παλαιστικό Σύλλογο Πλατέος.
Λήψη απόφασης για παραχώρηση ή μη προς χρήση, για τους αγώνες πρωταθλημάτων 2012-2013 Βόλεϋ και Μπάσκετ, του κλειστού γυμναστηρίου του Δημοτικού Σταδίου Μελίκης στον Γυμναστικό Αθλητικό «Γ.Α.Σ. Μελίκης».
Λήψη απόφασης για παραχώρηση ή μη προς χρήση του γηπέδου της Τ.Κ. Καμποχωρίου στον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ Καμποχωρίου».
Λήψη απόφασης για την έγκριση διενέργειας προμήθειας.
Παραλαβή και έγκριση: α) της κυκλοφοριακής μελέτης για την κατασκευή περιαστικού ποδηλατόδρομου στη δημοτική κοινότητα Αλεξάνδρειας Δήμου Αλεξάνδρειας και β) της τοπογραφικής μελέτης για την κατασκευή περιαστικού ποδηλατόδρομου στη δημοτική κοινότητα Αλεξάνδρειας Δήμου Αλεξάνδρειας.
Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Ανακατασκευή Πεζοδρομίων Μεγ. Αλεξάνδρου (από 28ης Οκτωβρίου έως Δ. Βετσοπούλου)» (Α.Μ. ΤΥΔΚ 112/2010).
Αποδοχή χρηματοδότησης, ποσού €246.393,60 περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, από το Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου, για την υλοποίηση του υποέργου 2 «Προμήθεια Αστικού Εξοπλισμού Πλατειών και Παιδότοπων Δήμου Αλεξάνδρειας» της πράξης «Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Μακεδονίας και προμήθεια αστικού εξοπλισμού πλατειών Δήμου Αλεξάνδρειας» – Τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012, τεχνικού προγράμματος έτους 2012 και ετήσιου προγράμματος δράσης έτους 2012 – Έγκριση Συμφώνου Αποδοχής Όρων (ΣΑΠΟ) της πράξης – Έγκριση διενέργειας της προμήθειας και ορισμός υπευθύνου της πράξης.
Έγκριση μετάβασης 10μελούς αντιπροσωπείας του Δήμου Αλεξάνδρειας στην πόλη Μλάβα της Πολωνίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013».
Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις Τ.Δ. Πλατάνου» (Α.Μ. ΤΥΔΚ 17/2010).
Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις κεντρικού αγροτικού δρόμου Δήμου Αντιγονιδών» (πρώην Δήμου Αντιγονιδών) (Α.Μ. 127/2010).
Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 – Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος 2012.
Απευθείας ανάθεση της προμήθειας υγρών καυσίμων για την Δημοτική Ενότητα Μελίκης, λόγω ματαίωσης του σχετικού διαγωνισμού.
Λήψη απόφασης για: α) Αποδοχή χρηματοδότησης, ποσού 490.000,00€ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013, για την υλοποίηση της πράξης «Εξοικονόμηση Ενέργειας Πλατέος» με κωδικό MIS 373680, β) Αποδοχή χρηματοδότησης, ποσού 485.824,82€ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013, για την υλοπίηση της πράξης «Εξοικονόμηση Ενέργειας Αλεξάνδρεια» με κωδικό MIS 373662, γ) Τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012, τεχνικού προγράμματος έτους 2012 και ετήσιου προγράμματος δράσης έτους 2012, δ) Έγκριση διενέργειας της προμήθειας του Υποέργου 5 της πράξης 373662 και ορισμός υπευθύνου του Υποέργου 5 της πράξης, ε) Έγκριση εκτέλεσης της υπηρεσίας του Υποέργου 2 της πράξης 373662 και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης, στ) Έγκριση εκτέλεσης της υπηρεσίας του Υποέργου 2 της πράξης 373680 και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης.
Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Αστικών Λυμάτων Εργατικών Κατοικιών Πλατέος Ημαθίας» (Αρ.Προμ. 355/2009 πρώην ΤΥΔΚ Ν. Ημαθίας).

Στην εποχή του Fast Track και της μόνιμης δικαιολογίας ότι «αυτό το ζητάει η Τρόικα»


Μετά την συγχώνευση η απαξίωση, προειδοποιούν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών .
Τα προβλήματα των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας όσοι παρακολουθούν ή ασχολούνται επαγγελματικά από διάφορες θέσεις (υπηρεσιακές και μη) με αυτές, τα γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι προβλήματα τόσο νομικής όσο και οικονομικής φύσης αλλά κυρίως είναι προβλήματα που πηγάζουν από την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης και ορθολογικής πολιτικής. Το κύριο πρόβλημα ήταν και παραμένει η έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς πολιτείας για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών.
Η προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «συγχωνεύονται σε 14 Φορείς, κατά προσέγγιση αντίστοιχους των περιφερειών», έρχεται απλά να επιβεβαιώσει το παραπάνω συμπέρασμα. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται επίσης ότι «για την πρώτη αυτή πιλοτική φάση του εγχειρήματος, επελέγησαν οι περιπτώσεις της πλέον προφανούς ανάγκης συγχωνεύσεως ή καταργήσεως φορέων». Ο στόχος από αυτή τη κίνηση, σύμφωνα με την δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Βολουδάκη, θα είναι «το κόστος για τον φορολογούμενο και το παραγόμενο έργο».
Αναρωτιέται κανείς ποια είναι η «προφανής ανάγκη» για την συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης και πως τελικά ικανοποιείται το βασικό κριτήριο της συνολικής διαδικασίας των συγχωνεύσεων οργανισμών του Δημοσίου, αυτό δηλαδή της εξοικονόμησης πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η βιασύνη και η προχειρότητα με την οποία στην πρώτη λίστα συγχωνεύσεων εντάχθηκαν και οι Φ.Δ.Π.Π. προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς:
οι Φ.Δ.Π.Π. από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα λειτούργησαν χρηματοδοτούμενοι αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, κυρίως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» (Ε.Π.ΠΕΡ.)– Γ΄ΚΠΣ  2006-2009 και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) - Ε.Σ.Π.Α. 2010-2015, μέσω των οποίων υποστηρίχθηκαν τόσο τα λειτουργικά και ανελαστικά έξοδα των Φ.Δ. όσο και τις διαχειριστικές τους δράσεις. Η συμβολή των Φ.Δ.Π.Π. στην αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων και στη δημιουργία συνθηκών τοπικής κυρίως ανάπτυξης μέσα από την χρηματοδότησή τους από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., είναι προφανής και εξαιρετικά σημαντική με συνεπακόλουθα μεγάλα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι δαπάνες για όλο το προσωπικό που απασχολείται σήμερα σε όλους του Φ.Δ.Π.Π. καλύπτονται αποκλειστικά από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. για την υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεών τους χωρίς να επιβαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
-Τα Διοικητικά Συμβούλια καθώς και οι Πρόεδροι των Φ.Δ.Π.Π. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.
-ότι οι Φ.Δ.Π.Π. έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοποίησης πλήθους προκηρύξεων και συμβάσεων, μεταξύ των οποίων και τις προκηρύξεις διεθνών διαγωνισμών για την Επιστημονική Παρακολούθηση ειδών χλωρίδας, πανίδας και τύπων οικοτόπων, προκειμένου η Ελλάδα να καταθέσει έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής της Οδηγίας 92/43 εντός του 2013, κάτι που αποτελεί εθνική υποχρέωση ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας.
- πρόταση για συγχώνευση των Φ.Δ.Π.Π. σε 14 δεν υπήρξε από κανένα υπηρεσιακό και θεσμικό παράγοντα στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα και είχαν ως κύριο σκοπό τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Φ.Δ.Π.Π. και την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων τους και όχι το «πετσόκομμα» του αριθμού τους.
- Χαρακτηρισκό παράδειγμα της προχειρότητας αποτελεί το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν λειτουργεί κανένας Φορέας Διαχείρισης. Κατά τα άλλα ο σχεδιασμός κάνει λόγο για συγχωνεύσεις ανά Περιφέρεια !!!
- Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς υπηρεσιακοί και μη δηλώνουν ότι στηρίζουν τον θεσμό των Φ.Δ.Π.Π.
- έχει ήδη ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ σε εξωτερικό Νομικό Σύμβουλο η επεξεργασία σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου  των  Ν. 1650/1986, 2742/99 & 3937/11, λαμβάνοντας υπόψη  τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
- Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας εκτός από συνταγματική υποχρέωση (Άρθρο 24 Συντάγματος) θα πρέπει να αποτελεί και προτεραιότητα της πολιτείας έτσι ώστε να επιτευχθεί τόσο η προστασία της βιοποικιλότητας όσο και η αειφορική ανάπτυξη.
 Τόσο ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όσο και οι Πρόεδροι των Φ.Δ. μέσω του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, έχουμε καταθέσει σε όλες τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες συγκεκριμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για τη προστασία και τη στήριξη των θεσμοθετημένων Προστατευόμενων Περιοχών και των Φορέων Διαχείρισής τους.
 Στην εποχή όμως του Fast Track και της μόνιμης δικαιολογίας ότι «αυτό το ζητάει η Τρόικα», η αδικαιολόγητη και παντελώς ατεκμηρίωτη τόσο από οικονομικής όσο και από επιστημονικής άποψης δρομολογούμενη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας.
Οι Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας μας, αυταπόδεικτα αποτελούν τον σημαντικότερο εθνικό πλούτο τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές.
Μη βρίσκοντας κανένα άλλο προφανές όφελος από αυτή την κίνηση, καταλήγουμε στο να αντικαταστήσουμε την αρχική μας άποψη ότι πρόκειται για προχειρότητα με ότι πρόκειται τελικά για σκοπιμότητα.
Ο δρόμος για τα ......."μεγάλα έργα" στις «Προστατευόμενες Περιοχές» ανοίγει........ 

Απαλλαγείτε οριστικά από τα κουνούπια.


 Για να απαλλαγείτε από τα κουνούπια, χρησιμοποιείστε φυσικά εντομοαπωθητικά, που στηρίζουν τη δράση τους σε συστατικά των βοτάνων. Μπορούν να σας προστατέψουν, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, «παραπλανώντας» τα έντομα. Ορισμένα από τα φυτά των οποίων τα αιθέρια έλαια απωθούν τα έντομα είναι ο κέδρος, το πεύκο, το γεράνι, η λεβάντα, η κανέλα, το δενδρολίβανο, ο βασιλικός, η μέντα, το μπαχάρι, το θυμάρι, το σκόρδο, η βερβένα και το φλησκούνι. Μερικά δραστικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:
Σιτρονέλα: Το βότανο με τη χαρακτηριστική μυρωδιά λεμονιού, χρησιμοποιείται σε πολλά φυσικά εντομοαπωθητικά, όπως κρέμες, λάδια και κεριά. Τα κεριά από σιτρονέλα κυκλοφορούν στην αγορά σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων, από μικρά ρεσό μέχρι και μεγάλα ειδικά φαναράκια, που μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Μάλιστα, τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης απέδειξαν πώς η χρήση αυτών των κεριών μειώνει τα τσιμπήματα κουνουπιών κατά 42%. Να θυμάστε ότι είναι δραστικά, μόνο αν βρίσκεστε σε μικρή απόσταση από το κερί.
Νεπέτα (catnip oil): Το αιθέριο έλαιο αυτού του φυτού μπορεί να αποτρέψει την «επιδρομή», όχι μόνο των κουνουπιών, αλλά και άλλων ενοχλητικών εντόμων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, που όπως εξηγούν, το συγκεκριμένο έλαιο είναι 10 φορές πιο αποτελεσματικό από τα χημικά εντομοαπωθητικά, ευρείας χρήσης. Βρείτε όλα τα σκευάσματα που περιέχουν το συγκεκριμένο έλαιο, στο www.mosquitosolutions.com/. Αν χρησιμοποιείτε φυσικά εντομοαπωθητικά σπρέι, φροντίστε να ψεκάζεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.
Εναλλακτικό εντομοαπωθητικό: Κυκλοφορεί στην αγορά σε μορφή σπρέι ή λοσιόν, με την ονομασία Bite blocker. Είναι εντελώς φυσικό και δεν περιέχει κανένα από τα τοξικά συστατικά των χημικών εντομοαπωθητικών. Παρασκευάζεται από γεράνι, καρύδα και λιναρόσπορο και η δράση του κρατάει περίπου τρεισήμιση ώρες. Μπορείτε να το παραγγείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.biteblocker.com.
Πηγή: msn life style

Αγωνιστικό μέτωπο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας,ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και στο ξεπούλημα της ΕΒΖ.


Η πρώτη μαζική και μαχητική απάντηση εργατών, αγροτών και ΕΒΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων δόθηκε χτες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ. Ο εργαζόμενος λαός από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τους εργάτες του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας διαδήλωσαν την απόφασή τους να παλέψουν, να βάλουν εμπόδια στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα που τσακίζει μία μία τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση το λαό της, στην ανεργία, στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση εργάτες, αγρότες και μικρούς ΕΒΕ για να ενισχύσει την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με πορεία από το Σιδηροδρομικό Σταθμόκαι με κυρίαρχα συνθήματα: «Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε και μετά τη συγκέντρωση, που πήρε χαρακτήρα προσκλητηρίου σε παλλαϊκό ξεσηκωμό.
Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Σ. Κανσίζογλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ. Αναφέρθηκε στο έγκλημα της πώλησης της ΕΒΖ, μιας εταιρείας που στήθηκε και αναπτύχθηκε με το μόχθο του λαού μας, κατέχει τεχνογνωσία, σύγχρονα εξοπλισμένα εργοστάσια και εξακολουθεί παρά την πορεία συρρίκνωσης να είναι κερδοφόρα. Και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα.
Από την Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού χαιρέτισε η Αλ. Μπαλού, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΤΕ. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος, πρέπει να πάμε πιο γρήγορα στην οργάνωση του αγώνα, στην ενίσχυση της συμμαχίας των εργαζομένων στην τράπεζα, των αγροτών, των μικρομεσαίων. Αυτό είναι το δικό μας όπλο μπροστά στην ταχύτητα που προχωρούν οι εξελίξεις.
Από την ΠΑΣΕΒΕ χαιρέτισε ο Ν. Σιδηρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις δραματικές επιπτώσεις στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που η δουλειά τους συνδέεται με το παρόν και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων.
Από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ μίλησε ο Αλ. Ουγγρίνος.  Σημείωσε ότι «η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με την ΚΑΠ προβλέπει κατάργηση της ποσόστωσης ζάχαρης από το 2015, άρα θα μπορούσε η χώρα μας να επαναλειτουργήσει όλα τα εργοστάσια και να καλύψει τις ανάγκες σε ζάχαρη, εξασφαλίζοντας ποιοτική και φθηνή ζάχαρη στο λαό και ένα σεβαστό εισόδημα στους τευτλοκαλλιεργητές. Αντί για αυτό όμως, σβήνουν την τευτλοκαλλιέργεια , όπως έκαναν πριν λίγα χρόνια με την καπνοκαλλιέργεια και θα ακολουθήσουν και άλλες καλλιέργειες στα πλαίσια της ακόμη πιο αντιδραστικής νέας ΚΑΠ 2014-2020. Αυξάνουν αντί να μειώσουν την ανεργία, μιας και σ' αυτή σκοπεύουν να αθροίσουν και τους εργαζόμενους της ΕΒΖ και των άλλων κρατικοσυνεταιριστικών μονάδων.
Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας και η χώρα μας έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας (τεχνολογικές, επιστημονικές, κλιματολογικές, εδαφολογικές) και τη λειτουργία των περισσότερων ζαχαρουργείων, για να υπάρχει πλήρη αυτάρκεια της χώρας μας σε ζάχαρη και να κάνουμε και εξαγωγές.
Και αυτό μπορεί να γίνει σε πολλά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα σέβεται τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων».
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σάκης Τσίτσης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στέλεχος τουΠΑΜΕ: «Χρειάζεται τώρα, χωρίς καμιά αναμονή, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε κοινό μέτωπο, ο λαός όλων των περιοχών, να ενωθούν, να δράσουν συντονισμένα και αποφασιστικά. Με συνέχεια και προοπτική», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα των τροφίμων θα οξυνθεί. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Τίθεται πρόβλημα επιβίωσης του λαού που καλείται ο ίδιος να το λύσει για την οικογένειά του και τα παιδιά του. Σήμερα, η αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι όρος επιβίωσης του λαού μας. Το ίδιο, όρος επιβίωσης είναι η άλλη οργάνωση της παραγωγής, σχεδιασμένης σε εθνική κλίμακα, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, με βάση τις δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού, με απαγόρευση των εισαγωγών στα είδη που μπορούν να παραχθούν στη χώρα.
Ποιος μπορεί να κάνει αυτά τα αναγκαία; Μόνο ένας κρατικός τομέας, όχι όπως τον γνωρίσαμε μέχρι σήμερα αλλά με σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κοινωνικοποίηση. Με κοινό σχεδιασμό αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, χωρίς τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην προοπτική εξόδου απ' αυτή. Το ξαναλέμε: Δεν είναι ιδεολογική αγκύλωση. Είναι όρος επιβίωσης. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί από το λαό, τόσο μικρότερες οι θυσίες του».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο, ο Κ. Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών.
πηγη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τα κορυφαία αντιρατσιστικά γεγονότα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.


  Ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, της Ελληνίδας πρωταθλήτριας του τριπλούν, Βούλας Παπαχρήστου, για το ηλίθιο και βρώμικο ρατσιστικό σχόλιο της, φέρνει αναπόφευκτα στη μνήμη δύο άλλα κορυφαία αντιρατσιστικά γεγονότα, που έχουν μείνει στην ιστορία της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.
Τζέσε Ούενς (Jesse Owens)
Το πρώτο συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, τους οποίους ο Χίτλερ θέλησε να χρησιμοποιήσει για τη ναζιστική προπαγάνδα του αλλά του χάλασε τη «φιέστα» ο αφροαμερικανός αθλητής Τζέσε Ούενς (Jesse Owens), ο οποίος κατακτώντας 4 χρυσά μετάλλια ανάγκασε τον ηγέτη των φασιστών Ναζί να εγκαταλείψει το στάδιο ηττημένος….
Το δεύτερο μεγάλο γεγονός έχει καταγραφεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό του 1968, όπου δύο Αφροαμερικανοί αθλητές, στην διάρκεια της απονομής του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου, που είχαν κατακτήσει αντίστοιχα στη κούρσα των 200 μέτρων, ύψωσαν την γαντοφορεμένη γροθιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων στις ΗΠΑ.
Ας τα δούμε λίγο αυτά τα δύο μεγάλα γεγονότα, που έχουν «σημαδέψει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σημείο εκείνο, όπου μέσα από τους αγώνες δόθηκαν ισχυρά αντιρατσιστικά μηνύματα….

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936: Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο ήταν μια ευκαιρία για τον Χίτλερ να προπαγανδίσει τη ναζιστική θεωρία και να προβάλει τις γνωστές θεωρίες του για την ανωτερότητα της «Άριας φυλής» κ.ο.κ. Ο γνωστός υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς είχε στα χέρια του το τέλειο «σκηνικό» για το έργο του.
Σούπερ σταρ για τη Γερμανία ήταν ο Lutz Lang ένας θαυμάσιος άλτης, ο οποίος με τα ξανθά μαλλιά του και τα γαλανά μάτια του αντιπροσώπευε την χαρακτηριστική εικόνα της Άριας ανωτερότητας. Όμως, μακράν ο πιο διάσημος αθλητής του κόσμους ήταν αφροαμερικανός Jesse Owens, το πρότυπο της κατωτερότητας για την  ναζιστική ιδεολογία, απέναντι στους αθλητές της Γερμανικής ομάδας.
Όμως, στην διάρκεια των αγώνων ο Ούενς «πάγωσε» το γήπεδο. Αυτός ο μεγάλος αθλητής κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια, στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στο άλμα εις μήκος και στη σκυταλοδρομία 4Χ100.
Αυτό ανάγκασε τον Χίτλερ να αποχωρήσει από το στάδιο για να μην κάνει την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Τζέσε Ούενς.
Αντίθετα, ο Γερμανός Λάνγκ αποδεικνύοντας πόσο μεγάλος αθλητής ήταν μετά την ήττα του στο άλμα εις μήκος ήταν ο πρώτος που συνεχάρη το μεγάλο αντίπαλό του.

ΜΕΞΙΚΟ 1968: Εκείνα τα χρόνια στις ΗΠΑ οι ρατσιστικές ενέργειες σε βάρος των μαύρων έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δύο μαύροι Αμερικανοί αθλητές ο Tommie Smith και ο John Carlos, κέρδισαν χρυσό και χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα, στα 200 μέτρα.
Όταν ανέβηκαν στο βάθρο έγραψαν ιστορία με μια σιωπηλή διαμαρτυρία κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Έσκυψαν το κεφάλι και φορώντας μαύρο γάντι στο χέρι, το σήκωσαν και με σκυμμένο κεφάλι παρέμειναν σε στάση προσοχής όσο ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος των ΗΠΑ.
Ο Smith είχε υψώσει τη δεξιά γροθιά του συμβολίζοντας τη μαύρη εξουσία στην Αμερική ενώ ο Carlos σήκωσε την αριστερή γροθιά του συμβολίζοντας την ενότητα των μαύρων. Μαζί δημιούργησαν ένα τόξο της ενότητας και της εξουσίας.
Σε συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε ο Tommie Smith, ο οποίος κατείχε επτά παγκόσμια ρεκόρ είπε ότι «εάν νικήσω είμαι ένας Αμερικάνος εάν όχι είμαι ένας μαύρος Αμερικανός. Όμως, εάν έκανα κάτι κακό τότε θα πουν «ένας νέγρος». Είμαστε μαύροι και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μαύροι. Η Μαύρη Αμερική θα καταλάβει τι κάναμε απόψε».
Η  Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μέσα σε λίγες ώρες είχε καταδικάσει τους δύο Αμερικανούς. Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι ήταν «μια σκόπιμη και βίαιη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Ολυμπιακού πνεύματος."
 Ωστόσο, ήταν γνωστό ότι ετοιμαζόταν μια πολύ μεγάλη αντίδραση μαύρων Αμερικανών αθλητών. Και έπρεπε να αποτραπεί.  Έτσι, οι δύο αθλητές αποκλείστηκαν ισοβίως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά κατέκτησαν μια θέση στην ιστορία….
Πηγη  Pireas2day.gr

Από τα σπίρτα, τις τράπουλες, το αλάτι και το φωτιστικό πετρέλαιο στην ...ενέργεια και στα ύδατα.


Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, σύμφωνα με όσα έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση, εστιάζεται κυρίως στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι διαρθρωτικές αλλαγές περιλήφθησαν μεν στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι της απολύτου προτεραιότητος, στο βαθμό που η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να δείξει στους εταίρους ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους. Με δεδομένη μάλιστα την απειλητικά διαφαινόμενη αδυναμία φοροδοσίας της πλειοψηφίας των πολιτών, οι ιδιωτικοποιήσεις προβάλλουν ως η οδός για γρήγορα αποτελέσματα, προς την κατεύθυνση της μείωσης του χρέους.
Τι μπορεί να προσδοκά όμως η κυβέρνηση από τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι ποσά μπορεί να περιμένει, και από ποια περιουσιακά στοιχεία ώριμα προς αξιοποίηση; Σύμφωνα με δημοσιευθείσα στον Τύπο έκθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, από 32 μείζονα περιουσιακά στοιχεία, λιγότερο ή περισσότερο έτοιμα προς πώληση, το προσδοκώμενο χρηματικό όφελος δεν φτάνει καν τα 7 δισ. ευρώ, είναι μόλις 6,94 δισ. Λέμε μόλις, διότι πριν από ενάμιση χρόνο η τρόικα είχε υπολογίσει ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τα προσδοκώμενα έσοδα θα έφταναν τα 50 δισ. ευρώ.
Είναι φανερό ότι ο στόχος των 50 δισ. είναι όχι μόνο ανέφικτος, αλλά ίσως και φαιδρός. Απορεί κανείς με ποιους προφανείς ή αφανείς υπολογισμούς, ορίστηκαν τα 50 δισ., αν σκεφτούμε ότι στα πωλούμενα assets το ΤΑΙΠΑΔ έχει συμπεριλάβει όλα τα εναπομείναντα φιλέτα που κατέχει το Δημόσιο: τον χρυσοτόκο ΟΠΑΠ, το Κρατικό Λαχείο και τις Ιπποδρομίες, πολύτιμα ακίνητα (Αστερας Βουλιαγμένης, IBC κ.λπ.), αλλά και στοιχεία στρατηγικού χαρακτήρα: λιμάνια, αεροδρόμια, ύδατα, ΔΕΗ, δίκτυα αερίου. Κάποιοι άλλοι αναλυτές προσθέτουν περίπου 5 δισ. από συμμετοχές του Δημοσίου σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα δυνητικό άθροισμα περίπου 12 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμη κι έτσι, η απόσταση έως τα 50 δισ. είναι τεράστια.
Τι συμβαίνει; Oπως πολλοί άλλοι υπολογισμοί της τρόικας έτσι και αυτός απεδείχθη υπεραισιόδοξος και εκτός πραγματικότητας. Εκτός κι εάν στο τελικό ποσόν των 50 δισ. περιλαμβάνονται και άδηλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ορυκτός ή υποθαλάσσιος πλούτος, τέτοια που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η χώρα, δια της εκλεγμένης κυβερνήσεώς της, καλείται τώρα να λάβει μια ιστορική απόφαση, που ενδέχεται να ορίσει τη μοίρα της χώρας για πολλές δεκαετίες: Θα παραχωρήσει πόρους και περιουσία στρατηγικού χαρακτήρα, όπως ο έλεγχος της ενέργειας και των υδάτων, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, για να μειώσει το ποσόν του χρέους κατά 7 δισ.; Και πόση ανακούφιση μπορεί να προσφέρει στην καταστρεφόμενη χώρα και στους πολίτες της αυτή η μείωση χρέους; Τα 7 δισ. των ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ λιγότερα από όσα θα απέφερε το κούρεμα των ομολόγων που διακρατούν οι επίσημοι οργανισμοί.
Ή θα διατηρήσει, εν μέρει τουλάχιστον, τον έλεγχο κάποιων στρατηγικών πόρων, ώστε να διαθέτει τα αναγκαία διπλωματικά και αναπτυξιακά εργαλεία για γεωπολιτική διαπραγμάτευση και ανόρθωση της χώρας;
Η χώρα έχει απογυμνωθεί. Στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, η πραγματική οικονομία τείνει να νεκρωθεί, όχι μόνο από έλλειψη ρευστότητας αλλά και από καλπάζουσα έλλειψη αξιοπιστίας· τα νοικοκυριά εξαντλούν τα αποθέματά τους· η φοροληψία έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της· το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται πλήρως από την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτών· η ανεργία αλλοιώνει επικίνδυνα τον κοινωνικό ιστό. Η κυβέρνηση οφείλει να σταθμίσει το ιστορικό κόστος σε βάθος γενεών: η ενέργεια, τα ύδατα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, δεν είναι καν εκχώρηση του μονοπωλίου πυρείων, παιγνιοχάρτων, άλατος και φωτιστικού πετρελαίου, που συνόδευσε την Ελλάδα επί έναν αιώνα.
Πηγη :vlemma.gr

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


      Σε δύο  προτάσεις συμμετέχει ο Δήμος Αλεξάνδρειας
 Τις προτάσεις δύο Αναπτυξιακών Συμπράξεων – της «Αλεξανδρινής Γης» και της «Προοπτικής Απασχόλησης» – στις οποίες συμμετέχει ως εταίρος ο δήμος Αλεξάνδρειας, ενέκρινε για χρηματοδότηση η αρμόδια Επιτροπή, που ορίστηκε με απόφαση του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Διον. Ψωμιάδη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των «Τοπικών Σχεδίων για την απασχόληση προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» (γνωστών ως Τοπ.Σ.Α.), του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Από τις συνολικά 48 προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία από διάφορες Αναπτυξιακές Συμπράξεις, μία πρόταση αποσύρθηκε, όλες οι υπόλοιπες αξιολογήθηκαν θετικά, όμως θα χρηματοδοτηθούν τελικά οι 28 πρώτες, κατά σειρά αξιολόγησης, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 10.500.000 ευρώ.
Το Πρόγραμμα των Τοπ.Σ.Α. σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο «την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων από ειδικές κοινωνικές ομάδες, που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας μέσω της εφαρμογής ειδικά στοχευόμενων δράσεων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών απασχόλησης».
     Αποκλειστικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι Αναπτυξιακές Συμπράξεις του Ν.4019/2011 (Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα), που ιδρύονται για το σκοπό αυτό με τη συμμετοχή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, δήμων, κοινωφελών επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Οι προαναφερόμενοι φορείς, μέσω της Αναπτυξιακής Σύμπραξης που συστήνουν, καταρτίζουν τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο επιδιώκεται η δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, σε οριοθετημένες, από τις ίδιες τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις, περιοχές παρέμβασης. Οι επιλέξιμες-χρηματοδοτούμενες δράσεις του σχεδίου Τοπ.Σ.Α. περιλαμβάνουν την εκπόνηση μελετών (για την τοπική αγορά εργασίας, για την διάγνωση εξειδικευμένων τοπικών αναγκών ή και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μιας περιοχής), ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, κατάρτιση, επιμόρφωση, συμβουλευτική και υποστήριξη των (εν δυνάμει) ωφελούμενων ανέργων και δράσεις δικτύωσης.
Η υλοποίηση ενός Τοπ.Σ.Α. αφορά στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων, από την επιλογή τους μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης νέων θέσεων απασχόλησης. Σημειώνεται ότι στις δαπάνες που επιχορηγεί το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται το κόστος δημιουργίας της θέσης απασχόλησης, το οποίο καλείται να καταβάλλει ο  εργοδότης. Ο όρος αυτός – ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες της χώρας, με τη βαθιά ύφεση στην αγορά εργασίας, το κλείσιμο χιλιάδων μικρών κυρίως και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και τις στρατιές των ανέργων – συνιστά κατά πολλούς το κυριότερο εμπόδιο για την επιτυχία των Τοπ.Σ.Α.
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε χρηματοδοτούμενες Αναπτυξιακές Συμπράξεις Τοπ.Σ.Α.
Ο δήμος Αλεξάνδρειας συμμετέχει σε δύο Αναπτυξιακές Συμπράξεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα:
Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Αλεξανδρινή Γη» για την υλοποίηση του Τοπ.Σ.Α. «Ανάπτυξη Μακεδονικού κάμπου μέσα από την αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού – ΑΞΙΑ», που αξιολογήθηκε πρώτη στην κατάταξη των προτάσεων, με χρηματοδότηση 370.000 ευρώ, στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι Σκύδρας και Πέλλας, τα Επιμελητήρια Ημαθίας και Πέλλας, το Κ.Ε.Κ-Κ.Α.Ε.ΛΕ. Αλεξάνδρειας  Εμπορικοί Σύλλογοι, η Εταιρεία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, με συντονιστή της Σύμπραξης το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (Κ.Α.ΕΛ.Ε.). 
Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Προοπτική Απασχόλησης» για την υλοποίηση του Τοπ.Σ.Α. «Τοπικό Σχέδιο για την απασχόληση, προσαρμοσμένο στις   ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας της Π.Ε. Ημαθίας», με χρηματοδότηση 355.000 ευρώ, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο δήμος Βέροιας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, η Αναπτυξιακή Ημαθίας (ΑΝ.ΗΜΑ.), τα Εργατικά Κέντρα Βέροια και Αλεξάνδρειας, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., με συντονιστή εταίρο της Σύμπραξης το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Βέροιας.
Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις, θα κληθούν να επιλέξουν από τις περιοχές παρέμβασης έναν αριθμό ωφελουμένων (ανέργων ατόμων που αναζητούν εργασία ή ατόμων που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ατομική επιχείρηση) και θα αναλάβουν την υποστήριξή τους μέσα από το ένα πλέγμα δράσεων, συμβουλευτικής, εκπόνησης business plan, επιμόρφωσης-κατάρτισης, κλπ. που θα τους καταστήσει ικανούς να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι / επιχειρηματίες και εν συνεχεία θα τους υποστηρίξει στα πρώτα στάδια λειτουργίας της επιχείρηση ή της απασχόλησης τους.
Ο δήμος Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο υλοποίησης των Τοπ.Σ.Α. από τις δύο Αναπτυξιακές Συμπράξεις όπου συμμετέχει, θα αναλάβει δράσεις και ενέργειες ενημέρωσης, πληροφόρησης και δημοσιότητας, με σκοπό την επιλογή των ωφελούμενων από την περιοχή του, καθώς και  την υποστήριξη των ωφελούμενων για την εξεύρεση εργασίας. 

ΟΣΕ : Αφου τον απαξίωσαν και τον τεμάχισαν σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, τώρα βιάζονται να τον πουλήσουν...


Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ιδιωτικοποίησης που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους Έλληνες.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ ως κορύφωση μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '90 στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης των Σιδηροδρόμων που προωθείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία προσαρμόστηκε σταδιακά στο εσωτερικό δίκαιο που διέπει τις σιδηροδρομικές μεταφορές από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Το τελικό σχέδιο για το ξεπούλημα του εθνικού σιδηροδρόμου εκπονήθηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και εκφράστηκε από τον νόμο v. 3891/2010 επί υπουργίας Δ. Ρέππα, με τον οποίο οριστικοποιήθηκε η διάσπαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη μητρική εταιρεία, ενώ δημιουργήθηκαν και ακόμη δυο θυγατρικές η ΓΑΙΑΟΣΕ - ως διαχειριστής της ακίνητης περιουσίας - και ο ΕΡΓΟΣΕ - υπεύθυνη εταιρεία για τα έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου του. Παράλληλα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» και «εκσυγχρονισμού» του σιδηροδρόμου καταργήθηκαν δεκάδες δρομολόγια σε ολόκληρη τη χώρα όπως και τα διεθνή δρομολόγια - στην αχρηστία βρίσκεται ολόκληρο σχεδόν το δίκτυο της Πελοποννήσου για το οποίο δαπανήθηκε πακτωλός κονδυλίων - αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές των εισιτηρίων, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές ήταν οι εξελίξεις και για το προσωπικό του Οργανισμού, με υποχρεωτικές
μετατάξεις και μειώσεις μειώσεις μισθών. Παρά τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλε η τότε κυβέρνηση για να καταστήσει τον ΟΣΕ
 «ελκυστικό» προς επενδύσεις σε αυτά τα δύο και κάτι χρόνια που μεσολάβησαν από την υπερψήφιση (και από τη ΝΔ) του νόμου Ρέππα, δε βρέθηκε ενδιαφερόμενος αγοραστής παρά τη σχετική φημολογία περί Γάλλων, Ρώσων και Κινέζων «επενδυτών» που αναπτυσσόταν όλο το διάστημα. Οπως προέκυψε από το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, μετά και την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Ανάπτυξης, το «καθήκον» για το ξεπούλημα του Σιδηροδρόμου αναλαμβάνεται από τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά και τον «έμπειρο» σε ιδιωτικοποιήσεις υπερ - υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ώστε το «πωλητήριο» που το ντόπιο πολιτικό προσωπικό κρέμασε στον ΟΣΕ να βρει παραλήπτη.
Πλέον, με την κρίση στη χώρα να έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο, και τις εσωτερικές αξίες να έχουν πιάσει «πάτο» ο... υπερυπουργός όπου σταθεί και όπου βρεθεί διαλαλεί ότι στις άμεσες προτεραιότητες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Οπως έχει αναφέρει επανειλημμένα σε δηλώσεις του ο Κ. Χατζηδάκης, αυτό που απομένει είναι να ξεκαθαρίσει σε επίπεδο ΕΕ τι θα γίνει με τα «χρέη» του ΟΣΕ - ξεπερνούν τα 10 δισ. - ώστε να «προχωρήσει» το ζήτημα. Υποτίθεται ότι τα χρέη του Οργανισμού με τον ν. 3891/2010 «πέρασαν» στον κρατικό προϋπολογισμό και το Δημόσιο ως αντάλλαγμα πήρε υπό την κυριότητά του την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ.
Τα «χρέη» και πάλι στην επικαιρότητα
Ομως, όπως προέκυψε τελευταία, το ποσό αυτό συνεχίζει να καταγράφεται στον ισολογισμό του ΟΣΕ και εδώ είναι ένα σημείο που η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Τα 10 δισ. ευρώ προσμετρήθηκαν για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2010 και συνδιαμόρφωσαν το τελικό του ύψος και τα συνακόλουθα αντιλαϊκά μέτρα που λήφθηκαν με πρόφαση τον περιορισμό του; Ακόμη, οι τόκοι αυτών των χρεών προς ιδιωτικές τράπεζες του εσωτερικού και εξωτερικού συνεχίζουν να «τρέχουν» κανονικά και καταβάλλονται από ποιον; Από τον ΟΣΕ ή από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ανάλογα ερωτήματα προκύπτουν και για τα χρέη του ΟΑΣΑ τα οποία επίσης υποτίθεται πέρασαν στον κρατικό προϋπολογισμό με ανάλογο νόμο επί υπουργίας Ρέππα, αλλά πάλι όπως έγινε πρόσφατα γνωστό αυτά τελικά συνεχίζουν να βαραίνουν τις αστικές συγκοινωνίες.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το υπέρογκο χρέος του ΟΣΕ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ, ώστε να νομιμοποιηθεί στις λαϊκές συνειδήσεις το ξεπούλημά του, δημιουργήθηκε κατόπιν συνειδητής πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα πάνω από 10 δισ. ευρώ χρέη, προέκυψαν εξαιτίας της συστηματικής άρνησης των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων να επενδύουν για λογαριασμό του κράτους στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναγκάζοντας τον ΟΣΕ να προστρέχει στη «νόμιμη» τραπεζική τοκογλυφία για την άντληση κεφαλαίων, ώστε να αναπτύσσει τις υποδομές του και να επιδοτεί τα εισιτήρια και τις «άγονες» γραμμές.
Οι κυβερνήσεις σταματούν την επιδότηση του ΟΣΕ, μοιράζουν κρατικό χρήμα - χρήμα του εργαζόμενου λαού δηλαδή - στις τράπεζες, οι τράπεζες αυτό το τζάμπα χρήμα, το δανείζουν έναντι τοκογλυφικού επιτοκίου στον ΟΣΕ - όπως και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις - ο ΟΣΕ, στη συνέχεια, αδυνατεί να καλύψει τους τόκους και τα υπόλοιπα λειτουργικά του έξοδα, άρα καθίσταται «ελλειμματικός», συνεπώς ξεπουλιέται. Και ενώ είναι γνωστή η παραπάνω μεθόδευση, έφτασαν οι γνωστοί «παπαγάλοι» των αστικών ΜΜΕ να λένε ότι τα 10 δισ. χρέη δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υψηλής μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Οργανισμού...
Το βέβαιο είναι ότι η οριστική απόφαση που θα παρθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επηρεάσει και τον τελικό χρόνο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και το ύψος του τιμήματος που θα καταβληθεί, όπως επίσης και της μοίρας που θα έχει η τεράστια ακίνητη περιουσία του Ομίλου.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 6,2 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Πάτρα και τη διασύνδεσή του με βασικά λιμάνια της χώρας και διευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα - από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια - έργα που καθιστούν το σιδηρόδρομο ιδιαίτερα «ελκυστικό» στην ανεύρεση ιδιώτη επενδυτή, σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά και το σχεδιασμό για την κατασκευή και ανάπτυξη σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων στο Θριάσιο κατ' αρχήν και στη Θεσσαλονίκη στη συνέχεια.
Μπορεί και πρέπει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση
Ο εργαζόμενος λαός της χώρας έχει ανάγκη από σύγχρονες, ποιοτικές, φτηνές και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές, οι οποίες θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων, την πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών στις χώρες της ΕΕ που πιστά υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Σκοπός τους είναι η παράδοση των πιο κερδοφόρων τμημάτων του ΟΣΕ στο μεγάλο κεφαλαίο με αποκλειστικό κριτήριο να του εξασφαλίσουν ικανοποιητική κερδοφορία, με άμεσες συνέπειες το οριστικό κλείσιμο όσων ακόμα από τις περιφερειακές γραμμές δεν μπορούν να προσφέρουν στη γρήγορη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τον περαιτέρω περιορισμό των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, ώστε να εξασφαλίσουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
H ιδιωτικοποίηση του Σιδηροδρόμου θα αποτελέσει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του εργαζόμενου λαού και της χώρας, οι συνέπειες του οποίου θα γίνουν άμεσα ορατές, γι' αυτό πρέπει και μπορεί να αποτραπεί η εκτέλεσή του. Ο εργαζόμενος λαός με ένα πλατύ μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να καταστήσει σαφές στο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης ότι ο δημόσιος πλούτος δεν είναι «τσιφλίκι» καμιάς κυβέρνησης, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την ανάπτυξή του, σε εντελώς διαφορετική από τη σημερινή κατεύθυνση με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ-ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΟ Π.Π.Κ.Α.


ΠΑΜΕ –ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ, ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΚΑΛΕΣΜΑ :
-ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ
-ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
- ΞΕΚΛΗΡΙΖΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ
-ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ
-ΝΑ ΜΗ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ.
-ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ : ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
-ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ
ΟΛΟΙ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (ΗΜΑΘΙΑΣ) ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΛΗ, 7.30, τo απόγευμα, στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πουλάει τη Βιομηχανία Ζάχαρης δίνοντας χαριστική βολή στους εργαζόμενους της, στους αγρότες – τευτλοκαλλιεργητές, σε μια ακόμα παραγωγική δυνατότητα της χώρας αφού ταυτόχρονα παραδίνουν και της ποσόστωση παραγωγής, μετατρέποντας την από εξαγωγέα σε εισαγωγέα ζάχαρης.
Θυμίζουμε : Κι’ αυτό το έγκλημα, ΔΕΝ είναι τωρινή υπόθεση, της κρίσης. Αποφασίστηκε, εδώ και καιρό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (με τα «χρυσά κουτάλια», όπως έλεγαν οι υποστηρικτές της) και στηρίχθηκε απ’ όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Η ποσόστωση και η παραγωγή έπεσε κάτω από το μισό, η τιμή των τεύτλων μειώθηκε, εργοστάσια ζάχαρης έκλεισαν, την ώρα που η τιμή της ζάχαρης διεθνώς εκτινάσσεται στα ύψη. Το έγκλημα ολοκληρώνεται με τα Μνημόνια και τη δανεική σύμβαση.
Η ιδιωτικοποίηση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ που έχει βάλει θηλιά στους αγρότες, έχει υποθηκεύσει όλη την ύπαιθρο, προϋποθέτει τη πώληση όλων των θυγατρικών παραγωγικών επιχειρήσεων της (Ζάχαρη, ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ κ.λ.π.).
Οι συνέπειες για εργάτες εποχιακούς και μόνιμους, μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, για την οικονομία της περιοχής θα είναι ολέθριες.
Η χώρα έχει δυνατότητες ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργειας, ικανοποιώντας τις εγχώριες ανάγκες, χωρίς να κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ. Διεκδικούμε :
ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΖΑΧΑΡΗΣ.
- Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και μεταποιητικών μονάδων όπως η Βιομηχανία Ζάχαρης αλλά και Η ΔΩΔΩΝΗ, η ΕΛΒΙΖ κ.α.
- Μείωση κόστους παραγωγής. Απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε άρνηση συμμόρφωσης με τις κατευθύνσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
Τώρα που η καπιταλιστική κρίση αγριεύει σ’ όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, την ώρα που οι διατροφικές ανάγκες του λαού δεν ικανοποιούνται ΕΝΩ μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ένας είναι ο δρόμος επιβίωσης της εργατιάς, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των επαγγελματιών, των λαϊκών στρωμάτων :
Να ενώσουν τις δυνάμεις τους με ανυπακοή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μονοπώλια, τα κόμματα τους. Εργαζόμενοι στην Βιομηχανία Ζάχαρης σε συντονισμό με τα άλλα εργοστάσια της Αγροτικής Τράπεζας και τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ, τευτλοκαλλιεργητές και μικροί αγρότες, επαγγελματίες, με τους σημερινούς αγώνες να αποκρούσουμε την ιδιωτικοποίηση, να ανοίξουμε το δρόμο για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μεγάλων συμφερόντων.
Να στηρίξουμε ΟΛΟΙ μαζί τη πρόταση νόμου (ΚΚΕ) που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή για πλήρη κατάργηση των μνημονίων και των δανεικών συμβάσεων που αλυσοδένουν το λαό και τη χώρα και να βάλουμε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.
Να στηρίξουμε τον αγώνα για μέτρα άμεσης ανακούφισης του λαού από την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τη λαίλαπα των φόρων και των χαρατσιών, για τα φάρμακα και την υγεία που καταρρέουν, να μη κοπεί ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε κανένα, να μη πεινάσει κανείς.
Ο τόπος και ο λαός μπορούν να ζήσουν αν δεν τον κατακλέβουν τα μονοπώλια και Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ο πλούτος περάσει στα χέρια τους.
Σ’ αυτή τη κατεύθυνση τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ των εργατών, οι αγροτικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στη ΠΑΣΥ των μικρών αγροτών, τα Σωματεία των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στη ΠΑΣΕΒΕ των μικρών επαγγελματιών, διαθέτουν όλες τις δυνάμεις τους. Με κοινές περιοδείες τους στα εργοστάσια, στα χωριά, στις γειτονιές, επιδιώκουν να ενώσουν το λαό σε αντίσταση στο ξεριζωμό.
Κλιμακώνουν με τη διοργάνωση ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην ιδιωτικοποίηση – κλείσιμο της Βιομηχανίας Ζάχαρης
Τη Πέμπτη 26 Ιούλη 2012,
7.30 το απόγευμα
Στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Η θέση κάθε εργαζόμενου, μικρού αγρότη, μικρού επαγγελματία, του λαού του τόπου,ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ....
ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΠΑΜΕ)
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (ΠΑΣΥ)
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ – ΕΜΠΟΡΩΝ (ΠΑΣΕΒΕ)

Οι χαλυβουργοί συνεχίζουν τον αγώνα τους στο ζωσμένο από αμέτρητες δυνάμεις των ΜΑΤ εργοστάσιο.


Η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις στους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, οδήγησε στην επέμβαση της αστυνομίας που άνοιξε χθες τα ξημερώματα το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. 
 Έγιναν έξι προσαγωγές, η Αθηνών - Κορίνθου παρέμεινε κλειστή για αρκετές ώρες, ενώ τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ παραμένουν μπροστά στις πύλες του εργοστασίου.
Η υπόθεση όπως ήταν φυσικό πήρε έντονες πολιτικές διαστάσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, να υπογραμμίζει ότι «πρέπει να υπάρξει λύση». Προσεκτικό ήταν και το σχόλιο που έγινε από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο σημειώνεται ότι «το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας». 
Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ προχώρησε σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αλλά και προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, καταδικάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών χαλυβουργών και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Για πολιτική τρομοκρατίας κατηγορούν την κυβέρνηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκαν το εργοστάσιο.
 «Η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του  ΠΑΜΕ που δήλωσε οτι ότι «αυτοί που ζήτησαν να επέμβουν τα ΜΑΤ είναι τα διευθυντικά στελέχη του Μάνεση, όλο το χαφιεδολόϊ του και μια ομάδα εργαζομένων που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού».
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικής Χαλυβουργίας επιτίθεται κατά των ΜΜΕ που «διαδίδουν ότι η απεργία έληξε» και τονίζει ότι «οι χαλυβουργοί συνεχίζουν τον αγώνα τους».
Η ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου καταγγέλλει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαδίδουν ότι η απεργία στη χαλυβουργία έληξε και το εργοστάσιο λειτουργεί. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα και συκοφαντία των ηρωικών απεργών χαλυβουργών, που συνεχίζουν την απεργία τους.
» Αυτό που συμβαίνει στη χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο είναι ότι το εργοστάσιο είναι ζωσμένο από αμέτρητες δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν καταλάβει τις πύλες του εργοστασίου προκειμένου να βάλουν μέσα κάποιους διευθυντές μαζί με τη γνωστή ολιγομελή ομάδα απεργοσπαστών για να δείξουν ότι τελείωσε η απεργία.
» Το Δ.Σ. και οι χαλυβουργοί συνεχίζουν τον αγώνα τους και καλούν όλους τους εργαζόμενους σήμερα το απόγευμα στις 5.30 σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη γέφυρα Ασπροπύργου».

Ανάστατος ο Βόλος, με το Καίσιο-137


Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Βόλου, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος με τα ραδιενεργά απόβλητα της Χαλυβουργίας, έκαναν χτες το πρωί η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ», μαζί με πλήθος εκπροσώπων φορέων της περιοχής και ειδικότερα: ΕΛΜΕ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ», Σύνδεσμος Λιμενεργατών Βόλου, Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, Λαϊκή Επιτροπή Καπακλί, Λαϊκή Επιτροπή Χιλιαδούς, Λαϊκή Επιτροπή Καραγάτς, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Ν. Μαγνησίας, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Ιατρικών Κέντρων Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Γιατρών ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στη συνάντηση αντιπροσωπείας με το δήμαρχο Π. Σκοτεινιώτη, επισημάνθηκε η συστηματική προσπάθεια και από δημοσιεύματα να υποβαθμιστεί ο σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία τόσο των εργαζομένων στη Χαλυβουργία, όσο και της πόλης και περιοχής. Υπενθύμισαν βασικές διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις του Καίσιου-137 που εντοπίστηκε στο ραδιενεργό φορτίο της Χαλυβουργίας από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συνδικάτο με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων και την επιστημονική ενημέρωση του Αντρέα Θεοφίλου, πυρηνικού φυσικού και πρώην διευθυντή ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η αντιπροσωπεία απαίτησε από το δήμαρχο άμεσα να πάρει μέτρα στην κατεύθυνση:
Να απομακρυνθεί με όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας το επικίνδυνο υλικό.
Να πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία, στους εργαζόμενους στο λιμάνι και στους κατοίκους στην περιοχή δίπλα από το λιμάνι.
Να διαλευκανθεί το θέμα με το σκραπ που μπήκε τους τελευταίους μήνες και μπαίνει αυτή την περίοδο μέσα στο εργοστάσιο.
Να ελεγχθεί το εργοστάσιο στο Βελεστίνο, η γύρο περιοχή και να γίνει ενημέρωση για το πότε άλλαξε η εταιρεία τα φίλτρα.
Να γίνει έλεγχος στο υλικό που χρησιμοποιείται για τα οδοστρώματα και να ενημερώσει η εταιρία πού χρησιμοποίησε τέτοιο υλικό τουλάχιστον τους τελευταίους 4 μήνες. Να γίνουν άμεσα μετρήσεις.
Ο δήμαρχος από τη πλευρά του απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υποσχόμενος γενικά ότι θα κινήσει κάποιες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνεργασία με το Δήμο Βελεστίνου. Η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου και οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψή αλλά και στην παράσταση διαμαρτυρίας, επισήμαναν ότι θα εντείνουν τις δράσεις τους μέχρι να απομακρυνθούν με ασφαλή τρόπο τα ραδιενεργά απόβλητα.

Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, εντάσσεται και ο Δήμος Αλεξάνδρειας


ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 6 ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προγραμματικό πλαίσιο με βαρύνουσα σημασία για την χωροταξική οργάνωση, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις αναπτυξιακής πολιτικής την προσεχή 15ετία, αποκτά το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να κυρωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο τρέχον έτος.
Ήδη τον περασμένο μήνα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (Ο.Ρ.ΘΕ.) – νομικό προσώπου δημοσίου δικαίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου – μετά από μακρά περίοδο διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων, που διήρκεσε επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, υπέβαλλε το κείμενο του σχεδίου νόμου στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ο.Ρ.ΘΕ.
Το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, αναμένεται να τεθεί στη συζήτηση που θα έχει την Παρασκευή 20 Ιουλίου ο υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ο.Ρ.ΘΕ., στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στη Θεσσαλονίκη.
Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Ιουλίου, αποφάσισε να ζητήσει από τον Ο.Ρ.ΘΕ. και τον υπουργό, να συζητηθούν αναλυτικά σε ειδική διαδικασία οι παρατηρήσεις και προτάσεις που διατύπωσαν οι δήμοι για το σχέδιο νόμου.
Η Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, αξιώνει να γίνουν να διατηρηθεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ως αποκεντρωμένη δομή, με ενίσχυση της να διατηρηθεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ως αποκεντρωμένη δομή, με ενίσχυση της υπόστασης και των αρμοδιοτήτων του – τη στιγμή μάλιστα που από ορισμένους κύκλους εκφράζονται ανοιχτά ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάργησής του, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την μείωση του δημόσιου τομέα στη χώρα.
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. συμμετείχε και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, ο οποίος κατέθεσε εγγράφως πρόταση να περιληφθεί στο κείμενο του σχεδίου νόμου αναφορά, για την αξιοποίηση και χρήση του στρατιωτικού Αεροδρομίου Αλεξάνδρειας ως Εμπορευματικού Αεροσταθμού (Cargo) με σκοπό την διακίνηση, των νωπών κυρίως, αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας στις αγορές της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, στις εκτός της Θεσσαλονίκης αστικές περιοχές για οικιακή χρήση.
Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης
Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης εντάσσεται το σύνολο των δήμων που ανήκουν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς, καθώς και οι δήμοι Αλεξάνδρειας από το νομό Ημαθίας, Πέλλας του νομού Πέλλας και Πύδνας-Κολινδρού του νομού Πιερίας.
Οι περιοχές των παραπάνω δήμων, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα υπόκεινται στις ρυθμίσεις ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου πλαισίου κατευθύνσεων πολιτικής, στόχων, προτεραιοτήτων, προγραμμάτων και μέτρων, που είναι αναγκαία για τη χωροταξική και οικιστική οργάνωση, την οικονομική ανασυγκρότηση και την περιβαλλοντική προστασία τους.
Η περιοχή εφαρμογής του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης διακρίνεται σε 5 χωρικές ενότητες:
την Ενότητα Μητροπολιτικού Κέντρου, που περιλαμβάνει τους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, και τις δημοτικές ενότητες Καλλιθέας και Ωραιοκάστρου του δήμου Ωραιοκάστρου.
την Ενότητα Ευρύτερης Ζώνης Λιμνών, που περιλαμβάνει τους δήμους Λαγκαδά, Βόλβης, και τη δημοτική ενότητα Μυγδονίας του δήμου Ωραιοκάστρου, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
την Ενότητα Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει τους δήμους Πολυγύρου, Σιθωνίας, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη του ν.Χαλκιδικής.
την Ενότητα Κιλκίς, που περιλαμβάνει τους δήμους Κιλκίς και Παιονίας του ν.Κιλκίς, και
την Ενότητα Δυτικής Ζώνης Αξιού, που περιλαμβάνει τους δήμους  Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας της Π.Ε. Πέλλας και Πύδνας-Κολινδρού της Π.Ε. Πιερίας.
Στο σχέδιο νόμου γίνονται εκτενείς αναφορές σε μέτρα και κατευθύνσεις πολιτικής για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, στο σύνολο και τις επί μέρους χωρικές ενότητες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, την χωρική και κοινωνική συνοχή, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας και την προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, την χωροταξική διάρθρωση των τομέων παραγωγής, του συστήματος των μεταφορών, των τεχνικών υποδομών, κ.ά.
Για την χωρική οργάνωση της Ενότητας Δυτικής Ζώνης Αξιού, όπου υπάγεται ο δήμος Αλεξάνδρειας, οι στόχοι και οι επιλογές που τίθενται στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνουν:
την αξιοποίηση της καλής προσπελασιμότητας της περιοχής για τη δημιουργία-οργάνωση ζωνών μεταποιητικής και εμπορευματικής δραστηριότητας.
την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη διατήρηση και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, μέσω της κατάλληλης οργάνωσης χρήσεων γης, μέτρων προστασίας των πόρων και δημιουργίας συμπληρωματικών υποδομών και εξυπηρετήσεων.
Την ενίσχυση των αστικών κέντρων της Ενότητας (Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Αιγίνιο) σε υποδομές και κοινωνικό εξοπλισμό και την αξιοποίηση του στρατηγικής σημασίας άξονα Αλεξάνδρειας-Γιαννιτσών, με συνδυασμένη ανάπτυξη των γεωργικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
Την ενίσχυση των υποδομών και της λειτουργικότητας των οικισμών που αναπτύσσονται γύρω από τα αστικά κέντρα της Ενότητας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προτάσεις (αναφέρονται στο παράρτημα του σχεδίου νόμου), για την πολιτιστική ανάπτυξη, την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ενότητας Δυτικής Ζώνης Αξιού.
Για την περιοχή, ειδικότερα, του δήμου Αλεξάνδρειας γίνεται πρόβλεψη:
Μελέτης συνόλων με ιδιαίτερα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως των κτηρίων και αποθηκών του Σιδηροδρομικού Σταθμού και των σπιτιών του Εποικισμού που διασώζονται στο Πλατύ και των ιστορικών κτισμάτων που συνδέονται με την ιστορία των σιδηροδρόμων, στη Μεγάλη Γέφυρα και την Αλεξάνδρεια, με σκοπό την, μέσω προγραμμάτων, ανάδειξη και προστασία τους.
Για την υλοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικών διαδρομών και δικτύων, που συνδέουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως η δημιουργία δικτύου που θα συνδέει προϊστορικές θέσεις (τούμπες) – μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αρχαίος οικισμός της Κυψέλης του δήμου Αλεξάνδρειας και η δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων της ιστορικής και βυζαντινής περιόδου – μεταξύ αυτών αναφέρονται το τόξο Ρωμαϊκής Γέφυρας στο Κλειδί και η Ρωμαϊκή πόλη στο Νησί του δήμου Αλεξάνδρειας.
Την ευθύνη για την εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης θα έχει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, με όργανα το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή. Στο Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπεται να συμμετέχουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος, δήμαρχοι από άλλες περιοχές ευθύνης του Ρυθμιστικού και εκπρόσωποι των υπουργών Π.Ε.Κ.Α., Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας).
Για την προώθηση των στρατηγικών στόχων του νέου Σχεδίου, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού προβλέπεται να καταρτίζει ανά πενταετία «ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης το οποίο εξειδικεύει τις αναγκαίες ενέργειες του Οργανισμού και όλων των αρμοδίων φορέων για την επίτευξη των στόχων, ορίζει τομείς προτεραιότητας και προσδιορίζει για κάθε τομέα εξειδικευμένα σχέδια δράσης».
Τέλος, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, τα σχέδια ανάπτυξης περιοχών δεύτερης κατοικίας, οι ζώνες οικιστικού ελέγχου, άλλα υποκείμενα σχέδια χρήσεων γης ή πολεοδομικής οργάνωσης, όπως και οι κανονιστικές και ατομικές πράξεις με τις οποίες επιχειρείται ρύθμιση χώρου, που αφορούν την περιοχή εφαρμογής του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, θα τελούν, μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ρυθμιστικού.

125 μεροκάματα, των 25 ευρώ ,για 210 εργαζόμενους στο δήμο , μέσω.... Γ.Σ.Ε.Ε.


Προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας .

210 θέσεις στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) εκδόθηκε η υπ’ αριθμό ΚΟΧ 5.201/1/2012 ανακοίνωση (προκήρυξη) για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με σκοπό την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα (Νομός) Ημαθίας».

Η ανακοίνωση αφορά την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά εξακοσίων ογδόντα τεσσάρων (684) ατόμων για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στο Νομό Ημαθίας, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα απασχοληθούν διακόσια δέκα (210) άτομα στον Δήμο Αλεξάνδρειας, διακόσια τριάντα (230) άτομα στον Δήμο Βέροιας, διακόσια τριάντα δύο (232) άτομα στον Δήμο Νάουσας, δύο (2) άτομα στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, και δέκα (10) άτομα στο «Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών-ΕΡΓΑΝΗ».

Οι υποψήφιοι - ωφελούμενοι πρέπει σωρευτικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις συμμετοχής:
να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, και
να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή Αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως και 10.500 ευρώ το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2009 έως 31-12-2009).

Κάθε ωφελούμενος μπορεί να απασχοληθεί σε μία θέση εργασίας έως πέντε (5) μήνες, μέσα σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Σύμφωνα με το άρθρο 89 του Ν.3996/2011, η αμοιβή αυτών που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας είναι 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο ΚΟΧ.1 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή (ώρες παραλαβής αιτήσεων: 08:30-14:30), είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία του Δικαιούχου, στην ακόλουθη διεύθυνση:

Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε., οδός Σωτήρη Πέτρουλα 5, Βέροια, Τ.Κ. 59100
υπόψιν κ. Στέλλας Μπαρμπαρούση (τηλ. επικοινωνίας: 2331071890 ).

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες: αρχίζει από την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 και λήγει την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012.

Ανάρτηση της ανακοίνωσης (προκήρυξης) έχει γίνει στα δημοτικά καταστήματα και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του Δήμου Αλεξάνδρειας, καθώς και σε όλα τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ του Νομού Ημαθίας.

Το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών, είναι λίγο πιο πάνω η λίγο πιο κάτω από το πρόβλημα των ...σκουπιδιών ;


Οξύ το χρόνιο πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών ,είναι ιδιαίτερα εμφανές στην πόλη της Αλεξανδρείας και αναδείχτηκε επανειλημμένα από τον δημ. σύμβουλο Χρ. Αλευρά , χωρίς όμως δυστυχώς η διοίκηση του δήμου ,στον ενάμιση χρόνο ζωής της , να αποπειραθεί όχι να το επιλύσει αλλά ούτε καν να το αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα.
Το πρόβλημα βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στη πόλη μας αλλά μαστίζει και τη πρωτεύουσα του νομού μας την Βέροια αν κρίνουμε από τη επιστολή πολίτη της που παραθέτουμε :

Γράφει ο Αντώνιος Λιόλιος , Παθολόγος

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα το πρωί παρατήρησα ότι ο καλός μου φίλος Π.Β. κούτσαινε. Τον ρώτησα τι έπαθε και μου αποκάλυψε ότι πριν από μερικές μέρες και ενώ οδηγούσε με το μηχανάκι του, δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά. Ένα απ’ αυτά τον δάγκωσε στο πόδι μ’ αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και πέφτοντας να χτυπήσει στο γόνατο και στον αγκώνα (όπως βλέπετε και στην φωτογραφία).
Ο φίλος μου είναι ένας εύσωμος ενήλικας οπότε κατάφερε να απωθήσει τα σκυλιά και να μεταβεί στο νοσοκομείο Βέροιας για τις πρώτες βοήθειες. Δεν είχε συνοδηγό στο μηχανάκι του οπότε κινδύνευσε μόνο αυτός και όχι π.χ. το εγγονάκι του που ευτυχώς δεν είχε μαζί του.
Ο φίλος μου ενημέρωσε τον Δήμο Βέροιας όπως μου είπε και πλέον μακαρίζει την καλή του  τύχη που του επέτρεψε να την γλιτώσει σχετικά φθηνά.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Το πρόβλημα είναι χρόνιο, διογκούμενο και επικίνδυνο! Προσωπικά δέχθηκα πολλές επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά - κυρίως το βράδυ - όπως και αρκετοί από σας. Όλοι γνωρίζουμε ότι πέρα από τον κίνδυνο σωματικής βλάβης τα αδέσποτα αποτελούν  σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οπότε τι πρέπει να γίνει; Ποιος είναι ο αρμόδιος για την επίλυση του προβλήματος; Να υποθέσω το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Βέροιας; Υπάρχει σχετική νομοθεσία; Εφαρμόζεται; Αν όχι γιατί;
Οπότε απευθυνόμενος αρχικά στην κ. Δήμαρχο θα ήθελα να της προτείνω τα παρακάτω:
Αγαπητή κ. Δήμαρχε, καταλαβαίνω ότι ίσως ο Δήμος Βέροιας δεν διαθέτει τα μέσα ή την σχετική χρηματοδότηση για ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το οποίο πρόβλημα αν δεν το βλέπετε είμαι σίγουρος ότι το ακούτε καθημερινά – ίσως και το οσμίζεστε- καθώς τ’ αδέσποτα αρέσκονται να συναθροίζονται στο Δημαρχείο ακριβώς κάτω απ το γραφείο σας. (φωτογραφίες και βίντεο στην διάθεσή σας).  Επειδή όμως η στείρα κριτική δεν οδηγεί πουθενά, θα ήθελα να σας προτείνω τις παρακάτω λύσεις:
Ζητήστε βοήθεια: Από την αντιπολίτευση, από άλλους Δήμους, από την κτηνιατρική υπηρεσία, από το τμήμα υγιεινής, από το Υπουργείο Υγείας. Και αν δεν βρείτε ουσιαστική αρωγή, παρακαλώ ενημερώστε εμάς τους δημότες σας, ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε κάπως κι εμείς ή να το πάρουμε απόφαση ότι δεν γίνεται τίποτε.
Επειδή είναι θέμα χρόνου πότε θα έχουμε το επόμενο θύμα -το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι παιδί-, σας προτείνω την δημιουργία του δημοτικού φορέα «ΣΥΚEΑ» (Σύλλογος Κακοποιημένων εξ Αδέσποτων) ο οποίος να φροντίζει για την ψυχολογική αλλά και σωματική συμπαράσταση του τραυματισμένου δημότη. Η χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί με την ενθάρρυνση των δημοτών στο να καταθέτουν σχετικές αγωγές εναντίον του Δήμου, ζητώντας από το δικαστήριο το εκδικασθέν ποσό να κατατεθεί υπέρ του ΣΥΚΕΑ! Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή κίνηση δημοτικής ευαισθησίας, ο Δήμος θα μπορούσε να καλύπτει τα δικαστικά έξοδα των δημοτών κερδίζοντας έτσι την αμοιβή ενός δικηγόρου!
Εξετάστε το ενδεχόμενο ν’ αναβληθεί ή να ματαιωθεί κάποια προγραμματισμένη πολιτιστική εκδήλωση και να διοχετευθούν  οι σχετικοί πόροι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αναζητήστε  την εθελοντική βοήθεια των δημοτών και των σχετικών οργανώσεων  ζωόφιλων που δραστηριοποιούνται στην Βέροια. Θα εκπλαγείτε από την ανταπόκριση.
Προσωπικά, θα βοηθήσω το έργο σας με την δημιουργία ενός σχετικού ντοκιμαντέρ το οποίο θα δείχνει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα δείχνει γλαφυρά και με τεχνικά άρτιο τρόπο την εξαθλίωση των αδέσποτων της Βέροιας, και τις συνέπειες αυτής της εξαθλίωσης στην δημόσια υγεία. Επιπλέον -αν και θ’ αδικήσουμε τα άλογα ζώα που είναι τα μόνα που δεν φταίνε-, θα κινηματογραφήσουμε πραγματικές επιθέσεις αδέσποτων σε ανθρώπους οι οποίες δεν θα πιστεύετε ότι είναι πραγματικές και όχι σκηνοθετημένες. Εάν μάλιστα μπορείτε, θα μας τιμούσε να παρακολουθήσετε μέρος των γυρισμάτων που θα πραγματοποιηθούν ακριβώς κάτω απ’ το γραφείο σας!
Το ντοκιμαντέρ αυτό θα λάβει μεγάλη δημοσιότητα και θα αποσταλεί σε όλους τις  εμπλεκόμενες / ενδιαφερόμενες υπηρεσίες / οργανισμούς όπως π.χ. το Υπουργείο Υγείας, φιλοζωικά σωματεία κλπ καθώς και σε άλλους δήμους. Τέλος, και επειδή όντως «λεφτά δεν υπάρχουν» το ντοκιμαντέρ θ’ αποσταλεί σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά ΜΜΕ του εξωτερικού. Θα μας τιμούσε μια μικρή σας εμφάνιση κατά την οποία θα σας δοθεί η δυνατότητα να ζητήσετε βοήθεια εκ του εξωτερικού εάν φυσικά κρίνετε ότι ο Δήμος αδυνατεί ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνος του. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Να σας ενημερώσω δε, ότι ως δείγμα της πρόθεσής μας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, για την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ δεν θα ζητηθεί καμία οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο.
Αγαπητή κ. Δήμαρχε,
σας παρακαλώ να μην παρεξηγήσετε τις προθέσεις μου: εάν ακούγομαι καυστικός είναι επειδή το θέμα είναι φλέγον. Είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω και να συμβάλλω στην λύση του προβλήματος με όποιο προσωπικό μέσον διαθέτω και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δήμου. Το ίδιο διατεθειμένοι είναι πιστεύω και οι περισσότεροι συνδημότες μας. Περιμένουμε...
Φίλοι μου, δεν φταίνε τα αδέσποτα. Τα σκυλιά που δαγκώσανε τον φίλο μου και τ’ αδέσποτα που σας επιτίθενται τα βράδια, προσπαθούν να προστατέψουν κάποιο αφεντικό, ίσως αυτό που τα παράτησε. Τα περισσότερα θα πεθάνουν από πείνα, δίψα, μεταδοτικές αρρώστιες και τροχαία.
Εμείς, τα έλλογα ζώα έχουμε την ευθύνη.
Επιτρέψτε μου λοιπόν, να σας προτείνω ατομικά τα εξής:
Μάθετε τα δικαιώματά σας και διεκδικήστε τα. Η πόλη μας διαθέτει εξαιρετικούς δικηγόρους που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στον νομικό λαβύρινθο που δεν είναι τόσο πολύπλοκος ούτε τόσο ακριβός όσο υποθέτετε. Φροντίστε να καταγραφούν οι συνθήκες τραυματισμού σας. Ενημερώστε την τροχαία εάν είστε εποχούμενος και ζητείστε από το νοσοκομείο βεβαίωση της περίθαλψής σας εάν τραυματιστήκατε από πτώση ή από επίθεση. Χωρίς να είμαι νομικός, πιστεύω ότι φίλος μου ο Π.Β. δικαιούται αποζημίωσης για τραυματισμό και ψυχική οδύνη με πολύ καλές πιθανότητες να την κερδίσει. Εάν θέλετε να «μην μπλέξετε» ή έχετε πειστεί για το μάταιο της ενέργειας, τότε προετοιμαστείτε για το επόμενο δάγκωμα. Ή εγγραφείτε στον ΣΥΚΕΑ.
Ζητείστε από τους παρόντες να παρίστανται ως μάρτυρες εάν χρειαστεί να προχωρήσετε δικαστικά.
Και το κυριότερο: Συνειδητοποιήστε ότι η δύσκολη αυτή κατάσταση που καλείται ο δήμος ν’ αντιμετωπίσει είναι αποτέλεσμα των ενεργειών όσων ημών χρόνια τώρα εγκαταλείπουμε αδέσποτα, αδιαφορούμε στις εκκλήσεις των φιλοζωικών εταιρειών ή δεν πιέζουμε τους πολιτικούς μας για ουσιαστικές λύσεις. Ελάτε σε επαφή με τους συλλόγους ζωόφιλων της Βέροιας, ζητείστε την γνώμη τους και την βοήθειά τους και ενισχύστε τους στο έργο τους (πχ στείρωση, περίθαλψη και στέγη τραυματισμένων ζώων κ.λπ.).
Τα παραπάνω τα προτείνω όχι για να γίνουμε δικομανείς, ούτε για να πικράνουμε τους άρχοντές μας –πιστεύω ειλικρινά στην καλή πρόθεση των περισσοτέρων-, αλλά για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτον για να βοηθήσουμε τους  αρμόδιους να επωμιστούν τις ευθύνες τους υπηρετώντας υπ-εύθυνους πολίτες. Δεύτερον, για να συμβάλλουμε στο ν’ αποζημιωθεί ο κάθε πολίτης που υπέστη κάθε είδους βλάβη. Τρίτον, για να βοηθήσουμε στην αφύπνιση της κοινωνικότητάς μας, του εθελοντισμού μας και του έμπρακτου ενδιαφέροντός μας για την πόλη μας.
Πιστέψτε με αγαπητοί μου φίλοι, εάν μάθουμε να λειτουργούμε σωστά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας αλλά και διεκδικώντας τα δικαιώματά μας η πόλη θ’ αλλάξει προς το καλύτερο πολύ πιο σύντομα απ’ όσο φανταζόμαστε.
Έγραψα το άρθρο αυτό είναι επειδή τρέμω στην ιδέα ότι σύντομα κάποιο παιδί θα τραυματιστεί σοβαρά από επίθεση αδέσποτων ζώων ή θ’ αρρωστήσει από έλλειψη δημόσιας υγιεινής. Ή ότι κάποιος θερμοκέφαλος θα πετάξει «φόλα» και θα σκοτώσει αγαθά  ζώα γενετικά προγραμματισμένα για να τον προστατεύουν.
Πάντως, επειδή δεν μπορώ να γνωρίζω τι από τα παραπάνω θα πραγματοποιηθεί, μπορείτε να είστε σίγουροι για κάτι, ότι το ντοκιμαντέρ θα γίνει! Και εύχομαι να μην έχουμε να δείξουμε τίποτε επειδή το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί. Οπότε μετά περνάμε στα σκουπίδια....
Καλή ευθύνη σε όλους μας!

Αντώνιος Λιόλιος
Παθολόγος
Παραγωγός Ιατρικών Οπτικο-Ακουστικών Μέσων
Βέροια

Το δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας εγκατέλειψε στη τύχη του το εργοστάσιο ζάχαρης Πλατέως.


    Στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012, πριν από τη συζήτηση των θεμάτων  της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, προτάχθηκε αίτημα για ψήφισμα σχετικά με την τύχη της ΕΒΖ .
Το ψήφισμα που ανέγνωσε  η πρόεδρος του συμβουλίου, κα Όλγα Μοσχοπούλου, κατατέθηκε από τον  δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας, Χρ. Αλευρά.    

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

"Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα και με τις προγραμματικές της δηλώσεις, βιάζεται να προχωρήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αδιαφορώντας για το συμφέρον του λαού.
Από το γενικό αυτό ξεπούλημα δε πρόκειται ,αν τους το επιτρέψουμε, να γλιτώσει τίποτα.
Ενέργεια, νερά, θάλασσες, λιμάνια, δάση, παραλίες, αεροδρόμια βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) κάτι που σχεδιάζεται και προετοιμάζεται μεθοδικά εδώ και πολλά χρόνια.
 Ένα εργοστάσιο που έδωσε και δίνει ζωή στον τόπο μας και μεροκάματο σε χιλιάδες εργαζόμενους, σε αγρότες και ελεύθερους επιχειρηματίες στην περιοχή μας , πουλιέται όχι για να αξιοποιηθεί από ιδιώτες ή να κερδίσει το δημόσιο αλλά γιατί τα παγκόσμια μονοπώλια της ζάχαρης έχουν συμφέρον να μένει κλειστό και να καρπωθούν αυτά την ποσόστωση παραγωγής ζάχαρης της χώρας μας.
 Μια ποσόστωση που κατάντησε καταστροφική για τους αγρότες μας και για την εγχώρια παραγωγή της ζάχαρης μιας και την καθόριζε η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ.
Μεγάλες ευθύνες με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, έχουν και όλα τα κόμματα που δέχτηκαν με την υπογραφή τους τη συνθήκη του Μάαστριχτ που καθόριζε αυτή την καταστροφική ΚΑΠ της ΕΕ για τη χώρα μας .
Στην ουσία την ίδια πολιτική υπηρετούν με άλλα λόγια .
 ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που με κάθε θυσία επιβάλλουν στον λαό να παραμείνει στην ΕΕ αποκρύπτοντας ότι πολιτική της ΕΕ, είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
   Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι κατηγορηματικά αντίθετη με το ξεπούλημα της ΕΒΖ και της δημόσιας περιουσίας του λαού. Ο ελληνικός λαός, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με τους αγρότες μας μπορούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο για το συμφέρον του λαού και της χώρας μας .
  Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί τους πολίτες της Ημαθίας, τους αγρότες του νομού και τους εργαζόμενους στη βιομηχανία να αγωνισθούν με  όλες τις δυνάμεις τους, για να αποτραπούν και να ανατραπούν οι πολιτικές που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και τον μαρασμό.
  Σαν ένα βήμα στη κατεύθυνση της αποτροπής της καταστροφής της γεωργικής  και της αγροτικής οικονομίας όχι μόνο της Αλεξάνδρειας αλλά όλου του τόπου μας, απευθυνόμεθα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας και ζητάμε αυτή την κρίσιμη για το μέλλον μας ώρα, να πάρει άμεσα θέση,  και  να τοποθετηθεί με σαφήνεια, αν συναινεί στο μαρασμό του τόπου μας και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας."
                                                                                 
 Η Διοίκηση , διά του Δημάρχου,θυμήθηκε τα δεινά της .....Χαλυβουργικής, που θα την κλείσουν οι κακοί ...εργάτες, ενώ η μείζων αντιπολίτευση δια των κων Χαρ. Γκιόνογλου ,Στ. Δριστά, Ι. Απατσίδη, υπερθεμάτισε υπέρ της πώλησής της.....
 Όλοι πλην του Χρ. Αλευρά ,αρνήθηκαν πεισματικά την έκδοση οποιουδήποτε ψηφίσματος .......