Σελίδες

Τα κορυφαία αντιρατσιστικά γεγονότα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.


  Ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, της Ελληνίδας πρωταθλήτριας του τριπλούν, Βούλας Παπαχρήστου, για το ηλίθιο και βρώμικο ρατσιστικό σχόλιο της, φέρνει αναπόφευκτα στη μνήμη δύο άλλα κορυφαία αντιρατσιστικά γεγονότα, που έχουν μείνει στην ιστορία της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.
Τζέσε Ούενς (Jesse Owens)
Το πρώτο συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, τους οποίους ο Χίτλερ θέλησε να χρησιμοποιήσει για τη ναζιστική προπαγάνδα του αλλά του χάλασε τη «φιέστα» ο αφροαμερικανός αθλητής Τζέσε Ούενς (Jesse Owens), ο οποίος κατακτώντας 4 χρυσά μετάλλια ανάγκασε τον ηγέτη των φασιστών Ναζί να εγκαταλείψει το στάδιο ηττημένος….
Το δεύτερο μεγάλο γεγονός έχει καταγραφεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό του 1968, όπου δύο Αφροαμερικανοί αθλητές, στην διάρκεια της απονομής του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου, που είχαν κατακτήσει αντίστοιχα στη κούρσα των 200 μέτρων, ύψωσαν την γαντοφορεμένη γροθιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων στις ΗΠΑ.
Ας τα δούμε λίγο αυτά τα δύο μεγάλα γεγονότα, που έχουν «σημαδέψει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σημείο εκείνο, όπου μέσα από τους αγώνες δόθηκαν ισχυρά αντιρατσιστικά μηνύματα….

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936: Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο ήταν μια ευκαιρία για τον Χίτλερ να προπαγανδίσει τη ναζιστική θεωρία και να προβάλει τις γνωστές θεωρίες του για την ανωτερότητα της «Άριας φυλής» κ.ο.κ. Ο γνωστός υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς είχε στα χέρια του το τέλειο «σκηνικό» για το έργο του.
Σούπερ σταρ για τη Γερμανία ήταν ο Lutz Lang ένας θαυμάσιος άλτης, ο οποίος με τα ξανθά μαλλιά του και τα γαλανά μάτια του αντιπροσώπευε την χαρακτηριστική εικόνα της Άριας ανωτερότητας. Όμως, μακράν ο πιο διάσημος αθλητής του κόσμους ήταν αφροαμερικανός Jesse Owens, το πρότυπο της κατωτερότητας για την  ναζιστική ιδεολογία, απέναντι στους αθλητές της Γερμανικής ομάδας.
Όμως, στην διάρκεια των αγώνων ο Ούενς «πάγωσε» το γήπεδο. Αυτός ο μεγάλος αθλητής κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια, στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στο άλμα εις μήκος και στη σκυταλοδρομία 4Χ100.
Αυτό ανάγκασε τον Χίτλερ να αποχωρήσει από το στάδιο για να μην κάνει την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Τζέσε Ούενς.
Αντίθετα, ο Γερμανός Λάνγκ αποδεικνύοντας πόσο μεγάλος αθλητής ήταν μετά την ήττα του στο άλμα εις μήκος ήταν ο πρώτος που συνεχάρη το μεγάλο αντίπαλό του.

ΜΕΞΙΚΟ 1968: Εκείνα τα χρόνια στις ΗΠΑ οι ρατσιστικές ενέργειες σε βάρος των μαύρων έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δύο μαύροι Αμερικανοί αθλητές ο Tommie Smith και ο John Carlos, κέρδισαν χρυσό και χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα, στα 200 μέτρα.
Όταν ανέβηκαν στο βάθρο έγραψαν ιστορία με μια σιωπηλή διαμαρτυρία κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Έσκυψαν το κεφάλι και φορώντας μαύρο γάντι στο χέρι, το σήκωσαν και με σκυμμένο κεφάλι παρέμειναν σε στάση προσοχής όσο ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος των ΗΠΑ.
Ο Smith είχε υψώσει τη δεξιά γροθιά του συμβολίζοντας τη μαύρη εξουσία στην Αμερική ενώ ο Carlos σήκωσε την αριστερή γροθιά του συμβολίζοντας την ενότητα των μαύρων. Μαζί δημιούργησαν ένα τόξο της ενότητας και της εξουσίας.
Σε συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε ο Tommie Smith, ο οποίος κατείχε επτά παγκόσμια ρεκόρ είπε ότι «εάν νικήσω είμαι ένας Αμερικάνος εάν όχι είμαι ένας μαύρος Αμερικανός. Όμως, εάν έκανα κάτι κακό τότε θα πουν «ένας νέγρος». Είμαστε μαύροι και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μαύροι. Η Μαύρη Αμερική θα καταλάβει τι κάναμε απόψε».
Η  Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μέσα σε λίγες ώρες είχε καταδικάσει τους δύο Αμερικανούς. Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι ήταν «μια σκόπιμη και βίαιη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Ολυμπιακού πνεύματος."
 Ωστόσο, ήταν γνωστό ότι ετοιμαζόταν μια πολύ μεγάλη αντίδραση μαύρων Αμερικανών αθλητών. Και έπρεπε να αποτραπεί.  Έτσι, οι δύο αθλητές αποκλείστηκαν ισοβίως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά κατέκτησαν μια θέση στην ιστορία….
Πηγη  Pireas2day.gr