Σελίδες

Ποιοί καπιταλιστές πυρπολούν τους Έλληνες...


Του Γιώργου Αδαλή
Εδώ και δύο χρόνια ο Ελληνικός λαός δέχεται μια πολεμικού τύπου επίθεση, αλλά  κάποιοι στην Ελλάδα, εξακολουθούν να κρύβουν από τους Έλληνες ακόμη και το όνομα του «εχθρού»! Αντίθετα σε γειτονικές χώρες, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι επιτιθέμενοι και ποιο είναι το σχέδιο τους!
Εδώ, εξακολουθούμε να τους ονομάζουμε γενικά κι αόριστα … ως «αγορές» διότι η διαπλοκή των πολιτικών με τον δημοσιογραφικό κόσμο, μέσω της διαφημιστικής πίτας, δεν επιτρέπει ούτε καν το όνομα τους να αναφερθεί!!!
Και ναι μεν η Ευρώπη είναι συνένοχη και συμμέτοχη στο έγκλημα κατά της χώρας μας, στην Ελλάδα, με μεγάλη ευκολία αναφερόμαστε στον … «εχθρό» όταν είναι made in USA αλλά με μεγάλη δυσκολία αναφερόμαστε στον εχθρό όταν είναι … ευρωπαίος και μοιράζει διαφημίσεις στα κανάλια και στις εφημερίδες!!
Μάλιστα στις 3 Μαρτίου 2010, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσημα , τους Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Στίβεν Κοέν και Ντέιβιντ Αϊχορν, διότι σχεδίασαν την επίθεση στο ευρώ και κατ επέκταση και την επίθεση στην Ελλάδα!
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην Ευρώπη και συνεπώς στην Ελλάδα, θα εξαντλούσαν κάθε νομική δραστηριότητα εναντίον τους, εντούτοις, ουδείς άδραξε αυτή την μοναδική ευκαιρία και στη Γηραιά Ηπειρο δεν κουνήθηκε φύλο!!! Το ποιοι είναι αυτοί οι … κύριοι θα το δείτε παρακάτω και θα αντιληφθείτε το ΓΙΑΤΙ !
Πάμε όμως να εξετάσουμε τα πράγματα με ψυχραιμία!
ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΊΣΗΣ
CDS - Ασφάλιστρα κινδύνου
Εξι ήταν τα εργαλεία με τα οποία κατασκευάστηκε … εργαστηριακά η κρίση και ο ιός απελευθερώθηκε στην Ευρώπη ! Επιλογή; Τα «κράτη-γουρούνια» (PIGS, από τα αρχικά των λέξεων, Portugal Ireland, Greek, Spain) είχαν προεπιλεγεί και στα «εργαστήρια» των τοκογλύφων είχαν γίνει οι απαραίτητες «προσομοιώσεις» με αποτέλεσμα να επιλεγεί ως καλύτερος στόχος, η Ελλάδα, για την τελική επίθεση κατά του Ευρώ, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη! Ποια ήταν λοιπόν τα εργαλεία αυτά;
Το πρώτο εργαλείο ήταν τα «ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) που ενώ σχεδιάστηκε για την ασφάλεια των ομολόγων, εντούτοις χρησιμοποιήθηκε ανεξέλεγκτα και χωρίς εποπτικό μηχανισμό, Πουθενά! Υποτίθεται ότι τα CDS διασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας του εκδότη τους! Με δεδομένο όμως ότι επέτρεψαν να κατέχουν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ακόμη κι άτομα που δεν έχουν αγοράσει ομόλογα μιας χώρας, επέτρεψαν το σπεκουλάρισμα των τζογαδόρων. Κάποτε είχα γράψει ότι όταν κατέχει CDS, ένας μη κάτοχος ομολόγων, είναι σα να επιτρέπουν οι τράπεζες που δίνουν δάνεια, να αγοράζουν ασφάλιστρα των κατοικιών, και όσοι δεν έχουν σχέση με το εκάστοτε σπίτι!
Δηλαδή, φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί, αν πάρετε ένα στεγαστικό δάνειο, και ο γείτονας σας, μπορεί να αγοράζει και να πουλά τα ασφάλιστρα του σπιτιού που αγοράσατε. Κάποια στιγμή, αν το ασφάλιστρο πάει στα ύψη, τότε, τι πιο φυσικό, να βάλει φωτιά στο σπίτι σας, προκειμένου να εισπράξει το υψηλότατο ασφάλιστρο, που κάποτε το είχε αγοράσει πάμφθηνα!!!
Πέραν των Cds, ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ήταν τρεις επενδυτικές τράπεζες και τρεις οίκοι αξιολόγησης.

Τράπεζες – Επενδ. Εταιρίες:
GOLDMAN SACHS
NEUBERGER BERMAN (συμφερόντων Rotschild)
BLACKROCK, U.K.(συμφερόντων Rotschild)     
Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης:
FITCH
MOODY’s
STANDARD & POOR (S&P)
Χρονικά, η κρίση είχε αρχίσει να σχεδιάζεται, πριν καν τυπωθεί το πρώτο χαρτονόμισμα του Ευρώ. Στην Ελλάδα η Goldman Sachs είχε αλλωσει το κράτος από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη και μεγαλούργησε επί ημερών Γιάννου Παπαντωνίου!
Σταχυολογούμε χρονικά, μερικές κινήσεις των «εργαλείων» αυτών στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον ρόλο τους καλύτερα:
2000: Η Goldman Sachs εκπονεί το Πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρόγραμμα χρηματιστηριακής δανειοδότησης που παρουσιαζόταν ως … πώληση, ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση Σημίτη!
2002: Η Goldman Sachs εκπονεί το Πρόγραμμα ΑΙΟΛΟΣ, με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης αεροδρομίων και τυχερών παιχνιδιών.
2005: Η Goldman Sachs πουλάει αυτό το χρηματιστηριακό «προϊόν» στην Εθνική Τράπεζα, η οποία το κράτησε μέχρι το 2008.
Με τη βοήθεια της Goldman Sachs ιδρύεται η εταιρεία ΤΙΤΛΟΣ στην οποία μεταφέρεται το «προϊόν».
Η Εθνική Τράπεζα εξασφαλίζει τα ομόλογα της εταιρείας ΤΙΤΛΟΣ και τα παραχωρεί στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΚΤΕ), παίρνοντας δανειακά κεφάλαια.
2009 (Οκτώβριος): Έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο αξιωματούχων της Goldman Sachs και προτείνει τη χρήση ενός νέου χρηματιστηριακού «προϊόντος» για την κάλυψη των αναγκών της χώρας για το 2009 και 2010. Η πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση.
Λίγες μέρες αργότερα: ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την Ελλάδα, από Α σε Α-. Σημειώνεται πτώση της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο της Ν.Υ.
2009 (αρχές Νοεμβρίου): Έρχεται στην Ελλάδα δεύτερο κλιμάκιο αξιωματούχων της Goldman Sachs για να μεταπείσει τους Έλληνες ιθύνοντες.
● Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων:
Στο Χρηματιστήριο της Ν.Υ.: οι τιμές της μετοχής της ΕΤΕ αυξάνονται. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών: σημειώνεται άνοδος, και
oι πιέσεις στην αγορά ομολόγων και CDS σταματούν.
● Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων,
Στο Χρηματιστήριο Ν.Υ.:

(α) Σημειώνονται αθρόες πωλήσεις μετοχών της Εθνικής και στο ΧΑ μετοχών όλου του τραπεζικού τομέα, Εθνική, Alpha, Eurobank, κ.α.

(β) Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πέφτουν.

(γ) Τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται.

2009 (12 Δεκεμβρίου): Ο οίκος Fitch ανακοινώνει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (στην κατηγορία ΒΒΒ+), πετώντας την έξω από την αγορά ομολόγων.
2009 (μέσα Δεκεμβρίου): Οι οίκοι Moody’s και S&P μπαίνουν στο παιχνίδι, υποβαθμίζουν κι αυτοί την Ελλάδα, προκαλώντας γενικό ξεπούλημα των ομολόγων της και απογείωση του κόστους δανεισμού της.
2010 (Απρίλιος): Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει ξανά την Ελλάδα (σε ΒΒΒ-) σηματοδοτώντας και τυπικά την χρηματοπιστωτική πτώχευση της Ελλάδας και εκεί αρχίζει να γίνεται ορατό στους Ελληνες το δράμα που θα ζήσουν.
Ποιοι είναι όμως πίσω από τις αοριστολογίες των δημοσιογράφων που αποκαλούν τον εχθρό μας ως ... αγορές;

ΤΟ WHO IS WHO ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

NEUBERGER BERMAN

▪ Έχει θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Eurobank Ergasias, Εμπορική
▪ Είναι ο 1ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
▪ Είναι ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και μεγαλομέτοχος στη Goldman Sachs
▪ Είναι ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και μεγαλομέτοχος στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch

BLACKROCK, HNΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

▪ Έχει θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Eurobank Ergasias, Εμπορική
▪ Είναι ο 2ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
▪ Είναι μεγαλομέτοχος στη Goldman Sachs
▪ Είναι μεγαλομέτοχος στους οίκους Moody’s και S & P

                             
NEUBERGER BERMAN

Κανείς σήμερα δεν θυμάται ότι η NEUBERGER BERMAN είναι μία από τις εταιρίες που πρωτοστάτησαν στην επίθεση και στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πουλώντας μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, (κρατηθείτε) 1.700.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.
Ιδρύθηκε από μέλος της οικογένειας Ρόθτσάιλντ, της μεγαλύτερης τραπεζικής δυναστείας του κόσμου, που δανείζει τη χώρα μας από το 1823 !!!

Ο νυν πρόεδρος της Neuberger Berman ήταν:

● Πρώην πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της αμαρτωλής Lehman Brothers που αποτέλεσε ένα άλλο πείραμα των διεθνών τοκογλύφων .
● Πρώην συνεταίρος και πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της Goldman Sachs.
● Στενός συγγενής του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους.

Και φτάνω στο σημείο απ όπου ξεκινήσαμε!

Για να αντιληφθείτε, γιατί ουδείς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν έκανε το παραμικρό όταν στις 3 Μαρτίου 2010, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε, τους Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Στίβεν Κοέν και Ν.Αϊχορν για την επίθεση στο Ευρώ.

Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι που εδώ στην Ελλάδα, όταν έρχεται η στιγμή να πουμε το όνομά τους, κάποιοι δαγκώνουν την γλώσα τους;

Τζόρτζ Σόρος

Διεθνής επενδυτής και μέγας κερδοσκόπος που είχε πρωτοστατήσει στην επίθεση κατά της Στερλίνας.

● Στενότατος συνεργάτης των Ρόθτσάιλντ σε πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν πάνω από πέντε εταιρίες, στις οποίες μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων εταιρειών του Σόρος ήταν μέλη των Δ.Σ. εταιρειών των Ρόθτσάιλντ , αλλά και αντίστροφα.
● Στο Δ.Σ. της κύριας επενδυτικής εταιρείας του Σόρος που ονομάζεται Quantum Fund, συμμετέχει ο Ρίτσαρντ Κατζ, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος της Rothschild Italia S.p.A. και μέλος της Επιτροπής Εμπορικών Τραπεζών της!
● Ο Τζορτζ Σόρος, και ο τραπεζίτης Τζέϊκομπ Ρόθτσάιλντ είναι συνεταίροι σε εταιρεία επενδύσεων στην Αφρική και ποιον λέτε να έχουν συνέταιρο; Την γνωστή «ανθέλληνα» που όλοι μας την βρίζαμε για όσα έκανε κατά της χώρας μας, τέως υπουργό των ΗΠΑ,Μαντλίν Ολμπράϊτ.

Τζον Πόλσον
Ο 50ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Διεθνής κερδοσκόπος και διαχειριστής του μεγάλου hedge funds «Paulson & Co». Ο Πόλσον και ο Ναθάνιελ Ρόθτσάιλντ είναι βασικοί μέτοχοι της Rusal, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμίνιου στον κόσμο.

Στίβεν Κοέν 
O 27ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Κοέν μαζί με την Atticus Capital της οικογένειας Ρόθτσάιλντ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s (που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης).

Ντέιβιντ Αϊνχορν

Διεθνής κερδοσκόπος, διαχειριστής του μεγάλου hedge funds Greenlight Capital, ο οποίος «έβγαλε» 1,7 δισ. δολάρια σορτάροντας τη μετοχή της Lehman Βrothers,

H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι Ρόθτσάιλντ;

● Ελέγχουν το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο εξόρυξης και εμπορίας διαμαντιών, πολύτιμων λίθων και μετάλλων, μέσα από εταιρείες τους όπως η Barick Gold, η Gold Fields, η De Beers, η Rio Tinto, κ.α.

● Είναι από τις μεγαλύτερες οικογένειες της βιομηχανίας πετρελαίου.

● Ο Ναθάνιελ Ρόθτσάιλντ και ο Τζον Πόλσον (50ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο) είναι βασικοί μέτοχοι της Rusal, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμίνιου στον κόσμο.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΡΟΘΤΣΑΪΛΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


● Ήταν από τους πρώτους δανειστές της Ελλάδας. Τα δάνεια από τους Ρόθτσάιλντ ήταν τα πρώτα και από τα μεγαλύτερα που έλαβε η Ελλάδα το 1823. Από τότε μας δανείζουν και ρουφούν το αίμα των Ελλήνων!

● Ήταν οι δημιουργοί του σύγχρονου τραπεζικού και νομισματικού συστήματος της Ελλάδας.

● Ήταν βασικοί χρηματοδότες, συνιδρυτές και μεγαλομέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ).

● Εξέδιδαν δάνεια για τη δημιουργία έργων υποδομής και δανειοδότησαν εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Έχοντας το νομισματικό έλεγχο και τον έλεγχο της παραγωγής χρήματος στην Ελλάδα, έπαιξαν σε βάθος χρόνου και στα δυο επίπεδα.

● Παρέμειναν βασικοί μέτοχοι της ΕΤΕ μέσω πολλών εταιρειών (όπως Neuberger Berman).

● Είναι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας της Ελλάδας , η οποία πήρε τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας από την Εθνική Τράπεζα, και μόνο κατ όνομα είναι… Ελληνική αφού μόνο ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων της είναι Ελληνικό.

● Η N. M. Rothschild & Sons ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους για ιδιωτικοποιήσεις , όπως της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και σύμβουλος δεκάδων τραπεζών και εταιρειών στην Ελλάδα όπως η Cosmote, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Εγνατία, Γενική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Eurobank, και ένα σωρό άλλες.

Ο σκοτεινός κύριος Ακερμαν

Πολλές φορές, θα ακούσετε στις «ειδήσεις» για τον σκοτεινό ρόλο του κυρίου Τζόζεφ Ακερμαν, ο οποίος είναι διοικητής της Deutsche Bank ! Κανείς δεν λέει όμως, τι ακριβώς δουλειά κάνει ο Ακερμαν και πως σχετίζεται με τα προηγούμενα κοράκια των «αόρατων» κατά τα άλλα αγορών! Και που να δείτε, τι έκανε η Ελλάδα για να επιβραβεύσει τον φοβερό και τρομερό ρόλο του!

Ο Τζόσεφ Ακερμαν είναι:

▪ Διοικητής της Deutsche Bank . Γνωρίζετε ότι η D.B. είναι σύμβουλος του γερμανικού κράτους για τη διαχείριση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής κρίσης;

▪ Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens από το 2003 και Β’ αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens σήμερα. Μήπως καταλάβατε τώρα γιατί έκλεισε η υπόθεση με τα 200 ψωρο-εκατομμύρια που προσέφεραν, ενώ οι μίζες ήταν δις;

▪ Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Vodafone !!!

▪ Μη-εκτελεστικός διευθυντής της Royal Dutch Shell, πετρελαϊκής εταιρείας συμφερόντων Ρόθτσάιλντ. Καταλάβατε τώρα γιατί μόλις έβγαλε πετρέλαιο η Κύπρος, πήγε η Shell στα Κατεχόμενα να κάνει το ίδιο; Καταλάβατε τώρα γιατί φωνάζει όλος ο πλανήτης «Ελληνες χαράξτε ΑΟΖ», κι εμείς δεν το κάνουμε; Καταλάβατε μήπως γιατί στις αρχές του 2009, SHELL και BP πούλησαν τα πρατήρια τους στην ΕΛΛΑΔΑ;;; Όχι απλά γιατί γνώριζαν για την κρίση αλλά γιατί την είχαν σχεδιάσει οι ίδιοι!!!

▪ Αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Zurich Financial Services (η οποία, μεταξύ άλλων, παρέχει ασφαλιστικά προϊόντα για την προστασία από το πιστωτικό και το πολιτικό ρίσκο). Μήπως καταλάβατε τώρα γιατί ξεκίνησα την περιγραφή μου με τον ρόλο του εργαλείου που ονομάζεται CDS;

Πρόκειται για ένα άτομο με αρκετές δεκάδες ρόλους, και είναι ν απορεί κανείς πως καταφέρνει να εργάζεται με επιτυχία σε τόσες πολλές δύσκολες θέσεις! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το μόνο που κάνει είναι η υπογραφή του σε κάποιες αποφάσεις που άλλοι σχεδιάζουν κι αυτός εκτελεί!

Οσο για εμάς; Εμείς οι Ελληνες λοιπόν, λίγο πριν ξεκινήσει «φανερά» η κρίση, αντί για να τον απελάσουμε από τη χώρα τον βραβεύσαμε κι από πάνω! Ετσι τον Σεπτέμβριο του 2009 ο κ. Τζότζεφ Ακερμαν αναγορεύεται … επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης!!!

Ετσι λειτουργεί το σύστημα εδώ στην Ελλάδα!

Βραβεύουμε τους νεκροθάφτες της χώρας μας !

Αν πάλι δεν μπορούμε να τους βραβεύσουμε, τότε τους καθιστούμε ισότιμους συνομιλητές με τους Πρωθυπουργούς μας! Όπως τον κ. Τ.Σόρος για παράδειγμα, του οποίου τα γεύματα με τον ΤΕΩΣ Πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, τα πληρώσαμε χρυσάφι!!!

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε λοιπόν για «αγορές» και «τοκογλύφους» και «οικονομικούς δολοφόνους» θα ξέρετε!

Βάλτε αυτό το άρθρο στα «αγαπημένα» του υπολογιστή σας, γιατί θα σας χρειαστεί άπειρες φορές, όταν κάποιοι, θα εξακολουθούν να προκαλούν συσκότιση στον λαό, με αόριστες αναφορές, φτάνοντας στο σημείο τον Ελληνα πολίτη να αναρωτιέται «ΜΑ ΠΟΙΟΣ είναι ο ΕΧΘΡΟΣ»

Τώρα , γνωρίζετε τον εχθρό! Τουλάχιστον, γνωρίζετε τον εχθρό εκτός των τειχών!

Για τους υπόλοιπους, τους εντός των τειχών, έχουμε καιρό να ασχοληθούμε!!!
----

Πηγές:
Τα στοιχεία για την συμμετοχή των πολυεθνικών στην Ελληνική οικονομία είναι από το βιβλίο του Πάνου Παναγιώτου: "Ελληνική Κρίση: Περίεργες συμπτώσεις", εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο αξίζει να το διαβάσετε.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ


Τα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα του δήμου Αλεξάνδρειας που εκτελούνται υπό την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Μαΐου στο γραφείο του δημάρχου Αλεξάνδρειας.
Στη σύσκεψη, εκτός του δημάρχου κ. Φώτη Δημητριάδη, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Νικόλαος Γκαβαρδίνας, ο πρώην δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Χαράλαμπος Γκιόνογλου (ως εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας «Άτλαντας Α.Τ.Ε. – Ε. Μπόσκος & Σία Ε.Ε.» που εκτελεί το έργο της ανάπλασης στην πόλη της Αλεξάνδρειας), ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αλεξάνδρειας κ. Απόστολος Ρεσινιώτης, ο διευθυντής της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Π.Ε. Ημαθίας κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος του τμήματος δομών περιβάλλοντος της Π.Ε. Ημαθίας κ. Γιώργος Ρίστας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αλεξάνδρειας κ. Αναστάσιος Καλταβερίδης, ο αναπληρωτής διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Α. Αλεξάνδρειας κ. Αργύρης Περνετζής και οι συνεπιβλέποντες των έργων μηχανικοί του δήμου.
Η πορεία υλοποίησης και επίβλεψης των έργων που αφορούν την αποπεράτωση του Συνεδριακού Κέντρου Αλεξάνδρειας, του Δημοτικού Θεάτρου Πλατέος και των αναπλάσεων στην πόλη της Αλεξάνδρειας τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη, ενώ εξετάστηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την εκτέλεση των εργασιών ανάπλασης της πόλης που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά και τις παρατηρήσεις που διατύπωσε με προχθεσινό έγγραφό του ο δήμος. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, ορισμένα από τα προβλήματα αυτά έχουν επιλυθεί, όπως η ασφάλεια των πεζών στα υπό ανάπλαση πεζοδρόμια, ενώ και τα υπόλοιπα (προεξέχοντα αγκύρια, κατασκευή φρεατίων παροχέτευσης ομβρίων, έλλειψη συστήματος άρδευσης δενδυλλίων και θάμνων, φρεατίων αποχέτευσης, απορροή ομβρίων από κατοικίες και οικόπεδα, κ.ά.) αναμένεται να επιλυθούν σε σύντομο χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν οδηγίες για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων, ενώ υπήρξαν σαφείς διαβεβαιώσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που προΐστανται και επιβλέπουν τα έργα, ότι αυτά θα εκτελεστούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρουσιάζουν προβλήματα όταν παραδοθούν σε χρήση στους δημότες.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες περιόδευσαν στους χώρους όπου εκτελούνται τα έργα, τόσο στην πόλη της Αλεξάνδρειας όσο και στο Πλατύ, και ενημερώθηκαν από τους επιβλέποντες μηχανικούς και τους ανάδοχους.
Μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας δήλωσε: «Εκ μέρους του δήμου αισθάνομαι την υποχρέωση να ζητήσω συγγνώμη από τους δημότες και τους καταστηματάρχες της πόλης για την ταλαιπωρία και την αναστάτωση που υφίστανται αυτό το διάστημα και θέλω να παρακαλέσω να επιδειχθεί από όλους μας ανοχή και υπομονή μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες της ανάπλασης της πόλης. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και είμαστε πεπεισμένοι ότι όταν ολοκληρωθεί και δοθεί σε χρήση το έργο, θα αλλάξει προς το καλύτερο η όψη της πόλης μας».

Βαρηκοΐα και κίνδυνος για καρδιακή προσβολή από τη λειτουργία του στερεοφωνικού στη μέγιστη ένταση.

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι, τα παράθυρα σπιτιών και αυτοκινήτων ανοίγουν και φέρνουν στα αυτιά μας τους ήχους αυτών που κυκλοφορούν με το στερεοφωνικό του αμαξιού τους στη μέγιστη ένταση.
Όταν το μέγιστο όριο ασφάλειας για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα 85 db, κάποιοι αρέσκονται να «απολαμβάνουν»  θόρυβους που  υπολογίζονται στα 100-110 ντεσιμπέλ βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την δική τους ακουστική ικανότητα όσο και τη δική μας ψυχική ισορροπία.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ελαφράς βαρηκοΐας σε άτομα νεαρής ηλικίας. Ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας στους πέντε εφήβους αντιμετωπίζει πρόβλημα ακρόασης στις υψηλές συχνότητες ,από την χρήση ηχητικών συσκευών.
Η ηχορύπανση αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες. Όχι μόνο υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωή μας, αλλά έχει και δυσάρεστες συνέπειες στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
Υποφέρει όλος ο πλανήτης
Το 50% των κατοίκων του πλανήτη διαβιώνει σε περιοχές με θόρυβο πάνω από τα όρια ενόχλησης (85 ντεσιμπέλ –  db), ενώ το 30% σε περιοχές όπου τα επίπεδα θορύβου χαρακτηρίζονται επιβλαβή για την υγεία (πάνω από τα 90 db). Όσο για τους κατοίκους των ελληνικών μεγαλουπόλεων, υποφέρουν καθημερινά  λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου που ολοένα και χειροτερεύει.
Οι μέτριοι ήχοι είναι πιο ύπουλοι
Είναι γεγονός ότι οι δυνατοί ήχοι μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή. Όμως επικίνδυνοι αποδεικνύονται και ορισμένοι ήχοι μέτριας ή και  χαμηλής έντασης που μπαίνουν καθημερινά στ΄ αυτιά μας, χωρίς να τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία γιατί τους έχουμε συνηθίσει.Για παράδειγμα, μέτριος θεωρείται ο ήχος που βγαίνει από ένα ξυπνητήρι σε λειτουργία ή από το κουδούνισμα του τηλεφώνου και χαμηλός αυτός που προέρχεται από έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, από την ηλεκτρική σκούπα, το πλυντήριο πιάτων ή τη συσκευή κλιματισμού. Αυτοί οι όχι και τόσο έντονοι ήχοι μας επηρεάζουν αρνητικά  γιατί είναι επαναλαμβανόμενοι.
Δεν ακούω…
Ένας δυνατός ήχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής λόγω τραυματισμών που δημιουργεί στο ευαίσθητο σύστημα ακοής. Άτομα που εργάζονται σε χώρους με συνεχή υψηλή ηχητική ένταση ( συναυλίες, αεροδρόμια, εργοτάξια) μπαίνουν σε τέτοιο κίνδυνο, όμως αυτό μπορεί να συμβεί και σε κάποιους που υποβάλλονται σε ήχους μέτριας έντασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Απώλεια ακοής μπορούν να υποστούν και άνθρωποι που εκτίθενται  απότομα σε ήχο υψηλής έντασης, όπως τα πυροτεχνήματα.  Όσο γι΄ αυτούς που κυκλοφορούν με το στερεοφωνικό του αμαξιού τους στη μέγιστη ένταση (ο θόρυβος υπολογίζεται στα 100-110 ντεσιμπέλ, όταν το μέγιστο όριο ασφάλειας για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα 85 db), βάζουν σε κίνδυνο τόσο την δική τους ακουστική ικανότητα όσο και τη δική μας ψυχική ισορροπία.
Τι συμβαίνει με τα mp3;
Ωστόσο το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ελαφράς βαρηκοΐας σε άτομα νεαρής ηλικίας. Ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς εφήβους αντιμετωπίζει πρόβλημα ακρόασης στις υψηλές συχνότητες εκτιμώντας ότι αυτό ίσως να οφείλεται στις ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. «Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους συσκευές πρέπει να προσέχουν όσον αφορά στην ένταση», τονίζει ο Γκάρι Κέραν, επικεφαλής της σχετικής μελέτης σε νοσοκομείο της Βοστόνης που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ (δημοσιεύθηκε στην Journal of the American Medical Association). Εξάλλου η Apple και άλλες εταιρείες που παράγουν φορητές συσκευές παραγωγής μουσικής (mp3 players) ήδη προειδοποιούν τους αγοραστές να μην ανεβάζουν σε υψηλά επίπεδα την ένταση.
Ο θόρυβος ανεβάζει επικίνδυνα την πίεση
Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλή ηχορύπανση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπερτασικοί σε σχέση με αυτούς που ζουν σε πιο ήσυχα περιβάλλοντα. Κι αυτό γιατί ο συνεχής θόρυβος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Αλλά κι ένας μέτριας έντασης θόρυβος, που προέρχεται από δρόμο με μέτρια κυκλοφορία, μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόβλημα.
Άντρες, προσοχή!
Η μόνιμη έκθεση σε ανεπιθύμητους θορύβους μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ψυχή και το σώμα, αλλά (ιδιαίτερα στους άντρες) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Μάλιστα σχετική έρευνα έδειξε ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος, όπως αυτός που προέρχεται από μποτιλιάρισμα στους δρόμους, μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον κίνδυνο. Επίσης ότι την κατάσταση της αντρικής καρδιάς επιβαρύνουν και οι επίμονοι ή υπερβολικοί εργασιακοί θόρυβοι, όταν μάλιστα συντρέχουν κι άλλοι  παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η υπέρταση. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε δυνατό θόρυβο αυξάνει το στρες και τον θυμό, με αποτέλεσμα την υπερέκκριση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, που συνδέονται με την αύξηση της πίεσης του αίματος και των λιπιδίων πλάσματος. Από την εν λόγω έρευνα προκύπτει εντέλει ότι η χρόνια έκθεση σε θόρυβο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εξωγενής παράγοντας που συμβάλει στην αθηροσκλήρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις».
Η ηχορύπανση μας κάνει επιθετικούς
Η έκθεσή μας σε συνεχείς θορύβους μπορεί να μας δημιουργήσει κούραση και έντονη επιθετικότητα, προβλήματα στον ύπνο, να επηρεάσει αρνητικά την πέψη και να εμποδίσει τη συγκέντρωση. Έχει αποδειχτεί ότι ο δυνατός θόρυβος μειώνει την ικανότητα για πνευματική εργασία και μάλιστα σε δραστηριότητες όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. Μειώνει την παραγωγικότητα και τις δυνατότητες εκμάθησης (κυρίως στα παιδιά), αυξάνει τα ατυχήματα, συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών – γεγονός πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-,  πιθανόν ενισχύει και την εγκληματικότητα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ζούμε σ΄ ένα πιο ήσυχο περιβάλλον:
Να ηχομονώσουμε τους χώρους του σπιτιού ώστε να μειώσουμε τους θορύβους από το εξωτερικό περιβάλλον.
Να ακούμε μουσική, ραδιόφωνο, τηλεόραση στη χαμηλότερη δυνατή ένταση.
Να χρησιμοποιούμε αθόρυβες οικιακές συσκευές – στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους αναγράφεται η έντασή τους σε db κι έτσι μπορούμε να διαλέγουμε αυτές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας.
Να σεβόμαστε τις ώρες κοινής ησυχίας και να προσέχουμε οι θόρυβοι που δημιουργούμε να μην ενοχλούν τους γύρω μας.
Να μιλάμε ήρεμα και χαμηλόφωνα, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά,  αναγκάζοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Μια συνηθισμένη συνομιλία φτάνει τα 60 db και ανήκει στους ήχους μεσαίας έντασης.
Να χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες, αν θέλουμε να απομονώσουμε εξωτερικούς θορύβους την ώρα του ύπνου. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στη δουλειά, εφόσον είναι εφικτό, σε περίπτωση που το περιβάλλον είναι πολύβουο. Ο συνεχής θόρυβος μέσα σ΄ ένα πολυσύχναστο γραφείο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και επιζήμιος.
Ακόμα:
Όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητο σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, μπορούμε να έχουμε κλειστά τα παράθυρα και τη μουσική σε χαμηλή ένταση. Αυτό δημιουργεί και καλύτερη συγκέντρωση στην οδήγηση.
Να μην κορνάρουμε άνευ λόγου. Η νευρικότητα δεν εκτονώνεται με τη δημιουργία ηχορύπανσης, αντίθετα χειροτερεύει.
Να ξέρουν όσοι  κυκλοφορούν με ελεύθερη εξάτμιση ότι όχι μόνο εκνευρίζουν τους άλλους, αλλά δημιουργούν (μάλλον χωρίς να το συνειδητοποιούν) σοβαρά προβλήματα και στον εαυτό τους.
Οι σημαντικότερες πηγές θορύβου που ευθύνονται για την υποβάθμιση του ακουστικού περιβάλλοντος είναι:
Μέσα μεταφοράς κάθε τύπου (Ι.Χ., φορτηγά, λεωφορεία, μοτοσικλέτες, αεροπλάνα, τρένα κλπ.)
Βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες
Κέντρα αναψυχής και διασκέδασης
Οικιακές συσκευές
Όρια θορύβου (μονάδα μέτρησης το ντεσιμπέλ – db)
< 68:  Άνετη κατάσταση
69-71:  Καλή κατάσταση
72-74: Σχεδόν ανεκτή κατάσταση
75-77 : Θορυβώδης κατάσταση
78-80:  Πολύ θορυβώδης κατάσταση
>81:  Ανυπόφορη κατάσταση

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αλεξάνδρειας.


Την Δευτέρα 28 Μαΐου στις 8 μμ, θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αλεξάνδρειας. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχουν εγγραφεί για συζήτηση 13 θέματα, ως εξής:
1…Λήψη απόφασης για την ανάκληση υπόλοιπου διατιθέμενης πίστωσης και την προμήθεια ή μη ειδών διατροφής για τους δικαστικούς υπαλλήλους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. - Διάθεση σχετικής πίστωσης.
2…Λήψη απόφασης για επιστροφή ή μη ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος υπέρ του IDRIZI ARJAN του MURAT.
3….Λήψη απόφασης για την παραλαβή της τεχνικής μελέτης κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αλεξάνδρειας.
4….Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του 1ου Ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου «Ασφαλτόστρωση οδών στην Τοπική Κοινότητα Πλατάνου», την έγκριση τροποποίησης του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 και του Τεχνικού  Προγράμματος του Δήμου Αλεξάνδρειας. 
5…Λήψη απόφασης για παράταση μίσθωσης ακινήτου, που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του 2ου Νηπιαγωγείου Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας.
6…Λήψη απόφασης για παράταση μίσθωσης ακινήτου, που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του 1ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας του Δήμου Αλεξάνδρειας.
7…Λήψη απόφασης για παράταση μίσθωσης ακινήτου, που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας του Δήμου Αλεξάνδρειας.
8…Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις τοπικού διαμερίσματος Αράχου» πρώην Δήμου Πλατέος (Α.Μ. ΤΥΔΚ 240/2010).
9…Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αλεξάνδρειας για συμμετοχή στην Επιτροπή για την εκτίμηση της εν ζωή αξίας των ζώων.
10..Λήψη απόφασης για: α) την υποβολή, στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015, πρότασης πράξης με τίτλο «Ανάπλαση πλατειών Δήμου Αλεξάνδρειας με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού», ενδεικτικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ με Φ.Π.Α., και β) Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υποβολή της ως άνω πρότασης.
11…Λήψη απόφασης για: α) Λήψη απόφασης για την υποβολή προς χρηματοδότηση, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρότασης πράξης με τίτλο «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αλεξάνδρειας και προμήθειας εξοπλισμού μεταφόρτωσης – μεταφοράς απορριμμάτων», προϋπολογισμού 1.773.000,00 ευρώ περιλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%, στο πλαίσιο της πρόσκλησης 22 και κωδικό θεματικής προτεραιότητας 44: «Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων», Άξονας Προτεραιότητας 7: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ», β) Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υποβολή της ως άνω πρότασης, γ) Έγκριση ή μη σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης για την ως άνω πράξη μεταξύ Ε.Σ.Δ.Α. Ο.Τ.Α. Νομού Ημαθίας και Δήμου Αλεξάνδρειας, δ) Ορισμός ενός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης και ε) Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.
12..Λήψη απόφασης για την τροποποίηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012
13..Απευθείας ανάθεση της προμήθειας υγρών καυσίμων για τις Δημοτικές Ενότητες Πλατέος και Μελίκης, λόγω ματαίωσης του σχετικού διαγωνισμού.

Παρατηρήσεις , αστοχίες και διορθωτικές παρεμβάσεις, στην εκτέλεση του έργου: «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ»


Δυναμική παρέμβαση του Δήμαρχου της πόλης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και  στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας και ο δήμαρχος προσωπικά γίνονται, σε καθημερινή βάση, αποδέκτες πολλών παραπόνων και διαμαρτυριών κατοίκων (και όχι μόνο) της Αλεξάνδρειας, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη από την εκτέλεση του έργου «Εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Δ.Δ. Αλεξάνδρειας».
Με αφορμή και τις διαμαρτυρίες αυτές ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης απέστειλε την Τετάρτη 23 Μαΐου έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στον ανάδοχο του έργου.
Στο έγγραφό του ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας διατυπώνει παρατηρήσεις, επισημαίνει αστοχίες στην εκτέλεση του έργου και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν άμεσα για να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου «να ολοκληρωθεί όσο είναι εφικτό έντεχνα, για να είναι λειτουργικό και ωφέλιμο στην πόλη και στους πολίτες» και τονίζει ότι «είναι επιεικώς απαράδεκτο ένα έργο 5.000.000 ευρώ να δημιουργεί, αντί να επιλύει προβλήματα».
Σημειώνεται ότι το έργο «Εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Δ.Δ. Αλεξάνδρειας» εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο σχεδιασμός και η μελέτη του έργου έγινε με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, χωρίς την παραμικρή ανάμειξη και εμπλοκή της σημερινής δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι αναθέτουσα και διευθύνουσα αρχή για την υλοποίηση του έργου είναι τα αρμόδια όργανα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, που διεξήγαγαν τον σχετικό δημόσιο διαγωνισμό και κατακύρωσαν την εκτέλεσή του στην  Κοινοπραξία «Άτλαντας ΑΤΕ – Ε. Μπόσκος & Σία ΕΕ» έναντι συμβατικού προϋπολογισμού 4.797.103,34 ευρώ.
Το έγγραφο του δημάρχου Αλεξάνδρειας, με θέμα «Παρατηρήσεις στο έργο «Εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Δ.Δ. Αλεξάνδρειας Νομού Ημαθίας» έχει ως εξής:
«Ο τρόπος με τον οποίο εκτελείται το παραπάνω έργο, με τα διάσπαρτα εργοτάξια μέσα στην πόλη και τις εργασίες που γίνονται με τέτοια σπουδή (εκσκαφές, καθαιρέσεις και λοιπές εργασίες) δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινή ζωή και δραστηριότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων, πρέπει να αναφέρονται οι τμηματικές προθεσμίες εκτέλεσης του έργου που καθορίζονται σε σαφή χρονοδιαγράμματα για την πλήρη ολοκλήρωση κάποιων τμημάτων και επί αυτού θα θέλαμε σχετική ενημέρωση.
Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας (σήματα και ενδεικτικές πινακίδες) στα σημεία που γίνονται παρεμβάσεις και με καθημερινή ενημέρωση του Δήμου και της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας.
Για τα φρεάτια φωτισμού πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή ατυχημάτων, καθώς σε πολλά σημεία τα αγκύρια ιστών φωτισμού εξέχουν από την βάση του πεζοδρομίου αρκετά (15-20 εκατ.), ικανά να προκαλέσουν σοβαρά ανθρώπινα ατυχήματα.
Στα πεζοδρόμια που κατασκευάζονται στο κέντρο της πόλης και σε πολλά σημεία δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχουν αγωγοί ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα, με την παραμικρή βροχόπτωση (διαπιστώθηκε το οξύτατο πρόβλημα πρόσφατα με τις τελευταίες βροχές), να δημιουργείται μία τραγική κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους τόσο στην ασφάλεια των πολιτών όσο και στις υποδομές. Γι’ αυτό θα πρέπει το έργο να εκτελεστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι κλίσεις των ρείθρων να είναι τέτοιες ώστε τα νερά να οδηγούνται στα σημεία που παλαιότερα, πριν την κατασκευή του έργου, γινόταν απορροή.
Ιδιαίτερη μέριμνα να δοθεί στις ράμπες των Α.Μ.Ε.Α., διότι κάποιες πρέπει να επανασχεδιαστούν ώστε να είναι λειτουργικές.
Επίσης, ενώ προβλέφθηκε σε όλη την έκταση του έργου η φύτευση 835 δένδρων και 331 θάμνων, δεν προβλέφθηκε σύστημα άρδευσης, που με απόλυτη βεβαιότητα μετά πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος θα οδηγηθούν στην ξήρανση.
Όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας εσοχών στα πεζοδρόμια για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων σας έχουμε ήδη ενημερώσει, όπως επίσης και για την δημιουργία φρεατίων και απομάκρυνσης ομβρίων από ιδιοκτησίες.
Τέλος, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων και προκειμένου οι διαγωνιζόμενοι μαθητές και μαθήτριες να είναι όσο το δυνατόν απερίσπαστοι στο έργο τους, θα παρακαλέσουμε οι εργασίες που απαιτούν χρήση θορυβωδών μηχανημάτων να ανασταλούν προσωρινά έως τη λήξη των εξετάσεων.
Κατόπιν των παραπάνω παρατηρήσεών μας στο εκτελούμενο έργο, που είναι απόρροια μιας μελέτης γεμάτης αστοχίες και η οποία, όπως αποδεικνύεται, έγινε με πολύ προχειρότητα, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις-διορθώσεις προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί όσο είναι εφικτό έντεχνα, για να είναι λειτουργικό και ωφέλιμο στην πόλη και στους πολίτες, διότι είναι επιεικώς απαράδεκτο ένα έργο 5.000.000 ευρώ να δημιουργεί, αντί να επιλύει προβλήματα». 

Εντοπίστηκε ... ευφυΐα σε φυτά .


Ευφυΐα εντόπισαν σε φυτά ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που αποκαλύπτουν ότι η ιδιότυπη αυτή ικανότητα επιτρέπει στα φυτά να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν σε περιόδους ξηρασίας.
Στο μέλλον, η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων σοδειών, ικανών να αντισταθούν σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας. Ερευνες σε δύο σοδειές έδειξαν ήδη ότι τα φυτά εμφανίζουν ικανότητα βραχυπρόθεσμης μνήμης, που τους επιτρέπει να επιβιώνουν της ξηρασίας, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Μάικλ Φρομ.
Το πόρισμα της πρωταρχικής έρευνας του δρ. Φρομ, που αφορά μέλος της οικογένειας της μουστάρδας, επιβεβαίωσε αυτό που έχουν παρατηρήσει πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες κηπουροί: η ταλαιπωρία των φυτών τα βοηθά να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν από τους κινδύνους της μεταφύτευσης.
Ο δρ. Φρομ αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποια φυτά πειραματίζεται, εκτός της μουστάρδας (Arabidopsis). Στην έρευνα αυτή, ο δρ. Φρομ και η επιστημονική του ομάδα συνέκριναν τις αντιδράσεις φυτών που υπέφεραν από έλλειψη επαρκούς ύδατος, με εκείνες φυτών που εξασφάλιζαν ικανές ποσότητες νερού. Τα φυτά που στερούνταν ποτίσματος -τα λεγόμενα “εκπαιδευμένα”- επανήλθαν πιο γρήγορα στην κανονική τους κατάσταση, την επόμενη φορά που βρέθηκαν απότιστα. Οσα έλαβαν νερό -τα “μη εκπαιδευμένα”- μαράθηκαν ταχύτερα και τα φύλλα τους έχασαν περισσότερο νερό, από ότι τα εκπαιδευμένα.
«Υπάρχει σαφής διασύνδεση μεταξύ της περιβαλλοντικής πίεσης, της ξηρασίας δηλαδή, και της απάντησης του φυτού. Το φυτό πραγματοποιεί συνειδητή απόφαση διαχείρισης των ικανοτήτων του για να επιβιώσει, ενώ η πείρα αυτή αξιοποιείται και για κάθε επόμενη τέτοια κρίση», λέει ο δρ. Φρομ.
Η έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε βιομηχανικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι ή τα σιτηρά, αν και η καινοτομία αυτή θα απαιτήσει ακόμη τουλάχιστον άλλες δύο δεκαετίες επιστημονικών μελετών.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

«Βοήθεια στο σπίτι» και «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων».

Κριτικές παρατηρήσεις για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία καθορίζει τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα
Όπως είναι γνωστό, με την ένταξη της Γραμματείας Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας ανατέθηκε σε αυτό και η υπηρεσία «Βοήθεια στο σπίτι», η οποία μετονομάστηκε σε υπηρεσία «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Η παροχή αυτή χαρακτηρίζεται ως επίδομα και συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό σύστημα και τις εισφορές των ασφαλισμένων.
Μέχρι τώρα από τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο ωφελούνται από το πρόγραμμα 60.000 ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τους υπολογίζει σε 80.000, ενώ οι σύλλογοι των εργαζομένων στο πρόγραμμα υπολογίζουν ότι ωφελούνται περίπου 120.000 και απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι.
Ενδεικτικό της περιορισμένης έκτασης του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθυσμός στην Ελλάδα με ηλικία άνω των 65 είναι 2.500.000, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 27%. Στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο υπολογίζοντας τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πάνω από 1.000.000 από αυτούς ζουν εντελώς μόνοι.
Το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι θα διατηρηθεί και το προηγούμενο πρόγραμμα και ότι έχει εξασφαλίσει τη συγχρηματοδότησή του, όπως και του νέου προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το δεδομένο είναι ότι το προηγούμενο πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούνη του 2012 και το οποίο ήταν χρηματοδοτούμενο κατά 75% από την ΕΕ και κατά 25% από εθνικούς πόρους, ενώ στο νέο πρόγραμμα από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται άλλη χρηματοδότηση πέραν των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, η έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει ότι δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το υπουργείο λέει ψέματα πως θα λειτουργήσουν προσθετικά τα 2 προγράμματα. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα με τους νέους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, θα συνεχίσει να λειτουργεί το παλιό.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» σε πρώτη φάση θα γίνει από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και από 1/9/2012 θα παρακρατείται το 0,2% των εισφορών κύριας ασφάλισης για τη λειτουργία του προγράμματος και θα αφορά τους συνταξιοδοτούμενους μετά την 1/1/2015.
Τα κριτήρια που τέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ουσιαστικά αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος ηλικιωμένων και ΑμΕΑ στα όρια της εξαθλίωσης. Πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια που το καθένα από αυτά αποτελεί ένα «φίλτρο» αποκλεισμού από το πρόγραμμα.
Για τους συνταξιούχους χωρίς αναπηρία
Πρώτη προϋπόθεση να είναι 78 χρόνων και πάνω όταν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι 77 χρόνια για τους άντρες και 82 για τις γυναίκες.
Επιπλέον, να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο, να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να μην έχουν εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό μεγαλύτερο από αυτό της κλίμακας που προβλέπεται για την παροχή του ΕΚΑΣ.
Δηλαδή, είναι εύλογο το ερώτημα, πόσοι συνταξιούχοι πανελλαδικά μπορεί να βρεθούν και να συμπληρώνουν ταυτόχρονα όλες αυτές τις προϋποθέσεις;
Για τους συνταξιούχους με αναπηρία
Εντάσσονται στο πρόγραμμα όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω ανεξαρτήτως ηλικίας. Από αυτούς αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα από τον ασφαλιστικό φορέα.
Με βάση τα παραπάνω σημαίνει ότι πρακτικά αποκλείονται όλοι όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, καθώς και ένας αριθμός με ποσοστό αναπηρίας 67%, διότι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας.
Από τους υπόλοιπους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 67%-79%, αποκλείονται από το πρόγραμμα αυτοί που παίρνουν κάποιο άλλο επίδομα ή το εισόδημά τους είναι πάνω από την κλίμακα παροχής του ΕΚΑΣ.
Η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει ότι «στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος», χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα αυτής της φάσης, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μόνο για την κατηγορία των συνταξιούχων με αναπηρία 67% και πάνω.
Μέχρι τώρα για την ένταξη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υπήρχαν ως κριτήρια επιλογής η ηλικία (65 χρόνων και πάνω), η οικογενειακή κατάσταση (ύπαρξη συζύγου, παιδιού ή ζούσε μόνος/η), το εισόδημα (είχαν τεθεί 3 κατηγορίες: 5.000 ευρώ, 8.000 ευρώ, 12.000 ευρώ), η ύπαρξη αναπηρίας (όλων των βαθμών αναπηρίας), τα οποία εφαρμόζονταν με σχετικά ελαστικό τρόπο. Κατά κανόνα γινόταν επιλογή με συνδυασμό κριτηρίων και όχι αν συμπλήρωναν όλα ταυτόχρονα τα κριτήρια. Π.χ. εάν υπήρχαν δύο ηλικιωμένοι 70 χρόνων με εισόδημα 8.000 ευρώ για μία θέση στο πρόγραμμα, θα επιλεγόταν αυτός που είχε κάποιο βαθμό αναπηρίας ή αυτός που δεν είχε οικογένεια. Π.χ. σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κριτήρια, πρώτα κάλυπταν αυτούς που είχαν εισόδημα 5.000 ευρώ και μετά αυτούς με 8.000 ευρώ. Γινόταν προσπάθεια να εντάσσονται στο πρόγραμμα συνήθως περισσότερα άτομα σε βάρος βέβαια της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, π.χ. να παρέχονται υπηρεσίες 1 μέρα τη βδομάδα αντί 3 ή και παραπάνω, αναλόγως των αναγκών για τις οποίες εντάχθηκε κάποιος στο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντάσσονταν στο πρόγραμμα και άτομα ηλικίας 65 χρόνων και πάνω ή άτομα που είχαν εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει η σημερινή εγκύκλιος του υπουργείου.
Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως περιεχόμενο σύμφωνα με το νόμο:
α) Την καταπολέμηση της εξάρτησης ηλικιωμένων και αναπήρων με την οργάνωση και συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και οικιακής βοήθειας.
β) Την ενημέρωση των εξυπηρετουμένων για τα δικαιώματά τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
γ) Τη διευκόλυνση των εξυπηρετουμένων για τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.
Αντίστοιχο περιεχόμενο έχει και το προηγούμενο πρόγραμμα, «Βοήθεια στο σπίτι», ανεξάρτητα από το ότι στην πραγματικότητα είναι ένα υποκατάστατο τέτοιων υπηρεσιών.
Στο προηγούμενο πρόγραμμα με βάση τα κριτήρια γινόταν ένα είδος μοριοδότησης βάσει της οποίας καθοριζόταν η σειρά προτεραιότητας για την ένταξη. Στο σημερινό πρόγραμμα δεν υπάρχει μοριοδότηση, αλλά πρέπει ο ενδιαφερόμενος να συμπληρώνει όλες ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου. Όσον αφορά στη διαδικασία, πριν απευθυνόταν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή συγγενής του στην υπηρεσία του δήμου, προσκομίζοντας και τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Υπήρχε και η περίπτωση που οι ίδιες οι υπηρεσίες του δήμου να έβρισκαν άτομα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα (ενημέρωση από τη γειτονιά κ.λπ.). Με το σημερινό πρόγραμμα ο ενδιαφερόμενος ή η οικογένειά του καταθέτει τα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ (όλων των ασφαλιστικών ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας), πιστοποιείται ότι πληροί τις προϋποθέσεις και ειδοποιείται για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να ελέγχεται ότι εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου.
Το σημερινό πρόγραμμα ανατίθεται έναντι αμοιβής ανά ωφελούμενο σε επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, σε ΝΠΔΔ, Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας.
Είναι φανερό ότι το πρόγραμμα καλύπτει με υποτυπώδεις υπηρεσίες ένα ακόμα μικρότερο από πριν μέρος, το πιο εξαθλιωμένο, συνταξιούχων και ΑμΕΑ.
Μετατοπίζεται η χρηματοδότησή του στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ίδιους τους ασφαλισμένους και μάλιστα σε περίοδο που τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε πορεία κατάρρευσης.
Οι θέσεις του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ υποστηρίζει μια πολιτική με κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και όσων άλλων έχουν ανάγκη, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και καμία οικονομική επιβάρυνση των ίδιων καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων.
Πυρήνα αυτής της δραστηριότητας θεωρούμε το Κέντρο Υγείας (ΚΥ), στην πόλη και το χωριό, στο πλαίσιο του ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας. Κάθε ΚΥ θα πρέπει να έχει αυτόνομη υπηρεσία κατ' οίκον νοσηλείας για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτή η υπηρεσία μπορεί και πρέπει με τη συμβολή των δήμων και άλλων μαζικών φορέων να εντοπίζει, καταγράφει και εκτιμά τις ανάγκες και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια.
Στόχος θα είναι η προσφορά ολοκληρωμένης, συστηματικής ιατροφαρμακευτικής - νοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας και παρακολούθησης στο σπίτι για ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμΕΑ, αλλά και όλη την οικογένεια. Απαιτείται στενή σύνδεση, συνεργασία και συντονισμός αυτής της υπηρεσίας με τις νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και τις άλλες υπηρεσίες του ΚΥ, όπως η κοινωνική υπηρεσία, οι οικογενειακοί γιατροί, οι υπηρεσίες σχολικής υγείας, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, τα εργαστήρια, τις υπηρεσίες των δήμων για την οικιακή βοήθεια κ.λπ. για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης για κατ' οίκον φροντίδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία οικογένεια.
Οι υπηρεσίες αυτές θα λειτουργούν με διεπιστημονική - διεπαγγελματική ομάδα (γιατρός, νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος, εργοθεραπευτής κ.λπ.). Υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας μπορεί να αναπτύξουν και νοσοκομεία που οι ασθενείς τους μπορεί να έχουν ανάγκη από εξειδικευμένη και σύνθετη νοσηλεία στο σπίτι (π.χ. ογκολογικοί ασθενείς).
Οι εξειδικευμένοι στόχοι πάλης μας που αφορούν στην ανάγκη για ιατρική - νοσηλευτική και κοινωνική βοήθεια στο σπίτι, εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
Καταγραφή με κρατική ευθύνη και συμβολή των δήμων και δημόσιων υπηρεσιών Υγείας των ηλικιωμένων και ΑμΕΑ που έχουν ανάγκη κατ' οίκον βοήθειας και καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών τους.
Κρατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση του κοινωνικού έργου (καθαριότητα, μαγείρεμα κ.λπ.) μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Μονιμοποίηση στο δήμο των εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόσληψη και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων (οδηγοί, διοικητικοί κ.λπ.), αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της αναγκαίας υποδομής. Αυτή η υπηρεσία μπορεί και πρέπει να καλύψει και άλλες ανάγκες βοήθειας στο σπίτι.
Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας σε Κέντρα Υγείας με κρατική χρηματοδότηση. Ένταξη των υγειονομικών του «Βοήθεια στο σπίτι» εκεί. Πλήρης και σταθερή εργασία με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Πρόσληψη όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας για τους εργαζόμενους και στις δύο υπηρεσίες.
Οι δύο υπηρεσίες (ιατρική - νοσηλευτική και κοινωνική βοήθεια στο σπίτι) θα συνεργάζονται - συντονίζουν τη δράση τους με τη συμβολή και των δήμων.
Γράφει ο Γιώργος ΝΑΝΟΣ -υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Ποιός ελέγχει τα Ελληνικά ΜΜΕ ;



Ο έλεγχος των τηλεοπτικών ΜΜΕ στην Ελλάδα ασκείται από μια δεκάδα χρηματιστικών πόλων/οικογενειών, των οποίων τα συμφέροντα έχουν διακλαδώσεις στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας. 
Η λίστα που ακολουθεί δεν είναι διεξοδική. Δίνει όμως μια ιδέα για το πώς η μιντιακή δημόσια σφαίρα, αλλά και ο τόπος γενικότερα, κυριαρχείται από μια οικονομική ολιγαρχία.
Οι κυριότεροι παράγοντες της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, η Πήγασος Εκδοτική του Γιώργου Μπόμπολα, οι Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις (MEGA), ο Όμιλος Αντέννα του Μίνωα Κυριακού (ANT1), ο Όμιλος Κοντομηνά (ALPHA), ο Όμιλος Βαρδινογιάννη (STAR), ο Όμιλος Κουρή (ALTER) και ο Όμιλος Αλαφούζου (ΣΚΑΪ). Δευτερεύουσες θέσεις στον χώρο έχουν λάβει την τελευταία περίοδο, μεταξύ άλλων, οι οικογένειες Κόκκαλη (TV MAGIC), Ρέστη (MEGA μέσω ΔΟΛ) και Μαρινάκη (ΣΚΑΪ), αντικατοπτρίζοντας έτσι τις ανακατατάξεις στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας. Tο σύνολο των προαναφερθέντων παραγόντων είναι αντικείμενο οικονομικής συγκέντρωσης των τριών μορφών σε διαφορετικό βαθμό.
Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
Η εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένει υπό τον έλεγχο του Χρήστου Λαμπράκη που διαθέτει το 7,364% του μετοχικού κεφαλαίου και 33,24% των δικαιωμάτων ψήφου και είχε κύκλο εργασιών το 2007 της τάξης των 282.000.000 ευρώ. Το συγκρότημα είναι μέτοχος της εταιρείας Τηλέτυπος (21,76%), ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (33,33%), που εκδίδει την εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και το περιοδικό CLOSE UP, των Ειδικών Εκδόσεων, της Νέας Ακτίνας (50%), του εκδοτικού οίκου Ελληνικά Γράμματα, του πρακτορείου διανομής τύπου Άργος (38,5%), των βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου (30%), των εκτυπωτικών Iris ΑΕ (50%) και Multimedia ΑΕ, της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών Studio ATA, της πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης της Multichoice Hellas, μέσω του Τηλέτυπου, των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Ramnet, Phaistos Networks, Interoptics, Eurostar, Triaina Travel, Expo Plan, NetOnLine, Shop21.gr και Μιχαλακοπούλου Κτηματική Τουριστική. Ο ΔΟΛ εκδίδει ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ, που το 2007 είχαν αθροιστικά μέση ημερήσια κυκλοφορία 112.114 τευχών, καθώς και τα αντίστοιχα sites, περιοδικά ( MEN, COSMOPOLITAN, FREE, MARIE CLAIRE, FHM, RAM, VITA, HITECH, NATIONAL GEOGRAPHIC, DISCOVERY & SCIENCE, TV ΖΑΠΙΝΓΚ, ΓΑΙΟΡΑΜΑ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ), αθλητική εφημερίδα (ΕΞΕΔΡΑ), ξενόγλωσση εφημερίδα (ATHENS NEWS) και διαδικτυακές πύλες όπως το in.gr και το pathfinder.gr.
Πήγασος Εκδοτική
Η Πήγασος Εκδοτική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένει υπό τον έλεγχο της οικογένειας Μπόμπολα που διαθέτει το 75,25% των μετοχών και είχε κύκλο εργασιών για το 2007 που έφτασε τα 197.070.000 ευρώ. Η εταιρεία εκδίδει το ΕΘΝΟΣ, με μέση ημερήσια κυκλοφορία 43.779 φύλλων το 2007, την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, την GOAL NEWS, τις ΝΕΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ, σημαντικό αριθμό περιοδικών (ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΙΝΕΜΑ, ELLE, MAX, CAR & DRIVER, VOYAGER, ΛΟΙΠΟΝ, TV ΖΑΠΙΝΓΚ, BAZAAR) και τις δημοφιλείς πύλες e-go.gr και ethnosport.gr. Στις αρχές του 2008 αποκτήθηκε και ο έλεγχος της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (70%). Ο όμιλος είναι μέτοχος του Τηλέτυπου (23,97%), της εκτυπωτικής εταιρείας Iris ΑΕ (50%), της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (33,3%) της Ν. Λιάπης Βιβλιοδετική ΑΕ, του πρακτορείου Ευρώπη (21%), της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών Άνωση ΑΕ και της Multichoice Hellas και έχει παρουσία στον τομέα των υπηρεσιών μέσω των θυγατρικών Πήγασος Interactive, 3Nsold, Lexitel, Αποστολή ΑΕ, στην υπαίθρια διαφήμιση μέσω της Νarad (50%) και στις κατασκευές μέσω της Ελληνικής Τεχνοδομικής.
Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις
Η εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οικογένειας Τεγόπουλου η οποία και κατέχει το 77,53% του μετοχικού κεφαλαίου. Παρουσίασε κύκλο εργασιών το 2006 περί τα 124.843.448 ευρώ. Εκδίδει την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, με μέση ημερήσια κυκλοφορία 54.735 φύλλων το 2007, μαζί με τα ένθετα περιοδικά Ε-9, Ε-ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ε-ΙΑΤΡΙΚΑ, την Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, με τα ένθετα ΕΨΙΛΟΝ και ON-OFF, την εφημερίδα μικρών αγγελιών ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ και τους δικτυακούς τόπους enet.gr και xe.gr. Η Χ.Κ. Τεγόπουλος είναι μέτοχος του Τηλέτυπου (2,68%), των Εκδόσεων Δραγούνη (15%), της Φωτοεκδοτικής (90%), της Έψιλον Γραφικές Τέχνες, της Έψιλον Νετ (50%), του πρακτορείου Άργος (24,12%), των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Mediatel (44%), Media Call Center (20%), Έψιλον Τελεκόμ (16%) Έμφασις Εκδοτική (9,4%) και της εταιρείας ναυπήγησης και επισκευής σκαφών αναψυχής Planatech (20%).
Όμιλος Αντέννα
Κύριος μέτοχος του ομίλου, με κύκλο εργασιών 147.122.137 ευρώ για το 2005, είναι η οικογένεια Κυριακού που ελέγχει μέσω χρηματιστικών εταιρειών (holdings) 98,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο όμιλος μετέχει σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΑΝΤ1, ΑΝΤ1 SATELLITE, ANT1 PACIFIC, ANT1 GOLD, ΑΝΤ1 TV Κύπρου, NOVA TV, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ΑΝΤ1 FM 97,2, BANANA FM 104, ΡΥΘΜΟΣ 94,9, ΑΝΤ1 FM Κύπρου, RADIO EXPRESS). Μέσω των θυγατρικών Δάφνη Επικοινωνίες και ΑΝΤ1 Internet, το συγκρότημα εκδίδει επίσης περιοδικά (DIVA, ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ, ΜΕΤΡΟ, ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, PENTHOUSΕ, ΣΟΚ, EXODOS) και δικτυακούς τόπους (antenna.gr και exodos.gr). Ο Όμιλος Αντέννα ελέγχει το Εργαστηρίο Ελευθέρων Σπουδών του ΑΝΤ1, την Νίκη Εκδοτική, τις εταιρείες παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού υλικού Επικοινωνία ΑΕ και Ena Production, την Audiotex και τη δισκογραφική Heaven (15% του ελληνικού ρεπερτορίου). Είναι επίσης μέτοχος της NetMed (4,2%), ιδιοκτήτριας της Multichoice Hellas, της ΕMI Music Greece και των καταστημάτων Virgin Megastores. Κύριες συνιστώσες του ομίλου Κυριακού είναι η εφοπλιστική εταιρεία Athenian Sea Carriers, η χρηματιστηριακή Euroholdings Capital and Investments Corp, η εταιρεία λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων Unibrain και η εταιρεία συστημάτων επικοινωνίας ΑΝΤΕΛ ΑΕ.
Όμιλος Κοντομηνά
Τον Σεπτέμβρη του 2005 η οικογένεια Κοντομηνά ήλεγχε άμεσα πάνω από το 50% των μετοχών της εταιρείας Alpha Δορυφορική Τηλεόραση που παρουσίασε κύκλο εργασιών 61.028.531 ευρώ για την ίδια χρονιά. Το συγκρότημα μετέχει σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς (ALPHA, CHANNEL 9, ΑΛΦΑ 98,9, ΠΑΛΜΟΣ 96,5) στην εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Plus Productions, στις Εκδόσεις Ιλισσός, στις εφημερίδες Μικρές Αγγελίες (33,3%), City Press (75%) και Sport Day (33%). Ο Δημήτρης Κοντομηνάς διαθέτει επίσης εταιρείες στο χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών ήχου και εικόνας (Panasonic-Intertech), στις διαφημιστικές κατασκευές (Intervista), στις τηλεπικοινωνίες (Cosmoline), στις ασφαλιστικές υπηρεσίες (Bestline), στην αεροπλοΐα (Interjet), στα βιολογικά προϊόντα (Green Farm) και στα τυχερά παιχνίδια μέσω της συνεργασίας με την William Hill Bet.
Όμιλος Αλαφούζου
Η οικογένεια Αλαφούζου με 74,9% του κεφαλαίου ελέγχει το εισηγμένο συγκρότημα Καθημερινή ΑΕ που παρουσίασε κύκλο εργασιών 92.352.461 ευρώ το 2006. Μέσω αυτού και άλλων θυγατρικών ο όμιλος ελέγχει το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΣΚΑΪ 100,3, RED, ANGEL και ΜΕΛΩΔΙΑ, εκδίδει την διαδικτυακές πύλες eone.gr, skai.gr, kathimerini.gr, την αθλητική SPORT DAY, την δωρεάν εφημερίδα METROPOLIS, την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με μέση ημερήσια κυκλοφορία 58.638 φύλλων για το 2007 και σημαντικό αριθμό ένθετων περιοδικών. Συμμετέχει επίσης με μικρό ποσοστό στον Τηλέτυπο καθώς και στις εταιρείες Δέσις ΑΕ, Maison Εκδοτική (50%), Εξερευνητής Explorer (51%) και City Servers (22,5%), στις εκδόσεις Άρκτος (30%), στο πρακτορείο διανομής τύπου Ευρώπη (21%) και στα Καταστήματα Τύπου στο Διεθνές Αεροδρόμιο (25%). Ο όμιλος διαθέτει επιχειρήσεις στο εφοπλιστικό τομέα (Αργοναύτης), στις κατασκευές (Έργων ΑΤΕ) στην εκμετάλλευση ακινήτων και στις υπηρεσίες (Αποστολή ΑΕ).
Όμιλος Κουρή
Η οικογένεια Κουρή ελέγχει τα τηλεοπτικά κανάλια MAD και ALTER καθώς επίσης και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ORANGE, LOVE RADIO, REAL, και MAD RADIO. Επίσης εκδίδει τις εφημερίδες ΑΥΡΙΑΝΗ και ΦΙΛΑΘΛΟΣ και είναι μέτοχος του πρακτορείου διανομής τύπου Άργος (3%).
Όμιλος Γιαννίκου
Ο Κώστας Γιαννίκος είναι μέτοχος της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση (25%), ιδιοκτήτριας του ALTER. Ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτης των δισκογραφικών εταιρειών Legend, Lyra και MBI, του εκδοτικού οίκου Modern Times, των ραδιοφωνικών σταθμών JOHN GREEK, CAPTAIN JACK και OASIS 88, της εταιρείας διανομής και πώλησης DVD Camelot Media και θεατρικών αιθουσών μέσω της εταιρείας Ελληνική Θεαμάτων. Ο όμιλος εκδίδει επίσης την οικονομική εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ και τα περιοδικά TIVO και AVANTI.
Όμιλος Βαρδινογιάννη
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού STAR και μέτοχος του MEGA. Ελέγχει εφημερίδες (ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ESPRESSO, TRAFFIC, ΙΣΟΤΙΜΙΑ) και περιοδικά, μέσω της Daily Press Magazines (ΜΠΟΜΠ, JOLIE, L’OFFICIEL, OLIVE, SPIDERMAN). Επίσης, μέσω της στρατηγικής συμμαχίας με την Mondadori συμφερόντων Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ελέγχει τις Αττικές Εκδόσεις και μέσω αυτών εκδίδει περιοδικά (MADAME FIGARO, HARPER’S BAZAAR, MIRROR, CELEBRITY, SHAPE, GRAZIA, PLAYBOY, PC MAGAZINE, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ) και διατηρεί ραδιοφωνικούς σταθμούς (SOHO, ΔΙΕΣΗ, ROCK FM, ATHENS RADIO DJ). Τέλος, μέσω της Audio Visual, ο όμιλος ελέγχει εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών (Οn Productions), κινηματογραφικές αίθουσες (Ster Cinemas), πάρκο ψυχαγωγίας (Allu Fun Park) και δραστηριοποιείται στην αγορά και διάθεση κινηματογραφικών δικαιωμάτων καθώς και στην αναπαραγωγή και διανομή ταινιών. Είναι επίσης ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας (Παναθηναϊκός). Ιστορικά ο πρωταρχικός τομέας δραστηριότητας του ομίλου είναι η ναυτιλία και τα πετρελαιοειδή.
 'Αρα όταν βλέπεις ειδήσεις π.χ στο mega βλέπεις τις ιδέες και τα συμφέροντα που προωθεί η επιχειρηματική συντεχνία (Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα,Τεγόπουλου,Λαμπράκη).
Τι σε κάνει να πιστέυεις οτι έχεις τα ίδια συμφέροντα με αυτούς...;;;
πηγη 24epta.blogspot.com 

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος όξυνε τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο θεσμός της ΤΑ, πριν την κατάρρευση του.

Ο συνδυασμός της κατάρρευσης του Κεντρικού μηχανισμού του Κράτους και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου έχει καταστήσει εκρηκτικά τα ήδη μεγιστοποιημένα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας και ιδιαίτερα αυτά που έχουν άμεση σχέση με την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών.
Η Κ.Ε.Δ.Ε., με τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., εκπέμπει σήμα κινδύνου, προκειμένου να μην καταρρεύσει και ο μοναδικός θεσμός που -παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει- κρατά τις πόλεις και τα χωριά σε λειτουργία και ζητά επειγόντως συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό, που θα οριστεί, προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις.
Σχετικά, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ., υπογράμμισε:
«Τα οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η παράταση της ακυβερνησίας έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων και μας φέρνουν σε δύσκολη θέση απέναντι στις ανάγκες των συμπολιτών μας.
Ο κεντρικός μηχανισμός τους κράτους, που ήδη ήταν συγκεντρωτικός, αναποτελεσματικός, πελατειακός και γραφειοκρατικός, έχει καταρρεύσει.
Όλο αυτό το διάστημα καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες, πιέσαμε αφόρητα, ώστε να διεκπεραιωθούν ιδίως θέματα χωρίς οικονομικό κόστος, αλλά το αποτέλεσμα, δυστυχώς, είναι αναντίστοιχο των περιστάσεων και του ρόλου των αρμοδίων. Φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μία χωρίς προηγούμενο κατάσταση με τα προβλήματά μας να μεγιστοποιούνται.
Θέλουμε να δηλώσουμε ότι για τις συνέπειες που ίσως ακολουθήσουν, οι δήμοι δε θα έχουν καμία ευθύνη, καθώς επίσης και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πάμε μπροστά και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Για αυτό ζητάμε άμεση επείγουσα και κατ΄ εξαίρεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, για να μη καταρρεύσει ο μόνος θεσμός που είναι ακόμη όρθιος.
Κύριο μέλημά μας είναι σε αυτές τις τρομακτικά δύσκολες συνθήκες οι πολίτες να μη μείνουν μόνοι και να μην οδηγηθούν σε ακραίες καταστάσεις.
Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε με κάθε μέσο και με οποιοδήποτε κόστος να μείνει όρθια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει η «ασπίδα προστασίας της κοινωνίας» και να παλέψει ώστε να διασφαλίσει εκτός από την ομαλή λειτουργία των πόλεων, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και την ανόρθωση της χώρας μέσω της ανάπτυξης».
Τα επείγοντα θέματα που ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αντιμετωπιστούν αφορούν στα εξής:
· Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις από τους κρατικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και γρήγορα τα έργα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
· Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους και τα Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία.
· Να γίνει πράξη ό,τι προβλέπει ο νόμος 2190/1994 (άρθρο 14 παρ. 1) για την άρση της απαγόρευσης -λόγω της προκήρυξης εκλογών- των δίμηνων εποχιακών συμβάσεων απασχόλησης στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες και ειδικότερα για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς και καθαρίστριες σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013. Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω είναι εντός των ορίων του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού προέρχονται από θεσμοθετημένους ανταποδοτικούς πόρους της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιπλέον ο προγραμματισμός τους θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το Μάιο.
· Επίσης, να δοθούν άμεσα τα 23 εκ. ευρώ για την πυροπροστασία, τα οποία επίσης προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ. Ποσό το οποίο θα έπρεπε ήδη να είχε κατανεμηθεί στους δήμους και τους συνδέσμους για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Απριλίου. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι δήμοι να μη μπορούν να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τις επείγουσες εργασίες πρόληψης του αυξημένου λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών κινδύνου πυρκαγιών και για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας.
· Σε ότι αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες του πρώτου τετραμήνου, η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά να δοθούν άμεσα η δόση Μαΐου από τους Κ.Α.Π., τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου - Απριλίου, η δόση των παρακρατηθέντων του 2012 και να ξεκινήσει η κατανομή των αναδρομικών όπως έχει συμφωνηθεί.
· Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τη μεταφορά των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, η Κ.Ε.Δ.Ε. σημειώνει ότι οι δήμοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ότι πολλοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι, δεν έχει εκδοθεί η τροποποιημένη Κ.Υ.Α. για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει πολλές συμβάσεις δήμων για τη μεταφορά μαθητών, με το σκεπτικό ότι αυτές δεν έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά -όπως ο νόμος ορίζει- από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή. Αποτέλεσμα όλης αυτής της «βαβυλωνίας» να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην έχει λυθεί το θέμα μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σε ότι αφορά τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι και που οι σημερινές δύσκολες συνθήκες τα καθιστούν εξαιρετικά απαραίτητα η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά:
· Να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (2012-2013) για τη Δομές Φύλαξης Παιδιών με τουλάχιστον τον ίδιο προϋπολογισμό, 175 εκ. ευρώ.
· Να υπάρξει δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και για τη συνέχιση της απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού μετά τις 30/6/2012 καθώς και να διασφαλιστεί χρηματοδότηση μέρους του προϋπολογισμού.
· Να διευκρινιστεί άμεσα και μετά από σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε. το πλαίσιο εφαρμογής του νέου Προγράμματος «Κατ΄οίκον φροντίδας συνταξιούχων».
poli-politiki.gr

19 ΜΑΪΟΥ – Ημέρα μνήμης της καταστροφής του Ελληνισμού της Ανατολής.


της  Θούλης-Χρυσάνθης Σιδηροπούλου   
          
Η πορεία του Ελληνισμού της Ανατολής  συγκροτεί μια σπουδαία αλλά και τραγική πτυχή της νεοελληνικής ιστορίας.  Ακριβώς γι’ αυτό,  η  εβδομηντάχρονη παντελής  έλλειψη ενδιαφέροντος του Ελληνικού Κράτους, που οφείλει να ανήκει οριστικά στο παρελθόν, μας άφησε ιστορικά «αδικαίωτους» Πόντιους, Θράκες, Μικρασιάτες, όλους τους Έλληνες.  Γιατί η ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, οδηγεί στην αποκάλυψη μιας μοναδικής  πορείας του ελληνικού κόσμου, ο οποίος, ακολουθώντας το μοναχικό  του δρόμο, δημιούργησε το δικό του ελληνικό πολιτισμό, μέρος της θαυμαστής και ανθρωποκεντρικής πολυμορφίας του ελληνικού κόσμου.
Η διεθνής αναγνώριση της  γενοκτονίας και του δράματος του ξεριζωμού των Ποντίων, του άγνωστου ελληνικού ολοκαυτώματος , που ολοκληρώθηκε στη σφαγή του 1922, αποτελεί για όλους τους Έλληνες «ζέον χρέος», όχι μόνο για τη δικαίωση εκείνων που έφυγαν αλλά κυρίως για τη δικαίωση εκείνων που έρχονται  και πάνω  από όλα ιερό χρέος προς την Πατρίδα. Ως εκπλήρωση του μεγάλου ιστορικού μας  χρέους απέναντι σε όλους όσους  μας δίδαξαν, μέσα από τα βάθη του Χρόνου, ότι το να είσαι Έλληνας είναι κάτι μοναδικό.
Αγωνιζόμαστε για τον εντοπισμό, την καταγραφή, τη διαφύλαξη και την προβολή της Ποντιακής, Μικρασιατικής και Θρακικής  Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της προφορικής παράδοσης και έκφρασης, της γλώσσας, των παραστατικών τεχνών, των κοινωνικών πρακτικών, των τελετουργικών και των εορταστικών εκδηλώσεων.
Αγωνιζόμαστε για το σεβασμό, την προστασία και τη διάδοση της Άϋλης Ποντιακής, Μικρασιατικής και Θρακικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της παράδοσης, του προφορικού πολιτισμού, της συλλογικής μνήμης και συνείδησης των Τραντέλλενων  Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών.
Αγωνιζόμαστε για την εγγραφή των Μνημείων του Ποντιακού, Μικρασιατικού και Θρακικού Πολιτισμού στον Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που  θα συμβάλλει, θα διαφυλάξει και θα παραδώσει στις επόμενες γενιές, τις ιστορικές μνήμες και τις παρακαταθήκες του Ελληνισμού, ανασυνθέτοντας την εικόνα της ελληνικής παρουσίας στις «αλησμόνητες πατρίδες».
Αγωνιζόμαστε για την παγκόσμια αναγνώριση όλων των Γενοκτονιών, που διαπράχθηκαν και εκτελέστηκαν κατά Λαών κι Εθνών, κατά της Ειρήνης, της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά της αδιατάρακτης και φυσικής συνέχειας της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
Ο αγώνας μας  είναι ακατάλυτος  γιατί είναι δίκαιος.
«Κανένας Δεν Ξεχνά - Τίποτα Δεν Ξεχνιέται».

Κατασκηνώσεις του Δήμου Αλεξάνδρειας για παιδιά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα διακοπών.


Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, όπως κάθε χρόνο, θα υλοποιήσει και φέτος κατασκηνωτικό πρόγραμμα διακοπών, για παιδιά Α.Μ.Ε.Α (στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου) και παιδιά δημοτών οικονομικά αδυνάτων (στις αρχές  Αυγούστου 2012, για διάστημα 11 ημερών).                   
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για όσους πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια, τα οποία, ανά κατηγορία, είναι τα εξής:            
α) Για παιδιά Α.Μ.Ε.Α.:                                                                                                       
Βεβαίωση (ή ιατρική γνωμάτευση) του ποσοστού αναπηρίας του παιδιού.              
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.                                                                      
Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος έτους 2011 των γονέων, όπου το εισόδημα δεν θα ξεπερνά το ποσό των 15.000 ευρώ (συνολικό δηλωθέν εισόδημα).   
Να δηλώσουν εάν απαιτείται συνοδός. 
Σε περίπτωση που δεν θα απορροφηθεί η διατιθέμενη πίστωση, κατά προτεραιότητα, από παιδιά Α.Μ.Ε.Α, το υπόλοιπο της πίστωσης θα διατεθεί για την φιλοξενία, σε θερινή κατασκήνωση, παιδιών οικονομικά αδυνάτων δημοτών. Σημειώνεται ότι εάν κάποια οικογένεια έχει δύο παιδιά Α.Μ.Ε.Α, θα επιλεγούν και τα δύο.
β) Για παιδιά οικονομικά αδύνατων δημοτών:
Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας από 8-14 ετών (δηλαδή γεννηθέντες το 1998 έως και το 2004) τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν:
Ιατρική γνωμάτευση του παιδιού.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος 2011 των γονέων, όπου το συνολικό δηλωθέν εισόδημα δεν θα ξεπερνά κατά περίπτωση: α) το ποσό των 10.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα τέκνο, β) το ποσό των 12.000 ευρώ για ζευγάρι με δυο τέκνα και μόνο για τη συμμετοχή ενός παιδιού, γ) το ποσό των 15.000 ευρώ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και μόνο για τη συμμετοχή του ενός παιδιού.
Προτεραιότητα στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα θα έχουν κατά σειρά: οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι οικογένειες με δύο παιδιά και ακολούθως οι οικογένειες με ένα παιδί.
Σε περίπτωση που ο αριθμός των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια για την συμμετοχή τους στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των θέσεων που μπορεί να καλύψει ο Δήμος, τότε θα διεξαχθεί δημόσια, ενώπιον τριμελούς Επιτροπής, κλήρωση μεταξύ των οικογενειών με ένα και δύο παιδιά, σε τόπο και χρόνο που θα ορισθεί μεταγενέστερα με ανακοίνωση του Δήμου.
Οι γονείς των παιδιών που δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, αλλά επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου, θα μπορούν να συμμετέχουν καταβάλλοντας το συνολικό ποσό της φιλοξενίας που θα ισχύει και για το Δήμο.
Η περίοδος υποβολής των δικαιολογητικών, όπως αναφέρονται ανωτέρω, είναι από την Παρασκευή 1 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012. Τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας (1ος όροφος, Γραφείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, αρμόδια υπάλληλος για πληροφορίες: κα. Μοσχοτά Κρυστάλλω, τηλ. 23333-50116).

Καθαρίστε τα αγγεία σας από την αθηροσκλύρυνση


Η μικροβιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κα Αγγελική Πιττίδη-Τριανταφύλλου (http://www.atriantafyllou.gr) προτείνει μια απλούστατη συνταγή με σκόρδο και λεμόνι για τον καθαρισμό των αγγείων σε σχετικό άρθρο της στην ιστοσελίδα Ιάτωρ (http://www.iator.gr/).
Πώς καθαρίζουν τα αγγεία:
«Το σκόρδο θεωρείται πολύ ωφέλιμο  για τον καθαρισμό των αγγείων από την αθηροσκλύρυνση. Γι΄ αυτό σας παραθέτω μια συνταγή:
Πάρτε έξι λεμόνια, πλύνετέ τα και ρίξτε τα σε ζεστό νερό να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια κόψτε τα σε κομμάτια και βάλτε τα στο μίξερ με τριάντα σκελίδες σκόρδο. Ανακατέψετε τα όλα μαζί με μισό λίτρο βραστό νερό. Φυλάξτε το μείγμα στο ψυγείο και κάθε βράδυ, καλύτερα προ φαγητού, τρώτε μια κουταλιά της σούπας για είκοσι μέρες. Διακόψτε έναν μήνα και επαναλάβετε άλλες είκοσι μέρες. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μια φορά το χρόνο».
 «Το σκόρδο είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό. Ξέρουμε όλοι ότι βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε τόσο καλά την ισχυρή αποτοξινωτική του δράση. Είναι λοιπόν ωφέλιμο σε όσους πάσχουν από εκζέματα, ακμή, ψωρίαση και άλλες δερματικές παθήσεις. Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και παλιά συνιστούσαν σε όσους έπασχαν από πνευμονική φυματίωση , αλλά και χρόνια βρογχίτιδα, να τρώνε καθημερινά αρκετά σκόρδα. Ως φάρμακο κατά της γρίπης, διαφημίστηκε πολύ στην επιδημία του 1918. Πολύ ωφέλιμο είναι επίσης για όσους έχουν παράσιτα στο έντερο και μάλιστα για τους οξύουρους, όπου συνιστώνται και υποκλυσμοί με χυμό σκόρδου», υπογραμμίζει η γιατρός.

Τι είναι η αθηροσκλήρυνση;


Η αθηροσκλήρυνση είναι μία πάθηση των αρτηριών κατά την οποία λιπώδες υλικό εναποτίθεται στον αυλό τους προκαλώντας στένωσή του, σημαντική μείωση της ικανότητας τους να διατείνονται και τελικά δυσχέρεια στη ροή του αίματος.
Ποια είναι ακριβώς η φύση της βλάβης στα αγγεία;
Λίπος από την πέψη των τροφών, χοληστερόλη και άλλες ουσίες προσκολλώνται στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις των υλικών αυτών ονομάζονται αθηρώματα ή αθηρωματικές πλάκες. Σταδιακά στις συναθροίσεις αυτές εναποτίθενται άλατα ασβεστίου. Σε μεταγενέστερα στάδια, οι αθηρωματικές πλάκες γίνονται σκληρές, προκαλώντας μείωση της ελαστικότητας των αρτηριών. Ταυτόχρονα, λόγω του ότι οι πλάκες προβάλλουν μέσα στον αυλό των αρτηριών, διαταράσσουν την ομαλή ροή του αίματος. Πολύ συχνά αναπτύσσονται θρόμβοι στο αίμα και η παροχή του αίματος στα όργανα που βρίσκονται οι αρτηρίες ελαττώνεται κατά πολύ.
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι πάσχω από αθηροσκλήρυνση;
Η αθηροσκλήρυνση δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα μέχρι να παρατηρηθούν επιπλοκές της. Αυτές παρατηρούνται σε όργανα η αιματική ροή των οποίων μειώνεται κατά πολύ. Έτσι, στην καρδιά η αθηροσκλήρυνση προκαλεί συμπτώματα στηθάγχης, πόνου στο στήθος που είναι γνωστή και ως στεφανιαία νόσος. Συχνά παρατηρούνται επίσης αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια λόγω της διαταραχής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, καθώς και προβλήματα με τη βάδιση λόγω της σταδιακής απόφραξης των αρτηριών στα πόδια.
Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αγγεία μου;
Ο ειδικός αγγειολόγος είναι σε θέση, ακούγοντας με το στηθοσκόπιό του εκεί όπου βρίσκονται κάποια μεγάλα αγγεία, όπως οι καρωτίδες αρτηρίες στον τράχηλο, να διαπιστώσει εάν αυτές είναι στενωμένες ή όχι. Στην περίπτωση στένωσης ακούγεται ένα χαρακτηριστικό φύσημα που παράγεται από τη δυσχερή ροή του αίματος. Η επιβεβαίωση γίνεται με τη διενέργεια υπερηχογραφικών εξετάσεων των αγγείων που δείχνουν τις όποιες αλλοιώσεις στον αυλό των αρτηριών, καθώς και τις διαταραχές της ροής του αίματος.
Τι προκαλεί την αθηροσκλήρυνση και πώς μπορώ να την αποφύγω;
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν την αθηροσκλήρυνση είναι η διατροφή με πολλά λιπαρά και τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, καθώς και συνυπάρχουσες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Σημαντικό ρόλο παίζουν βέβαια το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση και σωστή αντιμετώπιση παθήσεων που συνυπάρχουν, επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

O ΣΥΡΙΖΑ και η φούσκα στα «αριστερά» του φλυτζανιού.


Μπορεί σήμερα να πίνουμε τον εσπρέσο μας μισό ντεκαφεινέ και μισό με καφεΐνη, να πίνουμε καφέ με γεύση φουντούκι, ή φρέντο, όμως παλιότερα οι επιλογές περιορίζονταν σε διάφορες παραλλαγές του «Λουμίδη» μεταξύ βαρύγλυκου ,σκέτου η  γλυκόβραστου.
  Για τους πιο απαιτητικούς βέβαια υπήρχαν και οι διάφορες παραλλαγές μια από τις οποίες ήταν και εκείνη «με τη μια μεγάλη φούσκα»  
  Σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας θα πάρει την «εντολή» και θα πρέπει να διατηρήσει τη φούσκα στο καφέ και ....μετά την πρώτη «γουλιά».
  Ήδη δήλωσε «παρών» στην προωθούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και τόνισε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα ασκήσει την αστική διαχείριση, ξεκινώντας τη διερεύνηση καταρχήν απ' το χώρο της «αριστεράς».
Ο ίδιος ερμήνευσε το ποσοστό του κόμματός του σαν «επιβράβευση» της «πρότασης για κυβέρνηση της αριστεράς», στην οποία αυθαίρετα επιμένει να τσουβαλιάζει το ΚΚΕ, παρά την κρυστάλλινη τοποθέτησή του απέναντι στο ζήτημα αυτό. Υποδαυλίζοντας τις φρούδες προσδοκίες, που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε στο λαό, ισχυρίστηκε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη» και «ένα μήνυμα ειρηνικής επανάστασης».
Επέμεινε στις αυταπάτες ότι στο πλαίσιο της ΕΕ - στην οποία ολονυχτίς χτες τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυαν την αφοσίωσή τους - μπορεί να δοθεί λύση προς όφελος του λαού, με ακύρωση της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων και με άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής. Πρόσθεσε όμως πως ο «δρόμος προς την έξοδο απ' την κρίση είναι ούτως ή άλλως δύσκολος» και πως η πορεία προς την «αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης»θα είναι «μακρά».
Εξωραΐζοντας το ρόλο της ευρωένωσης, χρέωσε την εφαρμοζόμενη πολιτική, έκφραση της φιλομονοπωλιακής της στρατηγικής, στην «ευρωπαϊκή ηγεσία και τη Μέρκελ», αξιώνοντας να κατανοήσουν ότι «η πολιτική λιτότητας έχει υποστεί συντριπτική ήττα». Απευθυνόμενος στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δήλωσε πως «αποτελούν μειοψηφία στο λαό» και πως «οι υπογραφές τους απονομιμοποιήθηκαν».   Επιβεβαιώνοντας τις βλέψεις του κόμματός του για αναπλήρωση του κενού που αφήνει το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε για «ανασυγκρότηση και επανίδρυση» του χώρου που εκπροσωπεί στην κατεύθυνση «δημιουργίας μιας μεγάλης λαϊκής και δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς».

ΕγέρθητΩ ! Ας τους μάθει επιτέλους κάποιος πως κλίνεται το ρήμα εγείρομαι.


Οι ..σουπερπατριώτες αποδεικνύονται λίαν επιεικώς αστοιχείωτοι και αγράμματοι.
Όταν αντί να διατάξουν !.... «εγέρθητι» ουρλιάζουν εγέρθητω !!!!, μάλλον χρειάζονται εντατικά φροντιστήρια για να αποδείξουν τη στοιχειωδη γνώση Ελληνικής γλώσσας (αυτή που απαιτούν από τους αλλοδαπούς...)
Αποκαλύφθηκε το όνομα της δημοσιογράφου που αρνήθηκε να σηκωθεί όρθια στην είσοδο του Προέδρου της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα και τελικά αποχώρησε!
Η Νάντια Αλεξίου είναι η δημοσιογράφος του Real Fm που αποχώρησε από τη συνέντευξη τύπου του Νίκου Μιχαλολιάκου, όταν τα πρωτοπαλίκαρα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, ζήτησαν από όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη σεβασμού. Το γεγονός ήταν πρωτοφανές και όπως ήταν αναμενόμενο απασχολεί από χθες όλα τα ΜΜΕ της χώρας και όχι μόνο.
Η Nάντια Αλεξίου του Real έγραψε στο Facebook:
Είμαι εγώ αυτή που ακούγεται στο βίντεο. Δεν έκρυψα ποτέ την ταυτότητά μου και ότι μεταδίδω φέρει την υπογραφή μου. Δε μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους και προσωπικά έμαθα από ανθρώπους που σέβομαι στο χώρο, να κάνω τη δουλειά μου, μεταφέροντας την εικόνα σε όσους επιλέγουν να ενημερώνονται από τις μεταδόσεις μου. Για την αποκατάσταση της αλήθειας... Ήταν η πρώτη φορά σε όσα χρόνια καλύπτω το Αστυνομικό Ρεπορτάζ -που κλήθηκα να παρακολουθήσω συνέντευξη τύπου με "κόκκινες γραμμές"- με όρους!! Τα μικρόφωνα είχαν τοποθετηθεί από τους συναδέλφους τεχνικούς, πριν την άφιξη του ΓΓ της Χρυσής Αυγής στο τραπέζι. Η εντολή να σηκωθούμε όρθιοι ΟΛΟΙ, σε σεβασμό στο πρόσωπο του ΓΓ της ΧΑ, προκάλεσε τη δυσφορία όλων όσων ήταν στην αίθουσα. Απευθύνθηκα στον νεαρό που έδωσε την εντολή, γιατί με προσέβαλε ως άνθρωπο και επαγγελματία. Ήμασταν εκεί, για να μεταδώσουμε τη συνέντευξη τύπου και ΜΟΝΟ(!)... Όλοι οι συνάδελφοι Έλληνες δημοσιογράφοι, που ήμασταν εκεί, αντιδράσαμε. Στην επιλογή κάποιων συναδέλφων να παραμείνουν στις θέσεις τους, ο νεαρός που είχε το γενικό πρόσταγμα, άρχισε να τους τραβάει "σηκωτούς" για να σηκωθούν όρθιοι. Η διαδικασία -εμένα προσωπικά και από ότι στη συνέχεια συζητήσαμε με τους συναδέλφους στη συνέχεια, μας προσέβαλε. Εγώ αποχώρησα, κάτι που έκαναν και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι. Όταν ερωτήθηκα τι συνέβη, απάντησα ότι η "εντολή σεβασμού" με προσβάλλει και αποχωρώ. Κάτι που όπως τονίζω έκαναν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, για να λάβουμε την απάντηση που ακούγεται. Δείχνοντάς μας την έξοδο... Έχω μάθει ότι ο σεβασμός εμπνέεται. Δεν επιβάλλεται. Τα συμπεράσματα είναι προσωπικά. Εγώ καταθέτω την προσωπική μου εμπειρία...

Οι Ελληνες ψηφοφόροι ξαναέγραψαν τον πολιτικό χάρτη.


Ο ξένος Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα της κρίσης και ως «τιμωρία» κομμάτων που συγκυβέρνησαν, ερμήνευσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ.
Νωρίς χτες βράδυ, ρεπορτάζ του BBC διαπίστωνε με βάση τα exit polls «δραματικές απώλειες» για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα οποία, «όπως αναμενόταν, έχασαν υποστήριξη εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και των μνημονίων». Το βρετανικό δίκτυο επισήμανε ιδιαίτερα την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στην ελληνική Βουλή.
Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», σημειώνοντας «το θυμό του ελληνικού λαού από τη φαύλη και παρατεταμένη οικονομική κρίση», σχολίασε πως «τιμωρήθηκαν» τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στις εκλογές, χωρίς ωστόσο τα exit polls να δείχνουν ξεκάθαρο νικητή, αλλά ούτε και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επιπλέον, επισήμανε την εκλογή της «Χρυσής Αυγής», φιλοξενώντας και δήλωση του αρχηγού της, Ν. Μιχαλολιάκου.
Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» διαπίστωσε «συντριβή των Σοσιαλιστών» του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι μαζί με τη ΝΔ «υπέστησαν δυνατή ανατροπή στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από την έναρξη της κρίσης το 2010». Δεν παραλείπει να μιλήσει για την είσοδο νέων κομμάτων στη Βουλή, όπως η «Χρυσή Αυγή» και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ενώ παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ με τις δηλώσεις νέων και ανέργων.
Το CNN φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικές εκλογές: Ενα δημοκρατικό SOS», υποστηρίζοντας ότι αν και η εκλογή του νέου Γάλλου Προέδρου καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ενδεχομένως οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές «να αναδειχθούν πολύ πιο σημαντικές για το μέλλον της ΕΕ και του ευρώ». Εκφράζοντας την αμερικανική πλευρά στους ανταγωνισμούς με την ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης, το ρεπορτάζ του CNN καταλήγει μεταξύ άλλων ότι «η λιτότητα δίχως ανάπτυξη, η ύφεση και η ανεργία, οι εντολές από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο δίχως τη δυνατότητα συναίνεσης στο εσωτερικό, συνιστούν έναν πραγματικό κίνδυνο απονομιμοποίησης όχι μόνο του σχεδίου για το ευρώ αλλά και για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες...».
Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσιεύουν ρεπορτάζ με τίτλο «Πρόκληση οι εκλογές για την παλιά φρουρά στην Ελλάδα», σημειώνουν ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι «εμφανίζονται να ξαναγράφουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη στην Ελλάδα... ενισχύοντας την άκρα δεξιά και τη νεοναζιστική δεξιά ως διαμαρτυρία για τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για την κατάρρευση της οικονομίας».
Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ερμηνεύει τα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών με βάση τα exit polls σαν «κόλαφο» για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαπιστώνοντας «δραματική μείωση» των ποσοστών τους επειδή «οι περισσότεροι ψηφοφόροι στράφηκαν σε κόμματα που αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας». Σχολιάζεται επίσης πως οι εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα «δεν θα γίνουν καλοδεχούμενες από τους εταίρους της Ευρωζώνης»...
Το πρακτορείο «Ρόιτερς» εμφάνισε το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα σαν «προβάδισμα των Ελλήνων συντηρητικών στις εκλογές». Η ιταλική «Ρεπούμπλικα» σχολιάζει πως οι Ελληνες ψηφοφόροι «τιμώρησαν τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ των περικοπών, της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ».
Στην Τουρκία, οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί αρκέστηκαν στην ασχολίαστη μετάδοση των ελληνικών εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» επέλεξε να προτάξει στο ρεπορτάζ του για τις ελληνικές εκλογές «την αδυναμία οποιουδήποτε κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας», σημειώνοντας τις μεγάλες απώλειες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και τα «κέρδη» των μικρότερων.

ΗΜΑΘΙΑ :Οι σταυροί των υποψηφίων σε 100 από 276 εκλογικά τμήματα .


 (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑ.ΣΟ.Κ)
1 ΤΟΛΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 2242
2 ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 1694
3 ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1249
4 ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ 1051
5 ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΘΟΥΛΗ) 565
6 ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ 252
(2) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΝΔ)
1 ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ 3561
2 ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 2141
3 ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ 1543
4 ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 1143
5 ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΖΗΣΗΣ 868
6 ΜΑΜΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 720
(3) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
1 ΤΑΜΠΑΚΗ- ΣΟΦΡΟΝΩΦ ΙΩΑΝΝΑ 861
2 ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 851
3 ΤΣΙΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 831
4 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΛΓΑ 579
5 ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ 571
6 ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 280
(4) ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)
1 ΤΣΙΑΡΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 218
2 ΑΓΓΕΛΗΣ- Χ"ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 217
3 ΒΑΡΑΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 190
4 ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 153
5 ΛΟΓΓΙΖΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 136
6 ΒΡΑΧΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 84
(5) ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
1 ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 940
2 ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 896
3 ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 721
4 ΜΟΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 717
5 ΧΑΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 621
6 ΠΥΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 488
(6) ΕΕΚ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ- ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
1 ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ 16
(7) ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
1 ΚΥΡΟΥ ΗΛΙΑΣ 113
(8) ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
1 ΗΛΙΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ 133
(9) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
1 ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 109
(10) ΟΑΚΚΕ- Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
1 ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ ΑΡΕΤΗ 4
(11) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
1 ΝΤΟΥΦΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 86
(12) ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ- ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
1 ΠΑΣΧΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 84
2 ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 82
3 ΣΟΥΝΑΠΟΓΛΟΥ ΘΩΜΑΣ 73
4 ΜΟΥΣΚΕΦΤΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 70
5 ΓΙΑΝΝΟΒΙΤΣ ΣΕΒΑΣΤΗ 25
6 ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 22
(13) ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ- ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
1 ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 29
2 ΜΩΡΑΪΤΟ 21
(14) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Δ.Ε.)
1 ΖΙΒΙΛΔΗ (ΛΑΧΑΝΗ) ΕΥΔΟΞΙΑ 7
(15) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
1 ΑΥΓΕΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 151
2 ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 92
3 ΚΥΡΖΙΔΗ ΓΙΩΡΗΝΤΑ- ΑΛΕΞΙΑ 57
4 ΡΗΓΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 45
(16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
1 ΖΟΜΠΟΛΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ 60
2 ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 44
3 ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ 43
4 ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 35
(17) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
1 ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 477
2 ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 440
3 ΤΣΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 407
4 ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ- ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΦΑΝΗ 238
5 ΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 188
6 ΜΕΝΤΙΡΟΓΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 144
(18) ΔΡΑΣΗ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
1 ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΡΕΤΗ 115
(19) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
1 ΝΕΜΠΙ ΚΑΤΑΛΙΝΑ- ΝΤΙΑΝΑ 130
(20) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
1 ΚΩΣΤΟΓΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΠΑΡΘΕΝΑ 99
2 ΠΙΝΙΔΟΥ 70
(21) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
1 ΠΑΠΟΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 210
2 ΑΓΓΕΛΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 181
3 ΚΟΥΝΤΟΥΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 95
4 ΧΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 43
(22) ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
1 ΣΤΑΥΡΟΥ ΗΛΙΑΣ 827
2 ΠΑΤΣΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 741
3 ΤΣΩΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 558
4 ΤΣΙΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 418
(23) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
1 ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1202
2 ΑΛΔΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ 1162
3 ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 825
4 ΓΑΛΛΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 659
5 ΓΙΑΓΚΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 486
6 ΤΑΡΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 201
πηγη ΧΡΟΝΙΚΑ