Σελίδες

"Γιατί δακρύζει το λιβάδι, κύριε Αγγελόπουλε;"


Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Παράλληλα, στο Δημοτικό θερινό Κινηματογράφο Αλεξάνδρειας συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Σήμερα (Τρίτη 28 Αυγούστου) στις 9 το βράδυ, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Αναστασίας Χριστοφορίδου "Γιατί δακρύζει το λιβάδι, κύριε Αγγελόπουλε;", που παρουσιάζει την οπτική της σκηνοθέτιδας πάνω στα γυρίσματα και την τέχνη του κορυφαίου Έλληνα  σκηνοθέτη. Μετά την προβολή, η σκηνοθέτης Αναστασία Χριστοφορίδου και ο θεωρητικός του κινηματογράφου Γιάννης Φραγκούλης, θα συζητήσουν για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τις ταινίες του που προβάλλονται σ' αυτό το αφιέρωμα και για το ντοκιμαντέρ.  Είσοδος ελεύθερη.

"ΓΙΑΤΙ ΔΑΚΡΥΖΕΙ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ, ΚΥΡΙΕ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΕ;" (ντοκιμαντέρ)
σκηνοθεσία: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
έτος παραγωγής 2004
διάρκεια 54 λεπτά
συμπαραγωγή Ελλάδας και Ελβετίας

… μέσα Νοέμβρη 2002. Ψιλοβρέχει. Το συνεργείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου ακολούθησε το κάλεσμα του σύννεφου και ανέβηκε για άλλη μια φορά στη Μακεδονία για να συνεχίσει τα γυρίσματα της ταινίας του “Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει”.
Ο φακός της Αναστασίας Χριστοφορίδου ακολουθεί το συνεργείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και καταγράφει τα γυρίσματα της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει». Το ντοκιμαντέρ αποδομεί και στη συνέχεια αναδομεί το φιλμικό κείμενο, όπως παρουσιάζεται εν τη γενέσει του. Με αυτή την έννοια δεν έχουμε ένα making of αλλά μια καταγεγραμμένη άποψη, μια άλλη σκηνοθετική ματιά, μια άλλη ανάγνωση του κειμένου της ταινίας, που μπορεί να λειτουργήσει συνοδευτικά με αυτή του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μέσα από το διάλογο μεταξύ των δύο καλλιτεχνών μπορεί ο θεατής να ανακαλύψει τη διεισδυτική ματιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα δρώμενα της ελληνικής κοινωνίας, την επίκαιρη σκέψη του και να διαπιστώσει την αθανασία του έργου του, αλλά και τη διαχρονικότητα της σκέψης του δημιουργού.
Η Αναστασία Χριστοφορίδου γεννήθηκε στην Ελβετία. Σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στη Ζυρίχη και στη Γερμανία, όπου, από το 1994, εργαζόταν ως οπερατέρ και μοντέρ σε διάφορες εταιρίες παραγωγής και τηλεοπτικά κανάλια. Από το 1999 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η φιλμογραφία της περιλαμβάνει 5 ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων οι 3 έχουν διακριθεί με βραβεία. Για την ταινία «Γιατί δακρύζει το λιβάδι, κύριε Αγγελόπουλε;» της έχει απονεμηθεί το 2ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Παράξενης Οθόνης της Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της FERA, του Οργανισμού Διαχείρισης Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Αθηνάς, στην Ελλάδα, και της Suissimage, στην Ελβετία. Το 2000 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής ταινιών filmfabrik Productions και ασχολείται με διάφορες παραγωγές. Η filmfabrik productions (http://www.filmfabrik.gr) προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες δημιουργίας οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο) και Brand Name, με στόχο τη δυναμική προβολή και παρουσίαση φορέων και επιχειρήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας.