Σελίδες

Χαριστική βολή σε Ταμεία και συντάξεις

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ.
Οι αποφάσεις τρόικας και κυβέρνησης τη βδομάδα που πέρασε, προδιαγράφουν ένα βαρύ χειμώνα για τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων και αυτών που είχαν τα Ταμεία, οδηγεί στην οριστική χρεοκοπία τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί με απύθμενο θράσος να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεών της για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
Ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «τα Ταμεία ενδέχεται να έχουν κάποια μικρή μείωση» και πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει την περιουσία τους. Ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, ισχυρίστηκε ότι οι απώλειες των Ταμείων από το «κούρεμα», θα καλυφθούν μέσα από την κρατική επιχορήγηση, προσφέροντας επιπλέον 1 δις Ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να υποβαθμίσει το έγκλημα που συντελείται. Τα χρήματα των ταμείων που είναι τοποθετημένα σε τίτλους ανέρχονται σε 26 δις Ευρώ. Αυτά θα υποστούν κούρεμα 50%. Η απώλεια, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα καλυφθεί από ετήσια κρατική επιχορήγηση ύψους 1 δις Ευρώ για τα επόμενα 10-15 χρόνια… Άρα τα ταμεία, με ομολογία υπουργών, θα απολέσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, στο βωμό να σωθεί το τραπεζικό σύστημα. Η κατάσταση των ταμείων θα είναι ακόμα πιο τραγική, μιας και η κυβέρνηση περιορίζει ή και δεν αποδίδει την ετήσια κρατική επιχορήγηση προς τα ταμεία.
Βέβαια, η ληστεία των ταμείων είναι διαχρονική. Τα Ταμεία, και μέσω αυτών οι εργαζόμενοι, πλήρωσαν τη μεταπολεμική ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Πλήρωσαν, για να στήσουν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, με δανεικά και αγύριστα επιχειρήσεις, τράπεζες, καράβια. Πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ λεηλατήθηκαν μετά το 1950 (με άτοκες ή με χαμηλό επιτόκιο καταθέσεις των χρημάτων των ταμείων στις τράπεζες). Πλήρωσαν το χρηματιστηριακό τζόγο, για να έχουν ρευστό οι επιχειρήσεις. 3.5 δις χάθηκαν στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002. Πλήρωσαν το χρηματιστηριακό παροξυσμό των δομημένων ομολόγων. Άλλα 2 δις από τα δομημένα ομόλογα. Στο τέλος του 2010, τα χρέη κράτους και εργοδοτών προς τα Ταμεία που δεν αποδίδονταν, ανέρχονταν στο ποσό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εισφοροδιαφυγή, σε ετήσια βάση, έχει φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, με αυτήν την πολιτική, μαζί με την τρόικα, παρεμβαίνουν και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό. Το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων, σημαίνει νέο «κούρεμα» στις συντάξεις. «Κούρεμα» στις παροχές Υγείας, «κούρεμα» στις υπηρεσίες Πρόνοιας. Γι' αυτό η υπεράσπιση της περιουσίας των Ταμείων τίθεται σήμερα επιτακτικά. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να το αφήσουν να περάσει. Απαιτείται κινητοποίηση και αγώνας να αποτραπεί η νέα ληστεία των Ταμείων, να αποτραπεί η νέα επέλαση στις συντάξεις που βρίσκεται επί θύραις.
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΣΑΚ – ΔΕΕ
ΒΕΡΟΙΑ 31-10-2011

«Εξαερώνεται » με το «κούρεμα», η περιουσία των εργαζομένων.Χάνονται αποταμιεύσεις του λαού , στα ασφαλιστικά ταμεία , ύψους 13 εως15 δισ. Ευρώ.

Tο «κούρεμα» που συναποφασίζουν κυβέρνηση - τρόικα, θα οδηγήσει σε νέο κύκλο κλοπής και αφαίμαξης των αποταμιεύσεων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά των ταμείων είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα, σε ομόλογα που παρακρατά υποχρεωτικά η Τράπεζα της Ελλάδας και σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών.
Το «κούρεμα» είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα αποτελειώσει και την περιουσία των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των μονοπωλίων, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μοιράσει κάποια ψίχουλα για την κάλυψη των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, θα τα αναπληρώσει με νέα αντιλαϊκά χαράτσια, με παραπέρα περικοπές ή μέσα από νέο δανεισμό, το πιθανότερο απ' όλα μαζί.
Η δήθεν «εξαίρεση» που παζαρεύει η κυβέρνηση, αφορά μόνο σε ομόλογα (όχι ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια) και στην καλύτερη περίπτωση θα συνοδευτεί από την επιμήκυνση και ανταλλαγή με άλλα ομόλογα, που σύμφωνα με ορισμένα κέντρα θα έχουν μηδενική ετήσια απόδοση (zero coupon), με την υπόσχεση ότι θα τα καταβάλλουν όλα μαζί στη λήξη τους, δηλαδή ενδεχομένως και ποτέ. Σκόπιμα θα αφήσουν «ανοιχτούς» τους όρους της «ανταλλαγής» με άλλοθι την υποτιθέμενη συνολική «διαπραγμάτευση».
Το προηγούμενο ενδέχεται να αποδειχτεί «δευτερεύον» μπροστά στη μαζική κατρακύλα των μετοχών, τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων και μέσα από το χρηματιστήριο. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υποχρεώσει τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύσουν και σε μετοχές τραπεζών, που ήδη πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει για τη συνέχεια ούτε για την τύχη που θα έχουν οι μετοχές των τραπεζών που θα περάσουν κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του δημοσίου, είναι της τάξης των 26 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενο «κούρεμα» ,της τάξης του 50% η 60%, σημαίνει ότι εργατικές αποταμιεύσεις της τάξης των 13 εως 15 δισ. Ευρώ,θα γίνουν καπνός στο βωμό της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της πολιτικής σωτηρίας των τραπεζών, ενώ οι δεσμεύσεις ότι τα ποσά αυτά θα καλυφθούν, μάλλον είναι παχιά λόγια για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστική η φράση κυβερνητικού παράγοντα που συμμετείχε στη Σύνοδο, ότι «τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν μπορούν να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο, τα ομόλογα που διαθέτουν δε χρησιμοποιούνται για την πληρωμή συντάξεων, αφού μετέχουν σε ένα κοινό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων δεν πρόκειται να καλυφθούν από κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη συμφωνία.

«Κουρεύουν» το χρέος, θερίζουν το λαό

Σε νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, ολοκληρωτική πτώχευση της λαϊκής οικογένειας και πλήρη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, οδηγούν τα παζάρια της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, τους ντόπιους και ξένους τραπεζικούς ομίλους, για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, σαν όχημα για να προχωρήσει η προαποφασισμένη ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή το πρωί και των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, το απόγευμα της ίδιας μέρας, έγιναν μέσα σε κλίμα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, κυρίως ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και τα κράτη - μέλη που συνδέουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους με τη μια ή την άλλη δύναμη εντός της ΕΕ.
Εφεραν, ταυτόχρονα, στην επιφάνεια τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αστικές κυβέρνησης στην καπιταλιστική διαχείριση της κρίσης που βαθαίνει και επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα να συνδεθεί ο αγώνας για την παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, με την οργανωμένη πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού και της αστικής εξουσίας, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης και των μέτρων.
Οι αποφάσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας, έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
Πρώτον, διασφαλίζουν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, κυρίως με την ανακεφαλαιοποίηση των «απωλειών» που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Δεύτερον, το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων σηματοδοτεί τεράστιες και μόνιμες απώλειες στα αποθεματικά τους, γεγονός που θα αξιοποιηθεί σαν όχημα για νέο μεγάλο τσεκούρι σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και κοινωνικές δαπάνες.
Τρίτον, η όποια λογιστική μείωση του χρέους δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα όφελος στο λαό. Οσα χρήματα «εξοικονομηθούν», θα καταλήξουν ξανά στην πλουτοκρατία, με τη μορφή εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες. Να σημειωθεί ότι το κούρεμα δεν αφορά την αποπληρωμή των δανείων από την τρόικα (120 δισ.) και όσων λήγουν μετά το 2020.

Τα παζάρια για το «κούρεμα»

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι η Γερμανία προωθεί ένα κούρεμα της τάξης του 60%, ενώ η Γαλλία αντιπροτείνει 40%, αφού οι γαλλικές τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Η Ενωση των Τραπεζών (ΙΙF) προτείνει «κούρεμα» μέχρι 40%, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο δήλωσε μετά τη λήξη της Συνόδου ότι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βασίζεται στη σχετική έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στη συγκεκριμένη έκθεση, προτείνεται μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% με 60%. Χτες το απόγευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι έχει επέλθει τελική συμφωνία για «κούρεμα» της τάξης του 50%.
Τα παζάρια, ωστόσο, θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Στόχος τους, οι όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για τους εγχώριους τραπεζικούς και μονοπωλιακούς ομίλους της κάθε χώρας και κυρίως η αποτροπή του «ντόμινο» στους κόλπους της Ευρωζώνης, με επόμενους κρίκους την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος από αυτό της Ελλάδας. Παρότι η γαλλική κυβέρνηση ζητάει το «κούρεμα» να γίνει σε εθελοντική βάση, με όσες ιδιωτικές τράπεζες το επιθυμούν, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιβληθεί από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση.
Στις αντιθέσεις εμπλέκονται και οι αμερικάνικες ασφαλιστικές εταιρείες που σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας θα κληθούν να πληρώσουν τα περιβόητα «CDS» (ασφάλιστρα κινδύνου).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος του «κουρέματος», νέα δεινά και μέτρα περιμένουν τον ελληνικό λαό. «Καταλήξαμε σ' ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά η ίδια πρέπει να πάρει νέα δέσμη μέτρων και νέες αποφάσεις», δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκαθάρισαν, παράλληλα, ότι «την Τετάρτη (σ.σ. στη νέα Σύνοδο Κορυφής) δε θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης.
Οι κοινές δηλώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί έγιναν μετά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο. Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έδινε περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση σημειώνοντας μόνο ότι «έγινε σε καλό κλίμα», διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι έγινε «πλήρης προπαρασκευή των τελικών αποφάσεων». Χτες αργά το βράδυ υπήρξε νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Λιτότητα και μέτρα διαρκείας

«Η στρατηγική "Ευρώπη 2020" και το "Σύμφωνο για το Ευρώ" συνεχίζουν να καθοδηγούν την Ενωση και τα κράτη - μέλη για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και την προώθηση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (...) που επιτρέπουν πολύ υψηλότερο βαθμό εποπτείας και συντονισμού για την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών (...) και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Αυτά σημειώνονται στο κείμενο των συμπερασμάτων των «27» και αποτελούν το νέο οδοστρωτήρα που θα περάσει από τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης. Ο Χ. Βαν Ρομπάι παρουσίασε στους ηγέτες των κρατών - μελών τις αλλαγές που θα υπάρξουν στα κείμενα των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι δημοσιονομικοί όροι και να υπάρχουν κυρώσεις στα κράτη - μέλη που δεν προχωρούν σε δραστικές μειώσεις των δημόσιων ελλειμμάτων και των χρεών, δηλαδή σε τσεκούρωμα των κοινωνικών δαπανών.
«Υπάρχει συμφωνία για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση και πειθαρχία, αλλά και για περιορισμένες αλλαγές στα κείμενα των συνθηκών με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία», σημείωσε ο Βαν Ρομπάι. Παράλληλα, η ΕΕ δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Το δρόμο που άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα ακολουθήσουν άμεσα Ιταλία και Ισπανία με τη λήψη πρόσθετων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων, όπως δεσμεύτηκαν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Οι αποφάσεις της Συνόδου

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αύριο το βράδυ, σε νέα Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ωστόσο τόσο οι 27 εταίροι της ΕΕ όσο οι 17 των κρατών - μελών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την Κυριακή:
1) Δραστικό κούρεμα του χρέους, ελεγχόμενη δηλαδή απαξίωση μέρους του κεφαλαίου που εκφράζεται με ομόλογα του ελληνικού κράτους.Σύμφωνα με πληροφορίες, ΕΕ - ΔΝΤ και ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νέα δανειακής συμφωνίας, διαπραγματεύονται κούρεμα πάνω από 50% με τις ιδιωτικές τράπεζες για ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους σχεδόν 160 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι το 2020.
2) Χορήγηση νέων πακέτων στήριξης στο τραπεζικό κεφάλαιο.Περίπου 110 δισ. ευρώ είναι τα νέα πακέτα ζεστού χρήματος και εγγυήσεων που θα προσφέρουν μέχρι τον Ιούνιο οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στους τραπεζίτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανακεφαλαίωση των τραπεζών που θα υποστούν απώλειες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
3) Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.Μέσω της αναθεώρησης των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ, ώστε να επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά προγράμματα λιτότητας σε βάρος των λαών της Ευρώπης και να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες για την επιβολή κυρώσεων στα δημοσιονομικά «απείθαρχα» κράτη - μέλη.
4) Προώθηση και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως υπαγορεύονται από το «Σύμφωνο για το Ευρώ». Στόχος είναι μέχρι το Μάρτη του 2012 (όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα της Συνόδου) η καθολική επιβολή σε όλα τα κράτη - μέλη νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο τη μείωση του «εργατικού κόστους» προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ , για τη δολοφονική επίθεση.

«Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, εκατοντάδων συνδικάτων και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων εκφράζουμε στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου μας, οικοδόμου, γραμματέα του Παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων τα θερμά μας συλλυπητήρια. Υποσχόμαστε ότι ακόμα πιο αποφασιστικά θα συνεχίσουμε τους αγώνες για τα οράματα που μαζί του παλεύαμε.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Δώσαμε μια μάχη δυναμική, σκληρή, στους τόπους δουλειάς, στις πλατείες και στους δρόμους, απάντηση στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας.
Ομως η ταξική πάλη έχει και μια άλλη πλευρά. Δίπλα στους κρατικούς, κατασταλτικούς μηχανισμούς υπάρχει και ένας άλλος μηχανισμός, στον οποίο συνυπάρχουν φασιστοειδή, αναρχικοί, χρυσαυγίτες, άνθρωποι του Καρατζαφέρη, οι γνωστοί κουκουλοφόροι.
Ολοι αυτοί επιχείρησαν να χτυπήσουν τη συγκέντρωσή μας. Χάρη στην οργάνωση, την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ οι μηχανισμοί αυτοί αναχαιτίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν.
Οι παραπάνω δυνάμεις εμφανίστηκαν πίσω και μέσα στο λεγόμενο κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Από αυτή τη δολοφονική επίθεση είχαμε το νεκρό συνάδελφό μας, οικοδόμο, γραμματέα του Παραρτήματος Οικοδόμων Βύρωνα και τραυματίες.
Καταγγέλλουμε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επιχειρούν να χρεώσουν στο ΠΑΜΕ ευθύνες για τα επεισόδια. Αυτά τα ΜΜΕ είναι τα ίδια που το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να συκοφαντήσουν με όλους τους τρόπους το ΠΑΜΕ και τους αγώνες των εργαζομένων. Να χτυπήσουν την πόρτα και να απευθυνθούν στο κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και σε εκείνες τις δυνάμεις που θεωρούν αντίπαλο το ΠΑΜΕ και μέσα στις γραμμές τους υποθάλπονται και αναπτύσσονται προβοκατόρικα και εγκληματικά στοιχεία, καθώς και στην κυβέρνηση που επί χρόνια υποθάλπει αυτά τα στοιχεία.
Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν ξεμπερδεύει κανείς με αυτή την πολιτική με ένα ντου ή με την καταψήφιση ενός άρθρου του πολυνομοσχέδιου.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα αύριο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γι' αυτή τη δολοφονική επίθεση για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι εκτός από την εργοδοσία έχουν εχθρούς και όλες αυτές τις παραπάνω δυνάμεις».

Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για τη δολοφονική επίθεση.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
Για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση κατά της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και το θάνατο του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Δημήτρη Κοτζαρίδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:
«Αυτή τη φορά εξαπέλυσαν σχεδιασμένα οργανωμένες ομάδες σε διατεταγμένη αποστολή και αναρχοφασιστοειδή που με μολότοφ, χημικά αέρια, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πέτρες, επιχείρησαν να διαλύσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση εργατών και λαού στο Σύνταγμα και ειδικά στο μέρος που ήταν το ΠΑΜΕ. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι και ο θάνατος του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Κοτζαρίδη Δημήτρη, 53 χρόνων, γραμματέα του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα. Ακόμα δεκάδες είναι οι τραυματίες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.
Το μίσος των κουκουλοφόρων κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος και του ΠΑΜΕ εκφράζει το μένος των δυνάμεων που υπηρετούν το σύστημα και την αστική εξουσία. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Η επιχείρηση τρομοκράτησης, συκοφάντησης και καταστολής του εργατικού λαϊκού κινήματος πηγάζει από κρατικές δομές, από κέντρα και υπηρεσίες. Αυτό αποδείχνει η ιστορία, αυτό δείχνει και η σημερινή βάρβαρη και δολοφονική επίθεση. Οι κουκουλοφόροι, αναρχοαυτόνομοι, φασιστοειδή ή όπως αλλιώς ονομάζονται ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το δικό της στόχο που οι δυνάμεις καταστολής, οι εκβιασμοί και οι απειλές της απέτυχαν, για να τρομοκρατήσουν το λαό για να σκύψει το κεφάλι. Αντικειμενικά προκύπτει ότι τα ίδια κέντρα εκτέλεσαν την προβοκατόρικη δολοφονική πυρπόληση της Μαρφίν τη μέρα ψήφισης του μνημονίου στις 5 Μαΐου 2010.
Ο στόχος τους ήταν να διαλύσουν τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, απέτυχε. Ετσι πρέπει να αποτύχουν τα σχέδια κυβέρνησης, μηχανισμών του συστήματος, των κομμάτων της πλουτοκρατίας, που θέλουν να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν το εργατικό λαϊκό ποτάμι της αντεπίθεσης που βγήκε με τη 48ωρη απεργία στους δρόμους.
Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Δημήτρη Κοτζαρίδη, που έπεσε αγωνιζόμενος για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους τραυματίες, σε όλους όσοι υπερασπίστηκαν την εργατική λαϊκή διαδήλωση από τις προβοκατόρικες ομάδες. Καλεί το λαό να σηκώσει πιο αποφασιστικά το ανάστημά του. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να συσπειρωθεί τώρα στα συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ και τις άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, την εξουσία μονοπωλίων. Αυτό είναι το αντίπαλο δέος των κομμάτων της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αυτή είναι η δύναμη του λαού να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα, τη βία και την τρομοκρατία κάθε είδους μηχανισμού καταστολής. Ο λαός μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και εξουσία».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αλήθειες για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα

Γράφει η Ελεάννα Ιωαννίδου
Αυτές είναι οι πρόσφατες από τις πολλές κρατικές ενέργειες που εξασφάλισαν τη σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση στις ιδιωτικές επενδύσεις με το χρυσό στην Χαλκιδική και αποδεικνύουν την κρατική προστασία που απολαμβάνουν αυτές διαχρονικά τόσο στα κέρδη τους, όσο και στις περιβαλλοντικές ζημίες που έχουν προκαλέσει και πρόκειται να προκαλέσουν. Ωστόσο, η προνομιακή μεταχείριση με ασυλία των επενδυτών σε βάρος του συνόλου, αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο, αφορά σε όλες τις επενδύσεις, όπου υπάρχουν μεταλλεία στην Ελλάδα. Σε Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη, ολόκληρες περιοχές ετοιμάζονται να παραδοθούν ή παραδόθηκαν ήδη σε λίγους ιδιώτες, υπό την πίεση της βαριάς ύφεσης που επιβάλλουν τα μέτρα που υπαγορεύει η τρόικα. Όλα αυτά γίνονται χωρίς θεσμικό πλαίσιο, χωρίς εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς συγκεκριμένη στάθμιση οφέλους-ζημίας για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, υπό το καθεστώς του αποικιοκρατικού μεταλλευτικού κώδικα που ισχύει από τα χρόνια της χούντας.
Η προώθηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στηρίζεται στην αγωνία για αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο, ως λύση για την αναζωογόνηση αυτή προωθείται, και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, η παλιά καταστροφική συνταγή που μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση: η λεηλασία των φυσικών μας πόρων, που καταστρέφει περισσότερα οικονομικά μεγέθη από όσα δημιουργεί. Έτσι, ενώ οι «επενδύσεις» στα ορυκτά προσμετρώνται στο Α.Ε.Π., δεν συνυπολογίζεται η ανύπαρκτη συνέργειά τους με την υπόλοιπη οικονομία, η απουσία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων της τοπικής κοινωνίας που τις συνοδεύει, αλλά και οι ζημίες και οι κίνδυνοι που κυοφορούν για την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα ολόκληρων περιοχών, χερσαίων και νησιωτικών.
Τα πραγματικά δημοσιονομικά οφέλη από τις επενδύσεις αυτές είναι ελάχιστα, καθώς, σύμφωνα με τον σημερινό μεταλλευτικό νόμο, δεν προβλέπονται δικαιώματα (royalties) από τα προϊόντα των εξορύξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χαλκιδική: το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν εισπράττει ποσοστό από την αξία του χρυσού, αλλά ούτε καν ένα ευρώ για ενοίκιο μιας έκτασης μεγαλύτερης από 300.000 στρέμματα, για μια δραστηριότητα ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η δραστηριότητα διαφημίζεται ως «οικονομικά συμφέρουσα» μόνο χάρη στα μελλοντικά και υποτιθέμενα έσοδα από τη φορολογία της επιχείρησης, η οποία, μάλιστα, είναι γνωστό πως λογιστικά εμφανίζεται, με εξαίρεση ελάχιστες χρήσεις, ζημιογόνα.
Άλλο παράδειγμα η υπό ιδιωτικοποίηση ΛΑΡΚΟ που είναι οικονομικά μη βιώσιμη, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές της δεν αρκούν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας της. Μια καλή δικαιολογία για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα ανυπολόγιστες ζημίες για κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Είναι δεδομένο ότι η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εθνική μας ανάγκη. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει το πλέον θνησιγενές μοντέλο βελτίωσης των οικονομικών δεικτών: βραχυπρόθεσμη αύξηση των εξαγωγών πρώτων υλών, ανεξάρτητα από το πλήγμα στη βιωσιμότητα της οικονομίας, που μπορεί να συνεπάγεται, παραβιάζοντας κάθε έννοια διαγενεακής δικαιοσύνης.
Η εμπειρία από τις χώρες, από όπου έχει περάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πως η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων πάντα προβαλλόταν ως μόνη διέξοδος από την κρίση. Αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες χώρες που χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία για «ανάπτυξη» σε περιόδους βαθιάς ύφεσης τα ορυκτά τους κοιτάσματα να έχουν φτωχούς και δυστυχισμένους λαούς και λεηλατημένους φυσικούς πόρους. Για ποιους, λοιπόν, λόγους προωθείται ξαφνικά και στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης ο «μεγαλοϊδεατισμός» του ορυκτού πλούτου;
Τα οικονομικά μεγέθη που κρύβονται στον υπέδαφος της Ελλάδας θα μπορούσαν να αφορούν στην πραγματική οικονομία, μόνο εφόσον παρήγαγαν κάποια προστιθέμενη αξία ή αν, έστω, η αξία τους έμενε εντός συνόρων. Ωστόσο, η μεταλλουργία αποτελεί μια οικονομική μονοκαλλιέργεια που ανταγωνίζεται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή, όπου αναπτύσσεται, διακινδυνεύοντας περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργεί. Δεν μπορεί να συνυπάρξει με την γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς συχνά ευθύνεται για σοβαρές ζημίες στον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι ασυμβίβαστη με τον τουρισμό, καθώς θέτει σε κίνδυνο τα ευπαθή οικοσυστήματα που αποτελούν τη βάση του. Ας μην ξεχνάμε πως το σοβαρότερο βιομηχανικό ατύχημα στην Ευρώπη, μετά το Τσερνομπίλ, αφορούσε σε μεταλλουργία χρυσού.
Στην Ελλάδα, είναι δυστυχώς δεδομένη η ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών ελέγχου τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις φορολογικές υποχρεώσεις των μεταλλευτικών εταιριών. Τα ελληνικά οικοσυστήματα έχουν μεγέθη δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τα σχεδιαζόμενα φαραωνικά μεταλλευτικά έργα, ενώ οι εξορυκτικές δραστηριότητες απειλούν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες υπόσχονται να δημιουργήσουν. Με τα δεδομένα αυτά, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «μοχλός ανάπτυξης», παρά μόνο περαιτέρω υποβάθμισης.
Η εκπόνηση, συνεπώς ενός εναλλακτικού οικονομικού πλάνου, με το οποίο θα έπρεπε να συγκρίνονται επενδύσεις αυτής της κλίμακας με τόσες αδιαμφισβήτητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, προτού παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση υλοποίησής τους, είναι απαραίτητη για την διάγνωση της τυχόν βιωσιμότητάς τους. Στο πλάνο αυτό είναι κρίσιμο να συνυπολογίζεται πόσες θέσεις εργασίας δημιουργεί κάθε τέτοια επένδυση, και πόσες άλλες κλείνει με την υποβάθμιση της περιοχής γύρω από κάθε μεταλλείο. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι να ξανασχεδιάσουμε την εθνική μας οικονομία με επίκεντρο τον άνθρωπο, τα δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής του, και στόχο την ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.
πηγή tvxs

Οι βουλευτές του νομού που θα το υπερψηφίσουν, ας γνωρίζουν ότι είναι εχθροί της τοπικής κοινωνίας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ανακυκλώσει ως απόβλητα .

            ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΤΗΣ 19ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 στην Πλ. Ειρήνης του ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αγρίνιο 19 Οκτωβρίου 2011
Όλοι όσοι συγκεντρωθήκαμε σήμερα 19 του Οκτώβρη του 2011 στην Πλατεία Ειρήνης του Αγρινίου στην απεργιακή κινητοποίηση, που οργάνωσε το Συντονιστικό των Φορέων και των Κινημάτων του Αγρινίου εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα.
Ο ελληνικός λαός καθώς και η πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης βρίσκονται σήμερα κάτω από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ του παγκόσμιου κεφαλαίου, που συγκροτημένα και μεθοδικά σχεδίασε, δρομολόγησε και υλοποίησε την εξαθλίωση και την καταστροφή κάθε κοινωνικής και εργασιακής κατάκτησης όλων των προηγούμενων ετών στη χώρα μας.
Χρέος μας είναι να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε.
Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα της χώρας μας και διεκδικούμε μια πολιτεία και μια κοινωνία, της οποία τα μέλη θα είναι περήφανα για την εργασία τους και τη ζωή τους.
Γι’ αυτό:
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ανακυκλώσει ως απόβλητα με μηχανισμούς εφεδρείας και να μας στοιβάξει στις χωματερές της ανεργίας.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει τα μαγαζιά μας, τους μισθούς και τις συντάξεις μας σε μηχανές εξόφλησης ενός δημόσιου χρέους, που γιγαντώθηκε με όρους άγνωστους σε μας και εξαντλήθηκε στην ευζωία των ολίγων.
Δεν θα αποδεχθούμε και θα αντιπαλέψουμε την εξοντωτική επίθεση της σημερινής κυβέρνησης κατά τις ίδιας της ζωής μας, και της ζωής των παιδιών μας με τις περικοπές των εισοδημάτων μας, την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων, τα νέα φορολογικά χαράτσια, την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την υποβάθμιση και τον ευτελισμό της εκπαίδευσης, της υγείας, των κοινωνικών μας και συνδικαλιστικών μας κατακτήσεων
Χθες, σήμερα και αύριο, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο δρόμο για να καταργήσουμε τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα fast track πολυνομοσχέδια που κάθε κυβέρνηση, σημερινή αυριανή ή μελλοντική θα προσπαθήσει να μας επιβάλλει.
Δεν είναι μόνο το δίκιο με το μέρος μας. Είναι ακόμα ότι εμείς είμαστε η πλειοψηφία και αυτοί είναι η μειοψηφία.
Σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, από την πλατεία Ταχίρ μέχρι την πλατεία del sol κι από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την κατάληψη της wall street, αναδύεται από τα κάτω ένα εργασιακό και κοινωνικό μέτωπο ρήξης και ελπίδας που γεννιέται στους δημόσιους χώρους και τους τόπους δουλειάς μέσα στη φρίκη ενός καπιταλισμού που σαπίζει καταναλώνοντας ανθρώπους.
Όλοι αυτοί που τόσα χρόνια βάλανε τις τράπεζες και τις μπίζνες τους πάνω από τις ζωές μας, ας μην τρέφουν αυταπάτες. Δεν θα τους αφήσουμε να μας εξαφανίσουν. Ας γνωρίζουν ότι οι μέρες της αφθονίας τους έχουν εξαντληθεί.
Το πολυνομοσχέδιο που συζητιέται σήμερα και αύριο στη βουλή έχει ήδη καταψηφιστεί από τις εκατοντάδες χιλιάδες λαού, που σήμερα διαδήλωσαν και δήλωσαν τη δυναμική τους αντίθεση σ’ αυτό, εδώ στο Αγρίνιο αλλά και σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και αύριο θα το διαδηλώσουν και θα το δηλώσουν ξανά στην Πλατεία Συντάγματος.
Οι βουλευτές του νομού που θα το υπερψηφίσουν, ας γνωρίζουν ότι είναι εχθροί της τοπικής κοινωνίας και ανεπιθύμητοι στην πόλη του Αγρινίου.
Δεν χρωστάμε σε κανέναν τις ζωές μας.
Δεν πουλάμε τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις.
Δεν πληρώνουμε το χρέος τους.
Για να σωθούν οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και η ΚΟΙΝΩΝΙΑ και όχι οι δανειστές και οι κερδοσκόποι.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,των πολιτικών της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Το κείμενο υπογράφουν όλα τα μέλη των παρακάτω φορέων και των κινημάτων που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση:
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ. Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΘΕΡΜΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΤΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΤΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΚΑΒ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΑΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΕΜΔΥΑΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ), ΕΔΟΠ ΔΕΗ.

Συμπαραστάτης Δημότη και Επιχείρησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αλεξάνδρεια, 18-10-2011
Αριθ. Πρωτ. οικ. 41137

                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καθορισμός - Γνωστοποίηση Ημερομηνίας Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου
για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Στο πλαίσιο της με αριθ. πρωτ. 25093/23-06-2011 προκήρυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας, για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ανακοινώνεται ότι η εκλογή του Συμπαραστάτη θα γίνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 20:30.
Όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης μπορούν να καταθέσουν αίτηση - δήλωση, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, το αργότερο μέχρι και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (δηλαδή έως τη Δευτέρα 14-11-2011 και ώρα 18:30).
Υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν τα ίδια, ή άλλα, νέα, πρόσωπα, ή να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους πρόσωπα που είχαν θέσει υποψηφιότητα στα πλαίσια της προηγούμενης προκήρυξης του Δήμου.
Έντυπο αίτησης - δήλωσης παρέχεται στους ενδιαφερόμενους, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από το Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου, στον 1ο όροφο του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας (οδός Εθνικής Αντίστασης 42, αρμόδιος υπάλληλος κ. Πελαγία Δημητρίου, τηλ. 23333-50142).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ

Ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Από τους “Παυσανίες” και την πλατεία Κλαυθμώνος (1880) στην… «Εφεδρεία»( 2011)

γράφει στα 24γράμματα, ο Γιώργος Δαμιανός.
Να 'μαστε πάλι εδώ!!!Έτοιμοι να ξαναζήσουμε τους “Παυσανίες” και την πλατεία (ή τον κήπο) του Κλαυθμώνος. Και ενώ μέχρι τώρα οι ιστορίες σαν και την παρακάτω ενδιέφεραν μόνο όσους ασχολούνται με τα “περίεργα” της ιστορίας, τώρα ξαναμπαίνουν βίαια στη ζωή μας, σαν το κλάμα του παιδιού που ξυπνά, έντρομο, από τους εφιάλτες του, για να μας υπενθυμίσουν για άλλη μια φορά ότι τίποτα, δυστυχώς, δε μαθαίνουμε από την Ιστορία. “Παυσανίες” ονομάζονταν στα τέλη του 1800, μάλλον ειρωνικά, όλοι όσοι απολύονταν (παύονταν > παύση > Παυσανίας) από τη Δημόσια εργασία τους, κάθε φορά που άλλαζε η Κυβέρνηση (η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων καθιερώθηκε με το σύνταγμα του 1911, άρθρο 102 ). Οι “Παυσανίες”, λοιπόν, έβγαιναν από το υπουργείο των Οικονομικών, που βρισκόταν στην πλατεία 25ης Μαρτίου (αργότερα θα ονομαστεί πλατεία Κλαυθμώνος < κλαυθμός: κλάμα), στεναχωρημένοι, συγκινημένοι και κάποιοι απ αυτούς έκλαιγαν, κρατώντας τον τελευταίο τους μισθό. Μάλλον δεν ήταν στις συνήθειες της εποχής να φασκελώνουν το κτήριο του υπουργείου ή τους κυβερνώντες που τους είχαν υποχρεώσει να υπογράψουν την απόλυση τους και να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες στο ταμείο του υπουργείου των Οικονομικών. Το κτήριο του Υπουργείου των οικονομικών, που βρισκόταν επί της πλατείας Κλαυθμώνος, κατεδαφίστηκε το 1939. Η πλατεία, αρχικά, ονομαζόταν “Κήπος του Νομισματοκοπείου”, γιατί εκεί, μέχρι το 1862, βρισκόταν το κτήριο του Εθνικού Νομισματοκοπείου. Παλαιότερα ονομαζόταν “πλατεία Αισχύλου”, ενώ σήμερα, από το 1989, ονομάζεται, επίσημα , «Πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης».
Το 1885 ονομάστηκε ανεπίσημα “κήπος του Κλαυθμώνος” – “πλατεία Κλαυθμώνος”. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δόθηκε, γύρω στα 1878, από το Δημήτριο Καμπούρογλου σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878, αναφέρει σχετικά : «Κατά το έτος 1878 έτυχε να καθήσω στο καφενεδάκι του κήπου του Υπουργείου Οικονομικών, το γνωστόν ως καφενείον του κυρ Παντελή, επιστάτου άλλοτε του γυμνάσιου στο Βαρβάκειον. Κείνη την ημέρα λοιπόν είδα κάποια εξαιρετική κίνηση, από Παυσανίας (Παυσανίες: αυτοί που παύονται από την εργασία τους) και Θεσιθήρας που είχαν αποτυπωμένων στην μορφή τους, άλλοι οδύνη, άλλοι άνοιαν και άλλοι αμοιβαίαν ελπίδα. Εσκέφθηκα τότε να περιγράψω ό,τι είδα και εδημόσιευσα στο περιοδικό «Εστία» ένα σατιρικό σημείωμα με την επιγραφήν: «Ο κήπος του Κλαυθμώνος», χωρίς να φανταστώ, πως άθελά μου έγινα και νονός του κήπου αυτού».
Οι διαφορές ανάμεσα στο τότε και το σήμερα: α) Οι Παυσανίες ονομάζονται, πλέον, έφεδροι. β) Τα κλάματα έδωσαν τη θέση τους στα φάσκελα.
Η ανατριχιαστική ομοιότητα: ο κοινωνικός κανιβαλισμός του τότε και του σήμερα (στις λέξεις “Παυσανίας” και “Κλαυθμώνος” και “Θεσιθήρας” (του Καμπούρογλου) δε διακρίνεις κοινωνική αλληλεγγύη και ανθρώπινη κατανόηση, αλλά μάλλον ειρωνεία και χαιρεκακία, όπως, δηλαδή, αντιμετωπίζονται και σήμερα οι Δημόσιοι Υπάλληλοι…)

"Ελεύθερο parking κατάντη της «Εληάς», αυθαιρεσία και Δικαιοσύνη"

 του Γιώργου Ουρσουζίδη 
Ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου κάτω από το Δημοτικό αναψυκτήριο της Εληάς στα τέλη Αυγούστου του 2010, μετατράπηκε κυριολεκτικά «εν μία νυκτί», σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Στις αμέσως επόμενες μέρες τοποθετήθηκε η επιγραφή, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ - μόνο Ι.Χ. - Δήμος Βέροιας, και μετά από δύο μήνες περίπου έλαβαν χώρα οι Δημοτικές εκλογές.
Λίγους μήνες αργότερα, το τουριστικό περίπτερο δημοπρατήθηκε και εγκαταστάθηκε ο νέος ενοικιαστής, στη συνέχεια εγκρίθηκε και κατασκευάστηκε κλίμακα (σκάλα), η οποία οδηγεί από το parking κατευθείαν στο αναψυκτήριο.
 Οι προσπάθειες στο παρελθόν.
Και άλλοτε η Δημοτική Αρχή, συγκεκριμένα το 2000, είχε επιχειρήσει – ανεπιτυχώς - να μετατρέψει σε parking το χώρο αυτό, όταν η «ΕΛΗΑ» λειτουργούσε ως δημοτική επιχείρηση. Και τότε η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από αιρετούς παράγοντες του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η άνετη πρόσβαση στο χώρο θυσιάσθηκαν τέσσερα πεύκα, από εκείνα που κοσμούν την «Εληά». Μετά από καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπογράφοντος, οι επισπεύδοντες υποχρεώθηκαν να αποκαταστήσουν όσο ήταν δυνατόν τα πράγματα, φυτεύοντας νέα δένδρα στη θέση αυτών που είχαν κοπεί.
Τον Οκτώβρη του 2008 ακολούθησε ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια αυθαίρετης αλλαγής χρήσης του χώρου, με πρωτοβουλία και πάλι αιρετών δημοτικών παραγόντων. Το δημοτικό αναψυκτήριο έχει περάσει ήδη στα χέρια ιδιώτη ενοικιαστή. Το κίνητρο και αυτή τη φορά ήταν περισσότερο από προφανές.
Η όλη προσπάθεια περιορίζεται στην εκχέρσωση του χώρου«εν μία νυκτί», με χρήση μεγάλου μηχανήματος χωματουργικών εργασιών, και στην σκυροδέτηση βάσεων για την τοποθέτηση μεταλλικών ιστών.
Από σχετική καταγγελία της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ημαθίας προς το πολεοδομικό γραφείο του Δ.Β., την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στο Δασαρχείο Βέροιας, προκύπτει ότι καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν έλαβε γνώση για τα τεκταινόμενα, ούτε είχε κατατεθεί σχετική μελέτη προς έγκριση. Πώς αλλιώς θα μπορούσε, ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος-πράσινο- και οι εργασίες συντελέστηκαν παρανόμως, με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής και την σιωπή της Αντιπολίτευσης. Αξίζει τέλος να σημειωθεί η τελευταία παράγραφος του απαντητικού εγγράφου της 11ης Ε.Β.Α., «…στην ανωτέρω έκταση εντοπίζεται τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης…» !
Οι πρόσφατες προσπάθειες.
Ο χώρος παραμένει αδιαμόρφωτος μέχρι τον Αύγουστο του 2010, όταν με πρωτοβουλία της Δημάρχου και την ανοχή των συμβούλων, συντελείται η ολοκλήρωση της προχειρότητας των εργασιών που αφορούν, στην εξομάλυνση του εδάφους, στην διάστρωση θραυστού υλικού (3Α), στην τοποθέτηση μεταλλικών ιστών και στην παροχή ηλεκτρικού για τον φωτισμό του χώρου.
Οι εργασίες διακόπτονται και πάλι μετά από καταγγελία της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ημαθίας, ωστόσο, ο χώρος υπολειτουργεί μέχρι σήμερα ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Εν τω μεταξύ στις αρχές του τρέχοντος έτους έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη αστικής ανάπλασης της Βέροιας, (το έργο δημοπρατείται μέσα στο Νοέμβριο). Στον συγκεκριμένο χώρο προβλέπεται ανάπτυξη παιδικής χαράς!
Τα πράγματα λοιπόν πολύ σύντομα θα αποκατασταθούν, και οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα προσπελάσιμο χώρο πρασίνου με χρήση αναψυχής στο κέντρο της πόλης και μάλιστα με την «βούλα» της Δημοτικής αρχής.
Προς τι λοιπόν η πρεμούρα να «νομιμοποιηθούν», εκ των υστέρων, πρωτοβουλίες της Δημάρχου, και μάλιστα σε βάρος του συλλογικού οργάνου των υπαλλήλων Ο.Τ.Α., που τόλμησαν να επικαλεσθούν την νομιμότητα;
Όταν οποιοσδήποτε πολίτης επιχειρεί να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη, η ενέργειά του/της θεωρείται πονηριά, αφέλεια ή ανοησία;
Στο σχετικό εισηγητικό σημείωμα της Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, και στο οποίο δεν αξίζει να αναφερθεί κανείς, καθότι προσβάλει ευθέως την κοινή λογική και την νοημοσύνη των δημοτών -είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητο, ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα των ναρκωτικών, ούτε των παραβατικών συμπεριφορών, εκχερσώνοντας έναν χώρο πρασίνου, (προφανώς ο χώρος κάτω από το πάρκο των Αγίων Αναργύρων έδωσε την έμπνευση στη Δήμαρχο για την τραβηγμένη απ΄ τα μαλλιά δικαιολογία). Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η παραβατικότητα βρίσκει άλλο στέκι (πάει σε άλλη γειτονιά), και απολύτως βέβαιο ότι, ο στρουθοκαμηλισμός την υποθάλπει και την διατηρεί στο διηνεκές, ούτε αποτελεί «ευπρεπισμό» η αποξένωση από κάθε είδος χλωρίδας ενός κοινόχρηστου χώρου.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις κι η αλήθεια (αμαρτία) ΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ στην τελευταία παράγραφο του εισηγητικού της Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
«...το θέμα διερευνάται δικαστικά και για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, παρακαλείται να λάβει θέση και να αποφασίσει σχετικά»!!!
Βέροια 16/10/2011 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

Ο.Λ.Μ.Ε. Όχι στο πολυνομοσχέδιο – φονιά .

H ΠΑΙΔΕΙΑ, Η ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ «ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ».

Ξεπερνάει και τους χειρότερους εφιάλτες μας το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ξεθεμελιώνει τα πάντα στο δημόσιο και την εργασία.
Νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των αποδοχών μας, που ξεπερνούν ακόμα και το 40% φτάνοντας πολύ κάτω από τα όρια της φτώχιας. Βαθμολόγιο που συνδέει ξανά, μετά από πολλά χρόνια, το μισθό με το βαθμό και την εκπλήρωση των «στόχων» κάθε υπηρεσίας, και μια σκληρή αξιολόγηση – χειραγώγηση. Εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις και θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου», από τα οποία δεν εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί. Περικοπή στο «εφάπαξ» και στις επικουρικές συντάξεις. Νέες φορολογικές ρυθμίσεις με 5.000 αφορολόγητο. Με το νομοσχέδιο αυτό, τέλος, καταργούνται ουσιαστικά και οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων καρατομούνται, οι Δημόσιες Υπηρεσίες διαλύονται, το Κοινωνικό Κράτος εξαφανίζεται. Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους.Αυτό το νομοσχέδιο, που διαλύει τις ζωές μας, πρέπει να μην ψηφιστεί. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας με τη συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις. Είναι η ώρα όλοι μαζί ενωμένοι να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, τα μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Αυτό το νομοσχέδιο, που διαλύει τις ζωές μας, πρέπει να μην ψηφιστεί. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας με τη συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις. Είναι η ώρα όλοι μαζί ενωμένοι να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, τα μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό. Να ανατραπεί τώρα αυτή η πολιτική και η κυβέρνηση. Έξω από τη χώρα το ΔΝΤ και η τρόικα.

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΚΡΗΤΗ – ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ


Του Τέου Ρόμβου

Τις νύχτες, όταν απλώνεται στο σπίτι η σιωπή, αρχίζει ένας πένθιμος επαναλαμβανόμενος ήχος που τον παράγει εκείνο το καφετί μικροσκοπικό πλάσμα που ζει στα σανίδια του πατώματος χτυπώντας το κεφάλι του στο σκοροφαγωμένο ξύλο που είναι γεμάτο σήραγγες και στοές. Και τότε στο μυαλό μου ξεπηδούν παλιές μνήμες αλλόκοτων συναντήσεων…Τα χρόνια εκείνα κατεβαίναμε στην Κρήτη για να χειραφετηθούμε δουλεύοντας στο μάζεμα των σταφυλιών και για να κάνουμε διακοπές. Θυμάμαι ότι διέσχισα σχεδόν ολόκληρη την Κρήτη περπατώντας ώρες αμέτρητες μες στο λιοπύρι, κι όταν δεν άντεχα άλλο καθόμουν σε μια στάση και περίμενα το υπεραστικό λεωφορείο. Όλο αυτό το ανέμελο ταξίδι μου είχε δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω το νησί και να συναντηθώ με κάποιους ενδιαφέροντες ανθρώπους.Στο ανατολικότερο άκρο του νησιού, στη μικρή πλατεία του χωριού Ζάκρος, συνάντησα έναν άνθρωπο που με κάλεσε να πιούμε μαζί καφέ. Πρόσεξα ότι δεν του μιλούσε κανείς από το χωριό ούτε κι εκείνος έλεγε κουβέντα. Μόνο κάπνιζε και έπινε καφέδες. Αργότερα, κάναμε μαζί δυο ώρες πεζοπορία μέχρι τη θάλασσα της Κάτω Ζάκρου που υπήρξε το σημαντικότερο λιμάνι της Μινωικής Κρήτης. Διασχίζοντας το εντυπωσιακό “Φαράγγι των Νεκρών” μου διηγήθηκε πώς βρέθηκε στα χέρια του η δημοσίευση που έκανε ο D. G. Hogarth, στις αρχές του αιώνα, για τους μινωικούς τάφους που βρίσκονταν μέσα στις ρεματιές και τις κάθετες χαράδρες της περιοχής. Χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν, αποφάσισε να περάσει ολόκληρο το χειμώνα κρυμμένος στις σπηλιές του φαραγγιού. Εκεί έτρωγε κι εκεί κοιμόταν τις λιγοστές ώρες που δεν έσκαβε με ένα μικρό φτυάρι του στρατού. Ανακάλυψε δεκάδες τάφους με ανθρώπινα οστά, κεραμικά αγγεία, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και χρυσό. Μέσα σε μια βαθιά κοιλότητα ανακάλυψε περιδέραια με χάντρες από διάφορες πέτρες, μια πυξίδα με εγχάρακτα πλοία, πήλινα ειδώλια, ένα χάλκινο ξίφος και αποτυπώματα σφραγιδόλιθων που απεικόνιζαν δαιμονικά όντα. Έμελλε να πάει για χρόνια φυλακή. Τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν τη σύλληψή του προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων. Έτσι ανακαλύφθηκε το περίφημο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου.Στο Ηράκλειο γνώρισα έναν εξαίρετο καλλιτέχνη, τον Κώστα Φθενάκη, που είχε περάσει, λόγω φρονημάτων, χρόνια της νιότης του στη Γυάρο. Όταν μιλούσε σηκώνοντας ψηλά εκείνα τα κυματιστά χέρια, έδειχνε να αγκαλιάζει το φανταστικό σώμα μιας χορεύτριας, ενώ έσφιγγε νευρικά τις άκριες των δακτύλων του μέχρι που άσπριζαν. Ο χαλκός στα χέρια του γινόταν αντικείμενο υψηλής τέχνης και έπαιρνε τις φόρμες που είχαν αποτυπωθεί στο μυαλό του κατά τις επισκέψεις του στο Mουσείο του Ηρακλείου. Κατασκεύαζε πιστές απομιμήσεις μινωικών κοσμημάτων, σφραγίδες, δαχτυλίδια, περιδέραια, σκουλαρίκια. Tα αγαλματίδια που δημιουργούσε έπρεπε να μείνουν καιρό στα ούρα για να οξειδωθούν. Άνθρωποι του εμπορίου αγόραζαν αντίγραφα και μεταπουλούσαν αρχαία. Πολλές εργασίες του πουλήθηκαν στο εξωτερικό σε συλλέκτες και Μουσεία, ως αυθεντικά μινωικά αντικείμενα, δική του σαρκοφάγος πουλήθηκε στο Μόναχο.Σε μια χώρα όπου οι κάτοικοί της έλιωναν από λαχτάρα και λιγώνονταν από ερωτική κάψα, σ’ έναν τόπο όπου η επιθυμία προσλάμβανε μορφές ακόρεστης αφροδισιακής βουλιμίας και το φαντασιακό γινόταν μέρος της ενεργούς ζωής, όπου οι Πάνες και οι Κένταυροι διατρέχανε τα μονοπάτια των βουνών κι ερωτεύονταν με τα ζώα κτηνοβατώντας και παίζοντας ερωτικούς σκοπούς σε σουραύλια και φλογέρες, οι νύχτες στέναζαν κάτω από το φορτωμένο με αστέρια ουρανό και μέσα σε βελάσματα και χλιμιντρίσματα όλοι μαζί –άνθρωποι και ζώα- χαϊδεύονταν κι ακκίζονταν. Εδώ ακούγονταν σουρσίματα και χαμηλές τρυφερές φωνές που διηγούνταν ιστορίες για μεστές Γαλλίδες Μαινάδες και νεαρούς Άγγλους Γανυμήδες, που περιηγούνταν τα βουνά για να συναντήσουν το βοσκό και να πιουν μαζί του το γάλα που θα άρμεγε για χάρη τους και μέσα σ’ αυτό το ποιμενικό τοπίο, όταν πια ο Ηρακλής θα είχε εντελώς εξαντληθεί, οι πονηρεμένοι –εξ Εσπερίας ερχόμενοι- έριχναν με τρόπο στο γάλα σκόνη από αφυδατωμένη ισπανική μύγα για να αρχίσουν νέους γύρους εξαντλητικών ερωτικών μερόνυχτων. Ο Άγγλος ζωγράφος Τζον Κράξτον πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του μεταξύ Λονδίνου και Κρήτης, και το 1960 συνάντησε στα βουνά το βοσκό Άγγελο Κουτσουπή. Ο Κουτσουπής, τις ώρες της ατέλειωτης μοναξιάς του, σκάλιζε την πέτρα δίνοντάς της νόημα και σιγά σιγά έφτασε να κάνει αξιόλογα γλυπτά. Στη δεκαετία του ’40 κάποιος του έφερε τη φωτογραφία ενός ειδωλίου και του ζήτησε να σκαλίσει ένα όμοιο και μετά να το αφήσει για έξι μήνες μέσα στον ποταμό ώστε να φαίνεται αρχαίο. Το αγαλματίδιο το είχε παραγγείλει ένας έμπορος αρχαιοτήτων που ονομαζόταν Ζουμπουλάκης και ήταν αντίγραφο του κυκλαδικού αρπιστή που βρισκόταν στο Εθνικό Μουσείο της Αθήνας. Το γλυπτό πουλήθηκε από τον έμπορο το 1947 και έκτοτε βρίσκεται εκτεθειμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο, χρονολογημένο ως έργο του 2800-2700 π.Χ.Ο Λευκαδίτης αγιογράφος Θεμιστοκλής Καρφάκης, που υπήρξε βαθύς γνώστης της μεγάλης βυζαντινής τεχνοτροπίας, ζωγράφιζε τις εικόνες του ακολουθώντας την παλιά μέθοδο. Χρησιμοποιούσε παλιές σκοροφαγωμένες εικόνες, περνούσε πρώτα μια στρώση τσίγκου με λινέλαιο και γάζα με αραβικό κόμμι. Όταν δούλευε κηρόχυτη εικόνα στερέωνε με κέστρα τα ανάμικτα με κερί χρώματα πάνω στο ξύλο. Ακολουθώντας την τεχνοτροπία της κάθε εποχής χρησιμοποιούσε τα ίδια υλικά με τα οποία ζωγράφιζε ο Μανουήλ Πανσέληνος το 13ο αιώνα και ο κρητικός Θεοφάνης, μιμούνταν την τεχνική τους, αντέγραφε το ύφος, έφτιαχνε μόνος τις αυγοτέμπερες, χρώματα ζεστά και φωτεινά που προσδίδουν στις μορφές ζωή και πνευματικότητα.Τα ζωγραφικά έργα του Χανς βαν Μέεγκερεν είναι πιθανώς οι διασημότερες παραποιήσεις στον κόσμο της τέχνης. Ο Βαν Μέεγκερεν δεν αντέγραψε απλώς αλλά επινόησε και έξη νέα έργα του Βερμέερ, τα οποία μπήκαν στην αγορά σαν καινούριες ανακαλύψεις.Για να ζωγραφίσει τους πίνακές του χρησιμοποιούσε καμβά γνήσιων πινάκων του 17ου αιώνα, αφού προηγουμένως αφαιρούσε τις αρχικές τους συνθέσεις. Αναμίγνυε το χρώμα του με έλαιο πασχαλιάς και έφτιαχνε ένα μίγμα ρητίνης φαινόλης φορμαλδεΰδης που τη διέλυε είτε με βενζόλιο είτε με τερεβινθίνη. Ακολούθως τα έργα έπρεπε να ψηθούν αρκετές ώρες σε θερμοκρασία άνω των 100° κελσίου. Το αποτέλεσμα ήταν οι πίνακες να αποκτούν τα χαρακτηριστικά γνήσιας ζωγραφικής του 17ου αιώνα.Όταν το 1945 συνελήφθη ως συνεργάτης των Γερμανών, ομολόγησε ότι οι πίνακες ήταν δικές του επινοήσεις, απομιμήσεις του ύφους του Βερμέερ. Καταδικάστηκε σε ένα έτος φυλακή αλλά πέθανε πριν εκτίσει την ποινή του.Τον Έρικ Χέμπορν τον δολοφόνησαν το 1996 με ένα χτύπημα σφυριού στο πίσω μέρος της κεφαλής κάποιο βράδυ σ’ ένα δρόμο της Ρώμης. Λίγες εβδομάδες πριν, είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του “το Εγχειρίδιο του Παραχαράκτη”, ένας πλήρης οδηγός για το πώς να δημιουργήσει και να εμπορευτεί πλαστά σχέδια και έργα τέχνης κάθε ενδιαφερόμενος. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και μέχρι το 1996, ο Χέμπορν δημιούργησε περισσότερα από 1.000 σχέδια και πίνακες ζωγραφικής αντιγράφοντας την εργασία πολλών από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ζωγράφους από το 15ο μέχρι τον 20ο αιώνα. Έφτιαχνε ο ίδιος τη μελάνη του από αυθεντικά συστατικά και αγόραζε βιβλία και χειρόγραφα αναγεννησιακής εποχής για να χρησιμοποιεί τα άγραφα μέρη τους. Απάλειφε σχολαστικά κάθε μικροσκοπικό γδάρσιμο και διόρθωνε σχισίματα που είχαν προκληθεί πάνω στο χαρτί. Ο καμβάς του έπρεπε να είναι από λινό ύφασμα και οι οριζόντιοι και κάθετοι κόμποι έπρεπε να είναι μετρημένοι ανάλογα την εποχή, τον τύπο αργαλειού και τις σαϊτιές. Όταν τελάρωνε το ύφασμα, πέρναγε μια πρώτη στρώση τσίγκου από θειικό άλας του ασβεστίου ζυμωμένο με κόλα από κόκαλα ζώων. Κι όταν άρχιζε να ζωγραφίζει, έπινε πάντα κρασί για να χαλαρώσει και να μεταφερθεί στο χρόνο, να διεισδύσει στην προσωπικότητα και στο ύφος του καλλιτέχνη που υποδυόταν. Αρκετές από τις παραποιήσεις του είναι τόσο καλές που οι ειδικοί γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανιχνευθούν ποτέ.Ο Τζον Μάιατ εξαπάτησε αρκετούς συλλέκτες του Λονδίνου και όπως επεσήμανε και ο δικαστής, «δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που λήστευε γριούλες, αλλά πλουσίους που δεν ήταν τόσο πλούσιοι όσο θα ήθελαν». Για μια δεκαετία περίπου ζωγράφισε διακόσια έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως Μονέ, Ματίς, Τζιακομέτι, Νίκολσον, Σαγκάλ. Η δραστηριότητα του Τζον Μάιατ άρχισε ουσιαστικά το 1986 όταν τον παρουσίασαν στο περιοδικό «Private Eye» σαν τον καλλιτέχνη που μπορούσε να εφοδιάσει όσους ενδιαφέρονταν με «αυθεντικά πλαστά έργα τέχνης». Ο Τζον Μάιατ δημιουργούσε την πατίνα των πινάκων του με απλά χρώματα οικιακής χρήσεως, λιπαντικά ζελέ και με το περιεχόμενο της ηλεκτρικής του σκούπας. Όταν πια αρχίζει να χαράζει ο μονότονος πένθιμος ήχος στα σανίδια του πατώματος σταματάει. Το μικροσκοπικό καφετί πλάσμα, που ζει μέσα στο πάτωμα, ξεκουράζεται κάνοντας τις δικές του σκέψεις περί τέχνης και εξαπάτησης, σκέφτεται τις χιλιάδες απομιμήσεις, παραχαράξεις, πλαστογραφήσεις που εκτίθενται στα Μουσεία του κόσμου και αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει αλλάξει στην κατανόηση της ιστορίας. Η προσέγγιση της ιστορίας της τέχνης δεν είναι πλέον μια μονοκονδυλιά. Τα «αυθεντικά πλαστά έργα τέχνης» είναι εξίσου όμορφα με τα πρωτότυπα. Ο αρπιστής του Κουτσουπή που στέκει στο Μητροπολιτικό Μουσείο είναι πανέμορφος, τα χρυσά κοσμήματα του Φθενάκη διόλου δεν διαφέρουν από τα πρωτότυπα, οι αγιογραφίες του Καρφάκη είναι το ίδιο σημαντικές με εκείνες του Πανσέληνου και οι πίνακες του Βαν Μέεγκερεν είναι ισάξιοι με εκείνους του Βερμέερ. Οι πίνακες και τα σκίτσα των Χέμπορν και Μάιατ είναι σπουδαία όπως και των μεγάλων ζωγράφων. Και τέλος, τα αρχαία αντικείμενα είναι το ίδιο όμορφα και σημαντικά όποιος και αν τα ανακάλυψε, ο αρχαιολόγος Πλάτων ή ο λαθρανασκαφέας της Ζάκρου. Με τις σκέψεις αυτές το μικροσκοπικό πλάσμα των σανιδιών, που μετράει τις ώρες του θανάτου, εντέλει αποκοιμήθηκε…

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης για μανάδες με τα παιδιά τους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ανατριχιαστικές είναι οι καταγγελίες που κάνει η Πόλα Ρούπα μέσα από τις φυλακές όπου είναι έγκλειστη εδώ 17 μήνες ως μέλος (έχει αναλάβει την ευθύνη) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Η γυναίκα βρίσκεται στη φυλακή με το 14μηνο παιδί της, που γέννησε στη διάρκεια του εγκλεισμού της σε νοσοκομείο και καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησής της, αλλά και των άλλων γυναικών και μωρών, στις φυλακές της Θήβας και του Κορυδαλλού. Μιλά για συνθήκες «παντελώς ακατάλληλες για παιδιά, καταστροφικές για την ψυχολογική και πνευματική τους ανάπτυξη, καταστροφικές για την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή».
Στο πολυσέλιδο κείμενο καταγγέλλεται η έκθεση παιδιών σε σοβαρές και ανίατες ασθένειες. Είναι υποχρεωμένα αυτά και οι μητέρες τους να συμβιώνουν σε κοινούς χώρους με γυναίκες που έχουν προσβληθεί από λοιμώδεις αρρώστιες. Ακόμα, αναφέρεται στην άρνηση των φυλακών να παρέχουν στις κρατούμενες κάθε είδους ιατρική φροντίδα όπως εξέταση και εμβολιασμό για λοιμώδη νοσήματα. Από το κείμενο ενδεικτικά αναφέρουμε περίπτωση εγκύου κρατούμενης με ηπατίτιδα C, η οποία διέμεινε μαζί με την Π. Ρούπα, το παιδί της και άλλες κρατούμενες και παιδιά για 4 μήνες. Οπως αναφέρεται: «Η διάγνωση έγινε στο νοσοκομείο όπου γέννησε και ενώ η υπηρεσία της φυλακής κατά την επιστροφή της την απομόνωσε, αρνήθηκε να μας ενημερώσει για το περιστατικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εξαγριωτικό το γεγονός ότι όχι μόνο συμβίωνα εγώ, το παιδί μου και άλλες κρατούμενες και παιδιά με μια γυναίκα που έπασχε από ηπατίτιδα C στον ίδιο θάλαμο για 4 μήνες, όχι μόνο "αμέλησαν" να της κάνουν τις εξετάσεις αυτές που είναι βασικές για κάθε έγκυο αλλά και όταν "ανακάλυψαν" το πρόβλημα, φρόντισαν να το κουκουλώσουν, λέγοντας ψέματα όλοι για το λόγο που είχε η συγκεκριμένη κρατούμενη να μεταφερθεί στην απομόνωση».
Για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Θηβών καταγγέλλεται ότι «κατά το χρονικό διάστημα που κρατήθηκα στις φυλακές, έζησα αρκετά περιστατικά άρρωστων παιδιών που δεν τα έβγαζαν για να εξεταστούν σε νοσοκομείο. Το εγκληματικό, δεν είναι μόνο ότι απουσιάζουν οι γιατροί, αλλά και ότι οι ίδιες οι υπάλληλοι της φυλακής αναλαμβάνουν το ρόλο του γιατρού, κάνοντας διαγνώσεις απέναντι σε περιπτώσεις ασθενών κρατουμένων και παιδιών! Οι περισσότερες, φυσικά, από αυτές τις διαγνώσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "δεν υπάρχει ασθένεια" ή ότι "δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να μεταφερθεί κάποιο άρρωστο άτομο σε νοσοκομείο για εξέταση". "Είναι πραγματικά εξοργιστικό να βλέπεις μωρό να ψήνεται στον πυρετό για πολλές ημέρες, η μάνα του να παρακαλεί να κάνουν κάτι και να μην γίνεται τίποτα. Είναι φανερό πως στις φυλακές της Θήβας οι υπάλληλοι έχουν ρητή εντολή, είτε από τη διεύθυνση είτε από το ίδιο το Υπουργείο, ότι πρέπει να αποφεύγουν τις μεταγωγές σε νοσοκομεία».
Σε άλλο σημείο καταγγέλλονται από την κρατούμενη οι χυδαίες μέθοδοι έρευνας μωρών και παιδιών κατά την είσοδο στις φυλακές της Θήβας «μέθοδο που επιδίωκε η προηγούμενη διεύθυνση της φυλακής του Κορυδαλλού να επιβάλλει και για το δικό μου παιδί». «Η πρακτική αυτή της έρευνας παιδιών περιλαμβάνει γδύσιμο του παιδιού σε τραπέζι της έρευνας, πέταγμα της πάνας και άνοιγμα του στόματος του παιδιού με τη βία». Η Π. Ρούπα καταγγέλλει και την «απαράδεκτη πρακτική των ένοπλων φρουρών, που συνοδεύουν στο νοσοκομείο τις έγκυες κρατούμενες και οι οποίοι επιδιώκουν πάντα να εισέρχονται και στο χώρο του τοκετού. Μόνο η απαγόρευση των γιατρών ορισμένων νοσοκομείων αποτρέπει αυτή την πρακτική. Ετσι, πολλές γυναίκες, ίσως οι περισσότερες, είναι υποχρεωμένες να γεννούν μπροστά στα μάτια ανδρών αστυνομικών που τις παρακολουθούν».
πηγη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Η αλήθεια πίσω από ένα........ χαμόγελο»

Τις αντιπροσωπείες δήμων από την Ιταλία, την Κύπρο και την Πολωνία υποδέχθηκε την Παρασκευή 14/10 ο δήμος Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Η αλήθεια πίσω από ένα χαμόγελο» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες». Τις ξένες αποστολές, που αποτελούν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και υπάλληλοι των δήμων (οι αποστολές από το Νασάουντ της Ρουμανίας με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Dumitru Muresan και το Καβάνταρσι των Σκοπίων, αναμένονταν να αφιχθούν αργά το βράδυ της Παρασκευής), υποδέχθηκε στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας ο δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης και μέλη της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Δημητριάδης καλωσόρισε τις ξένες αποστολές και σημείωσε ότι είναι ξεχωριστή τιμή για το δήμο και την πόλη της Αλεξάνδρειας που υποδέχεται πολυμελείς αντιπροσωπείες δήμων από φίλες χώρες της Ευρώπης. "Στις ημέρες της παραμονής σας, υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο για να περάσετε καλά, να γνωρίσετε την περιοχή μας και να μάθουμε κι εμείς περισσότερα για εσάς, να ζήσετε από κοντά την ελληνική φιλοξενία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της περιοχής μας, να γευθείτε την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας.
Οι επικεφαλής των ξένων αποστολών, από το δήμο Mlawa Πολωνίας η αντιδήμαρχος Nina Budzichowska, από τα Λεύκαρα Κύπρου ο αντιδήμαρχος Βύρων Αργυρίδης και από το δήμο Mandello del Lario (βόρεια Ιταλία) ο δημοτικός σύμβουλος Luciano Benigni, ευχαρίστησαν το δήμαρχο Αλεξάνδρειας για την υποδοχή, ανέφεραν ότι είναι χαρούμενοι που επισκέπτονται τη χώρα μας και για την ευκαιρία που τους δίνεται να γνωρίσουν την Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια παρουσίασαν τα μέλη της αντιπροσωπείας των δήμων τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας Γιάννης Γκιορτζής, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Γκαβαρδίνας, Σάββας Ανδρονίδης, Κώστας Βενιόπουλος και Γρηγόρης Στεργιόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Μητρόπουλος, Γιώργος Τζίλας, Νίκος Ανεσίδης, Τάσος Τασιόπουλος και Χρήστος Αλευράς, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αλεξάνδρειας και περιχώρων κ. Γιάννης Πασιντέλης, κ.ά.
Το Σάββατο 15/10, οι εκπρόσωποι των δήμων, στο πλαίσιο της δράσης «Η αλήθεια πίσω από ένα χαμόγελο», θα συμμετέχουν σε ημερίδα που θα διεξαχθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (ώρα έναρξης 9 π.μ., με ελεύθερη είσοδο), με παρουσίαση εισηγήσεων με θέματα τη χρήση του διαδικτύου στην αναζήτηση εργασίας, την ορθή σύνταξη και παρουσίαση ενός βιογραφικού σε δυνητικούς εργοδότες, τον αγροτουρισμό και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Οι αποστολές των δήμων, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής τους στην Αλεξάνδρεια, θα επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους (Βεργίνα, Δίον, Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλη), τη Θεσσαλονίκη (Βυζαντινό Μουσείο, Ναός Αγίου Δημητρίου, Λευκός Πύργος, Κάστρα) και άλλες πόλεις της περιοχής, ενώ θα συμμετάσχουν και σε τοπικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Αλεξάνδρειας

πάλι βραβεύθηκε το καμάρι μας ….. η «Μελισσάνθη»

Η πολυβραβευμένη νεανική χορωδία «Μελισσάνθη» του δήμου Αλεξάνδρειας εκπροσώπησε για μια ακόμη φορά επάξια την πόλη και το δήμο της Αλεξάνδρειας στον Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό του Ρίμινι της Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε από 6 έως 11 Οκτωβρίου 2011.
Η χορωδία ήταν η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση ανάμεσα σε 45 χορωδίες από όλο τον κόσμο και έλαβε αργυρό δίπλωμα στην κατηγορία φολκλόρ και χάλκινο βραβείο στην κατηγορία νεανικών χορωδιών.
Τα 65 κορίτσια της χορωδίας και η μαέστρος τους κ. Ελένη Θεοδωρίδου εδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και πραγματικά εντυπωσίασαν το κοινό με τα ωραία ελληνικά τραγούδια που παρουσίασαν. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή στην επιτυχία, του πιανίστα κ. Κώστα Παντελίδη, της σολίστ κ. Μελίνας Πασχαλίδου, καθώς και του καλλιτεχνικού υπεύθυνου της χορωδίας και συντονιστή του χορωδιακού κέντρου του δήμου Αλεξάνδρειας κ. Κυριάκου Σαββόπουλου, στο μπουζούκι.
Στην κατηγορία Φολκλόρ η «Μελισσάνθη» παρουσίασε «Το γιασεμί» (παραδοσιακό τραγούδι της Κύπρου), «Το φίλο μας που χάσαμε» (του Μάνου Χατζιδάκι από την «Εποχή της Μελισσάνθης»), το «Ζεϊμπέκικο» (του Διονύση Σαββόπουλου), «Η άμαξα μέσ’ τη βροχή» (του Απόστολου Χατζηχρήστου, σε χορωδιακή επεξεργασία του Βασίλη Τενίδη) και το «Βάρκα γιαλό» (του Βασίλη Τσιτσάνη, σε χορωδιακή επεξεργασία του Βασίλη Τενίδη).
Στην κατηγορία νεανικών χορωδιών η χορωδία παρουσίασε το «Νανούρισμα» (του Γιοχάνες Μπραμς), «Το τραγούδι της χαράς» (“Old French song” του Τσαϊκόφσκι, σε ελληνικούς στίχους του Γρηγόρη Σαββόπουλου), «Στο κοχύλι» (του Βασίλη Μακρίδη σε ποίηση Μιλτιάδη Μαλακάση) και το «Τι γυρεύεις αεράκι» (του Μπάμπη Κανά σε ποίηση Γιωργή Κρόκου).
Παράλληλα, τα μέλη της χορωδίας επισκέφθηκαν το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη μάχη του Ρίμινι στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στο Rizione, όπου κατέθεσε στεφάνι, τα θαυμάσια Βυζαντινά ψηφιδωτά στον Άγιο Απολλινάριο και τον άγιο Βιτάλιο στη Ραβέννα, την πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της Μπολόνια και το γραφικό κρατίδιο του Αγίου Μαρίνου.
Το σημαντικότερο, όμως, όλων ήταν η επαφή με τους νέους των ξένων χορωδιών, οι φιλίες που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα παιδιά και, κυρίως, η ακρόαση μερικών από τις καλύτερες χορωδίες του κόσμου, που μοιράστηκαν τα χρυσά μετάλλια στο Grand Prix του τελικού διαγωνισμού.

«Επιδείνωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας,από την εφαρμογή του Ν.3852/2010 "Καλλικράτης"» . Επερώτηση Κ. Ο. του ΚΚΕ.

Κατατέθηκε χτες και υπογράφεται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα Επερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:
« Στον ένα χρόνο, περίπου, από την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου της διοικητικής μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη" επιβεβαιώνεται η βασική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Ουσιαστικά έρχεται να συνδράμει το κεφάλαιο στην επίθεση που κλιμακώνει σε βάρος του λαού. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι έχει αποστολή την υλοποίηση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, η οποία εκφράζεται με τη λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, με την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, με την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και την πολιτική χειραγώγηση των εργαζόμενων στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Βεβαίως, εφαρμόζεται με τη συναίνεση των τοπικών διοικήσεων, λειτουργώντας ως μηχανισμός ενσωμάτωσης στην υπηρεσία της εξουσίας του κεφαλαίου, χειραγώγησης και καταστολής του λαού.
Ο «Καλλικράτης» εντάσσεται στη συνολικότερη αναδιάρθρωση του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, για την αναγκαία προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Στοχεύει στην ισχυροποίηση του αστικού κρατικού μηχανισμού για να είναι σε θέση να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά αυτήν την πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, διαμορφώνοντας δομές και λειτουργίες, οι οποίες διευκολύνουν και θωρακίζουν τη δράση του, ενισχύουν την περαιτέρω ευέλικτη διασύνδεση των οργάνων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης με αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ίδια, όμως, η ελληνική και διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι καμία διοικητική δομή ή αναδιάρθρωσή της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της αντίθεσης της κοινωνικοποιημένης εργασίας και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας του παραγόμενου από αυτήν πλούτου. Είναι σύμφυτη με την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγι¬κής διαδικασίας και ανάπτυξης που έχει κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Δεν μπορεί να καταργήσει τις οδυνηρές αντιλαϊκές συνέπειες από την όποια μορφή αστικής διαχείρισης. Δεν μπορεί να αναιρέσει την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη διεύρυνση της ανισομετρίας τόσο ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας όσο και ανάμεσα στις περιφέρειες, που αποτελούν συνέπεια του καπιταλιστικού χαρακτήρα της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για μια ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Σήμερα, η επιδείνωση της κατάστασης στη ζωή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών αντανακλά την πραγματικότητα αυτή. Υπάρχει πλούσια εμπειρία από τις διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο παρελθόν (όπως με τον "Καποδίστρια 1") με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι δεν αναίρεσαν αλλά όξυναν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια και την επιδείνωση των όρων ζωής και δουλειάς των λαϊκών στρωμάτων, ακριβώς γιατί αυτή η ανάπτυξη θεμελιωνόταν στην ατομική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Τελικά είναι αποτέλεσμα των αντικειμενικών νόμων που διέπουν την καπιταλιστική οικονομία.
Η διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" προσπαθεί να προσαρμόσει τις κρατικές δομές σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών στη βάση των παρακάτω επιδιώξεων:
Α) Διευκολύνει, επεκτείνει και ενισχύει την επιχειρηματική δράση, δηλαδή τη μεγαλύτερη σύμφυση των Δήμων και των Περιφερειών με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την προσαρμογή της λειτουργίας τους στις αρχές της επιχειρηματικότητας.
Συμμετέχουν ενεργητικά στη διευκόλυνση των διαφόρων επενδυτικών σχεδίων ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και του τουρισμού, υποβαθμίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τις συνθήκες διαβίωσης ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, υπονομεύοντας παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, το ζωικό και φυσικό περιβάλλον, αλλοιώνοντας το οικιστικό τοπίο.
- Για τη δημιουργία καλύτερων όρων αναπαραγωγής του κεφαλαίου και θωράκισης της ανταγωνιστικότητας αξιοποιείται το ΕΣΠΑ. Συμπληρωματικά προς τους στόχους του ΕΣΠΑ δρομολογείται το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης του προγράμματος "ΕΛΛ.Α.ΔΑ." το οποίο έχει ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Επιταχύνει τη διαδικασία παραχώρησης τμημάτων ή ολόκληρων τομέων της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων κ.λπ. στους επιχειρηματικούς ομίλους π.χ. στη διαχείριση των απορριμμάτων, αποκομιδή - μεταφόρτωση - επεξεργασία - τελική διάθεση. Η νομοθεσία επιτρέπει (με την τελευταία τροπολογία) με τα 2/3 των δημοτικών συμβουλίων να μπορεί να εκχωρηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων. Αυξάνουν οι Δήμοι που εκχωρούν αυτές τις υπηρεσίες στους ιδιώτες. Ηδη έχει γίνει προκήρυξη διαγωνισμού κατασκευής και λειτουργίας, μέσω ΣΔΙΤ, όλων των νέων εγκαταστάσεων για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής.
Εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, την Υγεία και Πρόνοια. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες λειτουργούν ως κρατικοί φορείς προώθησης ενός περιορισμένου "πακέτου κοινωνικών υπηρεσιών" για τα εξαθλιωμένα στρώματα. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων διευκολύνει την επιχειρηματική πρόσβαση του κεφαλαίου σ' αυτούς τους τομείς, τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των κοινωνικών παροχών και την άμεση μεταφορά της δαπάνης στην κάθε οικογένεια. Σαν συνέπεια, υπάρχει η ενίσχυση των ταξικών διαφοροποιήσεων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Για παράδειγμα:
-- Σχολικές επιτροπές: Η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης οδηγεί σε νέα επιβάρυνση των γονιών για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες.
-- Παιδικοί σταθμοί: Δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις για χιλιάδες οικογένειες αποτέλεσμα της έλλειψης υποδομών, προσωπικού, χρηματοδότησης. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και "καλύπτονται" από συμβασιούχους μερικής απασχόλησης.
-- Προνοιακές δομές και πρόσδεσή τους στον εθελοντισμό. Προσπαθούν να λύσουν τα κοινωνικά προβλήματα που η πολιτική τους δημιούργησε π.χ. συσσίτια, φιλοξενία αστέγων κ.λπ. με εκδηλώσεις υποκριτικής φιλανθρωπίας από μεγαλόσχημους χορηγούς αντί να δημιουργήσουν κρατικές δομές που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Διευκολύνει την παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα του φυσικού πλούτου, τη συγκέντρωση της γης και την αλλαγή χρήσης της. Παραχωρούν στα επιχειρηματικά συμφέροντα την εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει. Ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες του Δημοσίου, ακόμη και μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου π.χ. ο νόμος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα αυθαίρετα που πρόσφατα ψηφίστηκε. Αξιοποιούν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών, υποθηκεύοντας παράλληλα τη λειτουργία τους υπέρ του κεφαλαίου για δεκαετίες.
Β) Διαλύει τις εργασιακές σχέσεις:
-- Εκφράζεται μέσα από την εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, των συμβασιούχων έργου ή ορισμένου χρόνου, την ενοικίαση εργαζομένων μέσω εργολαβικών γραφείων για την κάλυψη των αναγκών. Τη μείωση του προσωπικού με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων μέσω των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και την εντατικοποίησή του. Σε συνεργασία με τις ΜΚΟ την προώθηση προγραμμάτων εργασιακής ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας "στο όνομα" της αντιμετώπισής της, τα οποία εξασφαλίζουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.
Γ) Περικόπτει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ηδη, με πρόσχημα το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος οι περικοπές των ΚΑΠ ανήλθαν στο 1,4 δισ. για το 2010 και το 2011, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας προβλέπεται νέα εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,35 δισ. ευρώ και από τον εφαρμοστικό νόμο 565 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, μείωση από τους ΚΑΠ από το 2012 - 2015 3,320 δισ. ευρώ! Βεβαίως, η επαναξιολόγηση δαπανών που θα γίνεται κάθε χρόνο θα μειώνει την κρατική χρηματοδότηση και θα αυξάνει τα "ίδια" έσοδα των Δήμων που προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού.
Η πορεία των έργων από τη χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ) καρκινοβατεί, αφού το 2011 δόθηκαν μέχρι τώρα μόνο 77 εκατ. ευρώ από τα 720 εκατ. ευρώ που η ίδια η κυβέρνηση είχε ψηφίσει στον Προϋπολογισμό.
Η περιβόητη "εξοικονόμηση" πόρων έρχεται να προστεθεί στα περίπου 9 δισ. ευρώ των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων των προηγούμενων ετών και τα οποία "κούρεψαν" στο 1,7 δισ. με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ.
Ο δανεισμός των δήμων έχει επιλεγεί διαχρονικά ως μέσο κάλυψης των ανελαστικών αναγκών τους, που είναι υποχρεωμένη η κεντρική εξουσία να καλύπτει. Δηλαδή, δανείζονται οι δήμοι τα παρακρατηθέντα χρήματά τους με υψηλό μάλιστα επιτόκιο, μετακυλίοντας το λογαριασμό στα ήδη υπερφορολογούμενα λαϊκά νοικοκυριά.
Οι προϋπολογισμοί των τοπικών οργάνων καταρτίζονται με βάση τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών στη γραμμή του "ελάχιστου κόστους λειτουργίας" που δεν καλύπτει στην πλειοψηφία των Δήμων τη μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά τους έξοδα, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι και να υπάρχει μόνιμη καθυστέρηση δεδουλευμένων. Η "επαναξιολόγηση των δαπανών" θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες που υπάρχουν. Στη φορομπηχτική γραμμή είσπραξης πόρων παρελθόντων ετών (ΠΟΕ) με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μπαίνουν στην κούρσα του φοροκυνηγητού, τελών και προστίμων της τελευταίας δεκαετίας και όσοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν δε θα παίρνουν δημοτική ενημερότητα, πρόταση της ΚΕΔΚΕ που υιοθετήθηκε.
Η δραστική μείωση των πόρων, οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών, η δραματική μείωση του προσωπικού τα επόμενα χρόνια που θα προέλθει από τις συνταξιοδοτήσεις, την εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις και του παγώματος των προσλήψεων θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την πρόσθετη επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας. Ηδη τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη βασικών υποδομών και προσωπικού που αφορούν την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων στις περισσότερες Περιφέρειες και τους Δήμους είναι εκρηκτικά:
Π.χ. βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς, φύλαξη σχολικών κτιρίων, καθαριότητα σχολείων (8.500 εργαζόμενες με συμβάσεις έργου), μεταφορά μαθητών, λειτουργία ΚΕΠ, δημοτικά ιατρεία. Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" είναι με "ημερομηνία λήξης", αλλά από το 2012 θα οικοδομείται στη βάση της επιχειρηματικής δράσης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Οι υπηρεσίες Πρόνοιας που υπήρχαν στις πρώην νομαρχίες άλλες έμειναν στις Περιφέρειες και άλλες μεταφέρθηκαν στους Δήμους. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται υπό διάλυση, είναι σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια και χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 6 - 10 μήνες. Κοινωνικές υποδομές για νέες ηλικίες που λείπουν, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άτομα με εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.
Η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτός εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.
Στη βάση αυτής της αντίληψης, της αναγκαιότητας του εργατικού - λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντά στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων σήμερα της λαϊκής οικογένειας.
Επικεντρώνουμε στους βασικούς άξονες διεκδίκησης:
-- Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
-- Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
-- Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-- Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
-- Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής "ευέλικτων εργασιακών σχέσεων" στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. κ.λπ., αλλά και οποιωνδήποτε άλλων μορφών επιχειρήσεων.
-- Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ενταξη των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-- Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.
-- Διεκδικούμε Εργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, έντονα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, αποκλεισμούς από χιονοπτώσεις κ.λπ., ρύπανση του αέρα και του εδάφους, ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, έργα άρδευσης, επίλυση του αποχετευτικού κατά ενιαίες περιοχές - π.χ. Ανατολική Αττική -, ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, κ.λπ.). Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων θα γίνει από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
-- Κατοχύρωση Ενέργειας - Μεταφορών - Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν (π.χ. άρδευση αγροτικών καλλιεργειών) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
-- Κοινωνικό δικαίωμα ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος για όλους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο, με τη δημιουργία και ενίσχυση χώρων πρασίνου και αναψυχής, παιδικών χαρών κ.λπ.
-- Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.
-- Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Εμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.
-- Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών (περιφέρεια, δήμος) για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, στις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (π.χ. αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κ.λπ.) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό, ελεύθερο επάγγελμα). Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (Δημάρχων, πρώην Νομαρχών) εφ' όσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο επαγγελματικού φορέα.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση για την πολιτική της στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση του αστικού Κράτους που επιδεινώνει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας».

Αποξηλώνουν το εργοστάσιο Ζάχαρης Λάρισας.

Εντονη κινητικότητα και ένταση επικρατεί αυτές τις ημέρες στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Λάρισα, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποξήλωσης των μηχανημάτων του εργοστασίου.
Διαδικασία την οποία επιχείρησαν (τη Δευτέρα) να εμποδίσουν οι λίγοι εργαζόμενοι του πρώην ζαχαρουργείου με τη συνδρομή μελών του ΠΑΜΕ.
Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και σήμερα, με μπροστάρηδες αυτή τη φορά στην κινητοποίηση τους τευτλοπαραγωγούς της περιοχής, που, όπως και οι εργαζόμενοι αλλά και φορείς της Θεσσαλίας, επιμένουν στην επαναλειτουργία του εργοστασίου και όχι στη διάλυσή του.
Στο μεταξύ, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «έγκλημα» τη συρρίκνωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ για το ίδιο θέμα κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής του κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου.
Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, η κ. Μανωλάκου επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
«Η κατάσταση στην ΕΒΖ είναι τραγική. Απαξιώνεται συνειδητά, για να δοθεί στους ιδιώτες, που προσέτρεξαν, αφού είναι φιλέτο που εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη. Ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγή ακριβότερης ζάχαρης, αφού η φετινή παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών μας. Αν και έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής. Ταυτόχρονα παρακαλάτε για ξένες επενδύσεις!
»Είναι εγκληματικό γιατί χιλιάδες αγροτών, εποχικών εργατοϋπαλλήλων, μεταφορέων και άλλων μικροεπαγγελματιών είναι σε απόγνωση, καταδικασμένοι σε φτώχεια και ανεργία, ενώ και οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι μέσα στην αβεβαιότητα, αν θα δουλεύουν αύριο ή θα είναι στη μεγάλη ουρά της ανεργίας».
Πηγη Εnet

Σκουπιδοσυρροή στο …ΧΥΤΑ Πέλλας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του συλλόγου εργαζομένων δήμου Πέλλας
Σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου πληροφορηθήκαμε ότι απορριμματοφόρα και οχήματα προερχόμενα από τον Νομό Θεσσαλονίκης μεταφέρουν απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Πέλλας. Γνωστοποιούμε στους αρμοδίους ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ - 50910/2727 (ΦΕΚ Β΄ 1909/22.12.2003) δεν επιτρέπετε η μεταφορά απορριμμάτων εκτός Νομού χωρίς έγκριση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Παραθέτουμε τον νόμο
Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης.
…Αρθρο 8 Οροι και προϋποθέσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων..
….1. Συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων
α.2) Σε περίπτωση που η συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων πραγματοποιείται σε περισσότερους του ενός ΟΤΑ πρώτου βαθμού που ανήκουν σε διαφορετικούς νομούς της ίδιας Περιφέρειας, η σχετική άδεια χορηγείται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας μετά από εισήγηση της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Αν οι ως άνω ΟΤΑ εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας Περιφέρειες, οι σχετικές άδειες χορηγούνται από τους Γενικούς Γραμματείς των οικείων Περιφερειών…..
Είναι φανερό ότι μετά την αποδοχή των απορριμμάτων Αλεξάνδρειας και Παιονίας που διπλασίασαν τον όγκο των σκουπιδιών (και το κέρδος για τον πιθανό ανάδοχο εργολάβο) που δέχεται ο ΧΥΤΑ κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Απαντήστε μας επιτέλους ποιος ζυγίζει και ποιος ελέγχει την λειτουργία του ΧΥΤΑ? Αν η ίδια κατάσταση συνεχιστεί η κοινωνία και οι φορείς της Πέλλας οφείλουν να πράξουν τα νόμιμα για την υπεράσπιση του κοινωνικού αυτού αγαθού.
Το ΔΣ

Δημοτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα 2012-2014

O δήμος Αλεξάνδρειας γνωστοποιεί στους δημότες και στους εκπροσώπους πολιτικών, κοινωνικών, παραγωγικών, επαγγελματικών, επιχειρηματικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της περιοχής ότι ξεκινά τις διαδικασίες για την κατάρτιση του δημοτικού επιχειρησιακού προγράμματος 2012-2014.
Για την εκπόνηση του επιχειρησιακού προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2011, η δημοτική αρχή επιθυμεί να αξιοποιήσει τον θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης μέσω του διαδικτύου και τις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες με τα θεσμοθετημένα δημοτικά όργανα, τους δημότες και τους τοπικούς φορείς, με στόχο την αρτιότερη διαμόρφωσή του.
Στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας διαβούλευσης για την διατύπωση του στρατηγικού σχεδιασμού, είναι επιθυμητή η ευρεία συμμετοχή, πολιτών και φορέων, με την κατάθεση προτάσεων, ιδεών και προβληματισμών που θα εμπλουτίσουν και θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του επιχειρησιακού προγράμματος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και έναυσμα γενικότερων συζητήσεων για το παρόν και το μέλλον του δήμου Αλεξάνδρειας, με συμμέτοχους τους δημότες και τους τοπικούς φορείς.
Για το σκοπό αυτό καλούνται οι δημότες και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, με τη συμπλήρωση του ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
να αναφέρουν τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή και να προτείνουν δράσεις που πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση της λειτουργίας του δήμου και των υπηρεσιών του.
να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την προτεινόμενη στρατηγική, τους άξονες προτεραιότητας, τα μέτρα και τις δράσεις του δημοτικού επιχειρησιακού προγράμματος 2012-2014, που θέτει, αρχικά, σε δημόσια διαβούλευση ο δήμος Αλεξάνδρειας.
Η υποβολή των απαντήσεων, μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011:
Ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@alexandria.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και σε έντυπη μορφή, στη διεύθυνση: ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, Εθνικής Αντίστασης 42, ΤΚ 59 300 Αλεξάνδρεια, τηλ. 23333-50104 & 23333-50315, Fax 23330-23625 (υπόψη: κ. Τρύφωνα Τοπαλίδη). Έντυπο (αντίγραφο) του Ερωτηματολογίου διατίθεται: από το «Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών» στο ισόγειο του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας. από τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων Αντιγονιδών, Μελίκης και Πλατέος. από τα Κ.Ε.Π. Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών, Μελίκης και Πλατέος.

Ανάσα για το κεφάλαιο το «κούρεμα» του χρέους.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
«Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, το κούρεμα του χρέους που τώρα το εμφανίζουν ως τελική λύση, ήταν από την αρχή μονόδρομος για το κεφάλαιο, πράγμα που όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, το έκρυβαν. Ο λαός πρέπει να αποκρούσει τους εκβιασμούς και να απορρίψει ό,τι του παρουσιάζουν ως "σωτήρια λύση" οι πολιτικοί εκπρόσωποι του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου.
Κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία χρησιμοποίησαν την κρατική χρεοκοπία ως επαναλαμβανόμενο εκβιασμό, για να εφαρμόσουν προαποφασισμένα μέτρα, για να ξεθεμελιώσουν εργατικές λαϊκές κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών, να επιβάλουν μισθούς πείνας, να εκτοπίσουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες. Αυτοί ήταν οι στόχοι του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Γι' αυτό ψεύδονται τα κόμματα που ισχυρίζονται ότι δεν υλοποιείται ή δεν έχει αποτελέσματα. Το κεφάλαιο δεν μπορεί να πάρει ανάσα από την κρίση χωρίς κούρεμα του δημόσιου χρέους και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ καθυστέρησαν την κρατική χρεοκοπία για να περισώσουν τον διεθνή χρηματοπιστωτικό μηχανισμό από έναν ισχυρό κλονισμό που μπορεί να στοιχίσει τη συνοχή του, την έστω και στο σημερινό βαθμό σταθερότητά του. Ο πρωταρχικός στόχος των κυβερνήσεων της ΕΕ και των οργάνων της ήταν και είναι να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γιατί αυτό είναι η καρδιά του καπιταλισμού που τροφοδοτεί με αίμα τις μεγάλες βιομηχανίες, το σύνολο των επιχειρηματικών ομίλων. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Η προστασία των τραπεζών και του καπιταλισμού, με όποιον τρόπο και αν γίνει, για τη λαϊκή πλειοψηφία φέρνει μεγάλα και απίστευτα δεινά.
Ο λαός πρέπει να εμπιστευθεί το ΚΚΕ. Οι θέσεις του για την κρίση επιβεβαιώθηκαν πλήρως σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν και συνεχίζουν να λένε τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Λύση υπέρ του λαού, χωρίς να θιχτούν καίρια τα συμφέροντα των μονοπωλίων και χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν υπάρχει. Ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια στον μακροχρόνιο όλεθρο, να μειώσει και να βάλει τέλος στις συνέπειες από την καπιταλιστική βαρβαρότητα μόνο αν εμπιστευθεί τη δύναμη και το δίκιο του, διαμορφώσει μια μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία με στόχο τη δική του εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ».

Τις ημύνθη περί πάτρης;

Ο Παπαδιαμάντης, έγραψε το 1896, για την χρεοκοπία, στην εφημερίδα «Ακρόπολις».
Και τι πταίει η γλαύξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλευταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε «αθεώνουν» οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι.
Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν «φούρνους με καρβέλια», δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, ον ήθελαν παρουσιάσουν.
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθοράν, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.
Πηγή: SKOPELOSNEWS

Στον «επόμενο τόνο», άλλα 2 δισ. Ευρώ.

Mε το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, το μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, εμφανίζει καθημερινά και διάφορα νέα πακέτα καταλήστεψης τού λαού.
Ο προϋπολογισμός γράφεται και ξαναγράφεται, και πλαισιώνεται με καταιγισμό νέων νομοσχεδίων και αποφάσεων.
Μία προς μία, όλες οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ως προς την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, αποδείχτηκαν στην κυριολεξία για τα σκουπίδια.
Από τους «θετικούς ρυθμούς», που περίμεναν για το 2012, τώρα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, βλέπουν την πτώση για την ερχόμενη χρονιά στο 2,5% , σε συνέχεια της κατρακύλας 5,5% για το 2011.
Η καρατόμηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 επιμερίζεται στα κυρίως στα παρακάτω μέτρα:
-- Παραπέρα μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο (νέο μισθολόγιο): 1,7 δισ. ευρώ.
-- Μειώσεις συντάξεων ΟΓΑ: 1,24 δισ. ευρώ.
-- Μειώσεις συντάξεων ΙΚΑ: 1,5 δισ. ευρώ.
-- Μειώσεις συντάξεων ΝΑΤ: 130 εκατ. ευρώ.
-- Μειώσεις συντάξεων ΟΑΕΕ: 91 εκατ. ευρώ.
-- Περικοπές παροχών ΟΑΕΔ: 264 εκατ. ευρώ.
-- Περικοπές στο ΕΚΑΣ: 175 εκατ. ευρώ.
-- Αλλες παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης: 80 εκατ. ευρώ.
-- Καταναλωτικές δαπάνες: 167 εκατ. ευρώ. κτλ
Ολα τα παραπάνω είναι μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης», εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011 - 2015, για να παραμείνουν και μετά από αυτό, με μοναδικό στόχο να διασώσουν τα μονοπώλια και τα άλλα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά τους έχουν περιλάβει και «αταξινόμητα», αδιευκρίνιστα για τη ώρα, μέτρα για πρόσθετα 2 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζονται να εξειδικεύσουν στον «επόμενο τόνο».
Η πίτα των φορολογικών εσόδων που περιμένουν (;) να εισπράξουν διαμορφώνεται σε 56,3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 43,7 δισ. ευρώ είναι φόροι στο λαό, έναντι μόλις 2,2 δισ. ευρώ που ελπίζουν να εισπράξουν από τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα). Πιο συγκεκριμένα:
Τα 10,9 δισ. ευρώ προέρχονται από φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι).
Τα 29 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ.) στη λαϊκή κατανάλωση.
Ακόμη 3,8 δισ. είναι τα διάφορα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία.
Από το σύνολο των κάθε είδους δαπανών του κράτους, που διαμορφώνονται στα 70,4 δισ. ευρώ, τα 17,9 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες τόκων για την εξυπηρέτηση τραπεζιτών και μεγαλοπιστωτών του κράτους.
Τέλος, το εμφανιζόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2012, το περιμένουν στα 19 δισ. ευρώ...

ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ !

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ”
Την Κυριακή 02-10-2011 , στις 09:00 το πρωί , μέλη του συλλόγου μας επισκεφτήκαμε τον εξωτερικό κάτω χώρο του ΧΥΤΑ και διαπιστώσαμε – υπάρχει σχετικό φωτογραφικό υλικό και βίντεο – ότι απορρέουν πορτοκαλί αφρίζοντα και έντονα δύσοσμα νερά , από το σημείο εκροής των ομβρίων ( σωλήνες βρόχινων νερών ) , αν και δεν είχαμε βροχές για τις προηγούμενες δέκα πέντε ημέρες τουλάχιστον. Τα νερά αυτά πέφτουν στο ρυάκι που βρίσκεται κάτω από τον ΧΥΤΑ , απ' όπου ποτίζονται διάφορες αγροτικές και δενδροκομικές καλλιέργειες και που ενώνεται με τον ποταμό Μπογδάνα , για να καταλήξει τελικά στην πολύπαθη Λίμνη Κορώνεια. Ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ βρώμικος , γεμάτος σκουπίδια και σακούλες , μέσα κι έξω από το ρυάκι , ενώ μέσα στον ΧΥΤΑ περιφέρονται κοπάδια σκυλιών. Αυτά τα νερά που τρέχουν συνεχώς , εδώ και ποιος ξέρει πόσες μέρες , 24 ώρες το εικοσιτετράωρο , μολύνουν γη και υδροφόρο ορίζοντα , απ΄ όπου περνάνε. Μόλις τρία χρόνια λειτουργεί ο “υπερσύγχρονος” ΧΥΤΑ και τα αποτελέσματα της “προστατευτικής” του δράσης στο περιβάλλον , είναι ήδη ορατά. Ας είναι καλά όλοι αυτοί που ελέγχουν , άγρυπνα και σχολαστικά , και εγγυώνται την καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ ! Πως αλλιώς θα γινόταν δυνατόν να θάβονται τόνοι μολυσματικών , νοσοκομειακών , τοξικών και ραδιενεργών απορριμμάτων και πως αλλιώς θα παίζονταν παιχνίδια με τις προμήθειες των χημικών του βιολογικού καθαρισμού , ακυρώνοντας στην πράξη την λειτουργία του ; Που είναι οι υπεύθυνοι–ανεύθυνοι που διατυμπανίζουν ότι αγαπούν τον τόπο και τους κατοίκους του και νοιάζονται γι αυτούς ; Τι περιμένουν ; Να δουν όλη την περιοχή να ξεραίνεται και να καταστρέφεται , όπως έγινε και με την λίμνη Κορώνεια ; Και μετά να παίρνουν κονδύλια για να την αναστήσουν ; Θέλουμε ο Μπογδάνας να γίνει Ασωπός ; Όλα αυτά τα σκουπίδια με τα ζουμιά τους , που φοβόμαστε να τ αγγίξουμε για λόγους υγιεινής, αποφεύγοντας και να τα δούμε κάποιες φορές , θα τα έχουμε , έμμεσα , στο τραπέζι μας. Δηλητηριάζουν τον τόπο μας , χωρίς καμιά αναστολή , χωρίς να δίνουν ούτε μια πεντάρα για την υγεία μας . Είναι το μόνο αγαθό που δεν μας το φορολογούν , αλλά τους αφήνουμε , οι ίδιοι μας , να μας το λεηλατούν !
Το ίδιο θα γίνεται και αύριο , αν τους αφήσουμε να κάνουν το εργοστάσιο καύσης : όπως τώρα με το ΧΥΤΑ που δεν λειτουργεί ο βιολογικός από έλλειψη χημικών , τότε δεν θα λειτουργούν τα φίλτρα του εργοστασίου βγάζοντας δηλητήρια στην ατμόσφαιρα και θα σκορπούν στον αέρα τοξική τέφρα. Πάντα θα υπάρχει κάποια έλλειψη αντίστοιχου είδους , διότι πάντοτε τα κέρδη των τρωκτικών θα ροκανίζουν τις ζωές μας και την υγεία μας. Ας ρωτήσει κάποιος τον πρόεδρο του ΟΤΑ κ.Ζουρνά : “θα δουλεύει τόσο καλά το εργοστάσιο , όπως κι ο ΧΥΤΑ ;”. Πρέπει να αντιδράσουμε για όλα όσα γίνονται στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ , όλες αυτές οι εγκληματικές παρατυπίες αποτελούν αιτία κλεισίματός του , όπως έχουμε καταγγείλει κατ΄ επα-νάληψη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ζητούμε , εδώ και μήνες , να μπει ως τακτικό θέμα προς συζήτηση. Προφανώς, η Δημοτική Αρχή το θεωρεί δευτερευούσης σημασίας...
Εμείς έχουμε καταγγείλει το συμβάν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης καθώς και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Και εσύ όμως , κάτοικε της περιοχής , έχεις μερίδιο ευθύνης ! Οφείλεις να προστατεύσεις τον τόπο σου ! Τι περιμένεις , ν΄αρρωστήσεις πρώτα , εσύ ή τα παιδιά σου και μετά να τρέχεις να προλάβεις , να διορθώσεις , τι ; Θα είναι ήδη πολύ αργά ! Δεν θα υπάρχει επιστροφή ...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΣΗΡΟΥ “ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ”

Ας πάψουν επιτέλους να θεωρούν τους λαούς «τους» πρόβατα.

Του Νικήτα Χιωτίνη*
Θα προσπαθήσω επιγραμματικώς και από τη σκοπιά του μέσου παρατηρητή, να απαριθμήσω γεγονότα που δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν τη βεβαιότητα όλων μας, πως είμαστε μάρτυρες (με τις δύο σημασίες του όρου αυτού) μιας ολοένα και περισσότερο απροσχημάτιστης υποκρισίας εκ μέρους των «πολιτικών» μας και ελλιπούς ενημέρωσής μας, στις οποίες ακουσίως ή εκουσίως συμμετέχουν τα περισσότερα τουλάχιστον ΜΜΕ. Ίσως μάλιστα αυτήν την υποκρισία και την ελλιπή μας ενημέρωση να τις θεωρούμε και φυσικές και άρα αποδεκτές. Θυμάμαι, έλεγα σε ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ, ότι το 1981, πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλεγεί, υποσχόταν «έξω οι βάσεις του θανάτου», όταν όμως εξελέγη ανανέωσε τις βάσεις «του θανάτου» – κάτι που δεν τολμούσε να κάνει ο Ράλλης. Μάλιστα, οι οπαδοί του, μετά τη νέα συμφωνία με τις «βάσεις του θανάτου», διαδήλωναν πως «ο αγώνας τώρα δικαιώθηκε». Η αποστομωτική απάντησή του ήταν «γιατί, εσύ περίμενες να διώξει τους Αμερικανούς; Εμένα κορόιδεψε που τον ψήφισα και δεν με ενδιαφέρει, εσένα τι σε νοιάζει που δεν τον ψήφισες;». Απαριθμώ λοιπόν:
1. Ο Κώστας Καραμανλής διακήρυττε πάγωμα μισθών, ενώ ο αντίπαλός του Γ. Παπανδρέου μας βεβαίωνε πως «λεφτά υπάρχουν» (μάλλον ο Κ.Κ. έκανε τα αδύνατα δυνατά για να χάσει με 10%. Μη ξεχνάμε πως ο μόνος πολιτικός που παραδέχτηκε επισήμως δωροδοκία ήταν ο υπόδικος «στρατηγός» Τσουκάτος, που σχεδόν ξεχάστηκε από την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ.). Όταν όμως εξελέγη πρωθυπουργός ο κος Παπανδρέου, αμέσως αναρωτήθηκε «πού πήγαν τα λεφτά;», παρ’ ότι ως αρχηγός κόμματος έπρεπε να το ήξερε από πριν – ο Πρόεδρος μάλιστα της Τραπέζης της Ελλάδος μας διαβεβαίωσε πως τον είχε λεπτομερώς ενημερώσει.
2. Ο νυν πρωθυπουργός μας, πριν από τις εκλογές διακήρυττε ότι δεν πρόκειται ποτέ να καλέσει το ΔΝΤ και το αιτιολογούσε με ευφράδεια και ακλόνητα επιχειρήματα. Όμως το κάλεσε λίγο μετά την εκλογή του και μάλιστα ο πρώην Πρόεδρος του ΔΝΤ μας διαβεβαίωσε πως το είχε προ πολλού – δηλ. πολύ πριν από τις εκλογές – συζητήσει μαζί του.
3. Στέλεχος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (διορισμένο από το ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλε προσφάτως πως το έλλειμμα, που θα επέτρεπε την προσφυγή στο ΔΝΤ, είχε σκοπίμως διογκωθεί. Το στέλεχος αυτό απελύθη και δεν φαντάζομαι να προσφύγει σοβαρά κανείς εναντίον του για διασπορά ψευδών ειδήσεων (όπως έλεγαν επί χούντας του ’67), γιατί έτσι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Δεν θα μάθει ποτέ κανείς την αλήθεια, που είναι μάλλον πολύπλοκη. Αν μη τι άλλο τα «greek statistics» ίσως και να ’ναι λίγο διαφορετικά από αυτά που κοροϊδεύαμε, με τη σχετική έντεχνη υποδαύλιση του θέματος από τα ΜΜΕ.
4. Κανείς δεν ξέχασε τις συμφωνίες που επιχείρησε να κλείσει με του Ρώσους η κυβέρνηση Καραμανλή. Κανείς δεν ξέχασε ακόμα πως με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου όλες αυτές ακυρώθηκαν.
5. Κανείς δεν ξέχασε πως πριν από τις πρόσφατες εκλογές ο Γ.Π. διεκήρυττε πως «δυστυχώς, αλλά δεν έχουμε πετρέλαιο στη χώρα μας» και ότι προσφάτως από Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος χαρακτήριζε γι’ αυτό τον Χαρδαβέλλα μυθομανή των «πυλών του ανεξήγητου». Όμως μετά κάποια πρόσφατα γεγονότα – δες κατωτέρω – ο Γ.Π. αναγγέλλει πως θα αρχίσουν έρευνες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της χώρας μας.
6. Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν τολμούσε να οριοθετήσει – και κυρίως λειτουργήσει – τα περίφημα 12 μίλια, έστω τα 6 μίλια, παρ’ όλες τις κουμπαριές του με τον Ερντογάν, του οποίου τα αεροπλάνα έκαναν βόλτες πάνω από τη Μύκονο και τα πολεμικά του πλοία έφταναν στο Σούνιο. Η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τολμά να οριοθετήσει τις ελληνικές ΑΟΖ. Μόνο το Ισραήλ το ’κανε για μας πριν από 2-3 μήνες, βεβαίως ανεπισήμως. Η εξήγηση γι’ αυτήν του τη «βοήθεια» δόθηκε με τα συμβαίνοντα γύρω από το οικόπεδο 12 της Κύπρου, στο οποίο θα κάνει έρευνες μια αμερικανική εταιρεία για φυσικό αέριο, λέγεται μάλιστα πως αυτή η εταιρεία είναι πολιτικά ισχυρή. Απειλεί γι’ αυτό η Τουρκία, ανταπειλεί το Ισραήλ – και το Ισραήλ βεβαίως δεν λειτουργεί αυτοδύναμα –, ξυπνάει και ο Θ. Πάγκαλος και λέει – από Βουλής – πως «επίθεση εναντίον της Κύπρου ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ελλάδος».
7. Όταν θέλησε προσφάτως να συμμετάσχει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σε σχετική σύσκεψη στην Ε.Ε. τον απέπεμψαν από τις «δικές τους συνομιλίες», μάλλον αγενώς (δεν έχω συγκρατήσει ακριβώς το γεγονός και τα πρόσωπα, αλλά κάπως έτσι έγινε – άλλωστε δεν δόθηκε δημοσιότητα από τις κατά τα άλλα φλύαρες «ειδήσεις» των μεγάλων τουλάχιστον ΜΜΕ). Μη ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ μπήκαν επισήμως στην Ευρώπη με το ΔΝΤ.
8. Είναι φανερό πως τα ζητήματα δεν είναι μόνο «οικονομικά». Άλλωστε αυτό το «οικονομικά» είναι τόσο πολύπλοκο, που αμφισβητώ αν και πόσοι βουλευτές (ίσως και οι «καθ’ ύλην αρμόδιοι») το κατανοούν σε όλες του τις διαστάσεις. Ας πούμε πως είναι αυτό που έχει να κάνει με το ότι από τη «μεταπολίτευση» και μετά ρήμαξε η κλωστοϋφαντουργία, διαλύθηκε η γεωργία, στέρεψε η Θεσσαλία με το κακό της βαμβάκι που επιδοτείτο αφειδώς, εισάγουμε κρέας και γάλα από τη Γερμανία και την Ολλανδία γιατί κανείς ειδικός υπουργός δεν σκέφτηκε να βοηθήσει την κτηνοτροφία, αποδομήθηκε σχεδόν πλήρως ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Μη ξεχνάμε και την Παιδεία: φρόντισαν γι’ αυτήν, εκτός των άλλων, και οι «επαναστάτες» του Πολυτεχνείου, νυν υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων, των αλλεπάλληλων μνημονίων (μάλιστα χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα του είδους «μνημόνιο ή δραχμή») και της αποτελεσματικότητας των ΜΑΤ.
9. Τα ζητήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι προφανώς και γεωπολιτικά, ίσως μάλιστα να είναι κατ’ εξοχήν γεωπολιτικά. Όμως αυτό αποκρύπτεται εντέχνως, τουλάχιστον από τα λεγόμενα μεγάλα κανάλια και τις μεγάλες και «σοβαρές» (κληρονομικώ δικαίω) εφημερίδες – αν δεν επεμβαίνουν σε αυτά με τον τρόπο τους...
10. Η αρχή της γεωπολιτικής αναταραχής στην περιοχή μας φαίνεται να έγινε με το ελλιπές πόνημα του Αχ. Νταβούτογλου, περί του στρατηγικού βάθους της Τουρκίας, που κατέστη και δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής. Ελλιπές γιατί αρχίζει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όμως, αφ’ ενός η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήταν η Τουρκία, αφ’ ετέρου η Ιστορία δεν αρχίζει από αυτήν. Η υποτιθέμενη περιοχή της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – για την οποία μιλά ο Νταβούτογλου – είναι πρωτίστως και κατ’ εξοχήν περιοχή της πρώην Ελληνορωμαϊκής Οικουμένης και έτσι συμμετείχε στο μετέπειτα ιστορικό γίγνεσθαι. Έτσι δείχνει άλλωστε πως θα εξακολουθεί να συμμετέχει στην Ιστορία, δεδομένου της ανεξέλεγκτης πλέον αλαζονείας της γείτονος χώρας μας, που δείχνει να παίζει με τη φωτιά.
11. Μήπως όμως αυτήν την υποκρισία και την ελλιπή μας πληροφόρηση, ου μην παραπληροφόρηση, τη θέλουμε τελικά; Είναι πιο ξεκούραστη για μας; Αν όχι, πρέπει κάτι να γίνει. Το γράφω ως παρότρυνση και ελπίδα προς τους πολιτικούς μας. Ας πάψουν επιτέλους να θεωρούν τους λαούς «τους» πρόβατα.

*O Δρ. Νικήτας Χιωτίνης είναι Αρχιτέκτων, Καθηγητής ΤΕΙ, Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Αντικειμένων.
**άρθρο στο ΠΟΝΤΙΚΙ

Απεργία εργαζομένων στο «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αγωνιώντας για το μέλλον των προνοιακών δομών απέργησαν έχοντας την συμπαράσταση όλων των εργαζομένων του δήμου Πέλλας. Τα δίκαια αιτήματά τους αποτελούν αιτήματα όλων των εργαζομένων του Δήμου διότι η αλληλεγγύη είναι προαπαίτηση των αγώνων που έρχονται. Μετά από 13 έτη αδιάλειπτης λειτουργίας των προγραμμάτων «βοήθεια στο σπίτι» συνεχίζει η πολιτεία να μην αναγνωρίζει ότι εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Την στιγμή που κοινωνικά προβλήματα γιγαντώνονται η πολιτεία επιλέγει να αφήσει έκθετα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής της εγκατάλειψης θα μεταφέρει την δυστυχία στην ελληνική οικογένεια. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητούν τη δημιουργία μόνιμων δομών Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Τ.Α. προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους, την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου. Επίσης, την εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις προνοιακές δομές με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό Οι εφαρμοστές της μνημονιακής πολιτικής μετατρέπουν τα πάντα (υγεία, παιδεία, πρόνοια, ΧΥΤΑ) σε μπίζνα. Αυτές οι πολιτικές δεν αποτελούν λύση αλλά εισβολή της λογικής του κέρδους σε κάθε κοινωνικό αγαθό. Τα διογκούμενα κοινωνικά προβλήματα επιβάλλουν να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» σε αορίστου χρόνου, το προσωπικό να ενταχθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. ώστε να διατηρηθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκες.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»