Σελίδες

Βραβεία - αριστεία όλων των σχολείων της Αλεξάνδρειας, αλλά και η άλλη άποψη...


Στην παρακάτω ιστοσελίδα μπορείτε να δείτε τα βραβεία και αριστεία όλων των σχολείων της Αλεξάνδρειας : www.atheo.gr
Όμως εκτός από τα επιβεβλημένα συγχαρητήρια που είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε σε  όλα τα παιδιά ,οφείλουμε να δώσουμε βήμα και στη άλλη άποψη ,που στέκεται κριτικά απέναντι στο θεσμό...





ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ…
(Ένα κείμενο από την Ιστοσελίδα του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών. Τα παιδιά τα λένε ΟΛΑ. Ακούστε τα…)
Η αξιολόγηση, παιδαγωγική μέθοδος που στις μέρες μας τείνει να γίνει δεύτερη φύση του εκπαιδευτικού συστήματος και σπάνια υφίσταται κριτική, πρέπει επιτέλους να αναλυθεί βαθύτερα, καθώς οι αρνητικές της επιπτώσεις έχουν επιμελώς υποβαθμιστεί. (Οδυσσέας)
Η σημερινή κοινωνία, η οποία είναι αναξιοκρατικά δομημένη, ενισχύει την απονομή αριστείων και βραβείων […] Εξάλλου, αν κάθε κοινωνία, μικρή ή μεγάλη, ήταν πλήρως αξιοκρατική και όλα τα άτομα δρούσαν για το καλό του συνόλου, δεν θα υπήρχε λόγος ανάδειξης και τιμητικής διάκρισης κάποιων από αυτούς. (Ζωή)
Το αριστείο ίσως να έχει απομυθοποιηθεί στις μέρες μας, καθώς πολλές φορές είναι κάτι εντελώς τυπικό. […] Δεν έχω ξεκάθαρη γνώμη για το αριστείο, πάντως, προσωπικά, δεν μ’ ενδιαφέρει πολύ. Δεν μου λέει τίποτα αν θα με συγχαρεί ο διευθυντής στην τελετή απονομής αριστείων , ή αν γενικά θα βραβευτώ οπουδήποτε αλλού, αν αυτό δεν μου ανοίξει κάποιο δρόμο παραπέρα (όπως περισσότερες ευκαιρίες). […] Δεν πρέπει οι μαθητές να προσπαθούν για το «μπράβο» αλλά για την παραπάνω γνώση. (Γρηγορία)
Ανέκαθεν υπήρξε γνώρισμα της Δημοκρατίας να αναδεικνύει, μετά από δίκαιη κρίση, τους πιο άξιους. Άλλωστε αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα της έννοιας «αξιοκρατία». Όμως είναι σωστό σε μια μικρή κοινωνία, όπως αυτή του σχολείου, ένα από τα κύρια γνωρίσματά της να αποτελεί αυτός ο θεσμός που οξύνει τις διαφορές μεταξύ των μελών της μαθητικής κοινότητας και προάγει – ίσως χωρίς πρόθεση – τον αθέμιτο ανταγωνισμό; (Δημήτρης)
Σήμερα, το εκπαιδευτικό σύστημα επικεντρώνεται μόνο στην παροχή γνώσεων, χωρίς να καλλιεργεί την πολύπλευρη προσωπικότητα των μαθητών, με αποτέλεσμα αυτοί να μην ανακαλύπτουν και άλλες πτυχές του εαυτού τους.[…] Πρέπει να υπάρξει ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές και θα καλλιεργεί σωστούς πολίτες. (Στέλιος)
Οι μαθητές, προκειμένου να κατακτήσουν ένα μεγάλο βαθμό, απομακρύνονται από το δρόμο και το «κυνήγι» της γνώσης και οδηγούνται στη θήρα των βαθμών. Αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές συμβάλλουν στην προώθηση αυτού του βαθμοθηρικού συστήματος. Προωθούν άτομα τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται οι υπόλοιποι μαθητές που διαθέτουν κλίση σε άλλους τομείς, όπως μουσική , ζωγραφική. […] Ο κάθε μαθητής αποτελεί, για μένα, ένα «παιδί-θαύμα». (Εμμανουέλα)
Πρέπει να αναλογιστούμε ότι κάποιοι μαθητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δεχθούν τη γνώση αφού δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες. Το μόνο που επιτυγχάνει ένα τέτοιο σύστημα είναι να μειώνει την αυτοπεποίθηση των μαθητών και να μην τους ωθεί να γίνουν καλύτεροι. (Δήμητρα)
Πράγματι, πολλά παιδιά βιώνουν το αίσθημα της διάκρισης και της περιθωριοποίησης. Επειδή ορισμένοι μαθητές είναι περισσότερο χαρισματικοί σε κάποιους τομείς, σε αντίθεση με άλλα παιδιά που υστερούν κατά κάποιο τρόπο σ’ αυτούς, συμβαίνει οι τελευταίοι να παραμερίζονται από τους καθηγητές τους και να θεωρούνται μηδαμινοί. Έτσι τους δημιουργείται το αίσθημα της απογοήτευσης και της πλήρους αποτυχίας σε κάθε τους προσπάθεια. (Αγγελική)
Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο τρόπος που βιώνουν την αρνητική αξιολόγηση οι μαθητές. Πολλοί απ’ αυτούς εσωτερικεύουν την αποτυχία και συχνότατα την κουβαλούν μέσα τους για όλη τους τη σχολική ζωή ή και μετά απ’ αυτήν. Αυτό τους αποθαρρύνει από το να θέσουν μεγάλους στόχους και να τους κυνηγήσουν, καθώς και από το να εντείνουν τις προσπάθειές τους. (Οδυσσέας)
Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην περίπτωση όπου το άτομο κατακτά μια θέση χωρίς να την αξίζει, αφού τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών δεν καθορίζουν τον «ευφυή» άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ πως η επιλογή ενός ατόμου για την κατάληψη μιας θέσης πρέπει να προκύψει μέσα από αξιοκρατική αναζήτηση, διαφορετικά ο ανταγωνισμός γίνεται άδικος και ποιοι θα πετύχουν στη ζωή τους και ποιοι όχι είναι προκαθορισμένο. (Ζαχαρένια)
Ο ρόλος του σχολείου δεν είναι να βγάλει καλούς μαθητές [..] Ρόλος του είναι να βοηθήσει τους μαθητές να ανοίξουν τα μάτια τους προς τον κόσμο, να μάθουν να σκέφτονται, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να τους βοηθήσει να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες. (Γρηγορία)
Δεν είναι σωστό η σκέψη να τοποθετείται σε συγκεκριμένα πλαίσια, οι ορίζοντες πρέπει να διευρύνονται μέσω συνεχούς αναζήτησης και όχι να περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους του σχολείου. Έξυπνος κατά τη γνώμη μου θεωρείται εκείνος ο οποίος καλλιεργεί τη σκέψη του καταφεύγοντας και σε εκτός σχολείου πηγές πληροφόρησης (πχ. ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, πλοήγηση σε επιμορφωτικές σελίδες του διαδικτύου). (Ιφιγένεια)
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αφοσιώνεται και να εμβαθύνει στο έργο του για την προσωπική του ισορροπία και ευχαρίστηση σε πρώτο επίπεδο και σε δεύτερο για την κοινωνική πρόοδο, χωρίς να σκέφτεται την ενδεχόμενη βράβευσή του από τους άλλους (Ζωή)
Δεν θα πω, λοιπόν, ότι είμαι υπέρ ή κατά της αριστείας, αλλά ότι είμαι υπέρ της ισότητας ευκαιριών, του ταλέντου, της προσπάθειας, της ευγενούς άμιλλας και κατά της αναξιοκρατίας. (Ζαχαρένια)
Για την αντιγραφή: Παναπακίδου Ηλιάνα-Θεοδωρίδης Κώστας
                                               Δάσκαλοι

Έχασε τη μάχη και έφυγε από τη ζωή ο Ντίνος Τριαρίδης.


 Ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς του , ο Ντίνος Τριαρίδης, πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης καθηγητής Ιατρικής, πρόεδρος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ τη δεκαετία του '80, έφυγε χθες τα ξημερώματα χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.
 Στη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτοπίστηκε στη Φουρνά και στη Μακρακώμη για τρία χρόνια - από το 1969 έως και το 1972.

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα …
Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης
Θα περιμένατε πιθανώς , οι περισσότεροι , να αναφερθούμε, στις δίδυμες εκλογές, στο νέο πολιτικό τοπίο, στη Μέρκελ, στον Σαμαρά, στον Τσιπρα, στο τεθνεόν ΠΑΣΟΚ ή σε άλλες καταστάσεις που απασχολούν την "πολιτική καθημερινότητα του τόπου". Δυστυχώς, άλλαι οι βουλαί του Κυρίου…
Θα σας διηγηθώ, λοιπόν, σήμερα μια αληθινή ιστορία…
Η ιστορία μας τοποθετείται χρονικά στο χειμώνα του 1962. Λίγους μήνες πριν είχαν προηγηθεί οι εκλογές της βίας και νοθείας του 1961. Ο πρώτος ανένδοτος είχε ξεκινήσει. Το φοιτητικό κίνημα πρωτοστατούσε, τότε, στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. Ήταν η γενιά της δεκαετίας του '60, η γενιά του 1-1-4, του αγώνα για το 15 % στην Παιδεία.
Μισό αιώνα πριν… .
Ένας νεαρός άνδρας ανέβηκε βιαστικά τα σκαλιά της οικίας των Παπανδρέου στο Καστρί.
- "Ανδρέα, φεύγω για Θεσσαλονίκη απόψε ", είπε στον Ανδρέα Παπανδρέου ο νεαρός άνδρας.
-"Αντώνη, που θα πας απόψε μες την νύχτα, με τέτοιον καιρό; Πρέπει να έχεις σοβαρό λόγο, για να το κάνεις αυτό. Τι συμβαίνει ;"
-"Μου έχουν μιλήσει για έναν νεαρό φοιτητή της Ιατρικής στην πόλη, που εκφωνεί πύρινους λόγους. Πρέπει να πάω να τον γνωρίσω…"
Έτσι κι έγινε. Ο Αντώνης ταξίδεψε εκείνη την νύχτα για Θεσσαλονίκη. Το πρωί, στους χώρους του Πανεπιστημίου της πόλης, γνώρισε τον νεαρό τότε φοιτητή για τον οποίο είχε μάθει και αποτέλεσε την αιτία του ταξιδιού του. Το όνομα του ; Ντίνος Τριαρίδης…
Ο Ντίνος του γνώρισε τους συντρόφους του. Ήταν άλλοι τέσσερις νέοι, όλοι από την Μακεδονία. Τον Τάσο Τερζή από την Πιερία, τον Γιώργο Σιδηρόπουλο από την Πέλλα, τον Δημήτρη Μπρουσκέλη από την Ημαθία και τον Αλέκο Αθανασιάδη από την Καβάλα.
Ο Αντώνης γύρισε ικανοποιημένος στην Αθήνα. Ο πρώτος πυρήνας του Ανδρέα στην Μακεδονία είχε στηθεί….
Έστησαν στην αρχή μια εφημεριδούλα, την Νέα Γενιά, με έμφαση στον κοινωνικό ριζοσπαστισμό, που κυκλοφορούσε στους πέντε νομούς της Μακεδονίας. Το φύλλο τύπωνε σε ένα υπόγειο της Προξένου Κορομηλά στην Θεσσαλονίκη ο Τάσος Τσιάρτας.  Πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της ΕΔΗΝ, της νεολαίας της Ενωσης Κέντρου, του Γεωργίου Παπανδρέου, στους νομούς τους. Η 21η Απριλίου τους έπιασε στον ύπνο. Κυνηγήθηκαν (ο Ντίνος για παράδειγμα φυλακίστηκε για τρία χρόνια), αλλά παρέμειναν ενωμένοι και βοηθούσαν καθόλη την διάρκεια της επταετίας, τις οικογένειες των συντρόφων τους που μπαινοέβγαιναν στις φυλακές. Συνδέθηκαν στενά με τον Αλέκο Παναγούλη, ενώ διατηρούσαν πάντα δεσμούς με τον Ανδρέα, ο οποίος βρίσκονταν στο εξωτερικό. Στη μεταπολίτευση οργανώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και ο καθένας από αυτούς τράβηξε τον δρόμο του, επιτυχημένοι και καταξιωμένοι τόσο στον επαγγελματικό και κοινωνικό, όσο και στον πολιτικό στίβο.
Ο Ντίνος, καταξιώθηκε επαγγελματικά, κατάφερε να γίνει Καθηγητής  ΩΡΛ του ΑΠΘ. Η πολιτική του καταξίωση ήρθε με την εκλογή του ως αντιπροσώπου του Ν. Κιλκίς στο Κοινοβούλιο. Είχε την τύχη να διατελέσει και Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης την περίοδο 1993- 1996. Άνθρωπος αληθινά εξωστρεφής, δημιουργικός, μια πραγματικά χαρισματική προσωπικότητα, από τους ευπατρίδες της πολιτικής, είχα την τύχη και την τιμή να συνομιλήσω πολλές φορές μαζί του, τόσο για ζητήματα του κλάδου μας, όσο και για πολιτικά θέματα. Το ήθος, η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η καθαρότητα των απόψεων του στις κουβέντες μας, θα μου λείψουν. Την τελευταία μάχη της ζωής του, την έδωσε αποφασισμένος  , οπλισμένος με θάρρος και γενναιότητα αν και γνώριζε ότι θα την χάσει.
Η παρακαταθήκη που αφήνει στα παιδιά του, αλλά και σε εμάς που είχαμε την χαρά, να μας νιώθει δικούς του ανθρώπους, θα είναι σημείο αναφοράς για το υπόλοιπο του βίου μας.
Ν . ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ
Χειρουργός Ουρολόγος

Τα λύματα των βιομηχανιών θα μολύνουν και φέτος την «Τάφρο 66» ;


«Ανοίγει», σε λίγες μέρες, «η σεζόν» για τα προβλήματα της Τάφρου 66 καθώς ξεκινά η περίοδος μεταποίησης των φρούτων, που παράγει η περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας, από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, λύματα των βιομηχανιών αναμένεται να καταλήξουν στην τάφρο, ένα αποστραγγιστικό κανάλι που φτιάχτηκε το 1935 για την αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου της Βέροιας, ωστόσο σήμερα δέχεται μεγάλες ποσότητες ρύπων και από την έντονη αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα αλλά και τα ακατέργαστα λύματα των οικισμών. Οι επιστήμονες, μάλιστα, υπολογίζουν ότι το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει εκεί αντιστοιχεί σε μια πόλη εξακοσίων χιλιάδων κατοίκων!
«Η Τάφρος 66 θεωρείται, μαζί με τη Λίμνη Κορώνεια, από τους περισσότερο ρυπασμένους υδάτινους αποδέκτες της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας» σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής χημικής και περιβαλλοντικής τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Ζουμπούλης. Σε πρόσφατη μάλιστα ομιλία του στη Βέροια, επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που καταλογίζει αδιαφορία στους εμπλεκόμενους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από όλους όσους ρίχνουν λύματα και απόβλητα (33 πηγές -Βιομηχανίες, Δήμους, ΔΕΥΑ), μόνον οι 13 απάντησαν και έδωσαν σχετικά στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων (και για τη λυματολάσπη που παράγεται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των υγρών).
«Το πρόβλημα είναι εντονότερο την περίοδο της μεταποίησης που ξεκινάει από τα τέλη Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου» εξηγεί, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης και διευκρινίζει με νόημα: «αν λειτουργούσαν τέλεια οι βιολογικοί καθαρισμοί που έχουν οι βιομηχανίες, δεν θα υπήρχε πρόβλημα».
Αναλύοντας τις αιτίες του προβλήματος ο κ. Ζουμπούλης τονίζει ότι το ρυπαντικό φορτίο προέρχεται από την έντονη γεωργική δραστηριότητα της περιοχής (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κτλ.), τις διάφορες βιομηχανίες και βιοτεχνίες (π.χ. κονσερβοποιεία και γενικότερα γεωργικής/αγροτικής μεταποίησης, μαρμάρου κτλ.), κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τους ποταμούς Τριπόταμο και Αραπίτσα, που διασχίζουν αντίστοιχα τη Βέροια και τη Νάουσα αλλά και τα ακατέργαστα λύματα από τους οικισμούς της περιοχής, όταν δεν συνδέονται με κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα και με βιολογικούς καθαρισμούς.
Μάλιστα παρ όλα αυτά τα προβλήματα, τα νερά της τάφρου χρησιμοποιούνται για άρδευση παρακείμενων γεωργικών περιοχών, με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό και με περιόδους λειψυδρίας) να μην υπάρχει ουσιαστικά ροή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Λιγότερο νερό σημαίνει λιγότερο οξυγόνο, νεκρά ψάρια και έντονη δυσοσμία.
«Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στους φορείς της περιοχής. Η αντιπεριφέρεια επιβάλλει πρόστιμα, το ΤΕΕ έχει εκφράσει θέσεις και προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, οι Οικολογικές Ομάδες έχουν κινητοποιηθεί, έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και έχει αποφασιστεί (πρόσφατα) η λήψη μέτρων σε πολλά επίπεδα: βραχυ-(έλεγχος), μεσο-(μελέτη) και μακρο-πρόθεσμα (κατασκευή τεχνικών έργων). Δυστυχώς, λόγω κρίσης πιστεύω ότι τα μέτρα που προτάθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν τελικά» εκτιμά ο καθηγητής του ΑΠΘ.
«Πρέπει και οι βιομήχανοι να καταλάβουν ότι οι βιομηχανικοί καθαρισμοί πρέπει να λειτουργούν αλλά και οι δήμοι να μην ρίχνουν λύματα» σημειώνει ο κ. Καραπαναγιωτίδης και εκτιμά ότι το πρόβλημα θα λυνόταν αν καθάριζε η τάφρος, τόσο από φερτά υλικά όσο και από οποιοδήποτε άλλο ρυπαντικό φορτίο. Ο ίδιος όμως σημειώνει ότι και στην περίπτωση αυτή εκδηλώνονται διαμαρτυρίες από ορνιθολόγους και οικολόγους ενώ σχολιάζει ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να βρεθούν και τα απαραίτητα κονδύλια.
Από την πλευρά του ο κ. Ζουμπούλης προτείνει, μεταξύ άλλων, συνεχείς ελέγχους των εποχιακών εργοστασίων, τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις όλων των εκροών που καταλήγουν στην τάφρο, στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό των αντίστοιχων υπηρεσιών και συχνό καθαρισμό της τάφρου. Υπογραμμίζει ακόμη πως επιβάλλεται η αυστηροποίηση στην επιβολή προστίμων για όσους αποδειχτεί ότι ρυπαίνουν, η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης (όχι μόνον της Τ66), αλλά όλης της Λεκάνης Απορροής, η επέκταση του Μητρώου περιβαλλοντικής επίδοσης για όλες τις επιχειρήσεις, που ρίχνουν απόβλητα στη Τ66 και η κινητοποίηση των τοπικών φορέων που υφίστανται το πρόβλημα της ρύπανσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , ΑΘΗΝΑ 9.84

εκδηλώσεις γιά παιδιά ηλικίας 5-15 ετών,στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας


«ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά ηλικίας 5-15 ετών στο πλαίσιο της
«Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας»


Στο πλαίσιο συνεργασίας με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library, που υποστηρίζει το φετινό καλοκαίρι την εκστρατεία «Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας» σε 70 βιβλιοθήκες της χώρας, η Δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας διοργανώνει, από τις 2 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου 2012, καλοκαιρινή καμπάνια εκδηλώσεων με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη».
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών και θα πραγματοποιούνται τα απογεύματα, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας (οδός Φιλίππου 61). Για τη συμμετοχή στα προγράμματα η είσοδος είναι  ελεύθερη, αλλά ενδέχεται λόγω περιορισμένου χώρου, να ζητηθεί προεγγραφή με τήρηση σειράς προτεραιότητας.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας αναφέρει: «Σας προσκαλούμε να έρθετε στη βιβλιοθήκη, να διαβάσουμε παραμύθια, να παίξουμε παιχνίδια, να διασκεδάσουμε με ιστορίες, να εκφραστούμε με δραστηριότητες. O μαγικός κόσμος των βιβλίων μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε. Θα επισκεφτούμε το πάρκο απέναντι στη βιβλιοθήκη και θα παίξουμε κάτω από τα δέντρα του. Θα ανακαλύψουμε την πόλη μας, και θα αφηγηθούμε ιστορίες της. Μην χάνετε χρόνο. Δηλώστε συμμετοχή στις δραστηριότητες, ελάτε με τους γονείς και τους φίλους σας. Σας περιμένουμε!»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012, ώρες 6:00-8:00 το απόγευμα
Το «ημερολόγιο» πρόγραμμα της καλοκαιρινής καμπάνιας. Ελάτε να οργανώσουμε μαζί τις δράσεις της καλοκαιρινής καμπάνιας… Για παιδιά δημοτικού. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012, ώρες 7:00-8:30 το απόγευμα
«Αντίο Καλτσούλη». Διαβάζουμε το βιβλίο «Αντίο Καλτσούλη» του Benjamin Chaud, (εκδόσεις Κόκκινο), και παίζουμε παιχνίδια με κουβάρια και κλωστές. Εμψυχωτής: η Πάττυ Παπαδήμου, δασκάλα. Για παιδιά 5-7 ετών. Παιδιά προσχολικής ηλικίας με συνοδούς. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012, ώρες 7:00-8:30 το απόγευμα
«Το παιχνίδι του ιστού της αράχνης». Δημιουργούμε τον ιστό μιας αράχνης τον οποίο πρέπει να διασχίσουμε χωρίς να την ξυπνήσουμε… Για παιδιά 5-8 ετών. Παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους συνοδούς τους. Με προεγγραφή. Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα κουβάρι μαλλί. Στο πάρκο δίπλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Πλατεία Ελευθερίας).

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012, ώρες 7:00-9:00 το απόγευμα
«Τα ζάρια των ιστοριών». Ρίχνουμε τα ζάρια του παιχνιδιού και αφηγούμαστε ιστορίες για ταξίδια… Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012, ώρες 7:00-8:30 το απόγευμα
«Αντίο Καλτσούλη» (επανάληψη). Διαβάζουμε το βιβλίο «Αντίο Καλτσούλη» του Benjamin Chaud, (εκδόσεις Κόκκινο), και παίζουμε παιχνίδια με κουβάρια και κλωστές. Εμψυχωτής: η Πάττυ Παπαδήμου, δασκάλα. Για παιδιά 5-7 ετών. Παιδιά προσχολικής ηλικίας με συνοδούς. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, ώρες 7:00-9:00 το απόγευμα
«Γνωρίζω το γείτονα μου» (1η συνάντηση): Θα ξεκινήσουμε από τη Βιβλιοθήκη με φωτογραφική μηχανή και θα επισκεφτούμε διάφορα μέρη της Αλεξάνδρειας. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Όσα παιδιά διαθέτουν φωτογραφική μηχανή να τη φέρουν μαζί τους.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012, ώρες 6:30-8:30 το απόγευμα
«Γνωρίζω το γείτονα μου» (2η συνάντηση):  Μετά τη διαδρομή μας στην πόλη εκτυπώνουμε τις φωτογραφίες και χαράζουμε τις διαδρομές που πραγματοποιήσαμε... Εμψυχωτής: η Ελένη Μουσκευταροπούλου, βιβλιοθηκονόμος. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, ώρες 7:00-9:00 το απόγευμα
«Τα ζάρια των ιστοριών» (επανάληψη). Ρίχνουμε τα ζάρια του παιχνιδιού και αφηγούμαστε ιστορίες για ταξίδια… Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012, ώρες 6:30-8:30 το απόγευμα
«Τα μονοπάτια των βιβλίων». Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούρια βιβλία της Βιβλιοθήκης… Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012, ώρες 5:00-7:00 το απόγευμα
«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Τα παιδιά μέσα από τη θεατρική έκφραση και οδηγό την Αλίκη εξερευνούν την εμπειρία του να μεγαλώνεις. Εμψυχωτής: η Ρένα Αθανασοπούλου. Για παιδιά 10-14 ετών. Με προεγγραφή. Στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012, ώρες 4:00-6:00 το απόγευμα
«Ο μικρός πρίγκιπας». Τα παιδιά μέσα από τη θεατρική έκφραση και οδηγό το Μικρό Πρίγκιπα αναβιώνουν την εμπειρία της ανακάλυψης του καινούργιου και του άγνωστου. Εμψυχωτής: η Ρένα Αθανασοπούλου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012, ώρες 6:00-8:00 το απόγευμα
Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία. Τα παιδιά μέσα από τη θεατρική έκφραση αναβιώνουν τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο δύσκολο ταξίδι του μέχρι την Ιθάκη. Εμψυχωτής: η Ρένα Αθανασοπούλου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012, ώρες 6:30-8:30 το απόγευμα
«Τα μονοπάτια των βιβλίων» (επανάληψη). Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούρια βιβλία της Βιβλιοθήκης… Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012, ώρες 7:00-9:00 το απόγευμα
«Βγες έξω...». Ελάτε να ομορφύνουμε το «Πάρκο Ελευθερίας» (απέναντι από τη Βιβλιοθήκη). Με την Εθελοντική ομάδα του Δήμου Αλεξάνδρειας. Για παιδιά 8-15 ετών. Με προεγγραφή. Στην Πλατεία «Ελευθερίας».

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012, ώρες 6:30-8:30 το απόγευμα
 «Τα μονοπάτια των βιβλίων» (επανάληψη). Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούρια βιβλία της Βιβλιοθήκης… Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012, ώρες 6:30-8:30 το απόγευμα
«Ο χρόνος που μας χωρίζει…ο χρόνος που μας ενώνει» (1η συνάντηση): Μέσα στο χώρο απλώνουμε τη γραμμή του χρόνου με θέμα τα παιδικά παιχνίδια... Για παιδιά 7-10 ετών. Με προεγγραφή. Φέρτε παλιά παιχνίδια για μια έκθεση παιχνιδιών στη Βιβλιοθήκη. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, ώρες 6:30-8:30 το απόγευμα
«Ο χρόνος που μας χωρίζει… ο χρόνος που μας ενώνει»  (2η συνάντηση): Μέσα στο χώρο απλώνουμε τη γραμμή του χρόνου με θέμα τα παιδικά παιχνίδια... Για παιδιά 7-10 ετών. Με προεγγραφή. Φέρτε παλιά παιχνίδια για μια έκθεση παιχνιδιών στη Βιβλιοθήκη. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας (τηλ. 23330-26806) και στην υπεύθυνη της καλοκαιρινής καμπάνιας, κ. Ποράβου Ελισάβετ.
Οι δραστηριότητες της καλοκαιρινής καμπάνιας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Ειρήνη Ανδρεάδου, Θεοδώρα Γιάτση, Ελένη Κουκοράβα, Ελένη Μουσκευταροπούλου, Δέσποινα Μιχαηλίδου, Εύη Παναγιωτοπούλου, Πάττυ Παπαδήμου, Ελένη Παπαδοπούλου και Κυριακή Τσακιρίδου, για την εθελοντική συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Ανάλογη καμπάνια θα πραγματοποιηθεί και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στη Δημοτική Κοινότητα Πλατέος. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.  

Tα κυριότερα καλοκαιρινά φρούτα και πού μας ωφελούν


Ποια είναι όμως τα κυριότερα καλοκαιρινά φρούτα και πού μας ωφελούν;
- Καρπούζι
Το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε νερό, όπως και φυσική ζάχαρη, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, λυκοπένιο, κάλιο κ.ο.κ. Τα αντιοξειδωτικά του -και συγκεκριμένα το λυκοπένιο- καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας τον οργανισμό από φλεγμονές και τη δημιουργία διάφορων σοβαρών παθήσεων μακροπρόθεσμα, τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Επιπλέον το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, η οποία συντελεί στη βελτίωση της πνευματικής υγείας, συμβάλλοντας στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ενώ το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Φυσικό φάρμακο λοιπόν. Θερμίδες: Περίπου 30 στα 100 γραμμάρια του φρούτου.
- Φράουλες
Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, μαζί με το καρπούζι.
Οι φράουλες συνδυάζουν τη γλυκιά τους γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς μας από διάφορες παθήσεις που προκύπτουν από αυτές. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο και μαγνήσιο δρα ευεργετικά ως προς τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενώ το ιώδιο που περιέχουν αποδεικνύεται σημαντικό ως προς τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Όσο για τη θερμιδική τους αξία; Περίπου 35-45 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, ανάλογά με το μέγεθος. Συνεπώς, βουρ στις φράουλες!
- Βερίκοκα
Τα βερίκοκα, γεμάτα γλύκα και αντιοξειδωτικά, είναι αυτό που λέμε 2 σε 1.
Ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα.  Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών, όπως η κερκετίνη, η κατεχίνη και η επικατεχίνη. Όλα αυτά τα συστατικά έχουν σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Επιπλέον, εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, προστατεύοντας τα αγγεία. Περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο και κάλιο. Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τόσο ωμά όσο και αποξηραμένα, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Θερμίδες: Περίπου 25 το ένα βερίκοκο.
- Ροδάκινα
Γνωστά και ως κίτρινος χρυσός και όχι άδικα, καθώς είναι πραγματικά πολύτιμα για την υγεία μας.
Κάθε ροδάκινο αποτελείται κατά 89% από νερό, κοινώς είναι το κατάλληλο φρούτο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.  Είναι ένα φρούτο που περιέχει, σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κ.α. Προστατεύει  από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση. Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση.
- Κεράσια
Είτε τα φάμε σκέτα, είτε με γιαούρτι, είτε σε γλυκό, τα κεράσια είναι ένας μικρός θησαυρός.
Τα κεράσια μας ανακουφίζουν από το φούσκωμα χάρη στις φυτικές τους ίνες, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες), οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρά μας. Περιέχουν κι αυτά βιταμίνη C, E, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και μάλιστα χάρη στη μελατονίνη τους, μας διευκολύνουν στον ύπνο. Σύμφωνα με μερίδα ειδικών, επίσης, φαίνεται πως ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού μας, έτσι ώστε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, να μας βοηθήσουν να χάσουμε πιο εύκολα τα περιττά κιλά. Με μόλις 4 θερμίδες το κάθε κεράσι, δύσκολα θα παχύνουμε.
- Πεπόνι
Μπορεί να έχασε έναντι του καρπουζιού στο αιώνιο δίλημμα του oneman παρ’ όλα αυτά το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση.
Όσο για τα οφέλη του στην υγεία; Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ ευεργετεί και με άλλον ένα τρόπο την καρδιά, εμποδίζοντας τη δράση της κακής LDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα , ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά., προωθώντας την υγεία των οστών. Θερμίδες: Το πεπόνι μας δίνει λίγες θερμίδες, περίπου 30 στα 100 γραμμάρια, μιας και αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό.
- Bατόμουρα
Είναι μικρά αλλά θαυματουργά.. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος.
Είναι πλούσια σε ίνες και ιχνοστοιχεία  ήπια «αντιβιοτική» δράση, κυρίως χάρη στην μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν καθώς και σε άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεϊνη, μια ουσία που είναι πολύ καλή για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Κ είναι ιδιαίτερα αναγκαία για τους άντρες, καθώς τους προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Τα βατόμουρα όμως είναι φάρμακο και για άλλους τύπους καρκίνου καθώς η δράση τους συνίσταται στη μείωση του αντιοξειδωτικού στρες, που προκαλεί βλάβες στο DNA, αλλά και στην αύξηση του ενζύμου GSTpi, που αποτοξινώνει τα καρκινογόνα συστατικά.
- Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα, είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα, αποτελούν μια από τις πιο ευεργετικές τροφές που μας προσφέρει η φύση.
Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Όσο για τα αποξηραμένα δαμάσκηνα; Μελέτες έχουν δείξει ότι προσλαμβάνουν την οστεοπόρωση, ενώ  Παράλληλα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε κάποιες θερμίδες.
- Σύκα
Μπορεί  από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη να το προτιμούμε σε αποξηραμένη μορφή, όταν όμως έρχεται το καλοκαίρι έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε φρέσκο.
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα είναι υψηλό σε ασβέστιο.  Ακόμη, δυναμώνουν τα οστά με την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, φέρνουν ισορροπία στο νάτριο και το κάλιο του οργανισμού βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ με το σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού.
- Μούσμουλα
Οι ζουμεροί καρποί με την ντελικάτη και ιδιαίτερη γεύση (που σε πολλούς δεν αρέσει) κάνουν την εμφάνισή τους τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Οι Κρητικοί τα συνδυάζουν με γραβιέρα και παγωμένη τσικουδιά, ενώ ενδείκνυνται για κομπόστα. Τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 42 θερμίδες.
- Aκτινίδια
To ακτινίδιο είναι πραγματική βόμβα βιταμινών.
Γνώριζες ότι με ένα μόνο ακτινίδιο, υπερκαλύπτεται η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C; Αυτό σημαίνει πως περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Όσο για τα μαύρα μικρά (για πολλούς και ενοχλητικά) σπόρια στο ακτινίδιο, να πούμε ότι είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.
- Ανανάς
έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στις λιποδιαλυτικές λειτουργίες του οργανισμού. Περιέχει σεβαστές ποσότητες βιταμίνης C, B1 και φυτικών ινών, ενώ  συνεισφέρει θετικά και στην λειτουργία του θυρεοειδή. Όλα αυτά δρουν συνδυαστικά στην θωράκιση του οργανισμού μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας.
Πρόσθεσέ τα στην φρουτοσαλάτα, το γλυκό ή και το φαγητό σου. Ή απλά κατανάλωσέ τα σκέτα!
 Όπως και να’χει τα φρούτα δουλεύουν για σένα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας κ. Δημήτριο Παπαχρήστου είχε την Τρίτη 26 Ιουνίου στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, στη Βέροια, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, με αφορμή την έξαρση της εγκληματικότητας και των κλοπών, δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, στα διοικητικά όρια του δήμου Αλεξάνδρειας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ημαθίας και ο Διοικητής με τον Υποδιοικητή Ασφάλειας Αλεξάνδρειας.
Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε την περαιτέρω ενεργοποίηση των αστυνομικών αρχών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των διογκούμενων προβλημάτων εγκληματικότητας στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας, που έχουν σχέση αφενός με την (αν)ασφάλεια των κατοίκων και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων διαφύλαξης και προστασίας των περιουσιών τους και αφετέρου με τα συνεχή κρούσματα καταστροφής υποδομών του δήμου και κλοπής υλικών (μεταλλικά φρεάτια, κάγκελα, βανδαλισμοί και λεηλασίες σε νεκροταφεία) και ιδιαίτερα με την καταστροφή δημοτικών αντλιοστασίων, κυρίως άρδευσης, που έχει λάβει πλέον διαστάσεις ενδημικού φαινομένου, με αποτέλεσμα, εκτός της οικονομικής ζημίας του δήμου, τις καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες, στην αιχμή της αρδευτικής περιόδου των καλλιεργειών. Για το τελευταίο, ο δήμαρχος ζήτησε από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας να ενταθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι κυρίως στις πηγές πώλησης των κλοπιμαίων, μεταλλικών και χάλκινων αντικειμένων. 
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας αναγνώρισε ότι τα φαινόμενα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας, κάθε μορφής, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ημαθία όπως και σε όλη τη χώρα και δεσμεύτηκε ότι η Αστυνομία θα λάβει άμεσα μέτρα, στο μέτρο των δυνάμεών της, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επαναληφθεί η συνάντηση, την προσεχή Πέμπτη (28/6), στα γραφεία του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας, αυτή τη φορά με διευρυμένη σύνθεση, παρουσία των αντιδημάρχων του δήμου Αλεξάνδρειας και αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις, με την εφαρμογή συγκεκριμένων πλέον μέτρων τάξης στην περιοχή.
Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος προτίθεται να φέρει θέμα για τη συγκρότηση «Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και Εγκληματικότητας» στο δήμο Αλεξάνδρειας, ενεργοποιώντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου 2713/1999. Το όργανο αυτό θα έχει στο δήμο συμβουλευτικό και ταυτόχρονα συντονιστικό ρόλο σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης εγκληματικών και παραβατικών φαινομένων. Ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, θα κληθούν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο αυτό, εκτός από αιρετοί, επιστήμονες και λειτουργοί που μένουν στην περιφέρεια του δήμου και διαθέτουν γνώσεις ή εμπλέκονται, αμέσως ή εμμέσως, με τα ζητήματα της εγκληματικότητας, όπως δικαστικός λειτουργός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός ή κοινωνιολόγος, αστυνομικά όργανα, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων.      

«Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ»


Γράφει η :  ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Όπως λέει ο Σερ Τόμας Μπράουνι «Τα πάντα άρχισαν με τάξη, έτσι θα τελειώσουν κι έτσι θα ξαναρχίσουν, σύμφωνα με την επιταγή της τάξης και τα μυστικά μαθηματικά της πολιτείας του ουρανού».
Αν οι λαοί του κόσμου δημιούργησαν 6000 περίπου γλώσσες για να μιλούν και να αφουγκράζονται τον κόσμο και την ψυχή τους, τότε η αρχή του κόσμου γέννησε και δημιούργησε τη Μουσική.
Η Μουσική είναι τέχνη και επιστήμη κι η γλώσσα της είναι παγκόσμια και ενωτική. Υπερβαίνει τις εθνικές, πολιτιστικές, πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές διαφορές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, μια γιορτή του θεάματος της αιώνιας κίνησης της τροχιάς των κόσμων πάνω στους δρόμους του ουρανού, μας παρέχεται, μοναδική ίσως ευκαιρία, για ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μουσουργό Βαγγέλη Παπαθανασίου, που βρίσκεται κατά κοινή ομολογία, στην παγκόσμια μουσική πρωτοπορία του αιώνα μας.
Καθώς επίσης και στο «Ίδρυμα Ερευνών, Μουσικής, Τεχνών και Επιστημών Ευαγγέλου Παπαθανασίου», που αποτελεί πολυσήμαντο εγχείρημα για την αναβάθμιση της μουσικής, πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας της εποχής μας.
Η σύσταση του Ιδρύματος Ερευνών, Μουσικής, Τεχνών και Επιστημών Ευαγγέλου Παπαθανασίου συγκροτεί την πρώτη Μουσική Κιβωτό στην Ελλάδα, όπου η Μουσική διευρύνει, βολιδοσκοπεί, ανακαλύπτει, χειραφετεί, απελευθερώνει και τελειοποιεί τη δημιουργική της εξέλιξη σαν μια πνευματική δύναμη με αέναη διάθεση για κατακτήσεις.
Το Ίδρυμα αυτό, όπως λεπτομερώς αναφέρεται στον Οργανισμό του, καινοτομεί με την υιοθέτηση πρότυπων ερευνητικών διαδικασιών, υψηλής ποιότητας και πρωτοποριακής μεθοδολογίας για τον συσχετισμό της Μουσικής και των άλλων Τεχνών με τις Επιστήμες, τον Λόγο και την Φιλοσοφία, ενώ στοχεύει στην επαλήθευση - διασταύρωση της υπάρχουσας αλληλουχίας μεταξύ Τεχνών και Επιστημών.
Επεξεργάζεται και χρηματοδοτεί νέες πρωτότυπες, ερευνητικές θεωρίες, οι οποίες θα προάγουν την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική ανάπτυξη και παράλληλα θα προωθούν την εμβάθυνση της Μουσικής.
Το Ίδρυμα προσανατολισμένο προς την αδιάσπαστη οργανική ενότητα και συνέχεια του σύγχρονου νεοελληνικού με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, επιδιώκει την μελέτη, έρευνα, διάσωση και προώθηση της Ελληνικής Μουσικής από τους αρχαιότατους χρόνους μέχρι σήμερα, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων της. Δηλαδή επιδιώκει την εγγραφή του τέλειου κύκλου της ελληνικής μουσικής, τέχνης και επιστήμης, μέσα στον χώρο και χρόνο που κατοικούμε.
Αποσκοπεί στην προστασία, διάσωση, διαφύλαξη και ανάδειξη του οικουμενικού πολιτιστικού πλούτου καθώς και της ελληνικής πολιτιστικής, άϋλης και υλικής, κληρονομιάς. 
Διασώζει, περισυλλέγει και αναπαράγει τα μουσικά όργανα του ελληνικού λαού αλλά και των άλλων λαών της γης ενώ αναδεικνύει την άμεση και ουσιαστική σχέση της κατασκευής των μουσικών οργάνων με τις Επιστήμες και τις Τέχνες και μελετά και ερευνά για την κατασκευή νέων μουσικών οργάνων και την βελτίωση των υπαρχόντων.
Σκοπεί στην έκδοση και κυκλοφορία μουσικών συνθέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μουσικού έργου του ιδρυτού του, πολυβραβευμένου Βαγγέλη Παπαθανασίου με οποιοδήποτε μέσο υπάρχει ή θα εφευρεθεί.
Συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση και αναβάθμιση της μουσικής παιδείας στη Ελλάδα και της διεθνούς προβολής της τόσο δια του διεθνούς καταξιωμένου έργου του ιδρυτού του όσο και δια της παγκοσμίου κύρους και φήμης προσωπικότητας του.
Από τα σημαντικότερα, που έχει να προσφέρει η νεότερη Ελλάδα στον τομέα της Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης είναι η σύγχρονη πρωτοποριακή μουσική της παραγωγή, που αποτελεί και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συμβολές στον Πολιτισμό μας. Μια δημιουργία που κατέχει κορυφαία θέση στην παγκόσμια πρωτοπορία και έχει σημαδέψει και προωθήσει την πορεία της Μουσικής του 20ου και του 21ου αιώνα είναι του εμπνευσμένου Έλληνα μουσουργού Βαγγέλη Παπαθανασίου. Έλληνα όχι μόνον στην καταγωγή αλλά κυρίως στην σχέση του με το ελληνικό πνεύμα, των αρχαίων περισσότερο, όπως αποδεικνύει η θεμελίωση του έργου του πάνω στις φιλοσοφικές και μαθηματικές αρχές τους.
Όσον αφορά το θέμα της επιστημονικής μελέτης η Ελληνική Μουσική αξιώνεται, στο πρόσωπο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, να γνωρίσει και τον συστηματικό μελετητή της, που θα προχωρήσει πέρα από τις μεμονωμένες καταγραφές και παρατηρήσεις, στην ευρεία συλλογή και καταγραφή όλων των ρυθμών και μοτίβων της, θα ανιχνεύσει τις πηγές της και θα επιχειρήσει με επιστημονική μέθοδο την λύση των ποικίλων προβλημάτων της. Ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο που απαιτεί μεγάλα οικονομικά μέσα και ιδιότυπο επιστημονικό εξοπλισμό.
Πρώτα από όλα όμως απαιτείται να υπάρχει κι εδώ υπάρχει με απόλυτο τρόπο, ο συναισθηματικός δεσμός του ερευνητού με το αντικείμενο των ερευνών του και κατόπιν η ιστορική, φιλολογική και φιλοσοφική γνώση που θα εμπλουτιστεί από την αρχαιολογική έρευνα και θα εξασφαλίσει την ασφαλή αναζήτηση των πηγών καθώς και την σωστή εκμετάλλευσή και αξιοποίησή τους.
Ο μεγάλος Δάσκαλος Βαγγέλης Παπαθανασίου εμπνέεται και πραγματοποιεί ένα είδος δευτεροβάθμιας ελληνικής συνδημιουργίας του κόσμου, χτίζοντας και διαμορφώνοντας τον χρόνο και τον χώρο, την διάρκεια και την κίνηση, την σιωπή και τον ήχο και γενναιόδωρα μας τα χαρίζει πειθαρχημένα, εξιδανικευμένα, πνευματοποιημένα και μεταμορφωμένα σαν από θαύμα.
Βαγγέλη Παπαθανασίου σε ευχαριστούμε.
Βέροια 21 Ιουνίου 2012
Θούλη - Χρυσάνθη Σιδηροπούλου

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ


 Παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη μέσω του enikos.gr
 Ο Ελληνικός λαός έχει προ πολλού εισέλθει σε ένα στάδιο ασφυξίας, που γιγαντώθηκε μετά το πέρας των εκλογών και που κάθε μέρα θα αυξάνει σε σημείο όπου οι αντιδράσεις του θα γίνονται δραματικές και ανεξέλεγκτες. Οι τρεις χιλιάδες αυτοκτονίες-διαμαρτυρίες θα υπερδιπλασιαστούν και σύντομα θα έλθει η ώρα που θα σκοτώνει ο ένας τον άλλο…
  Η βασική αιτία γι’ αυτήν την τραγική εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στις επιθυμίες και τη θέληση του ελληνικού λαού αφ’ ενός και τους κομματικούς του εκπροσώπους αφ’ ετέρου.  Αυτή η αναντιστοιχία οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ένας βασικός λόγος είναι ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος που προσφέρει την κυβερνητική εξουσία σε κόμματα μειοψηφίας καταδικασμένα από την ψήφο του λαού. Άλλος επίσης βασικός λόγος είναι το ότι ο κοινωνικός προοδευτικός χώρος έχει εξουδετερωθεί λόγω του αλληλοσπαραγμού των ηγεσιών των κομμάτων της Αριστεράς. Και βεβαίως η αδυναμία δημιουργίας ενιαίου αντιμνημονιακού μετώπου που να αντιστοιχεί και να εκφράζει την καθαρή εντολή του λαού για την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά των Μνημονίων, της Τρόικα, του ΔΝΤ και της Ευρώπης των Τραπεζών. Με άλλα λόγια την εντολή του λαού για την ανάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας. Την απόσβεση των όρων που παραχωρούν στους δανειστές τη δήμευση του δημόσιου πλούτου. Την απαλλαγή από την απαγόρευση να συναλλασσόμεθα ελεύθερα με όλες τις χώρες του κόσμου. Τέλος τη διαχείριση του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου.
 Σε γενικές γραμμές απέδειξε ότι επιθυμεί να απαλλαγεί οριστικά από τις παραπάνω δεσμεύσεις και άλλες πολλές προσβλητικές και επαχθείς. Εν τούτοις όπως είπα, το υπάρχον πολιτικό Σύστημα θα αλλοιώσει για άλλη μια φορά τη θέληση του Λαού. Η Κυβέρνηση που θα προκύψει με τις ευλογίες των ξένων τοποτηρητών, θα είναι συνέχεια των δύο προηγουμένων, που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι ξένοι και οι Έλληνες υποστηρικτές τους σπέρνουν ανέμους που θα γεννήσουν θύελλες. Γι’ αυτό ας είναι βέβαιοι. Ο ρόλος τον ξένων (Κυβερνήσεις, Τράπεζες, Τύπος) υπήρξε ολέθριος. Πλήγωσε βαθειά την εθνική μας συνείδηση, την τιμή, την περηφάνεια και το φιλότιμο ενός λαού που στην ιστορική του διαδρομή ακόμα και πρόσφατα απέδειξε ότι όταν οδηγηθεί πέρα από τα όριά του προτιμά να γίνει ολοκαύτωμα καίγοντας μαζί με τον εαυτό του και τους εχθρούς του.
Επειδή κανείς Έλληνας δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλουμε να βρούμε μόνοι μας εμείς οι ανεξάρτητοι πολίτες τις λύσεις που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από το ασφυκτικό αδιέξοδο.
 Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι οι Έλληνες οφείλουν να ανακαλύψουν τρόπους οργάνωσης και εκπροσώπησης που να βασίζονται ολοσχερώς πάνω στη θέλησή τους. Να αναδείξουν νέους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που να τους εκφράζουν και να τους αντιπροσωπεύουν ολοκληρωτικά. Πολλές από τις κομματικές τους επιλογές στις τελευταίες εκλογές δείχνουν σημάδια ανεξέλεγκτης σύγχυσης και οργής. Γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε τον Λαό να ξαναβρεί την ψυχραιμία και την καθαρή σκέψη που θα τον καταστήσουν δύναμη ιστορική. Οφείλουμε να τον πείσουμε πως οι δικές μας προτάσεις του προσφέρουν τις λύσεις που επιθυμεί.

Είπαμε λοιπόν ότι η πρώτη λύση είναι να γυρίσει την πλάτη σε ένα φαύλο και τυφλό πολιτικό-κομματικό σύστημα που τον οδηγεί εδώ και δεκαετίες από το κακό στο χειρότερο.
 Η επόμενη πρότασή μας είναι να υιοθετήσει μια νέα αντίληψη για τη θέση της χώρας στον σύγχρονο κόσμο, ιδιαίτερα τώρα που το διεθνές οικονομικο-πολιτικό σύστημα τρώει τις σάρκες του. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή ευθύνη και σχέση με ένα κόσμο που σφαδάζει μέσα στις αντιθέσεις του. Τίποτα δεν μας συνδέει μαζί τους. Ούτε η ιστορία μας ούτε ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, ο χαρακτήρας και τα συμφέροντά μας.
 Μονάχα ο ωμός ρεαλισμός μάς επιβάλλει να βρισκόμαστε υποχρεωτικά στον χώρο της Ευρωζώνης, μιας και όσα κακά μας έχει κάνει έως τώρα είναι λιγότερα από όσα μπορεί να μας κάνει στο μέλλον. Κι αυτά κυρίως μέσα από τις οικονομικές μας σχέσεις και εξαρτήσεις.
 Επομένως λέμε προς το παρόν ΝΑΙ στην Ευρώπη αλλά μόνο ως προς το πολιτικό σκέλος των όρων της ένταξής μας στην Ε.Ε.
 Ως προ το οικονομικό, η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί σε Κράτη και Αγορές εκτός της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Είναι ελεύθερη να το κάνει χωρίς να έρθει σε νομικής φύσεως αντίθεση μαζί τους.
 Διατηρούμε τις πολιτικές, διπλωματικές, πολιτιστικές και άλλες σχέσεις μαζί τους. Μένουμε στο Ευρώ, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε καθ’ ολοκληρίαν την οικονομική μας ανάπτυξη σε συμφωνίες, συμβόλαια και κοινοπραξίες με διεθνείς κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον.
 Αυτή η διπολική κατεύθυνση θα μας απαλλάξει από τους θανάσιμους εναγκαλισμούς εταίρων που έχουν μεταβληθεί σε στυγνούς καταπιεστές-εκμεταλλευτές με δεσποτικές συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα και τις παραδόσεις μας.
 Έχουμε στη διάθεσή μας ένα σπουδαίο όπλο. Είναι ο εθνικός μας πλούτος, που επιβουλεύονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον κάνουν δικό τους οι σημερινοί δήθεν σύμμαχοι, προστάτες και φίλοι μας. Ένας πλούτος ανεκμετάλλευτος στο μεγαλύτερό του μέρος. Αναφέρομαι στην ελληνική γη και στις ελληνικές θάλασσες. Στην ευφυΐα και εργατικότητα του λαού μας. Στα πολύτιμα ορυκτά, υπόγεια και υποθαλάσσια. Στην μεθοδική εκμετάλλευση του φυσικού κάλλους της χώρας και των πηγών πράσινης ενέργειας.
 Απαλλαγμένη από τόκους και χρεολύσια και με μια διακυβέρνηση στην οποία θα επικρατήσει η ικανότητα, το ήθος, η ηθική και η ολόπλευρη αφοσίωση στο κοινό καλό όλων των εκπροσώπων όλων των βαθμίδων της εξουσίας, η χώρα μας είναι ικανή να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της. Να πετάξει από πάνω της κάθε είδους ξένες εξαρτήσεις και ελεύθερη ξανά και ανεξάρτητη να οδηγηθεί στηριγμένη στον δικό της πλούτο και στις δικές της ικανότητες στο δρόμο της κοινωνικής και εθνικής ανάπτυξης, ηθικής ανάτασης και πνευματικής και πολιτιστικής αναγέννησης.
 Όσο για την ασφάλεια της χώρας (αν και μπορεί να φανεί αντιφατικό) πιστεύω ότι η αγάπη και προσήλωση του Λαού μας προς την Ειρήνη είναι η καλλίτερη μέθοδος να οργανώσουμε την άμυνά μας με τέτοιο τρόπο ώστε ο πόλεμος να φαντάζει αυτό που είναι πραγματικά: το απόλυτο κακό για όλους. Φίλους, εχθρούς και άσπονδους φίλους.

Αθήνα, 18.6.2012

«Εθνική συνευθύνη» ονόμασε το ΠΑΣΟΚ την διάσωση της πλουτοκρατίας.


Κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» με τη συμμετοχή οπωσδήποτε του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει το ΠΑΣΟΚ, προσαρμόζοντας την εκλογική του τακτική από τη μια στις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και από την άλλη στην ανάγκη του κεφαλαίου και της ΕΕ να συνεχιστεί χωρίς καθυστέρηση από την επομένη των εκλογών η αντιλαϊκή διαχείριση της κρίσης. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναπαλαίωσης του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει ρόλο στη νέα σοσιαλδημοκρατία που θα σχηματιστεί, με τη συμμετοχή ενδεχομένως της ΔΗΜΑΡ και ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης.
 Άλλωστε, τα οκτώ σημεία που παρουσίασε τη βδομάδα που μας πέρασε ο Ε. Βενιζέλος ως προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης» υπάρχουν με παραλλαγές και αποχρώσεις στα προγράμματα όλων των άλλων κομμάτων που πολιτεύονται με το σύνθημα «πάση θυσία στην ΕΕ».
Ενισχυτικά στα παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ ανασύρει τις τελευταίες μέρες και τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας. Μαζί με τα άλλα κόμματα, συγκαλύπτει συνειδητά ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί μετά τις 17 του Ιούνη, θα ασκήσει αντιλαϊκή διαχείριση, αφού όλοι όσοι προαλείφονται για κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται από τη στρατηγική τους υπέρ της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά και από τη θέση τους για ανάπτυξη με μοχλό τους καπιταλιστές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Υπερασπιζόμενος τις βασικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης Παπαδήμου, ο Ε. Βενιζέλος ισχυριζόταν τις προάλλες ότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να μείνει η Ελλάδα σταθερά μέσα στο ευρώ, να κρατηθεί το κεκτημένο της δανειακής σύμβασης και να αλλάξουν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου». Όπως κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο, ποντάροντας μετεκλογικά σε ένα νέο συμβιβασμό με την τρόικα. Σε ένα «άλλο» δηλαδή μνημόνιο, που θα οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση από τον παράδρομο και όχι από την κεντρική λεωφόρο.
Ο ίδιος, βέβαια, δεν κρύβει ότι «το μνημόνιο είναι οι όροι της δανειακής σύμβασης» και ότι στόχος της τελευταίας είναι από τη μια «η δημοσιονομική προσαρμογή» και από την άλλη «οι διαρθρωτικές αλλαγές». Τι λέει επομένως; Οτι οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση κι αν γίνει μετεκλογικά πάνω στους όρους του μνημονίου, η στρατηγική του στόχευση δεν πρόκειται να αλλάξει. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη δημοσιονομική σταθερότητα, που επιτυγχάνεται με περικοπές και μέτρα λιτότητας και τις «διαρθρωτικές αλλαγές».
Δηλαδή, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό, μισθούς, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, ιδιωτικοποιήσεις, που συνιστούν το «λίπασμα» για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Πού οδηγούν όλα τα παραπάνω; Από τη μια σε νέα προνόμια για το κεφάλαιο και από την άλλη σε βάθεμα της φτώχειας και της εξαθλίωσης για το λαό. Αρκεί μια γρήγορη ματιά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα της λεγόμενης «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης» για να καταλάβει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ καθώς και η ΝΔ δεν αλλάζουν, αλλά ως παραδοσιακά κόμματα της πλουτοκρατίας γίνονται ολοένα και πιο αντιδραστικά, όσο μεγαλώνουν τα ζόρια των αστών να διαχειριστούν προς όφελός τους την κρίση.
Το «σχέδιο εξόδου από την κρίση για την ανάπτυξη» που σερβίρει το ΠΑΣΟΚ, με υποσχέσεις για «υπεύθυνη αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων εντός και εκτός μνημονίου, με μια χρονική παράταση από 1 μέχρι 3 χρόνια. Τα μέτρα αυτά συνοδεύονται από δεσμεύσεις για «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις, οι οποίες συνίστανται σε νέα πακέτα ρευστότητας και φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για παράδειγμα, η «δημοσιονομική προσαρμογή», για την οποία δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ, θα έρθει μέσα από την εφαρμογή του πακέτου των μέτρων του δεύτερου μνημονίου, ύψους 11,5 - 14 δισ., που προβλέπει δραστικές μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, επιδομάτων, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ανατίμηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, νέους άμεσους και έμμεσους φόρους στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.
Με τον ίδιο τρόπο, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την οποία υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, εδράζεται σε μέτρα όπως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το πρόσχημα ότι έτσι θα διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά. Υπόσχεται δηλαδή πακέτα με ζεστό χρήμα στους τραπεζίτες, κοροϊδεύοντας ότι από αυτά θα ωφεληθούν οι μικροί επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι ήδη καταχρεωμένοι στις τράπεζες και αιμορραγούν από τη ληστρική φορολογία και τα άλλα μέτρα στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων στον αδυσώπητο ανταγωνισμό.
Με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία τάσσονται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει υπέρμαχος της ανακεφαλαιοποίησης, όταν στα λόγια εμφανίζεται δημαγωγικά να ξιφουλκεί ενάντια στους «τοκογλύφους» τραπεζίτες. Κρύβει από το λαό ότι το PSI, για την εφαρμογή του οποίου δεσμεύεται, έφερε τη δανειακή σύμβαση και αυτή το μνημόνιο και ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζών σημαίνει αυτονόητα και συνέχιση των μνημονίων, ανεξάρτητα αν αυτά θα ονομάζονται έτσι από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα βαφτιστούν «εθνικά σχέδια ανασυγκρότησης», όπως τώρα λένε τα στελέχη του.
Αντίστοιχα, η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για επίσπευση της προκήρυξης των μεγάλων έργων μέσω του ΕΣΠΑ σημαίνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βάλουν το επόμενο διάστημα στο χέρι κονδύλια τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, στα έργα οδοποιίας, στην ενέργεια, στο νερό, στα απορρίμματα, σε τομείς δηλαδή κερδοφόρους για το κεφάλαιο, που θα δοθούν για χρήση στο λαό με τσουχτερό αντίτιμο.
Τα ίδια λένε στα προγράμματά τους τα άλλα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αναγάγει το ΕΣΠΑ σε ατμομηχανή της «ανάπτυξης» που υπόσχεται. Κρύβει ότι η επιλεξιμότητα αυτών των έργων καθορίζεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού, όπως και ότι οι επενδύσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν έχουν ως προαπαιτούμενο την απασχόληση φτηνής εργατικής δύναμης και την ανταποδοτικότητα του έργου, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Στο ίδιο πνεύμα, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την πλήρη παράδοση στους μονοπωλιακούς ομίλους κρατικών υποδομών, επιχειρήσεων και του φυσικού πλούτου της χώρας. Η συνταγή είναι κοινή και για τους άλλους διεκδικητές μιας θέσης στη συγκυβέρνηση. Μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν και μιλάει γενικά και αόριστα για «εθνικοποιήσεις», όταν αναγκάζεται να γίνει συγκεκριμένος, αφήνει να διαφανεί ότι στόχος του είναι μια πιο διαφανής τάχα διαχείριση της παραπέρα παράδοσης στρατηγικών τομέων της παραγωγής στο μεγάλο κεφάλαιο.
Ακόμα και το φορολογικό σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα βασίζεται - σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο - στις«εκθέσεις όλων των ξένων ειδικών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου»,προαναγγέλλοντας νέα φορολογική αφαίμαξη και χαράτσια για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Αξιοπρόσεκτη είναι, όμως, η ομοιότητα που έχει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με τα άλλα κόμματα και στο ζήτημα της διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, αλλά και στην ανακύκλωση της ανεργίας. Αναπαράγοντας «συνταγές» δοκιμασμένες στην ΕΕ και γραμμένες στα κιτάπια της, μιλάει για «δίχτυ κοινωνικής προστασίας για κάθε νοικοκυριό που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και ιδίως σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Μέτρα για την ανεργία, ιδίως την ανεργία των νέων: Κατάρτιση, νεανική επιχειρηματικότητα, κοινωφελής εργασία, προγράμματα αυτεπιστασίας των δήμων».
Το βήμα που έκανε ο λαός στις προηγούμενες εκλογές να εγκαταλείψει μαζικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εκφράζει θετική δυναμική. Θα μείνει όμως ανολοκλήρωτο αν σ' αυτές τις εκλογές δε βρει ριζοσπαστική διέξοδο, με ψήφο στη μοναδική διαφορετική πολιτική του ΚΚΕ, που σθεναρά αντιστέκεται στη βαρβαρότητα του άκρατου καπιταλισμού. Σήμερα, αυτό που προβάλλει ως αναγκαιότητα για να σωθεί ο λαός, δεν είναι μόνο να καταδικαστούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά η ίδια η στρατηγική τους, άρα και τα κόμματα που τον υπηρετούν. Καμία φιλολαϊκή αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και τα μονοπώλια, στο όνομα των οποίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένος πίνουν νερό.
Να μην επιτρέψει ο λαός με την ψήφο του να επιστρέψει η ίδια διαχείριση από την πίσω πόρτα, είτε ενισχύοντας τις δυνάμεις του παλιού δικομματισμού, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεσμεύεται στην ΕΕ και γρήγορα θα σπείρει απογοήτευση και ηττοπάθεια, ενώ κρύβει ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο η λαϊκή οικογένεια να βρεθεί αργά ή γρήγορα στη δίνη μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρό κίνημα την επόμενη μέρα. Για να σταθεί ο λαός όρθιος στα δύσκολα που έρχονται, να μην καταφέρουν να τον γονατίσουν με κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή διαχείριση, για να πατήσει σε ακόμα πιο στέρεη βάση η νικηφόρα αντεπίθεση.

Οι συνδικαλιστές Φαρμακοποιοί του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούν στο να συνεχίσουν οι φαρμακοποιοί να μην εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ.


Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με μερίδα συνδικαλιστών της ΝΔ στους Φαρμακοποιούς πρωτοστατούν στο να συνεχίσουν οι φαρμακοποιοί να μην εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ και να αναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν όλο το ποσό για τα φάρμακά τους. Αδιαφορούν ότι πια έχουν φθάσει εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, χρονίως πάσχοντες, ΑμΕΑ να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό για τα φάρμακα και σταματάνε τις θεραπείες τους.
Βεβαίως ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στους φαρμακοποιούς, αλλά γι' αυτό δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει με τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αλλά το κράτος. Και βεβαίως θα πρέπει να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί. Να το διεκδικήσουν μαζί με τους εργαζόμενους από το κράτος.
Αλλά αντί γι' αυτό, πατάνε πάνω στην ανάγκη των ασθενών για να πάρουν τα φάρμακά τους και τους χρησιμοποιούν ως ομήρους για να εκβιάσουν τον ΕΟΠΥΥ και την κυβέρνηση να τους πληρώσουν αυτά που τους χρωστάνε για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τον εκβιασμό που τους κάνουν οι φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακέμποροι για προπληρωμή των φαρμάκων που τους προμηθεύουν.
Κατά τ' άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερπροβάλλει όλη την προεκλογική περίοδο την ανθρωπιστική κρίση με την αύξηση των αυτοκτονιών ανθρώπων που δεν τα βγάζουν πέρα με τα ψίχουλα που παίρνουν, με την ανεργία που αυξάνει, με τους μισθούς και τις συντάξεις που έχουν πάει στα τάρταρα.
Καλεί τις λαϊκές μάζες να δείξουν την κοινωνική τους αλληλεγγύη.
Ολοι μαζί να μοιραζόμαστε τη φτώχεια μας και όταν χτυπιέται ένα τμήμα εργαζομένων η διεκδίκησή του να στρέφεται προς τους υπόλοιπους και όχι προς τους υπεύθυνους για τη δημιουργία του προβλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κράτος που με την πολιτική του έχει αναγορεύσει τους επιχειρηματικούς ομίλους σε γενικούς κουμανταδόρους όλου του συστήματος Υγείας και Φαρμάκου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αντιπαρατεθεί στο κράτος και στους μεγαλοεπιχειρηματίες του Φαρμάκου και όχι να ζητάει τα ρέστα από τα εξαθλιωμένα και λεηλατημένα από χίλιες μεριές πια λαϊκά νοικοκυριά.
Αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ επιχειρηματικής δράσης και συστήματος Υγείας, ο εκβιασμός προς το λαό για να 'χει φάρμακα και υγεία θα συνεχίζεται.
Και στην περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας θα φθάσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.
Η ταξική θέση, αντιμετώπιση των ζητημάτων και απ' αυτή τη σκοπιά η ταξική αλληλεγγύη είναι ψιλά γράμματα που οι του ΣΥΡΙΖΑ με τα «ταξικά» γυαλιά τους δεν μπορούν να τα διακρίνουν. Γι' αυτό προτείνουν σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή κράτους και επιχειρηματικών ομίλων και όταν βρίσκουν τα δύσκολα δεν πειράζει θα πιέζουμε το λαό και όχι τα μονοπώλια. Αυτή είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στους φαρμακοποιούς, αλλά γενικότερα.
Τώρα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η κοινή αγωνιστική διεκδίκηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος με αυτό των φαρμακοποιών ώστε άμεσα, γιατί έχει επείγοντα χαρακτήρα, το κράτος να αναλάβει να πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς και όπου αλλού χρωστάνε γιατί οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Να αναλάβει το ίδιο τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες για την τροφοδοσία και τον τρόπο αποπληρωμής όλων των φαρμάκων.
Να ρυθμιστεί ώστε η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς προς τους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφληση των πρώτων από τον ΕΟΠΥΥ και ανάλογα με το ποσοστό που θα εξοφλούνται. Με την ίδια διαδικασία να γίνεται και η εξόφληση από τους φαρμακοποιούς προς το κράτος για οφειλές ΦΠΑ, rebate (επιστροφή χρημάτων), φόρους και άλλες ενδεχόμενες υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
Να υπάρχει μηδενική συμμετοχή, δηλαδή δωρεάν, σε όλα τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων και για τις συνοδούς νόσους, για όλα τα συμπληρώματα διατροφής (καρκινοπαθείς κ.ά.) καθώς και για όλο το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό για χρόνιους πάσχοντες και ΑμΕΑ.
Να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.

Καλοκαιρινοί διατροφικοί θησαυροί : χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι.


  Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες διανύουν εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν εδώ από τις πατρίδες τους. Και όλοι, σταθερά, εκτός από τα υπέροχα τοπία και τις καταγάλανες θάλασσες, εντυπωσιάζονται από δύο παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας: Τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι. Δεν υπάρχει αλλοδαπός επισκέπτης που να τα έχει δοκιμάσει και να μην τα έχει λατρέψει – εξάλλου είναι και προσιτά από οικονομικής άποψης. Αν μάλιστα οι ξένοι γνώριζαν τα μοναδικά καλά που προσφέρουν στην υγεία τους αυτές οι απλές ελληνικές νοστιμιές, θα ήταν διπλά ευχαριστημένοι, αφού αντί για τις ακριβές κλινικές της Γενεύης που προσφέρουν αποτοξίνωση και υπόσχονται να επαναφέρουν το σώμα σε κατάσταση ευεξίας, θα διαπίστωναν ότι αρκεί να εντάξουν στο διατροφικό μενού τους τα δυο πασίγνωστα ελληνικά πιάτα για να έχουν καλή υγεία.
Ταπεινές αλλά σπουδαίες τροφές
Εκτός από την κούρα αναζωογόνησης και ξανανιώματος που προσφέρουν, η χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι βελτιώνουν και τις ερωτικές επιδόσεις, αφού σχεδόν όλα τα υλικά τους (ελαιόλαδο, ρίγανη, σκόρδο, κρεμμύδι, γιαούρτι, ντομάτες, πιπεριές) είναι γνωστές αφροδισιακές τροφές. Ας δούμε αναλυτικά τους διατροφικούς θησαυρούς μήπως εκτιμήσουμε, όπως τους αξίζει, τα ταπεινά πλην όμως σπουδαία διατροφικά εφόδια που διαθέτουμε στην κουζίνα μας:
Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιο Βαλαβανίδη, τα τρία κορυφαία αντιοξειδωτικά τρόφιμα, τα οποία εμπεριέχουν ουσίες που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχηματίζονται μέσα στο σώμα μας ως κατάλοιπα του μεταβολισμού. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τροφές οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να ξανανιώσει. Το σκόρδο μάλιστα είναι φυσικό αντιβιοτικό και επιπλέον καθαρίζει τα αγγεία.
Οι ελιές ισοδυναμούν με διατροφικό διαμάντι αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Νικόλαο Ανδρικόπουλο, έχουν 100 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το ελαιόλαδο.
Οι ντομάτες είναι πηγή βιταμίνης C (όπως και οι πιπεριές), φλαβονοειδών και β-καροτένιου, ουσίες οι οποίες, ως αντιοξειδωτικές, μάχονται κι αυτές τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού. Επίσης περιέχουν και αντικαρκινικές ουσίες (λυκοπένιο, σελήνιο).
Το αγγούρι είναι εξαιρετικό διουρητικό/αποτοξινωτικό και περιέχει ένα ένζυμο που βοηθάει την πέψη των πρωτεϊνών.
Η ρίγανη εμφανίζει και αυτή ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (πολύ μεγαλύτερη από άλλα λαχανικά και φρούτα) και, χάρη στις ουσίες που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης προφυλάσσει τον οργανισμό από μια σειρά ασθενειών, ενώ είναι και αυτή φυσικό αντιβιοτικό. Ως γνωστόν, η ποιότητα της ελληνικής ρίγανης θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο.
Η φέτα και το γιαούρτι προμηθεύουν τον οργανισμό με πρωτεΐνες μεγάλης διατροφικής αξίας, καθώς και ασβέστιο συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το γιαούρτι επιπλέον είναι αποτοξινωτική τροφή, που επιδρά θετικά στο πεπτικό σύστημα
πηγη GOLDEN MAGAZINE

Αν οι Έλληνες θέλουν να δουν τι θα τους συμβεί, αρκεί να παρατηρήσουν με προσοχή τη Λετονία.


Γιατί η Λετονία αποτελεί «παράδειγμα» για τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ;.

Από λαϊκή διαμαρτυρία το 2009 ενάντια στις περικοπές    
  «Είναι σημαντικό για τις άλλες χώρες να εμπνευστούν από τη Λετονία. Το πρόγραμμα που εφάρμοσε ήταν επιτυχές», δήλωνε από τη Ρίγα την πρωτεύουσα της Λετονίας, πριν λίγες μέρες η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Παρουσιάζοντας έτσι ως παράδειγμα την Λετονία κάλεσε ουσιαστικά την Ελλάδα να τη μιμηθεί για να ξεπεράσει  την καπιταλιστική κρίση από την οποία μαστίζεται.
Η Λετονία αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του πώς βιώνει ο λαός την βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση συνοδευμένη από βάρβαρη λιτότητα. Μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 - χωρίς ωστόσο να έχει ενταχθεί στην Ευρωζώνη, κάτι που συμβεί έως το 2014 - και εν μέσω βαθιάς κρίσης το 2008, την περίοδο 2008-2009 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 5%, αυξήθηκε κατακόρυφα η ανεργία στο 22,8% το Δεκέμβρη του 2009 από το 5,6% που ήταν το Δεκέμβρη του 2007. Το ΔΝΤ και η ΕΕ προσέτρεξαν με δάνεια 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αντάλλαγμα του δανείου, η λετονική κυβέρνηση υπέγραψε σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενέκρινε τους πιο σκληρούς προϋπολογισμούς στην ιστορία της χώρας.
Προχώρησε στην αύξηση των φόρων και στη μείωση των δημοσίων δαπανών καθώς και στη μείωση των  μισθών μέχρι και 60%.
 Έκλεισαν δεκάδες σχολεία, αλλά και νοσοκομεία , με ανάλογες συνέπειες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 121νοσοκομεία που λειτουργούσαν το έτος 2006 , το 2007 λειτουργούσαν μόνο 94,  ενώ το 2009 είχαν παραμείνει ανοιχτά μόνο τα 59 νοσοκομεία στη Λετονία. Με τα μέτρα της κυβέρνησης - για μείωση κατά 40% του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία - και το ρυθμό του κλεισίματος των νοσοκομείων, υπολογίζεται πως το 2013 θα υπάρχουν μόλις 24 νοσοκομεία σε λειτουργία!
Απολύθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μειωθεί κατά 30%, ενώ υπέστησαν περικοπές στους μισθούς που φτάνουν το 40%. Σήμερα το 25% του ενεργού δυναμικού της χώρας είναι άνεργοι, ενώ το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το 51% των ηλικιωμένων. Μια θέση εργασίας στη Λετονία, ανά πέντε, καταργήθηκε. Συνολικά, η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε από το 2007 έως το 2010 και στους νέους έφτασε το 43%, ενώ στους μακροχρόνια άνεργους το 32%.
Μείωση του πληθυσμού
Εξαιτίας της κρίσης έχει υπάρξει σημαντική μείωση του πληθυσμού της χώρας. Συγκεκριμένα, το 13% των Λετονών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά το 2000 και οι μισοί από αυτούς έφυγαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας που εφαρμόζεται πρόγραμμα σφοδρής λιτότητας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, την περίοδο 2004 - 2008 σχεδόν 16.000 άνθρωποι έφευγαν από την χώρα ετησίως, ενώ μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης και των συνεπειών της, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στους 40.000 ετησίως - κυρίως ολόκληρες οικογένειες, νέοι και οι περισσότεροι εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν θα επιστρέψουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, ο πληθυσμός της Λετονίας φτάνει μόλις το 1,9 εκατομμύριο ανθρώπους και όχι 2,2 εκατομμύρια που υπολογιζόταν.
Τα παραπάνω αποτελούν μια ενδεικτική καταγραφή των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού που βλέπει καθημερινά τη ζωή του να χειροτερεύει. Πρόκειται για το «παράδειγμα» που βλέπει η Λαγκάρντ στη Λετονία, όπου για χρόνια απαγορεύεται η δράση και η λειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος, που έχει μετατρέψει τους φασίστες και τους συνεργάτες των Ναζί σε ήρωες. Ένα «παράδειγμα» που προτρέπει να ακολουθήσει και η αστική τάξη της Ελλάδας για να διαχειριστεί την κρίση και για να φέρει και τον ελληνικό λαό στο επίπεδο εξαθλίωσης και φτώχειας ώστε να μην «σηκώνει κεφάλι» κατά των εκμεταλλευτών του.
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Προς τον κ. Παπούλια: Είστε πρόεδρος της Δημοκρατίας;


Γράφει ο Χρήστος Μαγγούτας

Ο Κλεάνθης Γρίβας το ανακάλυψε αυτό το  κείμενο ενός απλού πολίτη- του Χρήστου Μαγγούτα- και το έστειλε προς δημοσίευση.
Προς τον κ. Παπούλια: Είστε πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Αν είχα τη δύναμη, θα προτιμούσα ως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όχι εσάς αλλά τον Ισλανδό πρόεδρο, τον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Μπορεί να καυχιόμαστε ότι εμείς γεννήσαμε τη δημοκρατία, αλλά πάει καιρός πια που δεν έχουμε συγγένεια μαζί της.
Όταν το ισλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε κάποιο νόμο παρόμοιο με το Μνημόνιο 1 και στάλθηκε για επικύρωση στον πρόεδρο της δημοκρατίας, αυτός ενεργοποίησε το μόνο... δικαίωμα που είχε, όπως κι εσείς: δεν το υπέγραψε και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε δημοψήφισμα στη χώρα αυτή. Η εξήγηση ήταν σαφής:

«Δεν μπορώ εγώ ή οι λίγοι βουλευτές που ψήφισαν αυτό το νόμο να αναλάβω την ευθύνη να επικυρώσω ένα νόμο που θα επηρεάσει τη ζωή κάθε πολίτη της χώρας μου. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει».

Το δημοψήφισμα έγινε και ο λαός απέρριψε το νόμο. Δεν είχε άδικο: τρεις τράπεζες είχαν δανειστεί 80 δις ευρώ, ήτοι το δεκαπλάσιο από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της χώρας, είχαν χρεοκοπήσει και τώρα ζητούσαν από το λαό να πληρώσει τους δανειστές σε διάφορες χώρες.

Οι πολιτικοί άρχισαν νέες συνομιλίες με τους δανειστές και έφεραν τροποποιημένο σχέδιο στη Βουλή (κάτι σαν Μνημόνιο 2), το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και στάλθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για επικύρωση. Και πάλι εκείνος είπε όχι και ζήτησε νέο δημοψήφισμα. 

Το επιχείρημά του ήταν σαφέστατο:

«Στα μεγάλα θέματα δεν αποφασίζουν προσωρινοί ηγέτες, ηγέτης είναι ο λαός και αυτός θα αποφασίσει».

Χρειάστηκε να κατεβεί στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη θέση του ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των πολιτικών. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τη σύζυγό του να αγκαλιάζει διαδηλωτές που η αστυνομία τους έχει πνίξει στα καπνογόνα. Ήταν ανένδοτος στις αρχές του:

«Υπάρχουν χώρες πιο ισχυρές οικονομικά από μας, εμείς όμως δεν πρόκειται να βάλουμε το κέρδος πάνω από τη Δημοκρατία».

Στο νέο δημοψήφισμα ο λαός απέρριψε και το Μνημόνιο 2.

Ο πρόεδρος το πήγε ακόμα πιο πέρα και ζήτησε αναθεώρηση του συντάγματος, μόνο που αυτή τη φορά η αναθεώρηση δε θα γινόταν από πολιτικούς αλλά από τον ίδιο το λαό. Το επιχείρημά του ήταν και πάλι ατράνταχτο:

«Ο λαός είναι η υπέρτατη εξουσία, αυτός πρέπει να συντάξει το σύνταγμα».

Έγιναν χιλιάδες συναντήσεις, στάλθηκαν άπειρα ηλεκτρονικά μηνύματα και η λαϊκή επιτροπή κατέληξε σε μια μορφή του συντάγματος που φυσικά δεν είχε ούτε παραγραφές, ούτε ασυλίες και ούτε φοροαπαλλαγές για τους πολιτικούς.

Δεν έχει γίνει ακόμα δημοψήφισμα για το σύνταγμα, καθώς οι πολιτικοί παλεύουν με κάθε μέσο να το καθυστερήσουν, αλλά δε θα το πετύχουν για πολύ.

Σε κάποια στιγμή χρειάστηκε να καλέσουν το ΔΝΤ για βοήθεια, αλλά υπό ένα όρο: «Θα σας πληρώσουμε ό,τι δανειστούμε, αλλά υπό ένα όρο: δε θα πειραχθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά προγράμματα, γιατί είμαστε μια σκανδιναβική σοσιαλιστική κοινωνία και σκοπός μας είναι η ευημερία του πολίτη και όχι τα κέρδη των τραπεζών».

Ούτε κεραμίδα να έπεφτε στα κεφάλια των αρμόδιων του ΔΝΤ, αλλά τελικά το δέχτηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ταμείου, γιατί κατάλαβαν ότι δεν έχουν να κάνουν με άτομα όπως ….. (δε χρειάζεται να αναφέρω ονόματα).

Αλλά ο πρόεδρος μιας δημοκρατίας δε σταμάτησε εκεί: ζήτησε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά όλων των πολιτικών και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η έκθεση της αδέσμευτης επιτροπής έφτασε τις 2,500 σελίδες και χρειάστηκαν 45 συνεχείς ώρες για να διαβαστεί από καλλιτέχνες, συγγραφείς, απλούς πολίτες σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

Και το συμπέρασμά ήταν σαφές: 
δεν ευθύνεται ο λαός για όσα έκαναν οι πολιτικοί οι οποίο εκλέχτηκαν λέγοντας τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν.

Τρία χρόνια μετά η Ισλανδία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, στην Ελλάδα μας λένε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες και αν....

Και κάτι ακόμα: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας δεν το έκανε αυτό για να κρατηθεί στην καρέκλα. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος για επόμενη θητεία. 
«Εκπλήρωσα το χρέος μου στο λαό μου» ήταν η λακωνική δήλωσή του (όχι, δεν είπε αν ήταν και στην Εθνική Αντίσταση).

Μήπως κ. Παπούλια θα έπρεπε να επισκεφθείτε τους Βίκινγκς της Ισλανδίας για να πάρετε κάποια μαθήματα δημοκρατίας; Μήπως αυτοί που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, τώρα ξέρουν καλύτερα τι σημαίνει δημοκρατία ενώ εσείς την ευτελίζετε(ουσιαστικά μια πράξη αιμομιξίας) στη χώρα που γεννήθηκε;

Και μια ακόμα δήλωσή του Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον:

«Έχω την σταθερή εντύπωση ότι τα κόμματα στη Βουλή δεν εκφράζουν αυτή την εποχή αντίστοιχη αναλογία στο λαό».

Εσείς θα κάνατε ποτέ αυτή τη δήλωση,
 που είναι πασιφανής σε κάθε έλληνα πολίτη;

Θα ήθελα να σας δω δίπλα στον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Έτσι για να καταλάβω
 τι σημαίνει γίγαντας και τι νάνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας....

Για την αντιγραφή, Κλεάνθης Γρίβας.