Σελίδες

«Συμφωνία» επιτάχυνσης της εφαρμογής των μέτρων και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που ψηφίστηκαν από τη Βουλή....


Σε συμφωνία, που για το λαό μεταφράζεται σε νέα μνημόνια, δάνεια και μέτρα ύψους τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ για τα αμέσως επόμενα χρόνια, κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.  Ευρωζώνη και ΔΝΤ κατέληξαν λίγο πριν τη 1 χτες βράδυ να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 124% του ΑΕΠ το 2020, από 120% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία για το πρόγραμμα της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν «πρόσθετες παρεμβάσεις» της τάξης του 20% του ΑΕΠ, προκειμένου να υπάρξει«ελάφρυνση του χρέους» κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν για το ποιες ακριβώς θα είναι αυτές οι «παρεμβάσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, για την τελική έγκριση της συμφωνίας πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά στη δόση από τα δάνεια για την Ελλάδα, διαρρεόταν ότι θα γίνει άμεση εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ και ότι η επόμενη καταβολή (μέχρι τα 44 δισ. ευρώ) προγραμματίζεται για το Μάρτη του 2013.
Είχε προηγηθεί το Σάββατο τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, όπου κατέληξαν σε «μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ», που προβλέπει να μειωθούν τα επιτόκια από τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο, χωρίς να καταληχθεί το ύψος της μείωσης. Συμφώνησαν ακόμα να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα τμήμα από τα κέρδη που έχουν κεντρικές τράπεζες - μέλη της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Αποφάσισαν, τέλος, ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος», μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χωρίς όμως να διευκρινιστεί το εύρος της επαναγοράς. Ωστόσο, το ΔΝΤ φέρεται να αντικρούει το επιχείρημα που προβάλλει η Ευρωζώνη ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι αρκετά για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και πάνω εκεί συνεχίζονται τα παζάρια.
Από αυτή τη σκοπιά, το νέο «κούρεμα», προκειμένου το χρέος να καταστεί «βιώσιμο», θα παραμείνει στο τραπέζι ακόμη και μετά τη χτεσινή πρόσκαιρη συμφωνία.
Πάρε - δώσε για το χρέος
Χτες, σε ρόλο «γεφυροποιού» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε αργά το βράδυ κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Σόιμπλε και Λαγκάρντ, διαμηνύοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, δε θα τελειώσει η συνεδρίαση.
Στην «ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης» αναφέρθηκε, προσερχόμενος στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Ο. Ρεν. Κάλεσε τα κράτη της λυκοσυμμαχίας και το ΔΝΤ να «κάνουν τα τελευταία βήματα, προκειμένου να βρεθεί λύση». «Είμαστε έτοιμοι για λύση, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτήν απόψε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα».
Στο ίδιο μήκος ο υπουργός Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης, Π. Μοσκοβισί, προσήλθε με τη δήλωση πως «μια συμφωνία είναι άμεσα εφικτή»,ότι η απόσταση έχει διανυθεί στο 95%. Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι «αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που ήδη υπάρχει συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν τα πάντα από μηδενική βάση».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, υποσχέθηκε «εποικοδομητική εργασία», με στόχο να βρεθεί «λύση που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο να κατέληγαν σε «αμοιβαία επωφελή λύση». Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την Κυριακή στον Τύπο ότι ακόμα και μετά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, «είμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο».
Συζητάνε «κούρεμα» στο παρασκήνιο
Στο τραπέζι πάντως των διαβουλεύσεων φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ περισσότερες αντιλαϊκές εναλλακτικές λύσεις από αυτές που ανακοινώνονται δημόσια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Welt am Sonntag», στην κλειστή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «επίσημου τομέα» που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συζήτησαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015, «ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας».
Σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προωθούν σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, «προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70% του ΑΕΠ». Σύμφωνα με το «Spiegel», «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη (...) έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση», ενώ διευκρινίζει ότι η Γερμανία αντιδρά σε οποιοδήποτε «κούρεμα».
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, απέρριψε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από τον λεγόμενο «επίσημο τομέα», ενώ στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει «φήμες και εικασίες». Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κονστάνσιο, απέκλεισε κι αυτός το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι».
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου, αν και επίσημα κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβαση του Γιούρογκρουπ, ωστόσο είχε έτοιμα σχέδια για όλα τα σενάρια.
Προτεραιότητα τα μέτρα
Με δεδομένα τα παραπάνω, πρώτη προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου είναι να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά και των νέων μέτρων που θα λαμβάνονται αυτόματα στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου. Από αυτή τη σκοπιά, η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τη νομιμοποίησή τους στη λαϊκή συνείδηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής προπαγάνδας βρέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η προβολή της πλήρους υλοποίησης των«προαπαιτούμενων δράσεων» για την εκταμίευση της δόσης: «Εφαρμόσαμε τις 72 από τις 72 προαπαιτούμενες δράσεις», επαίρονταν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επιδιώκοντας να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων την «ανάγκη» της εφαρμογής του συνόλου των μέτρων.
Πάντως, από την κατανομή που ήδη έχει γίνει, προκύπτει ότι η «σούπερ δόση» των 44 δισ. θα πάει μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να καλύψει ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε θα καταλήξει στις τσέπες των ξένων δανειστών.
Συγκεκριμένα, 24 δισ. θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 9 δισ. για την επαναγορά ομολόγων, 4,5 δισ. για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του 2012, 3,5 δισ. για τα χρέη προς τους προμηθευτές, 3,4 δισ. για την εξόφληση των εντόκων γραμματίων που εκδόθηκαν το Νοέμβρη, ενώ 500 εκατ. θα πάνε για αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν μέσα στο Δεκέμβρη. Το άθροισμα των παραπάνω ανέρχεται σε 44,9 δισ. ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χτες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ορισμένους ιστότοπους, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο Γιούρογκρουπ πως αν δε ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, η τρικομματική κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο των Βρυξελλών, ο Α. Σαμαράς είχε χτες τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, πιέζοντας για απόφαση ειδικά για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.