Σελίδες

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της γερμανικής πολυεθνικής"Ζήμενς".


Πάγια μίζα 2% πήγαινε στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!!
«Το σκάνδαλο της "Ζήμενς" παράγει νέα σκάνδαλα», σχολίασε στην τοποθέτησή του ο Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας ότι με τη συμφωνία που υπογράφηκε «την παραδίνετε άσπιλη και αμόλυντη στην αγορά, αίροντας κάθε εμπόδιο για τη δράση της στην Ελλάδα». Πρόκειται - είπε - για «μνημείο κυνισμού, υποκρισίας και θράσους», αφού «θέλετε να αθωώσετε κάθε εγκληματική δράση της "Ζήμενς" στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η Ελλάδα παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση».
Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως «η εξεταστική επιτροπή έχει εκτιμήσει ότι η ζημιά ήταν 2 δισ. ευρώ» και «την ίδια στιγμή που χαρίζετε στη "Ζήμενς" ό,τι χαρίζετε, στραγγίζετε τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους πάντες». Θύμισε ότι«το ΚΚΕ είχε ζητήσει να συσταθεί επιτροπή για να αποτιμήσει τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, όμως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας», σημειώνοντας ότι η στάση τους «δε μας εκπλήσσει», αφού «ακολουθείτε μια πολιτική που διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα κέρδη των ξένων και των ντόπιων μονοπωλίων».
Αναφερόμενος στην τακτική της εταιρείας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η "Ζήμενς" εμφανίζεται να λυπάται γιατί κάποια στελέχη της παραβίασαν τους κανόνες διαφάνειας», όμως «είναι ίδιον του καπιταλιστικού συστήματος η μίζα και η διαφθορά. Θέλετε να προσβάλετε τη νοημοσύνη του λαού με αυτές τις ενέργειες».
Για τον ισχυρισμό ότι η «Ζήμενς» παρείχε υποστήριξη στις ελληνικές ανακριτικές αρχές, σημείωσε ότι δεν υπάρχει «τίποτε πιο ψευδές και πιο υποκριτικό από αυτό. Όποιοι μίλησαν από τα στελέχη της είπαν όσα τους επέτρεψε η εταιρεία να πούνε» και «η ομερτά λειτούργησε απόλυτα».
Παράλληλα, επισήμανε ότι με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία, «από την πλευρά της Ελλάδας δίνεται άφεση αμαρτιών στη "Ζήμενς", δηλαδή αίρονται όλα τα εμπόδια για τη συμμετοχή της σε δημόσιους διαγωνισμούς» και «η Ελλάδα παραιτείται από κάθε αστική και διοικητική αξίωση». Τέλος, αναφερόμενος στα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» της συμφωνίας (προγράμματα εκπαίδευσης, επενδύσεις, παροχή υποτροφιών και εξοπλισμού νοσοκομείων), ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι «θα συνεχίσει απρόσκοπτα η "Ζήμενς" να διεισδύει στα δημόσια νοσοκομεία» και «θα μπει πιο πρακτικά στα ελληνικά πανεπιστήμια».
 «Tο κείμενο συμφωνίας το έχει εγκρίνει η Βουλή» και μάλιστα «με ευρύτατη πλειοψηφία βουλευτών», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας πως «η διαδικασία ήταν διεξοδική και απόλυτα διαφανής».
Πρόκειται, σημείωσε, για «αμοιβαίως αποδεκτή λύση», αφού «το Δημόσιο επιτυγχάνει δημοσιονομικό όφελος και όφελος για την πραγματική οικονομία», δηλαδή «90 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν σε υπηρεσίες που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και πανεπιστημιακά προγράμματα» (!) καθώς και «επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ της "Siemens HELLAS", η οποία θα έκλεινε, και 700 νέες θέσεις εργασίας σε μονάδα παραγωγής».
Σε θέματα όπως το ποσό της αποζημίωσης που προβλέπεται στη συμφωνία καθώς και στο ότι ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της «Ζήμενς» φέρεται να είναι ο Κ. Καράκωστας, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, εστίασε την κριτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Μίλησε για «διακομματική συμμορία διαπλεκόμενων», που «δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει προς όφελος του ελληνικού λαού από αυτούς που τους τροφοδοτούσαν».
Ανέφερε ότι, όπως φαίνεται, «κάποιες αμαρτίες του πολιτικού συστήματος δεν σας επιτρέπουν να πείτε ακόμη και τα αυτονόητα», μιλώντας για «συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης» καθώς και για «πάγια μίζα του 2% που πήγαινε στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».